Προς το περιεχόμενο

adsl router με telnet και QoS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα.

Πρόσφατα άλλαξα πάροχο, από Wind σε Hol. Μέχρι τώρα είχα ένα speedtouch ST536 και είχα σκοπό να το κρατήσω, αλλά από περιέργεια είπα να δοκιμάσω το γνωστό ZTE που μου έδωσε η hol.

Το ZTE συγχρονίζει 2Mbps περισσότερο και έκανα πολλά, πολλά test συγχρονισμού και στα 2.

Επειδή φυσικά δεν θα μείνω με τo ΖΤΕ κι επειδή διάβασα αρκετούτσικα πραγματάκια εδώ, ψάχνω για ένα adsl router που να ακούει σε εντολές telnet και να έχει bandwidth managment (QoS).

Το telnet το θέλω για να πειράζω το srn, πιο πολύ δοκιμαστικά. Πήρα την hol και μου το έχουν στο 6 τώρα, δεν είναι πως έχω πρόβλημα. Ακόμη όμως κι αν το router σε αφήνει να πειράξεις το snr από το menu του, πάλι προτιμώ να έχει και telnet ή SSH.

Το QoS μου είναι απαραίτητο, διότι είμαστε 5 υπολογιστές στο LAN και θα βοηθούσε να μπορώ να ορίζω επιτρεπτά εύρη για τον καθένα. Πάντα χρειαζότανε αυτό, απλώς δεν είχα μπει στον κόπο μέχρι τώρα.

Είμαι άσχετος με το θέμα "router" οπότε δεν μου είναι εύκολο να κάνω έρευνα αγοράς μόνος μου. Γι' αυτό ζητάω τις γνώμες σας, για να κατατοπιστώ περισσότερο.

Το router ΔΕΝ με ενδιαφέρει να είναι και ασύρματο. Το LAN μου είναι αυστηρώς ethernet. Για την ακρίβεια καλύτερα να μην έχει καν δυνατότητα WLAN, αλλά δεν ξέρω αν βγαίνουν τέτοια μοντέλα.

Επίσης δεν με ενδιαφέρει να βγάζει πολλές θύρες RJ-45, μια αρκεί και δεν είναι απαραίτητο να είναι gigabit. Έχω switch gigabit και είμαι καλυμμένος. Το vdsl αργεί πολύ ακόμη εδώ, οπότε μόνο adsl2+ υποστήριξη του router είναι αρκετή.

Από τιμές, δεν ξέρω τι θα προκύψει, αλλά μέχρι 200€ μπορώ να δώσω.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, όσοι απαντήσετε :)

Επεξ/σία από dimitrismaxrpm
Δημοσ.

Για το θέμα πειράγματος του SNR, δεν ασχολούμαι με το άθλημα οπότε δεν έχω πρόταση.

Για το QoS, έχω κατά νου 2 διαφορετικές προτάσεις.

Μία εύκολη με ένα οποιοδήποτε router της TP-Link που έχει υποτυπώδη δυνατότητα, αλλά και με εναλλακτό firmware μπορεί να τις αυξήσει.

Αν όμως θέλεις τα μέγιστα, σε καλή τιμή υπάρχουν τα Mikrotik, που σου κάνει και το φθηνότερο χωρίς δυνατότητα WiFi. Θα πρέπει όμως να είσαι διατεθειμένος ν' ασχοληθείς σοβαρά με το συγκεκριμένο, καθώς ζητά γνώσεις και πολλές ρυθμίσεις.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση  :)

Τα Mikrotik απ' ό,τι έψαξα, δεν υποστηρίζουν snr tweak. Για την ακρίβεια, όπως είδα, μόνο router με επεξεργαστή της Broadcom υποστηρίζουν αυτή την εντολή, εφ' όσον το επιτρέπει και το firmware, αλλά επειδή πολλές φορές δεν το επιτρέπει, γράφονται custom firmwares.

Ορισμένα TP-Link, Netgear και Billion είναι μερικά router με τσιπάκι Broadcom, οπότε σε κάποιο απ' αυτά θα καταλήξω. Μάλλον για Billion το βλέπω, διότι δεν χρειάζεσαι καν telnet γι' αυτό. Το προσφέρουν οι ίδιοι μέσω web interface. Διαπίστωσα πως και το δικό μου ST536v6 φοράει Broadcom, αλλά λόγω καινούριου firmware η εντολή αλλαγής του snr είναι off. Αυτό βέβαια λύθηκε πολύ εύκολα με ένα downgrade στο firmware. Αν είχε και QoS...  :rolleyes:

Anyway, χαίρομαι που βρήκα όλες αυτές τις πληροφορίες.

Δημοσ.

Διαπίστωσα πως και το δικό μου ST536v6 φοράει Broadcom, αλλά λόγω καινούριου firmware η εντολή αλλαγής του snr είναι off. Αυτό βέβαια λύθηκε πολύ εύκολα με ένα downgrade στο firmware.

jesus...... και όλα αυτά για να κερδίσεις τι ? μισο mbps ξέρω εγώ? "πιο πολύ δοκιμαστικά" ? .. μάλιστα...

εν το μεταξύ το ST536v6 υποστηρίζει QoS ...

Δημοσ.

jesus...... και όλα αυτά για να κερδίσεις τι ? μισο mbps ξέρω εγώ? "πιο πολύ δοκιμαστικά" ? .. μάλιστα...

εν το μεταξύ το ST536v6 υποστηρίζει QoS ...

12.5 < 15.8 οπότε όχι μισό (11snr -> 4snr). Και ναι, δοκιμαστικά, λέγεται "μαθαίνω". Δεν γεννήθηκα με αυτές τις γνώσεις, οπότε πρέπει να τις μάθω κάπως ο καψερός :)

Για πες και για το QoS μιας και το ξέρεις, από πού γίνεται η διαχείριση; Μιλάω για bandwidth management στο οποίο όπως έχω δει μπορείς να φτιάξεις διάφορα rules, ανά IP/mac, ανά application και άλλα.

Πού τα 'χει όλα αυτά το ST536;

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Πρόσφατα άλλαξα πάροχο, από Wind σε Hol. Μέχρι τώρα είχα ένα speedtouch ST536 και είχα σκοπό να το κρατήσω, αλλά από περιέργεια είπα να δοκιμάσω το γνωστό ZTE που μου έδωσε η hol.

Το ZTE συγχρονίζει 2Mbps περισσότερο και έκανα πολλά, πολλά test συγχρονισμού και στα 2.

Επειδή φυσικά δεν θα μείνω με τo ΖΤΕ κι επειδή διάβασα αρκετούτσικα πραγματάκια εδώ, ψάχνω για ένα adsl router που να ακούει σε εντολές telnet και να έχει bandwidth managment (QoS).

Το telnet το θέλω για να πειράζω το srn, πιο πολύ δοκιμαστικά. Πήρα την hol και μου το έχουν στο 6 τώρα, δεν είναι πως έχω πρόβλημα. Ακόμη όμως κι αν το router σε αφήνει να πειράξεις το snr από το menu του, πάλι προτιμώ να έχει και telnet ή SSH.

Το QoS μου είναι απαραίτητο, διότι είμαστε 5 υπολογιστές στο LAN και θα βοηθούσε να μπορώ να ορίζω επιτρεπτά εύρη για τον καθένα. Πάντα χρειαζότανε αυτό, απλώς δεν είχα μπει στον κόπο μέχρι τώρα.

Είμαι άσχετος με το θέμα "router" οπότε δεν μου είναι εύκολο να κάνω έρευνα αγοράς μόνος μου. Γι' αυτό ζητάω τις γνώμες σας, για να κατατοπιστώ περισσότερο.

Το router ΔΕΝ με ενδιαφέρει να είναι και ασύρματο. Το LAN μου είναι αυστηρώς ethernet. Για την ακρίβεια καλύτερα να μην έχει καν δυνατότητα WLAN, αλλά δεν ξέρω αν βγαίνουν τέτοια μοντέλα.

Επίσης δεν με ενδιαφέρει να βγάζει πολλές θύρες RJ-45, μια αρκεί και δεν είναι απαραίτητο να είναι gigabit. Έχω switch gigabit και είμαι καλυμμένος. Το vdsl αργεί πολύ ακόμη εδώ, οπότε μόνο adsl2+ υποστήριξη του router είναι αρκετή.

