alfas Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Μιας φίλης παρουσίασε το mac της το ακόλουθο πρόβλημα. Εκει που φορτώνει βγαζει μηλαράκι και τη μπάρα και κανει επανεκκίνηση. Το πήγε σε ενα εξουσιοδοτημενο και της ειπαν πως ισως ειναι ο δισκος αλλα τα χρηματα που της ζητησαν ειναι απαγορευτικα για τη τσέπη της... και της ειπα να το παλέψουμε μαζί. Επειδή δεν εχω ασχοληθεί ούτε για πλάκα με mac θέλω να κανω συγκεκριμένες ερωτήσεις. 1) ο σκληρός δίσκος του mac μπορω να τον δω ως εξωτερικό απο τα windows? αν οχι αν τον βαλω παλι σαν εξωτερικό σε ενα μηχανημα με virtual machine και λογισμικο της apple θα μπορω να τραβηξω τα δεδομενα? 2) πως μπορώ να περάσω ειτε στο λαπτοπ ειτε στο virtual το λειτουργικό της apple ;
ozelot Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Για προσπάθησε να τον επισκευάσεις όπως περιγράφεται στο άρθρο.
alfas Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 Θα το κοιτάξω... σε ευχαριστώ!! Θα επανέλθω...
mistr4l Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 Καλησπέρα κι από μένα, 1. Όχι, αν τον βάλεις εξωτερικά σε windows δεν θα τον δει γιατί είναι φορμαρισμένος σε MAC OS X journaled κι όχι NTFS / FAT32. Αν όμως τον βάλεις εξωτερικό σε mac, ναι θα τον δεις κανονικά και θα τραβήξεις ό,τι δεδομένα χρειάζεσαι (υποθέτοντας πως δουλεύει κανονικά). 2. Στην θέση σας θα δοκίμαζα να κάνω reinstall την έκδοση mac os που έχετε. Έτσι θα φαινεί αν όντως έχει πρόβλημα ο σκληρός ή αν έγινε κάτι άλλο (π.χ RAM) 3. Δοκιμάστε και το εξής. Κατά την εκκίνηση, κρατήστε πατημένο το 'alt'. Εκεί θα πρέπει να σας εμφανίσει 2 δίσκους (εικονικά), τον βασικό με το λειτουργικό και το Backup που δημιουργεί αυτόματα. Επέλεξε το λειτουργικό (σκέφτομαι μήπως κατά λάθος έχει επιλεγεί το backup και μπερδεύεται το σύστημα. Απίθανο, αλλά δεν χάνεις τπτ). 4. Δεν μας είπες τί μηχάνημα είναι, χρονολογίας, τί λειτουργικό έχει κλπ
alfas Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα κι από μένα, 1. Όχι, αν τον βάλεις εξωτερικά σε windows δεν θα τον δει γιατί είναι φορμαρισμένος σε MAC OS X journaled κι όχι NTFS / FAT32. Αν όμως τον βάλεις εξωτερικό σε mac, ναι θα τον δεις κανονικά και θα τραβήξεις ό,τι δεδομένα χρειάζεσαι (υποθέτοντας πως δουλεύει κανονικά). 2. Στην θέση σας θα δοκίμαζα να κάνω reinstall την έκδοση mac os που έχετε. Έτσι θα φαινεί αν όντως έχει πρόβλημα ο σκληρός ή αν έγινε κάτι άλλο (π.χ RAM) 3. Δοκιμάστε και το εξής. Κατά την εκκίνηση, κρατήστε πατημένο το 'alt'. Εκεί θα πρέπει να σας εμφανίσει 2 δίσκους (εικονικά), τον βασικό με το λειτουργικό και το Backup που δημιουργεί αυτόματα. Επέλεξε το λειτουργικό (σκέφτομαι μήπως κατά λάθος έχει επιλεγεί το backup και μπερδεύεται το σύστημα. Απίθανο, αλλά δεν χάνεις τπτ). 4. Δεν μας είπες τί μηχάνημα είναι, χρονολογίας, τί λειτουργικό έχει κλπ Για το 1. Αν κάνω εγκατασταση μια εκδοση σε virtual machine (windows) το λειτουργικο της Μac θα μπορώ να κανω αυτο με το δισκο. Για το 2 Αυτό το αφήνω για το τέλος... έχει εργασία μέσα πτυχιακή και κάτι αλλα προσωπικα που δεν θέλει να τα χάσει - αν κανω κάτι τέτοιο δεν ειναι σα να γίνεται φορματ? η δεν εχει καμοια σχεση με οτι συμβαινει στα windows? Για το 3. Θα το κάνω και αυτό... Για το 4. Πριν λίγο που γύρισα σπιτι μου το ειχαν φέρει... τα στοιχεια που μπορώ να δώσω ειναι τα εξής... πως πρέπει να είναι το A1311 μετα το ψάξιμο που έκανα... και τωρα απο λειτουργικό δεν μπορώ να σου απαντήσω. Επιπλέον ερώτηση επειδη μου φέρανε μονάχα την μονάδα. Αν συνδέσω