Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Κάθομαι απο χτές και ψάχνω τι license να βάλω στο source code της πτυχιακής μου, θέλω κάτι ανοιχτό και free όσο γίνεται και ας ξέρω οτι μπορεί να έχει conflict με κάποιο άλλο αν το ψάξει κάποιος πολύ.. αλλά δεν ειναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι να βάλω κάτι. Την πτυχιακή την γράφω σε LaTeX, οπότε στην αρχή ξεκίνησα να κοιτάω το LPPL, το οποίο γρήγορα κατάλαβα οτι δεν μου κάνει για διάφορους λόγους. Μετά αποφάσισα να το μεταφέρω σε GPLv3, το οποίο αν και φαινόταν να μου κάνει, σήμερα έπεσα πάνω στο EUPL, το οποίο είναι και compatible με το LPPL και λέω να το χρησιμοποιήσω για την πτυχιακή εργασία. To θέμα είναι οτι πρώτον δεν βρίσκω τις οδηγίες για το πώς να το προσθέσω στα .tex αρχεία μου αλλα και στον κώδικα που θα χρησιμοποιήσω στην συνέχεια. Δεύτερον, άνοιξα το τοπικ μήπως υπάρχει καμια καλύτερη ιδέα. Αν και δεν θέλω να αφήσω το EUPL, ακούγεται πιο καλό για κάτι "made in europe" Οσον αφορά το PDF που θα βγεί απο το LaTeX, σκέφτομαι να έχει αυτήν την άδεια: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
ChRis6 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 zlib ? This software is provided 'as-is', without any express or impliedwarranty. In no event will the authors be held liable for any damagesarising from the use of this software.Permission is granted to anyone to use this software for any purpose,including commercial applications, and to alter it and redistribute itfreely, subject to the following restrictions:1. The origin of this software must not be misrepresented; you must not claim that you wrote the original software. If you use this software in a product, an acknowledgment in the product documentation would be appreciated but is not required.2. Altered source versions must be plainly marked as such, and must not be misrepresented as being the original software.3. This notice may not be removed or altered from any source distribution.
Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) zlib ? μάλλον δεν το έγραψα καθαρά αυτο που θέλω. θέλω ένα όσο το δυνατόν καλύτερο copyleft license. κοιτάζοντας αυτην την λίστα βλέπω οτι το EUPL είναι καλή λύση. το θέμα είναι οτι δεν βρίσκω πληροφορίες πως να το ενσωματώσω στα αρχεία μου. στο GPL ας πουμε στο γράφει μέσα στην άδεια, εδώ δεν βρίσκω κάτι μεσα στην άδεια το βρήκα: edit: Τώρα το θέμα είναι, αν ειναι το EUPL compatible με το Creative Commons για το PDF... το LPPL σίγουρα είναι. αλλά το LPPL δεν ειναι copyleft Επεξ/σία 7 Σεπτεμβρίου 2014 από Luciddream
defacer Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Από τη μία λες ανοιχτό και free όσο γίνεται, από την άλλη λες copyleft. Βάλε προτεραιότητα γιατί αυτά τα δύο έρχονται σε αντίθεση.
Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Από τη μία λες ανοιχτό και free όσο γίνεται, από την άλλη λες copyleft. Βάλε προτεραιότητα γιατί αυτά τα δύο έρχονται σε αντίθεση. δεν ξέρω γιατί, αλλα το copyleft έχω σαν free στο μυαλό μου το να πάρει κάποιος τον κώδικα μου που τον έχω δώσει ελεύθερα, και να αλλάξει το license δεν ειναι λίγο ... κάπως? το copyleft του EUPL και του Creative Commons φαίνεται να έχει και κάποια άλλα compatible licenses οπότε δεν περιορίζει τόσο αυτον που θέλει να το χρησιμοποιήσει. 3.1.1. CopyleftCopyleft is a great license originally designed for software which can be applied to images, text, pictures and any other work for that matter. The license says the work is free and must remain free. You can do what you want with the work as long as it remains in the commons. You can not take a Copyleft picture and put it on a website that has a copyright notice restricting others from freely using the picture, but you can use it if you are using Copyleft yourself.
geomagas Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Σε μία νηφάλια και ορθολογιστικά ευνομοούμενη κοινωνία, αν θέλεις να διαθέσεις τη δουλειά σου δωρεάν και για το κοινό καλό, ένα κείμενο σε γενικές γραμμές όπως το παρακάτω θα έπρεπε να επαρκεί: Έχετε την άδεια να χρησιμοποιήσετε το παρόν λογισμικό για οποιονδήποτε σύννομο σκοπό, και με οποινδήποτε σύννομο τρόπο, με τις παρακάτω επιφυλάξεις: (1) Δεν θα με θεωρήσετε υπεύθυνο για βλάβες που πιθανόν θα προκληθούν κατά τη διάρκεια χρήσης του λογισμικού (2) Θα συμπεριλάβετε αυτό το κείμενο σε οποιαδήποτε αναδιανομή του λογισμικού, είτε αυτό αναδιανέμεται αυτούσιο είτε τροποποιημένο, είτε ως μέρος κάποιου ευρύτερου λογισμικού Οτιδήποτε άλλο, προσωπικά το θεωρώ νομικίστικο τερτίπι για να σε βάλει σε διαδικασίες που δεν πρέπει να μπεις. Αυτές οι διαδικασίες είναι για αυτούς που θέλουν να πουλήσουν τη δουλειά τους και θέλουν να οριοθετήσουν το "τι πουλάνε ακριβώς". Για να σε προσγειώσω όμως στην πραγματικότητα, ο μόνος που μπορεί έγκυρα να σε βοηθήσει είναι ένας δικηγόρος, καθώς οι νόμοι συνήθως αποκλίνουν αρκετά από την ουτοπία του κάθε ονειροπόλου....
Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δεν με καλύπτει το παραπάνω, δυστυχώς. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να πάρει τον κώδικα, να τον κάνει κλειστού τύπου, και να βάλει το κειμενάκι. Θέλω ένα license που να ειναι copyleft. Απο την δική μου οπτική γωνία, το βρήκα νομίζω. είτε GPL είτε MPL είτε EUPL. Και σίγουρα οι δικηγόροι είναι πιο ενημερωμένοι σε αυτά, αλλά πόσο να αποκλίνουν απο την πραγματικότητα αυτά που αναφέρονται στην κάθε άδεια? Το θέμα τώρα είναι αν μπορώ να θεωρήσω το PDF σαν ξεχωριστό κείμενο και να βάλω διαφορετική άδεια. Ενώ στο LPPL γίνεται, αφού το ξεκαθαρίζει οτι δεν θεωρεί το PDF Derived Work, έχω την εντύπωση οτι τα GPL,EUPL,κτλπ δεν κάνουν διακρίσεις. Η αλήθεια ειναι οτι δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ παραπάνω με το θέμα, ήδη μου έχει φάει πολύ χρόνο. το θέλω απλά να το βάλω στην πτυχιακή και να πώ για ποιον λόγο το διάλεξα.. απλά άνοιξα και το τοπικ μήπως κάποιος έχει εμπειρία αλλα και για κάποιον που ίσως ψάξει κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Και για να μάθω και κάτι επιπλέον.
geomagas Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δεν με καλύπτει το παραπάνω, δυστυχώς. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να πάρει τον κώδικα, να τον κάνει κλειστού τύπου, και να βάλει το κειμενάκι. Και λοιπόν; Έστω ότι 5 άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κώδικά σου για "κλειστού τύπου" projects. Και άλλοι 5 χρησιμοποιούν τον κώδικά σου για "ανοιχτού τύπου" projects. Το δικό σου project έχει επιτελέσει το σκοπό του να είναι free; Ή όχι; Με άλλα λόγια, αν κάτι είναι free, υποννοεί ότι μπορεί ο καθένας να το πάρει χωρίς να δώσει κάποιο αντίτιμο. Και από τη στιγμή που το παίρνει (άρα είναι δικό του) μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, όπως καθετί που έχει στην ιδιοκτησία του. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπαγορεύσεις σε κάποιον κανόνες και προϋποθέσεις για το πως να χρησιμοποιήσει κάτι που διατείνεσαι ότι προσφέρεις απλόχερα. Που είναι το "απλόχερο" σ' όλη αυτή την υπόθεση;
Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 τώρα η συζήτηση πάει σε τελείως διαφορετικό θέμα, που δεν έχω πρόβλημα να το συζητήσουμε αν υπάρχει λόγος. Αρχικά με την παραπάνω πρόταση νομίζω οτι ακυρώνεις τεράστια projects που βασίζονται σε licenses όπως το GPL. (π.χ Linux kernel) Consider GNU C++. Why do we have a free C++ compiler? Only because the GNU GPL said it had to be free. GNU C++ was developed by an industry consortium, MCC, starting from the GNU C compiler. MCC normally makes its work as proprietary as can be. But they made the C++ front end free software, because the GNU GPL said that was the only way they could release it. The C++ front end included many new files, but since they were meant to be linked with GCC, the GPL did apply to them. The benefit to our community is evident. όπως εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις το παραπάνω, έτσι και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το οτι θα δημιουργήσω κάτι εγώ και θα το δώσω ελεύθερα, και κάποιος άλλος θα το "κλείσει". Δεν θέλω να δώσω κάτι απλόχερα σε κάποιον που δεν θα δώσει κάτι απλόχερα πίσω. Consider GNU Objective C. NeXT initially wanted to make this front end proprietary; they proposed to release it as .o files, and let users link them with the rest of GCC, thinking this might be a way around the GPL's requirements. But our lawyer said that this would not evade the requirements, that it was not allowed. And so they made the Objective C front end free software. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το καταλαβαίνω, και ίσως θα το χρησιμοποιούσα σε κάποια περίπτωση, αλλα στην συγκεκριμένη δεν το θέλω. Είναι ένα κείμενο, και κομμάτια κώδικα, που σε περίπτωση που δεν έχω υπογράψει κάποιο συμβόλαιο με την σχολή και δεν το ξέρω, θα ήθελα να συνεχίσουν να υπάρχουν ελεύθερα σε περίπτωση ας πούμε που κάποιος πάρει το κείμενο μου και προσθέσει κάτι. Ολα αυτα στην θεωρία γιατι στην πράξη δεν θα γίνει τίποτα απο όλα αυτα
geomagas Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 τώρα η συζήτηση πάει σε τελείως διαφορετικό θέμα, που δεν έχω πρόβλημα να το συζητήσουμε αν υπάρχει λόγος. Αρχικά με την παραπάνω πρόταση νομίζω οτι ακυρώνεις τεράστια projects που βασίζονται σε licenses όπως το GPL. (π.χ Linux kernel) Δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος ή όχι, αυτό το κρίνεις εσύ (TS). Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν ακυρώνω τίποτα. Αν οι δημιουργοί αυτών που αναφέρεις επέλεξαν να τα "προωθήσουν" έτσι, το σέβομαι, δεν είπα το αντίθετο. Απλά λέω την άποψή μου ως προς τι θεωρώ εγώ όταν ακούω τη λέξη free. Δεν πατρονάρω κανέναν, αλλά δικαιούμαι να λέω την άποψή μου χωρίς να υπονοείται ότι με αυτόν τον τρόπο "ακυρώνω κάτι". όπως εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις το παραπάνω, έτσι και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το οτι θα δημιουργήσω κάτι εγώ και θα το δώσω ελεύθερα, και κάποιος άλλος θα το "κλείσει". Δεν θέλω να δώσω κάτι απλόχερα σε κάποιον που δεν θα δώσει κάτι απλόχερα πίσω. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιον λόγο θα μπορούσε να σε νοιάζει. Από τη στιγμή που προσφέρεις κάτι free, φεύγει από τη δικαιοδοσία σου το τι θα κάνει ο καθένας με αυτό. Αυτή καθαυτή είναι η έννοια του "προσφέρω". Για οτιδήποτε άλλο, βάλε ό,τι όρους θέλεις, αλλλά μην το πεις "free". Η άποψή μου (επαναλαμβάνω). EDIT: Τώρα που το σκέφτομαι, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν βρίσκεσαι υπάρχει νομικός σύμβουλος που αν του το ζητήσεις θα πρέπει να σε βοηθήσει με όλα αυτά. Επειδή (από την εμπειρία μου) είναι λίγο σπάνιο φοιτητές να συμβουλεύονται το νομικό σύμβουλο του ιδρύματος, αν τελικά κάνεις κάτι τέτοιο, θα ήταν χρήσιμο να μοιραστείς την εμπειρία σου, ώστε να γίνει γενικότερα γνωστή μία υποεκτιμημένη υπηρεσία των ιδρυμάτων.
Luciddream Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 EDIT: Τώρα που το σκέφτομαι, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν βρίσκεσαι υπάρχει νομικός σύμβουλος που αν του το ζητήσεις θα πρέπει να σε βοηθήσει με όλα αυτά. Επειδή (από την εμπειρία μου) είναι λίγο σπάνιο φοιτητές να συμβουλεύονται το νομικό σύμβουλο του ιδρύματος, αν τελικά κάνεις κάτι τέτοιο, θα ήταν χρήσιμο να μοιραστείς την εμπειρία σου, ώστε να γίνει γενικότερα γνωστή μία υποεκτιμημένη υπηρεσία των ιδρυμάτων. αν μου μείνει χρόνος, έτσι για το γαμώτο, θα το προσπαθήσω Όσο για το θέμα free, εξήγησα παραπάνω γιατι πρέπει να με/σε/μας νοιάζει. δεν το λέω εγώ free, ολόκληρο το community του GNU το λέει έτσι. We in the free software movement don't think of the open source camp as an enemy; the enemy is proprietary (nonfree) software. But we want people to know we stand for freedom, so we do not accept being mislabeled as open source supporters. Θα μπορούσες αυτο που λες σε εμένα να το λες σε αυτους οτι απο την στιγμή που αυτοί δίνουν κάτι ελεύθερα, δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει τι θα γίνει, αλλα μετά τα δικά τους προγράμματα μπορεί να είχαν πιάσει πάτο (λόγω των εταιριών που θα εκμεταλεύονταν τις ιδέες τους και τον κώδικα τους χωρίς να προσφέρουν κάτι στο αρχικό project) Δέχομαι οτι μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός ο όρος, γιαυτο και τον άλλαξα σε copyleft μόλις το κατάλαβα.
geomagas Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2014 αν μου μείνει χρόνος, έτσι για το γαμώτο, θα το προσπαθήσω Κάντο, όπως λες, αν μη τι άλλο για το γαμώτο. Να κάτι που σου προσφέρεται free. Για να αποκαταστήσουμε και τους όρους. Θα μπορούσες αυτο που λες σε εμένα να το λες σε αυτους οτι απο την στιγμή που αυτοί δίνουν κάτι ελεύθερα, δεν θα έπρεπε να τους νοιάζει τι θα γίνει, αλλα μετά τα δικά τους προγράμματα μπορεί να είχαν πιάσει πάτο (λόγω των εταιριών που θα εκμεταλεύονταν τις ιδέες τους και τον κώδικα τους χωρίς να προσφέρουν κάτι στο αρχικό project) Ναι θα μπορούσα, από την άλλη πάλι, "αυτοί" δεν ρώτησαν στο insomnia...
Luciddream Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 http://choosealicense.com/ καλή η ιδέα του github και χρήσιμη. δεν το ήξερα το site δυστυχώς βλέπω λείπουν αρκετές επιλογές.. ίσως θα πρέπει να βρεθεί χρόνος να προσθέσουμε και αυτα που λείπουν
defacer Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2014 δεν ξέρω γιατί, αλλα το copyleft έχω σαν free στο μυαλό μου το να πάρει κάποιος τον κώδικα μου που τον έχω δώσει ελεύθερα, και να αλλάξει το license δεν ειναι λίγο ... κάπως? το copyleft του EUPL και του Creative Commons φαίνεται να έχει και κάποια άλλα compatible licenses οπότε δεν περιορίζει τόσο αυτον που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις. Την πρώτη φορά που δούλεψα open source ο κώδικας ήταν GPL γιατί ήμουν μικρός και ζήτω το open source. Τη δεύτερη ήταν LGPL γιατί χμ, τα παραλέει λίγο το GPL, κανείς δε θα χρησιμοποιήσει τον κώδικά μου, κρίμα δεν είναι; Την τρίτη και μέχρι σήμερα αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να κάνω διαφορετικά είναι είτε MIT (εκτός βέβαια αν μιλάμε για established project που έχει ήδη δικό του). Γενικά θα έλεγα ότι το "λίγο κάπως" είναι all in your mind και καλό θα ήταν ή να το κάνεις πιο συγκεκριμένο ή να το αποβάλλεις. Για παράδειγμα: Σκοπεύεις να βγάλεις λεφτά απ' αυτό τον κώδικα, άμεσα ή έμμεσα; Βάλε ισχυρό copyleft (GPL μη σου πω). Αν πάλι πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να επωφεληθείς οικονομικά, γιατί να μην επωφεληθείς αλλιώς; Βάλε πολύ free license για να μεγιστοποιήσεις την πιθανότητα να ασχοληθεί κι άλλος με τον κώδικά σου, ενδεχομένως φέροντας έμμεσα ωφέλη. Σκέψου μόνο και μόνο ότι υπάρχουν τιτανοτεράστια projects τα οποία χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες και έχουν μια καθόλου ευκαταφρόνητη αξία, τα οποία παρόλα αυτά διανέμονται ως "open source αλλά κάνε ο,τι θες" (boost). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα