tr3quart1sta Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Link (βαζω μονο το τελευταιο κομματι, γιατι τα αλλα λιγο πολυ τα γνωριζουμε ηδη): Και εδώ ερχόμαστε στα τελευταία γεγονότα. Γεγονότα που ίσως να μην γνωρίζετε, να μην έχετε διαβάσει, καθώς είναι αρκετά «φρέσκα». Ο αχόρταστος systemd θέλει κι άλλο «φαΐ». Θέλει πλέον να διαχειρίζεται και την εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων, καθώς και εφαρμογών. Σε ένα αρκετά μακρύ ποστ, ο Lennart εξηγεί τις προθέσεις του ιδίου και της ομάδας του. Θα παρακαλέσω να το διαβάσετε όποτε έχετε χρόνο. Αυτά που γράφει ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνουν, και να επηρεάσουν αρκετές διανομές και όχι μόνον μια. Ναι μεν είναι ένας εργαζόμενος της Red Hat, αλλά μέσω του systemd επηρεάζει σχεδόν όλο το οικοσύστημα Linux.Εν συντομία λοιπόν θα αναφέρω τι θέλει να καταφέρει με την νέα αλλαγή που παρουσιάζει, για λεπτομέρειες επαναλαμβάνω διαβάστε το ποστ στο παραπάνω link. Θα μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που έχετε. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον αν τρέχετε Arch Linux ή Fedora…κλπ. Θα μπορείτε να εγκαταστήσετε ακόμη και ολόκληρα λειτουργικά συστήματα, παράλληλα, χωρίς να ανησυχείτε για τον δίσκο σας, τον bootloader…κλπ Η όλη ιδέα θα πάρει σάρκα και οστά μέσω του συστήματος αρχείων BTRFS. Βέβαια δεν θα αφήσει παραπονεμένους και όσους θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ext4(θα υπάρχει λύση και γι’ αυτό). Αυτόματες αναβαθμίσεις συστημάτων και εφαρμογών, χωρίς την παρέμβαση administrator. Φυσικά, μέσω του BTRFS, θα υπάρχει η επιλογή εκκίνησης από όποια εικόνα συστήματος θέλουμε. Αυτό, σε περίπτωση που με κάποια αναβάθμιση σπάσει το σύστημα, θα μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση από μια άλλη εικόνα(snapshot) του συστήματος, χωρίς να μας «πονέσει» καθόλου. Βασικά αυτό ενδέχεται να γίνεται και αυτόματα. Εγκατάσταση νέου λειτουργικού συστήματος σε 4-5 μόλις βήματα. Οι κατασκευαστές λογισμικού δεν θα είναι ανάγκη να συντηρούν ένα κάρο πακέτα, για ένα κάρο διαφορετικές διανομές. Θα υπάρχει συγχρονισμός με τους upstream, έτσι δεν θα μένουν οι διανομές πίσω, λόγω ασυμφωνίας…χρόνου. Δεν θα καταργήσει τα πακέτα ή τους package managers (dpkg,rpm). Καταλαβαίνετε πως τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν, επαναστατικά ίσως; Δηλαδή, είναι μια εκ των σημαντικότερων αλλαγών που θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα στο Linux. Το maintaining ένα εκατομμύριο διαφορετικών πακέτων. Οι κατασκευαστές λογισμικού, μέσω αυτού του νέου συστήματος, θα μπορούν να κατασκευάζουν το λογισμικό τους έτσι ώστε να είναι συμβατό με όλες τις διανομές (οι οποίες θα χρησιμοποιούν βέβαια τη νέα υπηρεσία) και θα μπορούν να το κάνουν ταυτόχρονα. Χτίσιμο για x86-64, arm, Fedora, Arch, Ubuntu..κλπ. Η δε συντήρηση των πακέτων θα γίνεται από τους ίδιους (upstream), χωρίς την ανάγκη έξτρα ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι άλλο σημαντικό που θα φέρει το νέο σύστημα, είναι η υπογραφή πακέτων και διανομών. Encrypted signing verification (ή κάτι τέτοιο). Γνωστό το συγκεκριμένο μέτρο ασφαλείας από την Microsoft, τα Windows 8 και το EFI. ΣυμπέρασμαΟι αλλαγές είναι μεγάλες και έρχονται βροχή. Σίγουρα ζούμε την εποχή όπου το Linux αλλάζει όψη και μορφή και οι αλλαγές μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν ριζικές. Άλλοι συμφωνούν προς μια νέα κατεύθυνση, άλλοι θέλουν το παλιό καλό Linux (για πάρτη τους; έτσι τους εξυπηρετούσε; φοβούνται τις αλλαγές; ή εν τέλει έχουν δίκιο, ωστόσο το ποτάμι δεν γυρνά πίσω εύκολα. Ότι γράφει δεν ξεγράφει που λένε και όταν έχεις και την υποστήριξη των βασικών, δημοφιλέστερων και δυνατότερων διανομών γι’ αυτές τις αλλαγές, μπορείς απλά να…ακολουθήσεις (ή να μεταβείς σε Gentoo, Slackware ή BSD).
Luciddream Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 θα... θα... θα.... σορρυ κιόλας, αλλα και εγώ χρησιμοποιώ στο arch μου το btrfs, αλλα ξέρω όπως και όλοι οτι δεν ειναι stable. αντί να κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν φτιάχνουν καλύτερα τα βασικά που ακόμα λείπουν απο το linux σε σχέση με windows (ενα απλό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, για να ρυθμίσεις το pulseaudio πρέπει να εισαι guru εντολών που δεν υπάρχουν καν documented). πάντως σαν διανομή μου αρέσει, και την χρησιμοποιώ που και που (fedora/centos) edit: ξαναδιαβάζοντας το ogirinal άρθρο, φαίνεται οτι ο blogger έχει ενθουσιαστεί ιδιαίτερα για κάτι που απλά είναι μια πρόταση και τίποτα παραπάνω...και μάλλον θα κάνει χρόνια να εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί ποτέ.
tritonas00 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 διανυουμε την εποχη οπου ενας κανει οτι του καπνισει (αλα windows - ξερω εγω το καλο σας - δεν χρειαζεστε ξεχωριστο /usr κλπ χαζα), και επειδη ειναι στην redhat τα φορτωνομαστε ολοι. αυτο διανυουμε... 1
loic Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 tr3quart1sta, on 08 Sept 2014 - 10:17 PM, said:Αυτόματες αναβαθμίσεις συστημάτων και εφαρμογών, χωρίς την παρέμβαση administrator. Ωχ...! Black screen detected Please press...
dragonborn Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 ...για κάτι που απλά είναι μια πρόταση και τίποτα παραπάνω...και μάλλον θα κάνει χρόνια να εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί ποτέ. Δεν μου φαίνεται για απλά μια πρόταση, διαβάζοντας το original post. Φαίνεται ότι τα έχουν αναλύσει όλα διεξοδικά και έχουν ξεκινήσει και το developing. Σε Fedora(μιας και το χρησιμοποιείς κιόλας) υποθέτω ότι θα έρθει πρώτο. Τώρα αν ακολουθήσουν και όλες οι άλλες διανομές, αυτό δεν είναι σίγουρο, κρίνοντας όμως από το systemd, τι να πω; Τον ακούνε και τον ακολουθούν ωσάν υπνωτισμένοι ρε παιδί μου.
tritonas00 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 κρίνοντας όμως από το systemd, τι να πω; Τον ακούνε και τον ακολουθούν ωσάν υπνωτισμένοι ρε παιδί μου. βαλε και το pulseaudio...
Oxygene Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Για το btrfs διάβασα ότι η επόμενη έκδοση του OpenSuSE (βγαίνει όπου νά 'ναι) θα το χρησιμοποιεί από default.
k_antoni Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 διανυουμε την εποχη οπου ενας κανει οτι του καπνισει (αλα windows - ξερω εγω το καλο σας - δεν χρειαζεστε ξεχωριστο /usr κλπ χαζα), και επειδη ειναι στην redhat τα φορτωνομαστε ολοι. αυτο διανυουμε... Να του απονείμουμε παράσημο βρε αδερφέ! 1
Luciddream Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2014 Φαίνεται ότι τα έχουν αναλύσει όλα διεξοδικά και έχουν ξεκινήσει και το developing. Σε Fedora(μιας και το χρησιμοποιείς κιόλας) υποθέτω ότι θα έρθει πρώτο. καλά δεν διαφωνώ οτι κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν, αλλα ο blogger είναι λίγο υπερβολικός, λες και θα γίνουν αύριο ξέρω εγώ. οπότε δεν ζούμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών... όχι ακόμα τουλάχιστον. Getting to the full scheme will take a while. Currently we have many of the building blocks ready, but some major items are missing. For example, we push quite a few problems into btrfs, that other solutions try to solve in user space. One of them is actually signing/verification of images. The btrfs maintainers are working on adding this to the code base, but currently nothing exists.
