Προς το περιεχόμενο

Συνηθίζει το αμάξι στις στροφές που το δουλεύεις;

Lucifer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να κάνω μια ερώτηση, ξεκαθαρίζω πώς για τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου ξέρω όσα και για τις βαφές νυχιών και τη βοτανολογία.

Εγώ γενικά έχω την τάση να οδηγώ σε χαμηλές στροφές, στο προηγούμενο αυτοκίνητο οι 3000 ήταν σπάνιο φαινόμενο στις αλλαγές, το αγαπημένο μου range ήταν στις 2500 αλλαγή με τη βελόνα να πέφτει λίγο πάνω απ' τις 2.

Έχω παρατηρήσει όμως πως με το τωρινό (Astra 2008, μεταχειρισμένο σε εξαιρετική κατάσταση) δεν έχω την ίδια ανταπόκριση που έχω σε σχέση με όταν θα κάνω την αλλαγή αφού γεμίσει λίγο παραπάνω στροφές. Τα πετάγματά του τα κάνει ανάμεσα 3000-3500.

Και ερωτώ: είναι καθαρά θέμα κινητήρα/αυτοκινήτου και πρέπει να προσαρμοστώ; Είναι επειδή έτσι το δούλευε ο προηγούμενος και έχει "μάθει" έτσι και αν ναι, μπορεί να ξεμάθει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δεν έχει "μάθει" έτσι το αμάξι, ούτε παίζει να "ξεμάθει". Είναι σχετικά βαρύ (δεν μας είπες τι οδηγούσες παλιότερα) και 16βάλβιδο, που σημαίνει οτι ροπιάζει σε υψηλότερο φάσμα στροφών έναντι ενός 8βάλβιδου πχ. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα κυβικά. 1.4 ή 1.6 είσαι?

Προφανώς το παλιότερο αυτοκίνητο που είχες έβγαζε τη ροπή σε χαμηλότερες στροφές(8βάλβιδο ήταν?). Και όχι, δεν μαθαίνει/συνηθίζει να δουλεύει σε συγκεκριμένες στροφές, το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να μπουκώσει όταν δουλεύει συνεχώς σε πολύ χαμηλές στροφές.

Όπως τα είπαν κ τα παιδιά από πάνω. Είναι ανάλογα το αυτοκίνητο το που βγάζει τη ροπή. Άμα έχει λίγα άλογα κ λίγα κυβικά θα χρειάζεται να ανεβάζεις περισσότερες στροφές.

Ίσως να συμβαίνει κάποια προσαρμογή του αυτοκινήτου λόγω εγκεφάλου και ηλεκτρονικών αλλά δε νομίζω οτι έχει σχέση με την περίπτωση που περιγράφεις.

Μάλλον έχει να κάνει με τους διαφορετικούς κινητήρες/αμαξώματα κτλ..

Το παλιό ήταν μια ηρωική σακαράκα Citroen ZX Monte Carlo.

Απ' ό,τι κατάλαβα το δουλεύω εκεί που θέλει αυτό και ξεχνάω ό,τι είχα συνηθίσει.

Ευχαριστώ πολύ όλους για τη συμβουλή!

Το δουλεύεις εκεί που σε βολεύει. Αν θέλεις να κάνεις τις αλλαγές στην μέγιστη ροπή του κινητήρα πρέπει να το γκαζώνεις λίγο παραπάνω.

Τυπικό διάγραμμα ροπής, ισχύος σε σχέση με τα rpm:

GgATaf8.png

Παλιότερα οχήματα είχαν την μέγιστη ροπή σε ποιο χαμηλές στροφές.

Γενικά τα 16βάλβιδα αποδίδουν τη ροπή τους σε υψηλότερες στροφές από τα 8βάλβιδα και αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουν μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις (ιπποδύναμη= ροπή επί στροφές). Το Άστρα σου που υποθέτω ότι έχει twinport μοτέρ έχει από τα πιο ροπάτα 16βάλβιδα μοτέρ, είναι όμως πολύ βαρύ ειδικά αν είναι το 1400. Ουσιαστικά είναι σαν το ΖΧ σου φορτωμένο.

Χωρις να εχω γνωσεις πανω στο θεμα,απλα να αναφερω οτι καπου εχω διαβασει,οτι οσα εχουν ηλεκτρογκαζο(Ολα σχεδον τα αμαξια απο το 92 και μετα),κρατανε μια μνημη,και μπορεις να του κανεις reset για καλυτερη αποκριση στο γκαζι.Για ψαξε για trottle reset  

Χωρις να εχω γνωσεις πανω στο θεμα,απλα να αναφερω οτι καπου εχω διαβασει,οτι οσα εχουν ηλεκτρογκαζο(Ολα σχεδον τα αμαξια απο το 92 και μετα),κρατανε μια μνημη,και μπορεις να του κανεις reset για καλυτερη αποκριση στο γκαζι.Για ψαξε για trottle reset  

Τοσο παλια οχι δεν νομιζω να υπηρχαν τετοια..Εκτος απο πολυ ακριβα μοντελα..ισως...Αλλα τα τελευταια αυτοκινητα που κυκλοφορουν καθημερινα και ειναι ολα ηλεκτρογκαζα και με καινουριες τεχνολογιες εγκεφαλων κρατανε μνημη απο το πως το πας.Αλλα συνηθως αυτο το κανουν αυτοκινητα τουρμπατα/κομπρεσορατα η πολυστροφα ατμοσφαιρικα.Οταν τα πας πολυ χαλαρα ο εγκεφαλος μπαινει σε μια safe κατασταση και οταν πας να χουφτωσεις το γκαζι βλεπεις οτι το αμαξι δεν παει..μετα απο ενα-δυο ανοιγματα ομως επανερχεται.Επισης αυτο το εχω παρατηρησει και σε συγχρονες μηχανες.

Τωρα σε ενα απλο ατμοσφαιρικο δεν ξερω εαν το κανουν αυτο οι εγκεφαλοι και αν υπαρχει λογος.

H σακαρακα ΖΧ που είχες διέθετε τον TU 8βάλβιδο κινητηρα, απο τα μοτέρ που έβγαζαν πολυ ροπη χαμηλα αλλα ψηλα διαμαρτύρονταν. Θα πρεπει να συνηθήσεις να ανεβαζεις στροφές οταν χρειάζεται, αν και μετα τις 3500 ανεβαίνει πολυ και η κατανάλωση.

Επίσεις ελπίζω σε προσπεράσεις να μην φοβάσαι να το πας μεχρι 5.500 -6.000 αλλα να αλάζεις ταχύτητα στης 3.500 γιατι φοβασαι μη σκάσει η μηχανη...

λουσι αυτό που αναφέρεις ειναι γεγονός...

πολλα καινούργια αυτοκίνητα "συνηθίζουν" τον οδηγό και προσαρμόζονται αναλογα με τον τρόπο οδηγησής του...

Είχα πάει κάποια στιγμή το δικό μου (E87 facelift) για αναβάθμιση εγκεφάλου ωστε να βάλω κάτι έξτρα που ήθελα και οταν το πήρα νομισα οτι δεν ήταν το δικο μου αυτοκίνητο. Εντελώς διαφορετική/απότομη/ασχημη συμπεριφορά απο πλευράς του κινητηρα (εκανε κακιες παρέες μάλλον με ενα 335 που ειχε δίπλα του στο συνεργείο) και μετά απο μία εβδομάδα++ οδηγησης έστρωσε (και εκαψε και εναν πολλαλασιαστή για γούρι)...

Εφόσον το πήρες μεταχειρο μπορείς να δοκιμάσεις το Throttle reset (που βλέπω οτι στο δικό σου γίνεται μόνο με ecu reset)

Παίζουν πολλά! ανάλογα το βάρος, τα κυβικά κ.α.... Πάντως να ξέρεις 1 φορά τον μήνα θέλει άνοιγμα, και όταν λέμε άνοιγμα δλδ 5000+ στροφές. Κρίμα να μπουκώσει το αμάξι γιατί μετά φέρνει και άλλα...

lucy , παρομοια φαση εχω και γω με το focus 1.4 που αγορασα (μεταχειρισμενο οπως και συ) . ειναι βαρια αμαξωματα που σε χαμηλες στροφες πνιγονται (ειδικα εντος πολης) . οποτε αν σου φαινεται μπουκωμενο βγαλτο εθνικη και πηγαινε το 130-140 για αρκετη ωρα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...