το πληκτρολόγειο του desktop θα κανει δουλειά η δεν είναι συμβατά οι παπαριές? Απαντήθηκε... Τα δοκίμασα και δουλεύουν. Επιπλέον ερώτηση 2. Αν κάνω backup τα δεδομένα σε ενα σκληρό δίσκο εξωτερικο( με το disk utility) μετά θα μπορώ να τα περάσω ξανά σε εγκατάσταση; Κατάφερα να μπω σε διαδικασία για repair και ολα αυτά και εφαγα ακυρο... Τώρα το μήνυμα που μου βγάζει να φανταστώ οτι μου λέει πως χτύπησε ο δίσκος!! Oπότε ψάχνω πως κάνω backup τα δεδομένα απο μέσα... ωστε να ξαναπεράσω το λειτουργικό και να δω αν δουλέψει ή είναι τελεσιδικο πως θέλει αλλο δίσκο;; Επεξ/σία 13 Σεπτεμβρίου 2014 από alfas
mistr4l Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2014 Φίλε μου καλημέρα, Καταρχήν ναι, σε όποιο περιβάλλον mac και να συνδέσεις τον σκληρό θα τον δει, σε περιβάλλον windows ΔΕΝ θα τον δει. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως θα δουλέψει κιόλας ή θα μπορέσεις να τραβήξεις δεδομένα σε περίπτωση που ο σκληρός τα έχει φτύσει. Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Αυτό θα το δεις στην πορεία. Αν τώρα τραβήξεις τα δεδομένα, μετά format και βλέπεις. Από εκεί κ πέρα, όχι η επανεγκατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα και format. Σε ρωτάει πριν, όπως και στα windows αν θα κάνεις clean install ή reinstall. Όταν αναφέρεσαι στο ερώτημά σου (2) αν θα μπορέσεις να ξανακάνεις εγκατάσταση μετά από reinstall, εξαρτάται σε τί αναφέρεσαι. Ορισμένα θα θέλουν επανεγκατάσταση. Άλλα όχι. Αυτό όμως είναι το επόμενο βήμα το οποίο ακόμα δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Αρχικά πρέπει να δεις αν όντως φταίει ο σκληρός (που προφανώς είναι σκληρός) για να δείτε την επίλυση του προβλήματος. Τί υπάρχει δηλαδή εκτός από αρχεία - δεδομένα που φοβάστε πως δεν θα μπορέσετε να ξαναπεράσετε? Τώρα βέβαια, αν κι αργά, ας είναι αυτό μία ευκαιρία να μάθει η φίλη σου πως σε εποχές με dropbox, φθηνούς σκηρούς και το κυριότερο σε mac TIME MACHINE, είναι ανεπίτρεπτο να χάνεις δεδομένα. Αν για παράδειγμα είχε time machine, αυτή τη στιγμή δεν θα την απασχολούσε τπτ. Δεν έχει σημασία τώρα βέβαια θα μου πεις, αλλά ας γίνει το πάθημα - μάθημα once and for all. Ό,τι άλλο χρειαστείτε στην διάθεσή σας 2
alfas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2014 Υπάρχει περίπτωση να μου βγαζει το παραπάνω μήνυμα και να μην τα εχει φτυσει ο δίσκος;; Για το ερώτημα 2 εννοουσα οχι εφαρμογες παρα μόνο για δεδομένα...που θέλει να σώσει... Τime machine δεν ξέρει τι ειναι... Και θα το ψαξω να δω τι ειναι μπας και γινόταν χωρις να το ξ\έρει αλλα δεν νομιζω κατι τέτοιο... Οσο για το dropbox... χρησιμοποιει αλλα δεν τα εχει ολα εκει.... ; )
mistr4l Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2014 Λογικά είναι θέμα δίσκου. Ειδάλλως δεν θα σου έβγαζε κάτι τέτοιο... Προσωπικά, αρχικά θα δοκίμαζα να τον συνδέσω σε κάποιο άλλο mac ώστε να τραβήξω τα δεδομένα. Αν αυτό γινόταν, απλά θα του έκανα clean install μετά (format) Αν δεν γινόταν ή δεν είχα την δυνατότητα να συνδέσω τον σκληρό σε άλλο mac, τότε απλά θα προχωρούσα σε reinstall μιας και δεν θα είχα να χάσω τίποτα. Off topic Time machine απλά δημιουργεί σε έναν εξωτερικό σκληρό ('η εσωτερικό) ενα 'χρονοντούλαπο' οπότε δεν χάνεις δεδομένα. Ό,τι και να γίνει έχεις αντίγραφα και μάλιστα επαναφέρεις το όλο σύστημα ακόμα κι αν πάρεις καινούριο μηχάνημα. Λογικά όχι δεν θα έκανε η φίλη σου, αλλά δεν έχει σημασία τώρα. Σημασία έχει να βεβαιωθείτε πως φταίει ο σκληρός κι απλά να τραβήξετε τα δεδομένα.
