Gatekeeper13 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με το pc μου εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ δουλεύει κανονικά, σε εντελώς τυχαία διαστήματα (πχ 3 φορές τη μέρα ή 1 φορά κάθε 4 μέρες) ο υπολογιστής κρασάρει χωρίς μπλέ οθόνη, επανεκκινεί και μετά κολλάει στο bootαρισμα πριν μπει στην οθόνη του bios. Οι ανεμιστήρες και όλα δουλεύουν κανονικά αλλά ο σκληρός και το dvddrive κάνουν συνεχώς ένα θόρυβο και λες προσπαθούν να φορτώσουν κάτι αλλά δε μπορούν. Η μόνη λύση είναι να τον σβήσω χειροκίνητα. Αλλά ακόμη και όταν τον σβήνω και από το κουμπί του τροφοδοτικού, το πρόβλημα στο Boot παραμένει. Χρειάζεται να κάνω πολλές προσπάθειες άναψε-σβήσε μέχρι να μπουτάρει κανονικά οπότε και μετά δουλεύει ρολόι για 10 πχ ώρες σερί. Μερικές φορές μάλιστα, ο υπολογιστής έχει παγώσει την ώρα που δουλεύει λες και έχει μπει σε sleep mode. Οι ανεμιστήρες δουλεύουν κανονικά, η οθόνη δεν βγάζει εικόνα ενώ ποντίκι, πληκτρολόγια κτλ δεν αποκρίνονται ενω δεν δουλεύει ούτε το κουμπί του reset και αναγκάζομαι να τον σβήσω χειροκίνητα. Έχω τρέξει stability test με το AIDA64 για 1 ώρα χωρίς να κρασάρει, memtest για 2 περάσματα, 15 λεπτο τεστ της gpu με το furmak, έλεγχο δίσκων με το hdd regenerator και όλα είναι οκ. Μπορεί κανείς να μου πει τι φταίει? Γιατί είναι κρίμα να αγοράσω τροφοδοτικό και να είναι πχ μητρική. Ευχαριστώ. ΥΓ. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω φουσκωμένους πυκνωτές γιατί είναι καλυμμένοι με αλουμινένιο κέλυφος και δείχνουν όλοι σε καλή κατάσταση. Σύστημα: AMD Phenom II X4 965 3.4Ghz, MSI 770-g45, Radeon 5670 1GB Ram, 8GB Ram, Enermax NAXN 500W
Thanos1972 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 οι συγκεκριμενες μητρικες παντως ηταν χαλια μαυρα.οχι οτι απαραιτητα φταιει αυτο. τα καλωδια ολα ειναι κουμπωμενα σωστα?οι μητρικη παταει σωστα επανω στους αποστατες της? απο θερμοκρασιες πως πας?
STORM1978 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δες αν πατάει όντως καλά στους αποστάτες η μητρική και ρίξε και ένα burn test στο τροφοδοτικό, ποτέ δεν ξές και ας είναι και επώνυμο!
Gatekeeper13 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Aν αποστάτες εννοείτε τις πατούρες, πατάει σωστά. Το μηχάνημα είναι 4 ετών κοντά και δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Τώρα κάνει αυτά τα τρελά. Καλώδια όλα κομπλέ. Thanos1972, γενικά ότι έχω πάρει από MSI είναι χάλι μαύρο. Και μια μητρική που είχα το 2002, πάλι τα ίδια. Βέβαια και η ASUS A8R-MVP μου είχε φουσκώσει πυκνωτή. Στο τομέα μητρικη, απλα δεν ξερω ποια είναι πραγματικά αξιόπιστη εταιρεία. Σχεδόν όλες έχουν βγάλει σφάλμα. Θερμοκρασίες άψογες: CPU 37, GPU 48, MB 36, HDD 33+29 STORM1978, burn test στο τροφοδοτικό πως κάνουμε? Αν εννοείς συνολικό stress test όλου του συστήματος, έχω κάνει όπως έγραψα το stability test της aida64 με όλες τις συσκευές στο φουλ.
STORM1978 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 με το OCCT που έχει burn test για το τροφοδοτικό και ένα ακόμη που μου διαφεύγει αυτή την στιγμή. Απλά δεν είναι και το ακριβέστερο να ξέρεις, αν υπήρχε κανένα hardware tester θα ήταν καλύτερο.
Gatekeeper13 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2014 Θα το δοκιμάσω αμέσως. Έχω και ένα Psu tester της Thermaltake αλλά αυτό μετράει τάση από τα καλώδια. Δε νομίζω να ελέγχει την αντοχή του σε full load (τα αποτελέσματα ήταν όλα οκ) Το OCCT κάνει την ίδια δουλειά με το stability test του aida64, τελικά. Δεν βγάζει σφάλμα το PSU. Ούτε κρασάρισμα ούτε τίποτα.
