Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το βλέπω και στεναχωριέμαι. Κυριως από τις αγγελίες του site αλλά και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να γράφουμε το "πωλειται" ως "πωλειτε" ή το "χαρίζεται" ώς "χαριζετε". Ακόμα, ας μην γράφουμε τον τίτλο με κεφαλαία γράμματα γιατί δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε περισσότερο fuss για το θέμα.

• Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το βλέπω και στεναχωριέμαι. Κυριως από τις αγγελίες του site αλλά και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να γράφουμε το "πωλειται" ως "πωλειτε" ή το "χαρίζεται" ώς "χαριζετε". Ακόμα, ας μην γράφουμε τον τίτλο με κεφαλαία γράμματα γιατί δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε περισσότερο fuss για το θέμα.

Που να δεις και κατι μορφωμενους να βαζουν ακομα και τονους σωστα και στο τελος να σου πουλανε κατι διαφορετικο απο τη περιγραφη.

Μηπως η μορφωση ειναι στο μυαλο και στο χαρακτηρα τελικα και οχι στα γραμματα?

• Like 5
Δημοσ.

Που να δεις και κατι μορφωμενους να βαζουν ακομα και τονους σωστα και στο τελος να σου πουλανε κατι διαφορετικο απο τη περιγραφη.

Μηπως η μορφωση ειναι στο μυαλο και στο χαρακτηρα τελικα και οχι στα γραμματα?

όχι, άλλο μόρφωση, άλλο παιδεία κι άλλο είμαι κλέφτης και θέλω να πιάσω τους άλλους κορόιδα. ο χαρακτήρας δεν έχει να κάνει με την μόρφωση.

Καλησπέρα σας,

να 'ταν μόνο αυτό το πρόβλημα καλά θα ήταν.  να μου πεις η γλώσσα είναι το πιο βασικό απ' όλα. εδώ (γενικά όχι στο σάιτ απαραίτητα) οι περισσότεροι δεν ξέρουν να κάνουν μια διαίρεση χωρίς κομπουτεράκι. 

• Like 6
Δημοσ.

όχι, άλλο μόρφωση, άλλο παιδεία κι άλλο είμαι κλέφτης και θέλω να πιάσω τους άλλους κορόιδα. ο χαρακτήρας δεν έχει να κάνει με την μόρφωση.

να 'ταν μόνο αυτό το πρόβλημα καλά θα ήταν.  να μου πεις η γλώσσα είναι το πιο βασικό απ' όλα. εδώ (γενικά όχι στο σάιτ απαραίτητα) οι περισσότεροι δεν ξέρουν να κάνουν μια διαίρεση χωρίς κομπουτεράκι. 

Παίζει ρόλο και το ότι τα έχουμε όλα εύκολα διαθέσιμα. Πχ πιο παλιά θυμόμασταν κάποια πράγματα (από αριθμούς τηλεφώνου, κάποιες πληροφορίες κλπ) τώρα δε χρειάζεται, τα ψάχνουμε επιτόπου. Το ίδιο με την ορθογραφία, αν γράφαμε στο χαρτί ή στη γραφομηχανή θα "αναγκαζόμασταν" να γράφουμε πιο σωστά, τώρα τα διορθώνει η αυτόματη διόρθωση. Οι πράξεις που λες το ίδιο, πιο παλιά δεν είχαν όλοι ένα κομπιουτεράκι πάντα πάνω τους διαθέσιμο...Δεν χρειάζεται να "παιδέψουμε" τόσο το μυαλό μας πλέον, όλα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή... 

Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να μου αναλύσεις με πιο τρόπο μια αγγελία που γράφει το "πωλείται" ως "πωλείτε" επηρεάζει την ζωή σου ώστε να το θεωρείς σοβαρό πρόβλημα που σε στεναχωρεί. 

• Like 6
Δημοσ.

Παίζει ρόλο και το ότι τα έχουμε όλα εύκολα διαθέσιμα. Πχ πιο παλιά θυμόμασταν κάποια πράγματα (από αριθμούς τηλεφώνου, κάποιες πληροφορίες κλπ) τώρα δε χρειάζεται, τα ψάχνουμε επιτόπου. Το ίδιο με την ορθογραφία, αν γράφαμε στο χαρτί ή στη γραφομηχανή θα "αναγκαζόμασταν" να γράφουμε πιο σωστά, τώρα τα διορθώνει η αυτόματη διόρθωση. Οι πράξεις που λες το ίδιο, πιο παλιά δεν είχαν όλοι ένα κομπιουτεράκι πάντα πάνω τους διαθέσιμο...Δεν χρειάζεται να "παιδέψουμε" τόσο το μυαλό μας πλέον, όλα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή... 

κοίτα υπάρχει ο άνθρωπος που ξέρει να κάνει τις πράξεις με το χέρι αλλά χρησιμοποιεί  κομπιουτεράκι γιατί είναι πιο γρήγορο και υπάρχει και αυτός που είναι εντελώς ανίκανος να κάνει δυο πράξεις με το χέρι. ο δεύτερος ό,τι και να το βγάλει το μηχάνιμα θα το πιστέψει χώρις να αναρωτηθεί αν είναι σωστό ή λάθος. αυτή είναι αμορφωσιά. τώρα το αν παιδεύουμε το μυαλό μας σήμερα είναι άλλο θέμα, δεν δικαιολογεί όμως την ανικανότητα.

• Like 1
Δημοσ.

Τέτοια λάθη που μπέρδευα στο τέλος των ρημάτων το -ε με το -αι τα έκανα και εγώ. Τώρα λόγος για να σε στεναχωρούν δεν υπάρχει. Ο καθένας γράφει όπως ξέρει και όπως έμαθε. Κι αν νομίζουμε οτι τα λάθη στην γλώσσα είναι μόνο τα ορθογραφικά πλανώμαστε οικτρά. Τα ορθογραφικά λάθη συνήθως γίνονται άμεσα αντιληπτά επειδή σπάνε μάτι, υπάρχουν όμως και τα εκφραστικά λάθη τα οποία τα κάνουμε όλοι μας από λίγο ως πολύ και είναι δύσκολα αντιληπτά. Για μένα μόνο ένας καλός φιλόλογος μιλάει σωστότερα και καλύτερα την γλώσσα.

YΓ: Σε δημόσια υπηρεσία πρόσφατα πήγα να παραλάβω ένα έγγραφο και μου είπανε να γράψω σε ένα χαρτί οτι "παρελλήφθη". Εγώ κόλλησα όταν πήγα να γράψω την λέξη γιατί μου ήρθε στο μυαλό και η λέξη "ελήφθη" που λέμε συχνά. Δεν θυμόμουν αν έπρεπε να βάλω δύο λλ στην λέξη και αν έμπαινε και το -ει μέσα, τελικά στο τέλος την έγραψα με -ει διότι το τρίτο ενοικό νομίζω μόνο στην καθαρεύουσα είχε κατάληξη με -η. Έγραψα την λέξη "παρελλείφθει". :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα ήθελα να μου αναλύσεις με πιο τρόπο μια αγγελία που γράφει το "πωλείται" ως "πωλείτε" επηρεάζει την ζωή σου ώστε να το θεωρείς σοβαρό πρόβλημα που σε στεναχωρεί.

Την ίδια απορία έχω και εγώ! χαχαχα.

Δηλαδή πιο το νόημα του θέματος που άνοιξε με τίτλο "Αμόρφωτοι άνθρωποι". Να πει τις στενοχώριες του; Να τους μάθει γράμματα ή απλά να μιλήσει απαξιωτικά;

Τα forums είναι για ανταλλαγή πληροφοριών. Ο "αμόρφωτος" μπορεί να έχει περισσότερες γνώσεις σε διάφορα θέματα από έναν "μορφωμένο". Ας αφήσουμε τη μιζέρια λοιπόν.

ΥΓ με στενοχωρεί να βλέπω άτομα που ανοίγουν θέματα σχετικά με το forum στην ενότητα του Μπλα - Μπλα αντί στο Insomnia Site - Forum. :cry:

Επεξ/σία από johnkal
Δημοσ.

Καλησπέρα σας,

καντε κατι να μην στεναχωριεται το παιδι ρε

ε αμα στεναχωριεται το παιδι τωρα κι σσσσσσσυ τι ψαχνεις

δεν μου κάνει εντύπωση

αφησα και εγω ενα συ πιο πιο πανω και ενα κι, διορθωσε το μου πριν το κανω edit plz

Δημοσ.

Κακίες! Μπαίνω από το κινητό και έκανα καταλαθος post με το touch πριν ολοκληρώσω. :P

ασχετο αλλα και εγω εχω παρατηρησει οτι οποτε γραφω με το κινητο κανω τραγικα λαθη λογο του γαμημενου autocorrect.

οχι οτι με το πληκτρολογιο κανω πισω :P  αλλα τουλάχιστον δεν βγαζει αλλα ντ αλλων...

• Like 2
Δημοσ.

Το ποιος ειναι μορφωμενος και ποιος οχι ειναι μεγαλη κουβεντα αν αναφερετε στην γνωση μπορει ο αλλος να μπερδευει το ε με το αι αλλα να κανει παππαδες στα μαθηματικα αν αναφερετε στους τροπους μπορει να εχει βγαλει δημοτικό και να ειναι αψογος και ο αλλος να εχει διδακτορικο και να ειναι τερμα κασμας!  

• Like 3
Δημοσ.

YΓ: Σε δημόσια υπηρεσία πρόσφατα πήγα να παραλάβω ένα έγγραφο και μου είπανε να γράψω σε ένα χαρτί οτι "παρελλήφθη". Εγώ κόλλησα όταν πήγα να γράψω την λέξη γιατί μου ήρθε στο μυαλό και η λέξη "ελήφθη" που λέμε συχνά. Δεν θυμόμουν αν έπρεπε να βάλω δύο λλ στην λέξη και αν έμπαινε και το -ει μέσα, τελικά στο τέλος την έγραψα με -ει διότι το τρίτο ενοικό νομίζω μόνο στην καθαρεύουσα είχε κατάληξη με -η. Έγραψα την λέξη "παρελλείφθει". :)

H κατάληξη των λόγιων τύπων ορισμένων ρημάτων τα οποία είτε δεν εντάχθηκαν (ακόμη) σε ομαλό κλιτικό πρότυπο είτε ο παράλληλος τύπος της δημοτικής θεωρείται χαμηλότερου επιπέδου ύφους (register) δεν ακολουθεί τον κανόνα «όλες οι καταλήξεις σε /i/ των ρημάτων γράφοντα με -ει», κι έτσι διατηρείται το -η. Τα ρήματα αυτά είναι:

• Τα σύνθετα του ίσταμαι: κατέστη, ανέστη, εξανέστη, παρέστη, υπέστη
  • Τα σύνθετα του λαμβάνομαι: ελήφθη, αντελήφθη, κατελήφθη, παρελήφθη, συνελήφθη (αυτά έχουν και παράλληλους κανονικούς τύπους: λήφθηκε, αντιλήφθηκε, επιλήφθηκε, παραλήφθηκε κλπ)
  • Τα σύνθετα του βαίνω: συνέβη, επενέβη, παρενέβη, προέβη (κι αυτά έχουν και κανονικούς τύπους: επενέβηκε, παρενέβηκε κλπ)
  • Τα σύνθετα του άγω: απήχθη, παρήχθη, προήχθη (κι αυτά έχουν και κανονικούς τύπους: παράχθηκε, προάχθηκε κλπ)
  • Ρήματα που δεν ανέπτυξαν ιδιαίτερα εύχρηστο παθητ. αόρ. σε -ηκε: εξεπλάγη, εξεμάνη, εξερράγησυνετρίβη, περισυνελλέγη
  • Ρήματα σε προτιμησιακή χρήση όπως το εστάλη (καν. τύπος: στάλθηκε), εχάθη (καν. τύπος: χάθηκε) κ.ά.

Τώρα, για τα υπόλοιπα ορθογραφικά στοιχεία τού «παρελήφθη»:

1. Το λ είναι ένα διότι το ρήμα είναι λαμβάνομαι και το ε είναι αύξηση (λόγω αορίστου). Το ελλ- αρκτικά σε λέξη το βλέπουμε όταν έχουμε σύνθεση της πρόθεσης εν με λέξη από λάμδα (π.χ. ελλιμενίζω, έλλογος, ελλείπω κλπ), οπότε το προθηματικό εν- τρέπεται σε ελ-.
  2. Το -λή- είναι με ήτα και όχι -λεί- διότι το λαμβάνω δεν εμφανίζει βαθμίδα με έψιλον-γιώτα, αλλά μόνον (πέρα από το άλφα) με ήτα: θυμήσου λ.χ. τα λήψη, λήπτης, παραλήπτης. Λέξη παρελείφθη όντως υπάρχει, αλλά είναι του παραλείπω — και σημαίνει, φυσικά, “έμεινε κάτι απ’ έξω, ξεχάστηκε”.

Οπότε, τελικά, η ορθογραφία έχει και τη σημασία της· διότι στη δημόσια υπηρεσία εσύ τι δήλωσες: ότι το παρέλαβες το έγγραφο ή ότι παρέλειψες να το πάρεις;  :-)

Αλλά αυτή η (όποια) σημασία δεν συνεπάγεται κι ότι η ορθογραφική ικανότητα συνδέεται αμφιμονοσήμαντα (ή έστω μονοσήμαντα) με το αξιακό επίπεδο ενός ανθρώπου.  :-) 

• Like 7
Δημοσ.

ασχετο αλλα και εγω εχω παρατηρησει οτι οποτε γραφω με το κινητο κανω τραγικα λαθη λογο του γαμημενου autocorrect.

οχι οτι με το πληκτρολογιο κανω πισω :P  αλλα τουλάχιστον δεν βγαζει αλλα ντ αλλων...

Απενεργοποιηση στο auto correct ειναι μια καλη ιδεα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...