dragonborn Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2014 ...λες και θα γίνουν αύριο ξέρω εγώ. οπότε δεν ζούμε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών... όχι ακόμα τουλάχιστον. Αν όχι αύριο, μάλλον μεθαύριο https://plus.google.com/u/0/115547683951727699051/posts/6QunhgZDNp2
nikolaos_ Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2014 Το όλο θέμα μου φαίνεται άλλη μια μάχη "καινοτομία" vs "συμβατότητα". Είναι θετικό που κάποιος θέλει να κάνει κάτι καινούργιο, αλλά άμα δεν συμμορφωθεί σε γνωστά πράγματα, θα πρέπει να κάνει "παπάδες" για να καθιερωθεί. Δυστυχώς μου έλαχε να είμαι συντηρητικός, παραδοσιακός κλπ. καθώς δουλεύω με μηχανήματα 6ετίας και βάλε (πολλά). Μου αρέσει όμως που με τα απλά πράγματα που παρέχει το Linux γίνεται κάτι αξιόλογο. Προσέγγισα τα Linux όπως πολλοί, πώς θα αξιοποιήσω ένα μηχάνημα που πάλιωσε γρήγορα. Όλες μου οι σκοπιμότητες, εκών ή άκων, στρέφονται γύρω από κάτι τέτοια. Από την άλλη πλευρά, το hardware που κυκλοφορεί είναι απαράμιλλο και δεν μπορείς να μείνεις πίσω στην μέγιστη αξιοποίησή του. Μου άρεσε η ιδέα του upstart, ωστόσο το systemd μου φαίνεται μεγάλη μπούρδα. Αν πάρω τοις μετρητοίς τα σημεία 2 έως 9 του αρχικού ποστ, αναρωτιέμαι ποιοι πραγματικά χρειάζονται να κάνουν εναλλαγές λειτουργικών συστημάτων σαν τα πουκάμισα. Αυτό που θέλει κανείς είναι να μπορεί να αναβαθμίζει επιμέρους στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, χωρίς να χάνει την λειτουργικότητα των ήδη εγκατεστημένων εφαρμογών του. Άμα θέλω να παίζω με 40 λ.σ. έχουμε και VM. Το systemd μού φαίνεται πως πάει να το παίξει "μεταλειτουργικό" σύστημα, ή με άλλη διατύπωση "υπερ-πυρήνας". Όπως "μεταλειτουργικό" είναι το σύστημα των VM που τρέχουν στο σίδερο, αλλά πάνω τους πατάνε οσαδήποτε άλλα κανονικά λ.σ. Οπότε ένα systemd θα γίνει ένας πυρήνας που θα παραμένει στο σίδερο και μετά θα προστίθενται πάνω του άλλα κομμάτια που σήμερα αποκαλούμε "του λειτουργικού συστήματος Linux". Δεδομένου ότι το virtualization που έφερε η VMware έχει πολλή επιτυχία, θα ήθελαν κι άλλοι παίκτες (π.χ. RedHat) να έχουν επιτυχία παραλλάσσοντας λίγο το παιχνίδι του virtualization. Ίσως απλά να μου φαίνεται. Τώρα η ιδέα της αποστασιοποίησης από το POSIX είναι όντως ρίσκο και ο τυπάκος της RedHat που την υπερασπίζεται κάνει απλά τον εξυπνάκια. Λες κι άλλοι δεν ήξεραν να γράψουν αποστασιοποιημένο κώδικα, αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν στα πρότυπα που καθιερώνουν και διαπλάθουν μια κοινότητα, ακριβώς για να πιάσει τόπο ο κόπος τους. Προσωπικά ελπίζω να παραμείνει αρκετός κόσμος στα POSIX πρότυπα και να μην διαδοθεί μια ασυμβατότητα ανάμεσα στα προϊόντα του ανοιχτού λογισμικού, ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το πράγμα. Δεν το έχω σε τίποτα να απορρίψω τα debian, που βρίσκω θαυμάσια σήμερα, για να πάω στα gentoo ή freebsd. Είμαι συντηρητικός, δήλωσα. Ακόμη κι αυτά που έκαναν στα gnome3 μου φαίνονται βλακείες, τα gnome2 με ένα compiz και ένα conky ήταν απλά τέλεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα