Προς το περιεχόμενο

Εκτυπωτής Canon ip7250: color profiles και φωτογραφικά χαρτιά.


Cntrl+X

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα δεδομένα:
ο driver του εκτυπωτή (ver 1.01), εγκαθιστά στον κατάλογο “windows\system32\spool\drivers\color\” ορισμένα αρχεία χρωματικών προφίλ για τα διάφορα χαρτιά εκτύπωσης της Canon (photo paper plus glossy II, photo paper pro platinum, photo paper pro luster, photo paper plus semi-gloss, glossy photo paper, matte photo paper κλπ). Ακριβέστερα, κάθε αρχείο τύπου .ICM φαίνεται πως αναφέρεται σε ένα δεδομένο χαρτί για μια δεδομένη ποιότητα εκτύπωσης (συνήθως από 1 ως 3 με το μικρότερο νούμερο να αναφέρεται σε καλύτερη ποιότητα).

Τα αρχεία αυτά είναι τα εξής:
CNBBADB0.ICM
CNBBAKB0.ICM
CNBBAKC0.ICM
CNBBAMB0.ICM
CNBBAMC0.ICM
CNBBANA0.ICM
CNBBANB0.ICM
CNBBANC0.ICM
CNBJPRN3.ICM (φαίνεται πως είναι generic file, ανεξάρτητο από το χαρτί που χρησιμοποιείται)

Το ερώτημα:
Σε ποιά χαρτιά της Canon αντιστοιχoύν τα παραπάνω ICM profiles;

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Σκοπός του ερωτήματος:

Πολλοί τρίτοι, εξαιρετικοί και φθηνοί κατασκευαστές χαρτιών (π.χ. ILFORD) δίνουν τα δικά τους color profiles. Για να δουλέψουν όμως αυτά χρειάζονται διαφορετικά προγράμματα εκτύπωσης από αυτά που δίνει η Canon επειδή τα προγράμματα της Canon κατευθύνουν τον driver στην αναζήτηση συγκεκριμένων icm ή icc profiles. Επειδή μια δοκιμή με μερικά από αυτά τα προγράμματα ήταν όχι ικανοποιητική (Gimp, Photoscape v3.7) σε σύγκριση με αυτά της Canon για το ίδιο icm file και τον ίδιο τύπο χαρτιού, σκέφτηκα να μετονομάσω το icc profile της ILFORD σε κάποιο από τα παραπάνω .ICM της Canon ώστε να ξεγελάσω το πρόγραμμα της Canon και να φορτώσει τον icc για το χαρτί της ILFORD. Αυτό όμως προϋποθέτει να γνωρίζω ποιό .ICM θα φορτωθεί εάν δηλώσω ένα συγκεκριμένο τύπο χαρτιού της Canon στο πρόγραμμα εκτύπωσης.

Ενέργειες που έχω κάνει για να απαντηθεί το ερώτημα:
- Googlάρισμα.
- Eρώτημα (mail) στην Canon. Με προέτρεψαν να απευθυνθώ σε ελληνικές αντιπροσωπείες. Το έκανα (τηλεφωνικά). Πήρα την απάντηση ότι δε γνωρίζουν το ζήτημα θεωρώντας το εξειδικευμένο. Επέστρεψα το ερώτημα στα κεντρικά. Πήρα την απάντηση ότι δεν έχουν διαθέσιμες τις σχετικές πληροφορίες και με προέτρεψαν ξανά στις ελληνικές αντιπροσωπείες.

Επεξ/σία από Cntrl+X
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχοντας αλλάξει αρκετούς Canon την τελευταία δεκαετία μπορω να σου πω οτι τα χαρτιά της είναι πειραγμενα να ταιριάζουν με τα μελάνια της. Τοτε και μονο τοτε εχεις την απόλυτη ποιότητα.

Έπαιρνα χαρτια Α4 απο lidl glossy, ή epson και εβαζα χαρτι υψηλής ανάλυσης ως επιλογή και το αποτέλεσμα ηταν ικανοποιητικοτατο

 

Δεν δούλευε καλα όμως με κάτι χαρτιά hp που έβγαζε το public σε προσφορα και τα έχω ακόμα στην άκρη για διαγράμματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφού απευθύνθηκα ξανά με mail στην Canon, χωρίς αυτή τη φορά να πάρω απάντηση, απευθύνθηκα στην Ilford, της οποίας ομολογώ πως η τεχνική υποστήριξη και η σε βάθος πληροφόρηση με εξέπληξαν αλλά θα αποφύγω να παραθέσω εδώ τις λεπτομέρειες.

 

Εν πάσει περιπτώσει, παραθέτω τη λύση στην οποία τελικά κατέφυγα, επειδή μπορεί να χρειαστεί σε κάποιον άλλο.

 

Δημιούργησα πολλαπλά αντίγραφα του icc profile της Ilford και τα μετονόμασα στα αντίστοιχα της Canon (αφού κράτησα backup εννοείται τα profiles της Canon), ώστε ακόμα και στην περίπτωση που το πρόγραμμα εκτύπωσης της Canon παρακάμψει τη χειροκίνητη ρύθμιση του icc profile από τον driver (όπως τον παρακάμπτει ας πούμε σε περίπτωση που επιλέξουμε κάποια διαφορετική διαβάθμιση ποιότητας), να εξαναγκαστεί να φορτώσει το icc της Ilford. Μετά, ακολουθώντας τη σύσταση του τεχνικού της Ilford να δηλώσω το χαρτί ως Canon Photo Paper Gloss II, (όχι για να φορτωθεί το profile της Canon, αλλά για να προετοιμαστεί ο εκτυπωτής όσον αφορά άλλα φυσικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας της εκτύπωσης).

Το αποτέλεσμα με εξέπληξε. Το χαρτί στο οποίο έγινε το test, (ILFORD Gallerie Prestige Smooth Pearl 310 gsm) αποδίδει την εικόνα με πιο φυσικό τρόπο από ότι ακόμα και τα κορυφαία χαρτιά της Canon (Paper Pro Platinum 300 gsm), και με χρωματική κλίμακα που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η εικόνα στο monitor. Η δε αίσθηση αφής της επιφάνειας του χαρτιού είναι μοναδική.

Επειδή έτυχε να χρησιμοποιήσω και άλλα χαρτιά σαν συγκριτικό test, (δύο τύπους Gloss χαρτιών της Epson, 255 gsm και 300 gsm, και τα χαρτιά Photo Paper Gloss II (275 και 260 gsm), Photo Paper Pro Platinum (300 gsm) και Photo Paper Semiglos (260 gsm) της Canon), έχω να πω τα εξής:

Καταρχήν, μακρυά από χαρτιά της Epson. Δε ξέρω πως αποδίδουν σε Epson εκτυπωτές αλλά η εταιρία δεν δίνει icc profiles για άλλους κατασκευαστές και η εικόνα δείχνει πιο σκούρα από ότι πρέπει, ενώ το πράσινο δεν αποδίδεται σωστά (έχει μια κοκκινωπή απόκλιση). Ακόμα και το κορυφαίο χαρτί της Epson Ultra Glossy 300 gsm υπολείπεται όσον αφορά τη σωστή χρωματική απόδοση από άλλα πολύ φθηνότερα άλλα χαρτιά της Canon.

Τα χαρτιά της Canon είναι όλα μια χαρά με το Paper Pro Platinum να ξεχωρίζει οριακά. Όλα αποδίδουν με παρόμοια κλίμακα τα χρώματα, απλώς διαφέρουν πρωτίστως ως προς την αίσθηση της επιφάνειας εκτύπωσης.

Το χαρτί της ILFORD με εντυπωσίασε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ενώ ομολογώ πως δεν περίμενα από μια εταιρία που παράγει ένα υποτίθεται τόσο φτηνό προϊόν, να παρέχει τέτοιου επιπέδου τεχνική υποστήριξη. Ήδη είμαι περίεργος να δοκιμάσω και το Gallerie Prestige Smooth Gloss 310 gsm αν το βρω στην αγορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...