Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

"Τον κόπο" 

Το τελικό "ν" διατηρείται όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από κ, π, τ, μπ, ντ, τζ, ξ, ψ :P

Η δικιά σου μπροστινή δεν είχε ωραίο πισινό μάλλον..... :P  :D

• Like 2
  • Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

• Super Moderators
Δημοσ.

Η δικιά σου μπροστινή δεν είχε ωραίο πισινό μάλλον..... :P  :D

ήταν κύπριαν και είχεν ωραίον πισινόν! :P

• Like 4
Δημοσ.

Παίζει ρόλο και το ότι τα έχουμε όλα εύκολα διαθέσιμα. Πχ πιο παλιά θυμόμασταν κάποια πράγματα (από αριθμούς τηλεφώνου, κάποιες πληροφορίες κλπ) τώρα δε χρειάζεται, τα ψάχνουμε επιτόπου. Το ίδιο με την ορθογραφία, αν γράφαμε στο χαρτί ή στη γραφομηχανή θα "αναγκαζόμασταν" να γράφουμε πιο σωστά, τώρα τα διορθώνει η αυτόματη διόρθωση. Οι πράξεις που λες το ίδιο, πιο παλιά δεν είχαν όλοι ένα κομπιουτεράκι πάντα πάνω τους διαθέσιμο...Δεν χρειάζεται να "παιδέψουμε" τόσο το μυαλό μας πλέον, όλα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή... 

ίσα ίσα με την αυτοματη διορθωση αμα το δεις μια δυο τρεις κάποια στιγμή θα το μάθεις, παλιοτερα σιγά μην καθόσουν να κοιτάς κάθε λέξη στο λεξικό. 

Νομίζω ότι ειναι θέμα αδιαφορίας, κανα δυο λάθη μπορεί να σου ξεφύγουν, αλλά όσοι το γαμάνε δεν τους ενδιαφέρει η ορθογραφία.

• Like 1
Δημοσ.

"Τον κόπο" 

Το τελικό "ν" διατηρείται όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από κ, π, τ, μπ, ντ, τζ, ξ, ψ :P

Πραγματικά. Από τα πράγματα που έχω διδαχθεί τουλάχιστον 7 φορές σε κάθε τάξη και δεν εννοώ ακόμα να τα χρησιμοποιήσω σωστά.

Να τονίσω βέβαια πως δεν είχα πάντα ωραίους πισινούς μπροστά μου :P Έπρεπε με κάποιον άλλο τρόπο να περάσει η ώρα οπότε παρακολουθούσα :P

Y.Γ- Είχα και εγώ ένα Κυπριο κάποτε τον Νεόφυτο. Ερχόταν πολλές φορές η μητέρα του με τον μικρό του αδελφό και φώναζε ο μικρός

"Μάμα μάμα έκαμα τα πισά μου."

"Πάνω σσσσου Κόκο μου???"

"Μάμα μάμα...Νεόφυτος περιπαίζειν με..."

Μαμά- "Νεόφυτε μάνα μου...είπασουτο σίλιες φορές...μην περιπαίζεις τον Κόκο μας".

• Like 1
Δημοσ.

Θα ήθελα να μου αναλύσεις με πιο τρόπο μια αγγελία που γράφει το "πωλείται" ως "πωλείτε" επηρεάζει την ζωή σου ώστε να το θεωρείς σοβαρό πρόβλημα που σε στεναχωρεί. 

οσο και αν σου φαινεται περιεργο,εγω δε θα καθομουν να ασχοληθω να κανω συναλλαγη με καποιον που δε ξερει να γραψει 2 λεξεις σωστα.

Δημοσ.

ίσα ίσα με την αυτοματη διορθωση αμα το δεις μια δυο τρεις κάποια στιγμή θα το μάθεις, παλιοτερα σιγά μην καθόσουν να κοιτάς κάθε λέξη στο λεξικό. 

Νομίζω ότι ειναι θέμα αδιαφορίας, κανα δυο λάθη μπορεί να σου ξεφύγουν, αλλά όσοι το γαμάνε δεν τους ενδιαφέρει η ορθογραφία.

Ναι, ίσως έχεις δίκιο! Δεν ξέρω τι ισχύει περισσότερο, ίσως και το ένα και το άλλο, ανάλογα την περίπτωση και τον άνθρωπο. (Κάποιος "εκμεταλλεύεται" την αυτόματη διόρθωση και μαθαίνει, κάποιος επαναπαύεται σε αυτή και μπορεί να γίνει και χειρότερος...)

Δημοσ.

"Τον κόπο" 

Στην αιτ. εν. του αρσ. άρθρου το τελικό -ν διατηρείται πάντοτε σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση της σχολικής γραμματικής· βλ. π.χ. http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E104/579/3759,16498/ για την Ε' δημοτικού. Επομένως γράφουμε πάντα «τον»: τον βράχο, τον δραστήριο, τον λαμπρό, τον ζηλιάρη, τον γιδοβοσκό κ.ο.κ.

Είναι μια καλή ευκαιρία να ειπωθεί τώρα, διότι αν κάποιος δεν παρακολουθεί τις γραμματικές εξελίξεις μπορεί να το αγνοούσε — κι έτσι τώρα συντελέσαμε στη διάδοση της γνώσης.  :-) 

• Like 2
Δημοσ.