Από τιμές, δεν ξέρω τι θα προκύψει, αλλά μέχρι 200€ μπορώ να δώσω.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, όσοι απαντήσετε :)

Μια ματια στο ebay να κοιτάξεις μπορεις να παρεις ένα cisco 857w αν εχεις εως 8 Mbps γραμμη η ένα Cisco 877w εχει Cli και κανει παπαδες και παπαδιες

το QoS το εχει για πλακα

το Mikrotik από την άλλη κανεις Queues αν το λεω σωστα αλλα σχεδόν ποτε δεν παιζει σωστα διοτι η CPU του Mikrotik είναι χαμιλη

καπου εχω έναν 857w και βολοδερνει αν θες ελα να στον δανεισω να δεις αν τεριαζει σε αυτά που θες να κανεις

• Like 1
Δημοσ.

Πήρα την hol και μου το έχουν στο 6 τώρα

12.5 < 15.8 οπότε όχι μισό (11snr -> 4snr). 

δεν γεννήθηκα χτές, ξέρω τι γράφω. απο εκεί και πέρα, δικαίωμα σου να θέλεις να πειραματιστείς, απλα πιστεύω οτι ο συγκεκριμένος πειραματισμός είναι σχεδόν άχρηστος. θες απο 6 να πας 4, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό (disconnects π.χ). τι θα γίνει σε μια στιγμή που θα πέσει το SNR ? θα σε σώσει το 4 margin? δεν νομίζω. και το αλλάζεις αυτό με τι? με ένα παλιό firmware που μπορεί να έχει bugs και προβλήματα? τεσπά εσύ ξέρεις.

όσο για το QoS, το οτι γίνεται δεν σημαίνει οτι γίνεται και εύκολα :P αν δεν έχεις χρόνο και έχεις χρήμα, καλύτερα να πάρεις κάποιο ακριβό ρουτερ που να τα φτιάχνει άνετα μέσω απο user interface. στα Thomson/Technicolor θέλει οπωσδήποτε telnet και CLI.

αν δεν έχεις χρήμα (η δεν θέλεις να δώσεις), και έχεις χρόνο, τότε μπορείς να ψάξεις το πώς να το φτιάξεις σε διάφορα PDF και σελίδες. για παράδειγμα: εδώ το αρχείο IP-QoS-Config-Guide-EN-r7.4.pdf.7z. μάλλον έχει αυτά που ψάχνεις

• Like 1
Δημοσ.

@dimitrismaxrpm, θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις τα πάντα σε μια συσκευή. Δηλαδή και modem και QoS/Bandwidth Management και DMT και...και...

Στον αντίποδα αφού έχεις το ST536 με DMT, βάλτο σε Bridge mode να δουλεύει ως απλό modem και πάρε οποιοδήποτε σκέτο router που να κάνει όλα αυτά που θέλεις.

Όσον αφορά τα Mikrotik, οποιοδήποτε μοντέλο κόστους ~100€ δοκιμασμένα σηκώνει χαλαρά 100 χρήστες σε δίκτυο με πολλούς κανόνες και περιορισμούς, εκτός ίσως αν μιλάμε για QoS Layer 7 που όντως εκεί ζορίζουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει η δυνατότητα στα 857/877 για να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Με παραπλήσιο κόστος της σειράς Cisco 851/857/871/877, πάμε για άλλα μεγέθη με χρήση Dual Core επεξεργαστών.

Για μικρά οικιακά δίκτυα με έως 20, ακόμη και μεγάλων απαιτήσεων σε κανόνες, θα δουλέψει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα RB750 με 35€.

Δεν τα γράφω για αντιπαράθεση, εξάλλου δεν μπορούν να συγκριθούν σαν μεγέθη Cisco και Mikrotik, αλλά για SOHO περιβάλλοντα έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και δυνατότητες με τεράστια διαφορά στο κόστος.

Δημοσ.

To "από 11 σε 4" ισχύει, 11 έχει η hol default profile, κάτι που στην γραμμή μου είναι υπερβολή. Το 6 το ζήτησα, αλλά θα πρέπει να το ζητάω κάθε φορά που η hol κάνει κάποια αλλαγή όπως προχθές (πειραματική αναβάθμιση στο dslam είπαν, lolwut?), οπότε η γραμμή μου, έγινε reset στο default profile.

Με router που ορίζω εγώ το snr, δεν έχω τέτοια θέματα. Με 4 είμαι εδώ και κάποιες μέρες και μέχρι στιγμής δεν είχα dc.

Τέσπα, το θέμα είναι πως η δυνατότητα snr tweak μου είναι χρήσιμη κυρίως για τον αποπάνω λόγω, μιας και είμαι στην hol. Στην forthnet π.χ. που απ' όσο ξέρω έχει default 6, μάλλον δεν θα έμπαινα στον κόπο καν. Αλλά μιας που θα ασχοληθώ μ' αυτό, ας το στραγγίξω όσο μπορώ κι ας μάθω κάτι κιόλας.

Thanks και για το link, δεν το διάβασα το pdf αλλά απ' ό,τι είδα έχει κανονικά οδηγό για ρύθμιση του QoS, οπότε θέμα χρόνου είναι.

@dimitrismaxrpm, θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις τα πάντα σε μια συσκευή. Δηλαδή και modem και QoS/Bandwidth Management και DMT και...και...

Στον αντίποδα αφού έχεις το ST536 με DMT, βάλτο σε Bridge mode να δουλεύει ως απλό modem και πάρε οποιοδήποτε σκέτο router που να κάνει όλα αυτά που θέλεις.

Όσον αφορά τα Mikrotik, οποιοδήποτε μοντέλο κόστους ~100€ δοκιμασμένα σηκώνει χαλαρά 100 χρήστες σε δίκτυο με πολλούς κανόνες και περιορισμούς, εκτός ίσως αν μιλάμε για QoS Layer 7 που όντως εκεί ζορίζουν τα πράγματα, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει η δυνατότητα στα 857/877 για να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Με παραπλήσιο κόστος της σειράς Cisco 851/857/871/877, πάμε για άλλα μεγέθη με χρήση Dual Core επεξεργαστών.

Για μικρά οικιακά δίκτυα με έως 20, ακόμη και μεγάλων απαιτήσεων σε κανόνες, θα δουλέψει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα RB750 με 35€.

Δεν τα γράφω για αντιπαράθεση, εξάλλου δεν μπορούν να συγκριθούν σαν μεγέθη Cisco και Mikrotik, αλλά για SOHO περιβάλλοντα έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και δυνατότητες με τεράστια διαφορά στο κόστος.

Ενδιαφέρον κι αυτό, να πάρω ένα σκέτο router.

Βέβαια σκεφτόμουν να αναβαθμίσω κιόλας το speedtouch γενικώς, μιας και είναι παλιό και αναγκαστικά το τρέχω με όχι και το πιο πρόσφατο firmware, λόγω της λειτουργίας που έχει σε αντίθεση με τα πιο νέα firmware.

Αν καταλήξω να πάρω modem/router, νομίζω πως θα επιλέξω το Billion 7800DXL, το οποίο μου φαίνεται πως συγκεντρώνει όλα θέλω σε ένα, εκτός από το wifi που δεν μου χρειάζεται.

Επειδή όμως είναι αρκετά ακριβό, θα την ψάξω με ξεχωριστό modem/router setup πρώτα, κρατώντας το speedtouch.

Θα δείξει..

Ευχαριστώ ξανά όλους για τις πληροφορίες σας, μου είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες, καθώς όπως είπα δεν τα ξέρω καλά και τα μαθαίνω.  :)

• Like 1
Δημοσ.

Τέσπα, το θέμα είναι πως η δυνατότητα snr tweak μου είναι χρήσιμη κυρίως για τον αποπάνω λόγω, μιας και είμαι στην hol. Στην forthnet π.χ. που απ' όσο ξέρω έχει default 6, μάλλον δεν θα έμπαινα στον κόπο καν. Αλλά μιας που θα ασχοληθώ μ' αυτό, ας το στραγγίξω όσο μπορώ κι ας μάθω κάτι κιόλας.

αν χρειάζεσαι οτιδήποτε από εντολές μπορώ να βοηθήσω καθώς έχω ασχοληθεί αρκετά με το δικό μου(TG788vn) και το telnet του. QoS δεν έχω στήσει βέβαια γιατι 2-3 PC έχω σπίτι και είναι και VDSL οπότε δεν μπουκώνει ποτέ η γραμμή, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα.

Δημοσ.

...

αν εχεις καλη γραμμη ακομα και η μια μοναδα κατω snr μπορει να ειναι +1 Mbit.καποιοι παιζουν σταθερα βεβαια και με 3 snr.αμα κανει βυθιση οκ θα φας disconnect αλλα τον αλλον μπορει να μην τον πειραζει αυτο

12.5 < 15.8 οπότε όχι μισό (11snr -> 4snr). Και ναι, δοκιμαστικά, λέγεται "μαθαίνω". Δεν γεννήθηκα με αυτές τις γνώσεις, οπότε πρέπει να τις μάθω κάπως ο καψερός :)

Για πες και για το QoS μιας και το ξέρεις, από πού γίνεται η διαχείριση; Μιλάω για bandwidth management στο οποίο όπως έχω δει μπορείς να φτιάξεις διάφορα rules, ανά IP/mac, ανά application και άλλα.

Πού τα 'χει όλα αυτά το ST536;

αφου το εχεις βαλει 6 τοτε ειναι με 4.οτι η Hol στο αλλαξε καταλαθος δεν νομιζω οτι θα γινεται συνεχεια.λογικα θα ετυχε.αρκετος κοσμος ζηταει 6αρι.και στην forthnet Που δινουν 6 αν αλλαχτει καρτα τα profiles δεν χαλανε μενουν οπως εχουν.εκτος αν χρειαστει να γινει κατι παραπανω στην καρτα που αρκετα σπανιο οποτε εκει θα στο γυρισουν.

απο εκει και περα σε μερικα ρουτερ,adsl router κτλ παιζεις με qos αλλα σε μερικα αλλα πχ zyxel,draytek θα βρεις και bandwidth management.βεβαια κανενα απο τα 2 δεν εχει snr tweak.

δεν γεννήθηκα χτές, ξέρω τι γράφω. απο εκεί και πέρα, δικαίωμα σου να θέλεις να πειραματιστείς, απλα πιστεύω οτι ο συγκεκριμένος πειραματισμός είναι σχεδόν άχρηστος. θες απο 6 να πας 4, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό (disconnects π.χ). τι θα γίνει σε μια στιγμή που θα πέσει το SNR ? θα σε σώσει το 4 margin? δεν νομίζω. και το αλλάζεις αυτό με τι? με ένα παλιό firmware που μπορεί να έχει bugs και προβλήματα? τεσπά εσύ ξέρεις.

απλα το δοκιμαζεις δεν ειναι κακο.το να φας και ενα dc σε 3-4 ημερες δεν ειναι κατι.

To "από 11 σε 4" ισχύει, 11 έχει η hol default profile, κάτι που στην γραμμή μου είναι υπερβολή. Το 6 το ζήτησα, αλλά θα πρέπει να το ζητάω κάθε φορά που η hol κάνει κάποια αλλαγή όπως προχθές (πειραματική αναβάθμιση στο dslam είπαν, lolwut?), οπότε η γραμμή μου, έγινε reset στο default profile.

Με router που ορίζω εγώ το snr, δεν έχω τέτοια θέματα. Με 4 είμαι εδώ και κάποιες μέρες και μέχρι στιγμής δεν είχα dc.

Thanks και για το link, δεν το διάβασα το pdf αλλά απ' ό,τι είδα έχει κανονικά οδηγό για ρύθμιση του QoS, οπότε θέμα χρόνου είναι.

Ενδιαφέρον κι αυτό, να πάρω ένα σκέτο router.

Βέβαια σκεφτόμουν να αναβαθμίσω κιόλας το speedtouch γενικώς, μιας και είναι παλιό και αναγκαστικά το τρέχω με όχι και το πιο πρόσφατο firmware, λόγω της λειτουργίας που έχει σε αντίθεση με τα πιο νέα firmware.

Θα δείξει..

:)

το speedtouch ομως οπως ειπες μονος σου συγχρονιζει στα default πιο χαμηλα απο το zte.οποτε αυτα που θα κερδισεις πειραζοντας το snr με καποιο αλλο ρουτερ θα τα ειχες απο default.οποτε ισως με αλλο adsl router να πηγαινες ακομα πιο ψηλα σε συγχρονισμο).το snr tweak πιανει νομιζω στο v7 αλλα με firmware 7.x.x.x οχι με 8.χ.χ.χ.τωρα για το profile στην Hol μην αγχωνεσαι.καλυτερα το 6 να το εχεις απο αυτους για διαφορους λογους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...