STORM1978 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Λογικά μου δείχνει μητρική αυτό αν υπάρχει κανα πρόχειρο psu κάνε χρήση για λίγο καιρο και δες. Αν όχι, δες ξανά την μητρική και δες και τα τσιπάκια αν έχει κανένα leaκage. Βγάλε το ρεύμα από την πρίζα, βγάλε την μπαταρία, πάτα κάμποσες φορές το κουμπί εκκίνησης και άφησετο για 1-2 ώρες αν μπορείς για να αποφορτιστεί η μητρική. Τέλος βγάλτην από το κουτί και βάλε μπρος το μηχάνημα εκτός κουτιού μήπως βραχυκυκλώνει το μηχάνημα και τρέξε ένα Prime95. Ξέρω είναι πολλά αλλά για να αποκλείσουμε την μητρική.
Delta² Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Μητρική ή τροφοδοτικό φαίνεται να είναι. Αν έχει πολύ σκόνη η περιοχή που μένεις (π.χ αν μένεις στους πρώτους ορόφους πάνω σε κεντρική λεωφόρο όπως εγώ) μπορεί να έχει μαζέψει πολύ σκόνη η μητρική σε διάφορα σημεία και να γίνονται μικρά βραχυκυκλώματα, προσπάθησε να καθαρίσεις την σκόνη. Επίσης μπορεί να έχει μαζευτεί σκόνη μέσα στο τροφοδοτικό, αν το τροφοδοτικό είναι εκτός εγγύησης μπορείς να το ανοίξεις και να το καθαρίσεις, αν είναι μέσα στην εγγύηση καλύτερα να το πας εκεί που το αγόρασες για να το ελέγξουν. Κάτι άλλο άν έχεις Win 7 ή μεταγενέστερα πήγαινε Control Panel->System and Security->Action Center->Click στο βελάκι του Maintenance->View Reliability history και δες εκεί τι βγάζει. Αν βλέπεις στο διάγραμμα κάτι κόκκινα Χ κάνε click εκεί για να δούμε τι περιγραφή έχουν και πόσταρε εδώ ένα screenshot.
Gatekeeper13 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Λοιπόν, έκανα αυτά που μου είπες Storm. Και τώρα κοντεύω να τον σπάσω από τα νεύρα μου. Έβγαλα το καλώδιο από τη πρίζα, αφαίρεσα τη μπαταρία και τον άφησα για 1 ώρα. Πάτησα και το power ανα διαστήματα όπως μου είπες. Το ξανασύνδεσα λοιπόν, πάω στο bios να βάλω ώρα και ημερομηνία και.... ΚΟΛΛΗΣΕ! Ούτε πληκτρολόγιο άκουγε, ούτε escape ούτε τίποτα. Το κάνω hard reset και ξανακολλάει στο boot screen του bios (εκεί που κάνει τα τεστ) με καμιά δεκαριά γράμματα παραμορφωμένα και κολλάει εκεί. Hard reset πάλι και τσουπ το πρόβλημα με το μπουτάρισμα, με σκληρό/dvd-drive να προσπαθούν αλλά να μη μπορούν να φορτώσουν. Το σβήνω, προσπαθώ καμιά δεκαριά φορές να το κάνω να μπουτάρει, καταφέρνει τελικά, μπαίνω στο bios, πάω στην ώρα, κολλάει πάλι. Hard reset, πρόβλημα στο boot. Λέω μήπως φταίει το τροφοδοτικό. Αφαιρώ τον ένα από τους δυο σκληρούς και το dvd drive, τίποτα. Δε μπορεί να μπουτάρει. Έχω προσπαθήσει καμιά δεκαριά φορές από τότε και ακόμα τίποτα. Δουλεύουν όλοι οι ανεμιστήρες κανονικά αλλά η κάρτα δεν βγάζει εικόνα και ο σκληρός προσπαθεί απελπισμένα να φορτώσει, σαν να ανάβει και να σβήνει. Delta, η μητρική είναι καθαρή. Mπήκα και στο reliability και δεν έχει κανένα συμβάν καταγεγραμμένο. EDIT: Κατάφερα να τον κάνω να μπουτάρει αφού τον άφησα 10 λεπτά σβηστό και εκτός πρίζας. Δεν δοκίμασα το bios μήπως και κολλήσει πάλι.
gtsamour Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείς αν φταίει το τροφοδοτικό (που αν είναι οντως, κατα τα φαινόμενα χειροτερεύει πολύ γρήγορα) είναι να δοκιμάσεις ένα άλλο να δείς αν παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα. Δες αν μπορείς να δανειστείς ένα έστω και της πλάκας για να δοκιμάσεις και αν αποδειχθεί ότι είναι αυτό τελικά, παίρνεις ένα καλό.
Gatekeeper13 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείς αν φταίει το τροφοδοτικό (που αν είναι οντως, κατα τα φαινόμενα χειροτερεύει πολύ γρήγορα) είναι να δοκιμάσεις ένα άλλο να δείς αν παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα. Δες αν μπορείς να δανειστείς ένα έστω και της πλάκας για να δοκιμάσεις και αν αποδειχθεί ότι είναι αυτό τελικά, παίρνεις ένα καλό. Λες να είναι τροφοδοτικό ρε φίλε? Πως όμως κολλάει στο bios που το pc δεν είναι σε full load και σε stress test με full load για 1 ώρα να μη κρασάρει? Τα σημερινά μου δείχνουν μητρική αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Δυστυχώς, δεν έχω δεύτερο τροφοδοτικό ενώ όλοι οι φίλοι μου έχουν λάπτοπ. ΕDIT: Μόλις έτρεξα ένα 2ωρο stress test για το psu με το occt χωρίς πρόβλημα. Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου 2014 από Gatekeeper13
STORM1978 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Ποιος σου είπε πως στο Bios δεν είναι full load? Καρφί τρέχει εκεί να ξέρεις. Δοκίμασες να κάνεις ένα test στον σκληρό σου με το utility της εταιρείας του και όχι από τρίτο (WD DISK DIAGNOSTIC, SEAGATE SEATOOLS ΚΤΛ)?
Gatekeeper13 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Φίλε, νομίζω πως τα spinrite και hddregenerator είναι αρκετά καλύτερα από τα εργοστασιακά προγράμματα και τα δυο μου τον έχουν βγάλει καθαρό από σφάλματα. Πριν λίγο είχα πάλι κρασάρισμα. Μόνο που αυτή τη φορά εντόπισα κάτι καινούριο. Αντικατέστησα τη κάρτα γραφικών με μια παλιά 2600ΧΤ για να δω τι παίζει με το τροφοδοτικό. Ούτε με αυτή μπορούσε να μπουτάρει ενώ η κάρτα γραφικών (επειδή έχει θορυβώδες ανεμιστηράκι) κατάλαβα πως και αυτή ανάβει και σβήνει (σα να γυρνάει και να σταματάει το ανεμιστηράκι), ακριβώς όπως ο σκληρός και το dvd-drive. Γενικά, όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα, οι συσκευές είναι σαν να μη μπορούν να φορτώσουν και να επανεκκινουν συνεχόμενα. Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου 2014 από Gatekeeper13
STORM1978 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Τα προγράμματα των εταιρειών είναι πάντα τα καλύτερα και τα μοναδικά που αποτελούν κριτήριο σε περίπτωση επιστροφής για εγγύηση να ξέρεις. Όσο για το τελευταίο, 99% είναι πλέον το τροφοδοτικό σου και σταμάτα να το πιέζεις μην πάρει μαζί του και τίποτα άλλο από το μηχάνημα.
Gatekeeper13 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Πως ακριβώς προέκυψε τώρα το τροφοδοτικό? Για μητρική δε λέγαμε? Μη μου λες τέτοια. Μητρική βρίσκω με 40 ευρώ, τροφοδοτικό με 80. Για εξηγήσου λίγο να μαθαίνω (ένας τεχνικός που του είχα πάει ένα παλιότερο pc με ASUS A8R-MVP, μου είχε βρει φουσκωμένο πυκνωτή και μου είχε πει ότι προκαλούσε αντίστοιχα αποτυχημένα μπουταρίσματα) Και κάτι άλλο. Απο χθες το απόγευμα, όταν σβήνω το μηχάνημα δεν κλείνω πλέον και το κουμπί του τροφοδοτικού, γιατί άκουσα ότι έτσι επιβαρύνεται η μπαταρία (η μπαταρία είναι επαναφορτιζόμενη?). Μπορεί να ακουστεί αφελές αλλά από χθες δεν έχει ξανακρασάρει. Αν τώρα κρασάρει στις επόμενες ώρες/μέρες θα δείξει. EDIT: Πριν λίγο εντόπισα κάτι στη μητρική. Είναι ένα τσιπ και βρίσκεται στη κάτω αριστερή γωνία. Ίσως η φώτο να το αλλοιώνει λίγο. Με γυμνό μάτι το φούσκωμα φαίνεται σαν κόλλα πάνω στο τσιπ. (οι γυρω μαυρίλες δεν είναι κάψιμο αλλά αλλοίωση της κάμερας, η μητρική είναι πεντακάθαρη γυρω απο το τσιπ) Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2014 από Gatekeeper13
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε
Συνδεθείτε τώρα