Ακριβώς αυτό.

Δημοσ.

Το να σε ενδιαφέρει να γράφεις σωστά και να διατυπώνεις με σαφήνεια τη σκέψη σου στο χαρτί, ή στο μπλα μπλα το θεωρώ ένδειξη σεβασμού προς τον εαυτό σου και προς αυτούς που διαβάζουν αυτά που γράφεις. Αρχίζει από την οικογένεια ,το σχολείο , αλλά καλλιεργείται από εσένα τον ίδιο.

Υπάρχουν "μορφωμένοι" με πτυχίο Πανεπιστημίου που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο στη ζωή τους πέρα από τα απαραίτητα.

Από την άλλη όλοι κάνουμε ορθογραφικά λάθη, όσα βιβλία και αν έχουμε διαβάσει. Φτάνει να μην βγάζουν μάτι και να μην επαναλαμβάνονται.

Μια ανάγνωση πριν το κλικ στο κουμπί "Απάντηση" δεν κοστίζει.

• Like 2
Δημοσ.

"Τον κόπο"

Ξέχασες τα "γκ","τσ".

@zazula καταρχάς άντρας είσαι ή γυναίκα; Όχι οτι έχει σημασία just saying γιατί όπως γραφεις θεωρώ το πρώτο αλλά το name σου με μπερδεύει λίγο...

Μιας που βλέπω οτι εισαι ψαγμένος,το "σαν" χάνει το "ν" στο τέλος σε κάποιες περιπτώσεις ή οχι;

Π.χ. ακολουθούμενο απο ν όπως: σα να 'σαι.

Σίγουρα το κάνουν πολλοί ποιητές αυτό απ' όσο έχω διαβάσει αλλά νομίζω έχει να κάνει με την ποιητική αδεία αυτό.Χρησιμοποιειται όμως τελευταια και αρκετα συχνά απο ο,τι έχω δει και σε αλλα κειμενα.Ακουγεται πιο εύηχο ειναι η αλήθεια,απλά σαν κανόνας δεν ξέρω τι ισχύει.(Θα μπουμε βέβαια σε συζητήσεις για το οτι η γλώσσα ειναι ζωντανός οργανισμός,εξελίσσεται κτλ. αλλα οκ).

Δημοσ.

Ότι θα κρίνεις κάποιον άνθρωπο από την μόρφωσή του? σε πληροφορώ τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει δεν έχουν και την καλύτερη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ μόρφωση! και εγώ κάνω λάθη! παλιά ήμουν ικανός να σου γράψω "καλυμερα" και αυτό λόγο των δασκάλων που δεν είχαν την όρεξη να με μάθουν και τελικά έκατσα και τα έμαθα μόνος μου! νταξει τώρα για κάτι λέξεις διαστημικές 100 υ και 34 η εεε νταξ το λάθος θα το κάνουμε :P

Δημοσ.

@zazula καταρχάς άντρας είσαι ή γυναίκα; Όχι οτι έχει σημασία just saying γιατί όπως γραφεις θεωρώ το πρώτο αλλά το name σου με μπερδεύει λίγο...

Μιας που βλέπω οτι εισαι ψαγμένος,το "σαν" χάνει το "ν" στο τέλος σε κάποιες περιπτώσεις ή οχι;

Π.χ. ακολουθούμενο απο ν όπως: σα να 'σαι.

Σίγουρα το κάνουν πολλοί ποιητές αυτό απ' όσο έχω διαβάσει αλλά νομίζω έχει να κάνει με την ποιητική αδεία αυτό.Χρησιμοποιειται όμως τελευταια και αρκετα συχνά απο ο,τι έχω δει και σε αλλα κειμενα.Ακουγεται πιο εύηχο ειναι η αλήθεια,απλά σαν κανόνας δεν ξέρω τι ισχύει.(Θα μπουμε βέβαια σε συζητήσεις για το οτι η γλώσσα ειναι ζωντανός οργανισμός,εξελίσσεται κτλ. αλλα οκ).

Άντρας· για το εάν η κατάληξη -ula παρασύρει σε λανθασμένο προσδιορισμό γένους, αρκεί να σκεφτείς τα Dracula και Caligula.  :devil: 

Με βάση και πάλι την τελευταία σχολική γραμματική (βλ. #37), το «σαν» δεν χάνει ποτέ το τελικό -ν στον γραπτό λόγο. Φυσικά η λογοτεχνική γραφή έχει τις δικές της ελευθερίες και διαφορετικές συμβάσεις, οπότε εκεί το «σα» είναι πολύ συχνότερο. Κάποιοι μεγαλύτεροι ομιλητές, συνηθισμένοι στον παλιό κανόνα, το χρησιμοποιούν επίσης. Τέλος, εννοείται πως όταν ο γραπτός λόγος αποδίδει προφορική ομιλία, τότε μπορεί κανονικά να μπει «σα» ανάλογα με την περίπτωση. Θυμίζω ότι η ρύθμιση του αμετάβλητου «σαν» είναι αποκλειστικά για τον γραπτό λόγο· στον προφορικό έχουμε άλλους κανόνες, για ορθοφωνία και συμπροφορές.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...