Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Σκέψου μόνο και μόνο ότι υπάρχουν τιτανοτεράστια projects τα οποία χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες και έχουν μια καθόλου ευκαταφρόνητη αξία, τα οποία παρόλα αυτά διανέμονται ως "open source αλλά κάνε ο,τι θες" (boost).

Και άλλα τόσα τιτανοτεράστια projects χρησιμοποιούν GPL ή γενικότερα sharealike-copyleft άδειες. (linux kernel, wikipedia). Έγραψα παραπάνω και τις περιπτώσεις που χρειάστηκε το GPL. (σε καμία περίπτωση δεν ειμαι ειδικός με τα Licenses, 1-2 μέρες έχω ασχοληθεί μόνο).

Δεν είμαι αρνητικός στο να γίνει χρήση άλλης άδειας π.χ MIT,BSD αλλά σε κάποια άλλη περίπτωση ίσως. Τώρα η ιδέα ξεκίνησε με κάποιο license τύπου sharealike. Για παράδειγμα ας πούμε ότι κάποιος παίρνει την εργασία μου, προσθέτει 5-6 κεφάλαια ακόμα, και θέλω να συνεχίσει να επωφελείται και κάποιος τρίτος απο όλο αυτό. Με sharealike-copyleft license το σιγουρεύω αυτό.  (θεωρητικά όλα αυτα γιατι κανείς δεν θα ασχοληθεί με την εργασία μου :P)

Αφου βλέπω οτι ξέρεις κάποια πράγματα για τα license πάντως, η απορία μου παραμένει ... το LPPL δεν θεωρεί το Generated PDF Derived work, με το GPL/EUPL τι γίνεται? δεν θέλω επίσημη γνώμη δικηγόρου, μια απλή γνώμη αν γνωρίζεις.

Δημοσ.

Έχω αρχίσει να μην καταλαβαίνω τι ακριβώς ψάχνεις (generated pdf? ποιός? τι σχέση έχει αυτό με το source που λες?)

Η εργασία σου σα σύνολο το πιθανότερο (μη πω 100%) είναι ότι αναγκαστικά διατίθεται προς τρίτους με όρους χρήσης που θέτει το ίδρυμα και δεν μπορείς να κάνεις ο,τι θες. Αυτό θα πρέπει να το τσεκάρεις μαζί τους.

Με copyleft license αυτό που εξασφαλίζεις είναι ότι κάποιος που παίρνει την εργασία σου αν αποφασίσει να διαθέσει τη δουλειά που προκύπτει με τρίτους, θα πρέπει να το κάνει υπό τους ίδιους όρους.

TL;DR το κουράζεις υπερβολικά το ζήτημα, βάλε όποιο license θέλεις (όπως λες και συ το σχεδόν σίγουρο είναι πως δε θα ασχοληθεί κανείς) αλλά στην περίπτωση που κάποιος ασχοληθεί να ξέρεις ότι όσο πιο permissive τόσο καλύτερα για σένα.

Δημοσ.

Δεν το κουράζω το θέμα, έχω καταλήξει εδώ και μέρες στο τι θα χρησιμοποιήσω. ο μόνος λόγος που συνεχίζω να απαντάω είναι γιατι διαφωνήσατε ως προς την γενική χρήση του GPL/κτλπ και έτσι και αλλιώς το τοπικ έχει γενικό χαρακτήρα.

Έγραψα εξ'αρχής οτι δεν με πειράζει αν η εργασία αναγκαστικά διατίθεται με όρους χρήσης του ιδρύματος, απλά ήθελα να διαλέξω κάτι, προς το παρόν. Αν υπάρξει πρόβλημα θα το διορθώσει ο καθηγητής όταν έρθει η ώρα.

Η μόνη απορία μου τώρα γενικότερα ως προς τα GPL/EUPL/sharealike licenses είναι το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό. Το LPPL λέει ξεκάθαρα οτι δεν αντιμετωπίζει το generated pdf σαν derived work. ενώ τα άλλα δεν έχω ιδέα πως το αντιλαμβάνονται.

Έχω αρχίσει να μην καταλαβαίνω τι ακριβώς ψάχνεις (generated pdf? ποιός? τι σχέση έχει αυτό με το source που λες?)

εννοώ για το processing που γίνεται μέσω του latex/xetex κτλπ. παίρνει τα source αρχεία .tex που έχουν το τάδε license και το μετατρέπει σε ένα PDF αρχείο χρησιμοποιώντας πακέτα που έχουν permissive license (LPPL)

προσωπικά πιστεύω οτι απο την στιγμή που θα μπλέκεται GPL στο source, το PDF θα έχει και αυτό GPL, αλλά δεν ξέρω, μάλλον αυτο θέλει όντως δικηγόρο :P

edit: βασικά τώρα που το ξανασκέφτηκα με περισσότερο καθαρό μυαλό, νομίζω οτι απο την στιγμή που δεν πειράζεται το αρχικό έργο (source αρχεία .tex), το pdf δημιουργείται απλά απο το processing οπότε και δεν θεωρείται μετατροπή του έργου. άρα ότι και να διαλέξεις το PDF είναι ελεύθερο απο licenses και πρέπει να γράψεις μέσα στο PDF τι license θέλεις να έχει. είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...