Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ναι αλλά δεν ξέρουμε πως κατασκευάζεται ώς προς το χρώμα... γιατι ειναι κάτι υποκειμενικό το μόνο που ξέρουμε είναι πόσα φωτόνια και με τι μήκος κύματος δεχθήκαμε.. εκει ειναι όλο το ζουμί.. 

Ωραία αφού δέχτηκες το μοντέλο όρασης το οποίο αποδίδει αντικείμενα στον τρισδιάστατο χώρο επεξεργάζοντας τα δεδομένα που λαμβάνει από το μάτι είμαστε σε καλό δρόμο στο να συμφωνήσουμε :P

Η ερμηνεία των σημάτων αυτών πρέπει να γίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο μοντέλο αυτό, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα παραρερμηνειών του μηνύματος.

illusion-1.jpg

Όταν βλέπουμε αυτή την εικόνα, ο εγκέφαλος δημιουργεί δύο μοντέλα, των προσώπων, και του βάζου. Επειδή δεν μπορεί να αποφασίσει πιο είναι το σωστό δείχνει και τα 2 εναλλάξ.

• Like 1
  • Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ωραία αφού δέχτηκες το μοντέλο όρασης το οποίο αποδίδει αντικείμενα στον τρισδιάστατο χώρο επεξεργάζοντας τα δεδομένα που λαμβάνει από το μάτι είμαστε σε καλό δρόμο στο να συμφωνήσουμε :P

Η ερμηνεία των σημάτων αυτών πρέπει να γίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο μοντέλο αυτό, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα παραρερμηνειών του μηνύματος.

illusion-1.jpg

Όταν βλέπουμε αυτή την εικόνα, ο εγκέφαλος δημιουργεί δύο μοντέλα, των προσώπων, και του βάζου. Επειδή δεν μπορεί να αποφασίσει πιο είναι το σωστό δείχνει και τα 2 εναλλάξ.

Μην μπερδεύουμε την βούρτσα με την ....

Αυτό που δείχνεις πιο πάνω ειναι κάτι εντελώς ακυρο και αυτό γιατι για να προκύψουν τα 2 μοτίβα θα πρέπει πρώτα να μεταφράσουμε το χρώμα!!!!!!!!!!!!!

πρώτα βλέπουμε ότι στο κέντρο έχει άσπρο και στις άκρες μάυρο

Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε στο κέντρο μια σορία απο φωτόνια απο κάθε μπάντα του ορατού φωτός (350-750nm) και στις άκρες οι αισθητήρες μας δεν καταγράφουν τιποτα! ( απουσία φωτός) γιαυτό ειναι και μαύρο... 

μετά σε ύστερο επίπεδο ξεχωρίζουμε τα μοτίβα που προκύπτουν συγκρίνοντας τα με τις αναμνήσεις μας. γιαυτό η περιοχή με τα μπόλικα φωτόνια μιάζει με κύπελλο ενό η περιοχή που λείπουν τα φωτόνια μοιάζει με πρόσωπα. 

Το άσπρο που λέω εγώ το λές και εσύ άσπρο αλλά μπορεί να βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό (απο θέμα χρώματος) 

και απλά δεν βλέπουμε επιλεκτικά διαφορετικά πράματα αλλα συμμετρικά! δηλαδή ότι πιο κοντά στα 700 το βλέπω εγώ πιο κιτρινο (απλα το ονομάζω κόκκινο) και ότι πιο κοντα στα 300 το βλέπω πιο πράσινο αλλά το ονομάζω μοβ όπως και εσύ το ονομάζεις μόβ.

Βασικά δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε τόση ώρα απλά ακου ξανά και ξανά το βίντεο του vsauce λέει τόσο ξεκάθαρα την διαφορά. 

Και κάτι επιπλέον για να δεις ότι τα μοτίβα έχουν σχέση με τις αναμνύσεις μας και όχι με το χρώμα κτλ

δες αυτή την εικόνα:

060.jpg

Παιδιά που έχουν δει αυτή την εικόνα (και ως παιδιά δεν είχαν καμιά ανάμνηση σχετικά με το σεξ ) είδαν δελφίνια και όχι 2 εραστές... (και στην εικόνα έχουν ζωγραφιστεί ΜΟΝΟ δελφίνια σε άσπρο φόντο) 

• Like 1
Δημοσ.

Η εικόνα που έβαλα ήταν απλά ένα παράδειγμα της μοντελοποίησης του εγκέφαλου. Πριν δούμε την εικόνα ασφαλώς ο εγκέφαλος μας κάνει μοντέλο των χρωμάτων πρώτα, αφού όπως λες και εσύ χρώματα δεν υπάρχουν. 

Εγώ απλά θεωρώ ότι είναι δύσκολο να βλέπουμε πολύ διαφορετικά χρώματα για τον απλούστατο λόγο ότι θα μεταφράζαμε το σήμα αυτό διαφορετικά. Οπότε μέχρι να υπάρξει σοβαρή έρευνα που να λέει το αντίθετο δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε κάτι το οποίο φαντάζει παράλογο για λειτουργικούς και εξελικτικούς λόγους. Στο video του ο vsauce ξανελέω λέει δεν ξέρουμε. 

Δημοσ.

Παιδιά που έχουν δει αυτή την εικόνα (και ως παιδιά δεν είχαν καμιά ανάμνηση σχετικά με το σεξ ) είδαν δελφίνια και όχι 2 εραστές... (και στην εικόνα έχουν ζωγραφιστεί ΜΟΝΟ δελφίνια σε άσπρο φόντο)

Κι εγώ τα δελφίνια πρωτοπρόσεξα, τι θες να πεις ότι έχω χάσει όλες τις σεξουαλικές μου αναμνήσεις;

Τι σχέση έχει τώρα η οπτική αυταπάτη με την ψευδοθεωρία του δικό σου ροζ δικό μου λιλά, μόνο εσύ γνωρίζεις.

Και δεν μου απάντησες αν το δικό σου γλυκό στη γεύση μπορεί ποτέ να είναι το δικό μου ξυνό.

Δημοσ.

μετά απο όλα αυτά εσύ επειμένεις στο ίδιο πράμα " είναι δύσκολο να βλέπουμε πολύ διαφορετικά χρώματα για τον απλούστατο λόγο ότι θα μεταφράζαμε το σήμα αυτό διαφορετικά. " αυτό σημαίνει ότι απλά δεν κατάλαβες Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α απο τα προηγούμενα ποστ (και απο το vsauce -color is an ILLUSION- ) που υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια προϋπόθεση. 

Και σταμάτα σεπαρακαλώ να μιλάς για μοντελοποιήσεις του εγκεφάλου κτλ απλά δεν ξέρεις πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μην μιλάς σαν είσαι κάποιος ειδικός γιατρός.

Ούτε εγώ είμαι ειδικός γιατρός αλλά έχω διαβάσει/ακούσει αυτά που γράφω (βάζω και ενδεικτικά link ) και ως φυσικός ξέρω τι παίζει με τα χρώματα γιαυτό έχεις θέμα με το theory of mind που σου έλεγα δεν λες να καταλάβεις ότι άλλα άτομα έχουν διαφορετικές εμπειρίες απο τις δικές σου ούτε πως μπορούν να έχουν επιπλέον πληροφορίες. 

Δημοσ.

Και σταμάτα σεπαρακαλώ να μιλάς για μοντελοποιήσεις του εγκεφάλου κτλ απλά δεν ξέρεις πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μην μιλάς σαν είσαι κάποιος ειδικός γιατρός.

Δηλαδή δεν έχουμε μοντελοποιήση του έξω κόσμου, είμαστε φυτά.

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδή δεν έχουμε μοντελοποιήση του έξω κόσμου, είμαστε φυτά.

Όχι, απλά το πρόβλημά του είναι ότι διαβάζει/ακούει πράγματα σε μια γλώσσα που δεν κατέχει οπότε μεταφράζει άλλα αντ'άλλων και βγάζει τελείως άσχετα συμπεράσματα.

• Like 1
Δημοσ.

Όχι, απλά το πρόβλημά του είναι ότι διαβάζει/ακούει πράγματα σε μια γλώσσα που δεν κατέχει οπότε μεταφράζει άλλα αντ'άλλων και βγάζει τελείως άσχετα συμπεράσματα.

Το θέμα είναι αν πω ότι όλοι βλέπουμε το ίδιο, θέλω λιγότερα στοιχεία από το να ισχυριστώ ότι βλέπουμε το κόκκινο μπλε, το οποίο δεν είναι αδύνατο αλλά πολύ δύσκολο. Διότι αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση και στις άλλες 20κάτι αισθήσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την όραση.

Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που να μας οδηγεί σε συμπέρασμα ότι βλέπουμε διαφορετικά. Μάλιστα αν ο εγκέφαλος μας, έδινε διαφορετική ερμηνεία στα εξωτερικά σήματα, βάφοντας τα διαφορετικά, πολλοί από εμάς θα είχαμε διαφορετικές ερμηνείες του έξω κόσμου. Η πιθανότητα να βλέπουμε με μεγάλη διαφορά τα χρώματα είναι πολύ μικρή. Ορισμοί τύπου qualia είναι philosophical garbage, και η φιλοσοφία μόνο κατά τύχη ανακαλύπτει πράγματα. Εγώ λοιπόν μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο (που λογικά θα ξέρουμε σε 10-15 χρόνια λόγο της ραγδαίας ανάπτυξης της νευρολογίας), θεωρώ ότι βλέπουμε όλοι το ίδιο με μικρές διαφορές γιατί δεν υπάρχει κάποιος γνωστός λόγος να μην συμβαίνει αυτό λόγο της ντετερμινιστικής φύσης του εγκεφάλου μας και της ομοιότητας του με τους υπόλοιπους του είδους μας.

• Like 1
Δημοσ.

Το θέμα είναι αν πω ότι όλοι βλέπουμε το ίδιο, θέλω λιγότερα στοιχεία από το να ισχυριστώ ότι βλέπουμε το κόκκινο μπλε, το οποίο δεν είναι αδύνατο αλλά πολύ δύσκολο. Διότι αν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση και στις άλλες 20κάτι αισθήσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την όραση.

Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που να μας οδηγεί σε συμπέρασμα ότι βλέπουμε διαφορετικά. Μάλιστα αν ο εγκέφαλος μας, έδινε διαφορετική ερμηνεία στα εξωτερικά σήματα, βάφοντας τα διαφορετικά, πολλοί από εμάς θα είχαμε διαφορετικές ερμηνείες του έξω κόσμου. Η πιθανότητα να βλέπουμε με μεγάλη διαφορά τα χρώματα είναι πολύ μικρή. Ορισμοί τύπου qualia είναι philosophical garbage, και η φιλοσοφία μόνο κατά τύχη ανακαλύπτει πράγματα. Εγώ λοιπόν μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο (που λογικά θα ξέρουμε σε 10-15 χρόνια λόγο της ραγδαίας ανάπτυξης της νευρολογίας), θεωρώ ότι βλέπουμε όλοι το ίδιο με μικρές διαφορές γιατί δεν υπάρχει κάποιος γνωστός λόγος να μην συμβαίνει αυτό λόγο της ντετερμινιστικής φύσης του εγκεφάλου μας και της ομοιότητας του με τους υπόλοιπους του είδους μας.

Είπα να μην το συνεχίσω ας όψεται ότι ειμαι πονόψυχος και θέλω να κάνω το καλό όπου μπορώ όσο μπορώ.

Το θέμα ειναι ότι στην επιστήμη ευρύτερα μετράμε πράγματα και όταν τα μετράμε βγάζουμε συμπεράσματα αν δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε αν δεν έχουμε κάποια ένδειξη απλά λέμε ότι δεν ξέρουμε τι γίενται γιαυτό και δεν ξέρουμε αν υπάρχει θεός και ας ακούγεται όσο χαζό ακούγεται το να υπάρχει.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μετρήσουμε την εκφορά των ηλεκτρικών σημάτων μέσα στον εγκέφαλο μας μόνο να μετρήσουμε την ύπαρξη τους. και βγάζουμε τα όποια συμπεράσματα απο αυτό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά ξέρουμε τι μήνυμα παίρνουμε (μήκος κύματος) και όχι πως το μεταφράζουμε (άλλο το με τί τρόπο το μεταφράζουμε και άλλο το πως

αλλά θα επιμείνω για άλλη μια φορά να δείς το βιντεάκι του vsauce και βάλε υπότιτλους διάβαζε τους. μετά όταν τελειώσει πάρε το βίντεο απο την αρχή και ξαναδιάβασε τα captions δεν μπορεί θα το καταλάβεις.

Εκτός και αν δεν καταλαβαίνεις αγγλικά που δεν ειναι υποχρέωση σου. αλλά δυστυχώς δεν έχω καμιά πρόχειρη ελληνική πηγή στο μυαλό μου που να εκθειάζει το θέμα καλύτερα ή έστω να πλησιάζει το συγκεκριμένο βιντεάκι

Δημοσ.

Πόσες φορές θα πω ότι είδα το video και το βίντεο λέει ότι δεν ξέρουμε με σιγουριά αν βλέπουμε τα ίδια χρώματα;

Τα αγγλικά μου είναι μια χαρά πίστεψε με.

Το πως μεταφράζουμε το μήνυμα έχει σημασία, γιατί οι πράξεις μας αντιδρούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και όχι στο raw σήμα.

Μήνυμα: 700nm

Μετάφραση: Κόκκινο

Και έλεος με τον vsauce, ξαφνικά τον κάναμε personna της επιστήμης. 

Δημοσ.

Βρε εγώ μαζί σου είμαι. Το προηγούμενο ποστ μου δεν μιλούσε για τον εγκέφαλο, για άτομο που ποστάρει μιλούσε :P

• Like 1
Δημοσ.

Χακί και ξεθωριασμένο μουσταρδί εγώ αλλά έχει να κάνει με την οθόνη το θέμα ειναι πχ όλοι λέμε ότι η ντομάτα ειναι κόκκινη όπως και το αίμα χωρίς να διαφωνήσει κανένας... απλά αυτό που νιώθουμε σαν κόκκινο ο άλλος μπορεί να το νιώθει σαν μπλέ και απλά να το ονομάζει κόκκινο (αυτό συμβαίνει για τον καθένα ξεχωριστά δεν έχει σχέση να κάνει με αχρωματοψία κτλ)

Παιδιά μην με φρικαρετε, εγώ γιατί το βλέπω άσπρο και μαύρο?
  • Like 2
Δημοσ.

Παιδιά μην με φρικαρετε, εγώ γιατί το βλέπω άσπρο και μαύρο?

Έχεις διαφορετική φιλοσοφική αντίληψη εγκεφάλου. Λυπάμαι :P

Δημοσ.

Πόσες φορές θα πω ότι είδα το video και το βίντεο λέει ότι δεν ξέρουμε με σιγουριά αν βλέπουμε τα ίδια χρώματα;

Τα αγγλικά μου είναι μια χαρά πίστεψε με.

Το πως μεταφράζουμε το μήνυμα έχει σημασία, γιατί οι πράξεις μας αντιδρούν σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και όχι στο raw σήμα.

Μήνυμα: 700nm

Μετάφραση: Κόκκινο

Και έλεος με τον vsauce, ξαφνικά τον κάναμε personna της επιστήμης.

Και τώρα ξαναδιάβασε το προπροηγούμενό μου ποστάρισμα, θα το πιάσεις το νόημα καλύτερα :-D

Αν τα αγγλικά σου είναι μια χαρά δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλους..

Δημοσ.

Μόλις έκανα unsubscribe από τον vsauce γιατί παραέγινε mainstream, επίσης:

http://isitnormal.com/story/is-it-normal-to-hate-vsauce-162970/

He speaks to the audience as if they were learning their ABCs and it gets irritating because we don't need to be re-told basic information in an overcomplicated way. I now find his overdone facial expressions and intellectual voice tiresome, because they add nothing to his videos, and I now realise that almost every Vsauce video is nothing more than a pretentious nerd explaining really obvious things in super-slow motion.

It's true :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...