Προς το περιεχόμενο

Samsung 850 Pro 256 GB Review - With 3D V-NAND


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

H Samsung έχει μια πολύ πετυχημένη πορεία στην αγορά των SSDs και αυτό όχι άδικα, μιας και τα προϊόντα της στο συγκεκριμένο τομέα είναι κορυφαία τόσο σε επιδόσεις όσο και σε αξιοπιστία, με το τελευταίο να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε έναν SSD. Μετά λοιπόν τους άκρως πετυχημένους 840 Pro, τη σκυτάλη παίρνουν οι 850 Pro που φέρνουν τα πάνω κάτω στο χώρο με τις 3D μνήμες που τους εξοπλίζουν, τις οποίες οι Samsung ονομάζει V-NAND.

samsunglogo.png

Ευχαριστούμε θερμά την Samsung για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής

Οι 850 Pro είναι τα κορυφαία μοντέλα της Samsung στον τομέα των SSDs και απευθύνονται σε χρήστες που θέλουν τις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις, ακόμη και αν αυτές έρχονται με ένα μεγαλύτερο κόστος. Μετά τις TLC μνήμες που παρουσίασε με τους 840 EVO, η Samsung για άλλη μια φορά πρωτοπορεί ρίχνοντας στην αγορά αυτή τη φορά έναν τύπο μνημών που δεν απευθύνεται στα χαμηλότερα στρώματα, αλλά στις υψηλές κατηγορίες όπου η επίτευξη υψηλών επιδόσεων και κορυφαίας αξιοπιστίας είναι ο κύριος σκοπός.

 

Η 850 Pro σειρά αποτελείται από τέσσερα μοντέλα με χωρητικότητες από 128 GB ως και 1 TB. Με τα καινούρια V-NANDs η επίτευξη μεγάλων χωρητικοτήτων είναι πολύ ευκολότερη υπόθεση σε σχέση με τους κλασσικούς SSDs που χρησιμοποιούν τα απλά, δισδιάστατα, NANDs.

 

Τα V-NAND συνοπτικά δε στοιβάζουν τα cells μόνο στους δύο άξονες, Χ και Y, οπότε και δεν αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς μεγέθους που έχουν τα απλά, δισδιάστατα, NANDs. Στο συγκεκριμένο τύπο μνημών τα επίπεδα των cells τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της περιορισμένης χωρητικότητας. Επίσης μιας και τώρα δεν υφίσταται το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου δεν απαιτείται μικρή λιθογραφία κατασκευής των cells, οπότε και η Samsung χαλάρωσε αρκετά την απόσταση ανάμεσα σε αυτά, με τη χρησιμοποίηση λιθογραφίας των 40nm. Αυτό πέραν από καλύτερες επιδόσεις επέφερε επίσης μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μνημών. Έτσι όλοι οι Pro αντέχουν ως και 150 ΤΒ εγγραφών, ένα διπλάσιο περίπου νούμερο από τους κορυφαίους σε αντοχή "απλούς" SSDs. Όλα μέχρι στιγμής μας προϊδεάζουν για ένα πολύ αξιόλογο προϊόν αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα των δοκιμών, για να οδηγηθούμε σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

 

Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του 850 Pro 256 GB παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

 

table_specs.jpg

 

Ο γνωστός MEX επεξεργαστής της Samsung είναι ο εγκέφαλος του 850 Pro και συνοδεύεται από 512 MB αποκλειστικής μνήμης. Η χωρητικότητα τώρα του δίσκου μετά το format φτάνει τα 238.5 GB, με τα υπόλοιπα μέχρι τα 258 της κανονικής χωρητικότητας του να χρησιμοποιούνται προφανώς για λόγους overprovisioning.

 

Τα NAND flash chips (μνήμες) έχουν χωρητικότητα 86 Gb το καθένα και αντέχουν μέχρι και 41 GB εγγραφών τη μέρα για δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη Samsung. Δηλαδή με λίγα λόγια ο συγκεκριμένος SSD στα χέρια ενός απλού χρήστη θα ζήσει για πάντα, κάτω πάντα από ιδανικές συνθήκες. Επίσης οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής που δίνει η Samsung είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε και στην πράξη. Τέλος, η κατανάλωση κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα για SSD αλλή η τιμή είναι αρκετά τσουχτερή για τη χωρηρικότητα του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στην high-end κατηγορία.

 

IMG_1023_small.jpg IMG_1029_small.jpg

Ο 850 Pro που λάβαμε ήταν ένα δημοσιογραφικό δείγμα. Θα προτιμούσαμε φυσικά να δουλεύαμε με ένα κανονικό retail προϊόν, παρόμοιο με αυτό που θα αγοράσει ο απλός χρήστης, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν έχουμε λάβει ένα ιδιαίτερο (golden) κομμάτι/δείγμα. Επίσης το δημοσιογραφικό δείγμα δε συνοδεύεται από τα παρελκόμενα του κανονικού, οπότε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι έρχεται μαζί με τον 850 Pro.

 

IMG_1034_small.jpg

Ο δίσκος προστατεύεται από έναν αντιστατικό σακουλάκι.

 

IMG_1036_small.jpg IMG_1038_small.jpg

Το σασί του δίσκου είναι αρκετά ποιοτικό και το φινίρισμα του βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Γενικά, με την πρώτη ματιά δείχνει για ένα προϊόν στο οποίο δόθηκε αρκετή προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και στο εξωτερικό του.

 

IMG_1039_small.jpg IMG_1040_small.jpg

Όπως όλοι οι πρόσφατοι SSDs έτσι και αυτός διαθέτει μικρό ύψος για να είναι συμβατός με τις προδιαγραφές των Ultrabooks, οι οποίες καθορίστηκαν από την Intel.

IMG_1043_small.jpg

Η ετικέτα με τα χαρακτηριστικά του δίσκου βρίσκεται στο κάτω μέρος του. Αργότερα αναγκαστήκαμε να την ξεκολλήσουμε εντελώς, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό.

 

Στα ενδότερα του 850 Pro 256 GB

 

IMG_6658_small.jpg

Η πλακέτα είναι πάρα πολύ μικρή, μιας και μόλις τέσσερα V-NANDs είναι αρκετά για προσφέρουν 258 GiB χωρητικότητας (2 Packages x 8 dies x 86 Gbit = 1376 Gbit και 2 Packages x 4 dies x 86 Gbit = 688 Gbit προσφέρουν μαζί 2064 Gbit χωρητικότητα ή 258 GB).

 

IMG_6660_small.jpg IMG_6693_small.jpg

Στη μία πλευρά της πλακέτας βρίσκονται δύο NAND packages και στην άλλη πλευρά τα υπόλοιπα δύο μαζί με τον επεξεργαστή και την αποκλειστική μνήμη του.

 

IMG_6685_small.jpg IMG_6691_small.jpg

Ο επεξεργαστής είναι ο ίδιος με αυτόν που φοράει ο 840 EVO. Η μνήμη που χρησιμοποιεί προέρχεται φυσικά από την Samsung και έχει χωρητικότητα 512 GB.

 

IMG_6678_small.jpg

Ένα από τα τέσσερα V-NANDs. Είναι αρκετά μεγάλα, όπως βλέπετε.

 

Samsung Magician

Magician_1_small.jpg Magician_2_small.jpg

Η Samsung, όπως κάθε εταιρία που βλέπει σοβαρά αυτό το χώρο, έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα που προσφέρει πολλές δυνατότητες και λειτουργίες στους χρήστες που έχουν εγκατεστημένο έναν Samsung SSD στο σύστημα τους. Το Magician είναι το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης SSDs αυτή τη στιγμή και επιπλέον διαθέτει ένα εύχρηστο και όμορφο περιβάλλον διεπαφής (interface). Εκτός από τις διάφορες πληροφορίες που προσφέρει για τα χαρακτηριστικά του δίσκου που είναι εγκατεστημένος στο σύστημα, προσφέρει επίσης ενημέρωση για το σύνολο των εγγραφών που έχουν γίνει, αν το AHCI mode είναι ενεργοποιημένο, τo SATA πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται καθώς και αν το λειτουργικό σύστημα είναι βελτιστοποιημένο για SSD δίσκους. Επιπρόσθετα διαθέτει και ένα μετρό-πρόγραμμα (benchmark) για τη μέτρηση των επιδόσεων του δίσκου.

 

Magician_3_small.jpg Magician_4_small.jpg

Μέσω του Magician μπορείτε επίσης να εκτελέσετε ένα manual trim στο δίσκο, κάτι που θα φανεί χρήσιμο σε χρήστες με παλιότερα λειτουργικά συστήματα που δεν υποστηρίζουν την εντολή trim. Τέλος, το ίδιο πρόγραμμα ελέγχει αυτόματα για firmware updates και αν βρεθεί κάποιο το πραγματοποιεί γρήγορα και αξιόπιστα, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τα δεδομένα του δίσκου. Εδώ να σημειώσουμε πάντως ότι πρέπει πάντα να παίρνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας, πριν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε το λογισμικό του SSD σας, ειδικά αν έχετε αποθηκευμένα σε αυτόν ευαίσθητα δεδομένα.

 

Magician_5_small.jpg

Το Magician, αναλόγως με το τι εσείς θέλετε (υψηλές επιδόσεις, μέγιστη αξιοπιστία κτλ.), έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτόματα τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο λειτουργικού σύστημα για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

 

Magician_6_small.jpg

Μια σημαντική ρύθμιση είναι αυτή του ποσού της μνήμης που θα χρησιμοποιείται για over-provisioning. Αυτό το κομμάτι της μνήμης βοηθά τόσο στην αύξηση των επιδόσεων όσο και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των cells, των μνημών του SSD.

 

Magician_7_small.jpg

Μέσω του Magician μπορείτε να κάνετε secure erase το δίσκο σας, διαγράφοντας μια και καλή όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτόν. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πολύ εύκολα και ένα bootable USB stick, για την ίδια δουλειά (σε περίπτωση που ο SSD που θέλετε να κάνετε secure erase είναι ο δίσκος με το λειτουργικό).

 

Magician_8_small.jpg

Μια πολύ σημαντική λειτουργία των πιο πρόσφατων Samsung SSDs ονομάζεται Rapid mode. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη σειρά 840 EVO και τώρα με τους 850 Pro κάνει το ντεμπούτο της και η δεύτερη έκδοση του Rapid. Πολύ συνοπτικά αυτή η λειτουργία χρησιμοποιεί ένα κομμάτι της μνήμης RAM του συστήματος σας για την αποθήκευση δεδομένων του SSD καθώς και ένα ποσοστό των πόρων του CPU. Έτσι τα δεδομένα που "βλέπει" η Rapid λειτουργία ότι χρησιμοποιούνται πιο συχνά αποθηκεύονται στη μνήμη RAM και όχι στον SSD, με αποτέλεσμα όταν τα ξανά-ζητήσετε να φορτώνονται αστραπιαία. H μνήμη που μπορεί να δεσμεύσει η λειτουργία RAPID 2.0 παραμένει σταθερή στο 25% της συνολικής του συστήματος με 4 GB (έναντι 1 GB μόνο του RAPID 1.0) να αποτελεί τη μέγιστη σε κάθε περίπτωση, χωρίς να έχει ο χρήστης δυνατότητα παραμετροποίησης της. Επιπλέον υποστηρίζεται μόνο ένας δίσκος και όχι πολλαπλοί (συμπεριλαμβανομένων και συστοιχιών RAID). Δηλαδή αν έχετε στο σύστημα σας παραπάνω από έναν Samsung SSDs, συμβατούς με το Rapid mode, μόνο σε έναν από αυτούς μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.

 

Η λειτουργία Rapid, σύμφωνα με την εμπειρία μας, προσφέρει όντως κάποια αύξηση των επιδόσεων (κάτω από ορισμένες συνθήκες), ειδικά στη μεταφορά μικρών αρχείων. Από την άλλη όμως ο επεξεργαστής έχει να διαχειριστεί επιπλέον φορτίο και επίσης μειώνεται η διαθέσιμη μνήμη του συστήματος. Βέβαια η μνήμη RAM είναι φθηνή πλέον οπότε αυτό δεν αποτελεί και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά τώρα το επιπλέον φορτίο του επεξεργαστή, αυτό δεν είναι σοβαρό θέμα για τους σύγχρονους που διαθέτουν άπλετη ισχύ, την οποία σπάνια χρησιμοποιούν στο σύνολο της. Να τονίσουμε πάντως ότι αν αποφασίσετε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Rapid καλό είναι να έχετε συνδεδεμένο τον υπολογιστή σας σε UPS, γιατί σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του συστήματος υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων (τα δεδομένα στη RAM θα χαθούν).

 

Magician_1_small.jpg

Όλες οι επιλογές κρυπτογράφησης βρίσκονται εδώ. Όπως βλέπετε μόνο οι 840 EVO και 850 Pro υποστηρίζουν και τις τρεις επιλογές ασφαλείας.

 

Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

 

Τα κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

 

test_system_table.jpg

 

Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

 

Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

 

Pegasus1_small.jpg Pegasus2_small.jpg Pegasus3_small.jpg Pegasus4_small.jpg

 

O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

 

tests_description_table.jpg

 

Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα τρέξουμε τα PCMark05/7/8/Vantage, CrystalDiskMark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.

 

Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

 

Synthetic Benchmarks

 

AIDA64.jpg Anvil.jpg

 

CDM_read.jpg CDM_write.jpg

 

HD_Tune.jpg PCMark05.jpg

 

PCMark_Vantage.jpg PCMark07.jpg

 

PCMark08.jpg

 

Στα συνθετικά μετρό-προγράμματα που τρέξαμε ο 850 Pro τα πήγε πολύ καλά, ενώ με τη λειτουργία Rapid ενεργοποιημένη μπορούμε άνετα να πούμε ότι διέπρεψε. Μιας όμως και δε δίνουμε και τόσο μεγάλη βάση στα συγκεκριμένα προγράμματα καλύτερα να δούμε τις επιδόσεις Rapid και με κανονικές εφαρμογές, μέσω της δικής μας σουίτας δοκιμών Pegasus.

 

Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

 

pegasus_Win_startup.jpg pegasus_winrar_decompress.jpg

 

pegasus_ISO_copy_time.jpg pegasus_ISO_copy_speed.jpg

 

pegasus_Avira_scan.jpg pegasus_Win_backup.jpg

 

pegasus_PS_startup.jpg pegasus_PS_action.jpg

 

pegasus_Office2010_action.jpg pegasus_Soft_comp.jpg

 

pegasus_VS2010_install.jpg

 

Εδώ η λειτουργία Rapid δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ίσως γιατί τρέξαμε πολλές εφαρμογές και η μνήμη που δέσμευσε από το σύστημα δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει στην αύξηση των επιδόσεων. Σε αρκετά τεστ μάλιστα, με τη λειτουργία Rapid ενεργοποιημένη ο 850 Pro σημείωσε χειρότερα αποτελέσματα από ότι με την ίδια λειτουργία απενεργοποιημένη. Προφανώς, η δέσμευση πόρων συστήματος για την εκτέλεση του αλγορίθμου της Rapid λειτουργίας να ευθύνεται για αυτό. Μόνο στο "Folder Back-up" τεστ η λειτουργία Rapid κατάφερε να επικρατήσει άνετα, αλλά στην εγκατάσταση του Visual Studio 2010 έμεινε πολύ πίσω.

 

Steady State Performance

 

Steady_Performance_small.jpg

 

Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady performance test.

 

Steady_Performance_last_60_min_small.jpg

 

Όπως περιμέναμε, ο 850 Pro δεν τα πήγε καλά εδώ και έμεινε πολύ πίσω από τους OCZ SSDs που κυριαρχούν στο συγκεκριμένο τεστ. Βέβαια σε πραγματικές συνθήκες τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου τεστ δεν έχουν απολύτως καμιά σημασία.

 

Συγκεντρωτικά Γραφήματα

 

Relative_Performance.jpg

 

Τα συνθετικά τεστ κατάφεραν και έδωσαν ένα μεγάλο προβάδισμα στον 850 Pro με τη λειτουργία Rapid ενεργοποιημένη. Όπως και να έχει πάντως ο συγκεκριμένος SSD αυτή τη στιγμή είναι ο πιο γρήγορος που έχει περάσει μέχρι στιγμής από τα χέρια μας. Η Samsung για άλλη μια φορά κατάφερε να πάρει την πρωτιά των επιδόσεων αλλά και της αξιοπιστίας, μιας και η διάρκεια ζωής του 850 Pro είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή των άμεσων ανταγωνιστών του.

 

Price_Per_GB.jpg

 

Ο 850 Pro είναι ένας high-end SSD που απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν το καλύτερο, οπότε και ο λόγος τιμής ανά GB που σημειώνει δεν είναι χαμηλός. Αν ψάχνεται για κάποιον SSD με μεγάλο χώρο και χαμηλή τιμή τότε καλύτερα να κοιτάξετε αλλού, προς EVO ή MX100 πλευρά.

 

Συμπεράσματα

 

Samsung_banner.jpg

 

Όλες οι εταιρίες του σχετικού χώρου έχουν στα σκαριά 3D μνήμες μιας και αυτές αποτελούν τη λύση για μεγαλύτερες χωρητικότητες στους μικρούς, σε μέγεθος, SSDs. Η Samsung κατάφερε όμως και κυκλοφόρησε πρώτη στην αγορά SSDs με αυτό τον τύπο μνημών, οπότε και για άλλη μια φορά κατάφεραν και επικράτησαν του ανταγωνισμού. Οι επιδόσεις που προσφέρουν οι V-NAND αλλά και η ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή που έχουν στις εγγραφές είναι δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Παρόλο που ο 850 Pro της δοκιμής είναι ένα αρκετά ακριβό προϊόν, μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα αξίζει τα λεφτά του μιας και μέχρι στιγμής είναι ο ταχύτερος SSD από τους πολλούς που έχω δοκιμάσει ενώ επιπλέον διαθέτει κορυφαία αξιοπιστία, κάτι που φαίνεται κιόλας από τη δεκαετή εγγύηση που παρέχει η Samsung.

 

Ο 850 Pro πέραν των υψηλών επιδόσεων διαθέτει και άλλα πλεονεκτήματα με μερικά από αυτά να αντικατοπτρίζονται στο λογισμικό Magician, το οποίο είναι το πιο πλήρες μέχρι στιγμής για SSDs, ενώ σημαντικά πλεονέκτημα αποτελούν και οι λειτουργίες κρυπτογράφησης δεδομένων που υποστηρίζει. Επίσης είναι πλήρως συμβατός με τις πιο πρόσφατες καταστάσεις ύπνου (sleep states), slumber και DevSleep, που προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση και είναι ιδανικές για χρήση σε notebooks/ultrabooks. Για εσάς τους ανήσυχους που θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις παραπάνω καταστάσεις ύπνου, εδώ θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον paper.

 

Ο 850 Pro 256 GB της Samsung κοστίζει 179€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

 

Πλεονεκτήματα

  • Κορυφαίες επιδόσεις
  • Πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Εξοπλίζεται με τα πρωτοποριακά 3D V-NAND
  • Λογισμικό (Samsung Magician)
  • Μικρό ύψος (συμβατός με Ultrabooks)
  • Μεγάλη εγγύηση (10 χρόνια)
  • Λειτουργία Rapid 2.0
  • Υποστήριξη κρυπτογράφησης AES-256 και συμβατότητα με τα TCG Opal 2.0 και IEEE-1667
  • Υποστήριξη της λειτουργίας eDrive των Windows 8

Μειονεκτήματα

  • Υψηλή τιμή
  • Δεν τα πήγε καλά στο Steady State Performance τεστ (κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όμως γιατί το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό)
  • Η λειτουργία Rapid είναι συμβατή μόνο με τα Windows

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο 850 Pro 256 GB είναι:

 

 

 

 

 

92.pngeditorschoice.png

Σύνταξη: crmaris

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, Ζαννής Σκουλάξινος

  • Like 2
  • Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

2 terabyte στα 150 ευρώ παρακαλώ, να βάλω λειτουργικό και games only :)

μέχρι να γίνει αυτό θα έχουνε φτάσει τα παιχνίδια να πιάνουν 150 giga το ένα, οπότε θα είσαι μία η άλλη.

  • Like 3
  • Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

150 ΤΒ εγγραφων? Δεν το εννοησα (καταλαβα).

εγγραφές=install/download/cut/copy/κτλπ πάνω στον δίσκο...

 

τα 150ΤΒ είναι αρκετά μεγάλος αριθμός...

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.

850 των 128GB στα 124,9

να αγοράσω όμως τώρα τον 840 των 256gb στα 150€ ;

 

γιατί προσωπικά το βλέπω για καθαρό marketing με τα IOPS του 840 και του 850...!Αν και ο 850 έχει 10 χρόνια εγγύηση..και κάνει 20€ πιο πάνω..

Εκτός και αν κάνω λάθος.

 

επίσης πείτε μου που να ψάξω για να μάθω τί είναι το 3D V-NAND επιπλέον

http://youtu.be/aTFQb4V9CZo

Δημοσ.

Ο καλύτερος δίσκος της αγοράς. Το μόνο του πρόβλημα φυσικά είναι το SATA 3 interface. Αλλά βέβαια για όσους θέλουν θα βγει σε λίγο ο SM951 που είναι πολύ πιο γρήγορος.

Η Samsung τους έχει προσπεράσει όλους στις flash μνήμες.

Δημοσ.

Φιλε xtrmsnpr και μονο που εχεις 10 χρονια εγγυηση με 20 ευρω διαφορα δεν τιθεται θεμα ποιον θα παρεις..

Εγω εχω τον 840pro και σκεφτομαι ηδη την αντικατασταση του..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...