alfas Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2014 Διάβασα πως η σειρά που εχει , εχει παρουσιάσει θέματα σκληρών και στην ουσία γλυτώνεις τα χρήματα απο το ανταλλακτικό... Θα το τσεκάρω μόλις μου φέρει την απόδειξη... Για να εχω ολα τα χαρτια να ειμαι κομπλέ σε περιπτωση που μου ζητήσουν κάτι...
alfas Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Νοεμβρίου 2014 Επανέρχομαι... Τελικά η ολη διαδικασία για την αλλαγη του σκληρού δεν ήταν επιτυχής... Μου είπαν πως το πρόγραμμα εχει λήξει και πως ήταν μονάχα για συγκεκριμένες αγορές και δεν είναι μέσα η Ευρώπη... Πάει αυτό... Οπότε θα πρέπει να γίνει η αγορά του σκληρόυ. Το ανοιξα το θηρίο και εβγαλα το σκληρό δίσκο Hitachi FEB-2010 MODEL HDE721010SLA330 SATA 3.0 Gb/s Apple HDD Firmware 2008 PN 0A38679 Aυτα ειναι τα παραπάνω στοιχεια του.. Τι δίσκο μπορώ να του βάλω... Σε ενα ξένο site διάβασα το εξής: To ensure compatibility with the 2009 and 2010 21.5" or 27" iMac, the replacement hard drive must be of the same brand as the original. The model number of the hard drive does not matter as long as the brand matches. 2011 and up iMacs cannot be supported by us.Καποια βοήθεια; Νόμιζα πως είμαι στη κατηγορία οτι να βαλω οτι θέλω αρκει να ειναι Hitachi... Αλλα οταν διαβασα αυτο που λεει ο δισκος στο ταμπελακι του Apple HDD firmware 2008... λεω τι κανω τώρα?
Dr.Fuzzy Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2014 Κάνε boot με ένα live cd (ή usb) linux, πχ, Ubuntu που τον κάνει mount και τον διαβάζει κανονικά.
alfas Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Κάνε boot με ένα live cd (ή usb) linux, πχ, Ubuntu που τον κάνει mount και τον διαβάζει κανονικά. Αυτό που δίνει απάντηση;; Στο θέμα του δίσκου που έγραψα σήμερα εχεις κάτι να αναφέρεις;
Dr.Fuzzy Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Αυτό που δίνει απάντηση;; Στο θέμα του δίσκου που έγραψα σήμερα εχεις κάτι να αναφέρεις; Απαντάει στο 1ο σου ποστ, αλλά χαλάρωσε λιγάκι! Για τον δίσκο βάζεις καλύτερα τον ίδιο http://www.amazon.com/Hitachi-Deskstar-E7K1000-Terabyte-7200RPM/dp/B001W3NM2Cή έναν οποιαδήποτε 1ΤΒ 7200rpm 32ΜΒ αλλά πιθανόν να μην είναι ίδιος ο temperature sensor και θα πρέπει το ανεμιστηράκι να το ελέγχεις με κάποιο πρόγραμμα πχ, smc fan control διότι θα δουλεύει συνέχεια στο max. 1
alfas Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2014 Απαντάει στο 1ο σου ποστ, αλλά χαλάρωσε λιγάκι! Για τον δίσκο βάζεις καλύτερα τον ίδιο http://www.amazon.com/Hitachi-Deskstar-E7K1000-Terabyte-7200RPM/dp/B001W3NM2Cή έναν οποιαδήποτε 1ΤΒ 7200rpm 32ΜΒ αλλά πιθανόν να μην είναι ίδιος ο temperature sensor και θα πρέπει το ανεμιστηράκι να το ελέγχεις με κάποιο πρόγραμμα πχ, smc fan control διότι θα δουλεύει συνέχεια στο max. Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Χαλαρά το είπα... 1
alfas Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Ξανα εδω....Τελικά εκανα το Backup. Σωθηκαν καποια πραγματακια... Το τσεκαρα το δισκο σαν εξωτερικο μου αναφέρει πως ειναι 98% καλός... Σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω πάλι τον ιδιο...δηλαδη να του κανω ενα καλο format και να χρησιμοποιησω τον ιδιον. Μεχρι να τα φτυσει τελείως... Η διαδικασία να περάσω λειτουργικό πως γίνεται; Aν θεωρήσουμε πως υπάρχει ενα δισκακι με λειτουργικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα