Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να δώσω ένα άλλο παράδειγμα:

ΜΠΛΕ ΣΗΜΑ = προχώρα

ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΑ = πρόσεχε @@

Αν το μπλε το βάψει ο εγκέφαλος πορτοκαλί και το κόκκινο ροζ, τότε θα υπάρχει πολύ μικρότερη διαφορά στο φάσμα ανάμεσα στα χρώματα με αποτέλεσμα την πιθανή σύγχηση του μηνύματος.

• Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αυτή την κουβέντα είχα πριν λίγες μέρες με ένα φίλο και καταλήξαμε ότι γενικά βλέπουμε την το ίδιο χρώμα αλλά όχισακριβός το ίδιο δηλαδή εγώ το πράσινο μπορεί να το ορίζω ως το χρώμα που έχουν τα φύλλα και αυτός το χρώμα που έχει το γρασίδι.

Πάντως ένα ντοκιμαντέρ που είδα έλεγε ότι όλοι δεν βλέπουμε το ίδιο και τα χρώματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υποκειμενικα.

• Like 1
Δημοσ.

Το είδα το video, και το συμπέρασμα του vsauce ήταν πως δεν ξέρουμε.

Ο εγκέφαλος μας είναι υψηλά ντετερμινιστικός και με ίδια δομή, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην αποτύπωση του χρώματος. Ακόμα και να υπήρχαν, αυτές θα δίναν προβάδισμα σε κάποιους ανθρώπους και μειονεκτήματα σε κάποιους άλλους οπότε πάλι με την φυσική επιλογή θα μείωνε το φάσμα. Η σωστή μοντελοποίηση είναι τεράστιας σημασίας στην επιβίωση ενός οργανισμού.

Καμία σχέση απλά εγώ λέω το γρασίδι πράσινο  και σαν χρώμα το μεταφράζω σαν πορτοκαλί και εσύ λές το γρασίδι πράσινο αλλά το μεταφράζεις σαν μόβ... μην το μπερδεύεις με την αχρωματοψία. 

Το χρώμα δεν υπάρχει σαν χώμα.. ειναι ανθρώπινο δημιούργημά.. υπάρχει ενέργεια στα φωτόνια που έρχοντε πάνω στο μάτι μας... και αντιδράμε διαφορετικά σε αυτή την ενέργεια αν και αναγνωρίζουμε την ποσότητα της.

μπορώ να καταλάβω την διαφορά πχ ενός δοχείου θερμοκρασίας 100C απο αυτή ενός 50C και λέω ότι το πρώτο ειναι πολύ πιο καυτό απο το δεύτερο απλά ο πόνος που νιώθω σε ένταση δεν ειναι απαραίτητα ο ίδιος με τον πόνο που θα ένιωθες εσύ το scaling του πόνου θα ειναι το ίδιο και γιαυτό θα συμφωνήσεις και εσύ ότι το πρώτο δοχείο ειναι πολυ πιο καυτό. 

ΜΠΛΕ ΣΗΜΑ = προχώρα

Αν το μπλε το βάψει ο εγκέφαλος πορτοκαλί και το κόκκινο ροζ, τότε θα υπάρχει πολύ μικρότερη διαφορά στο φάσμα ανάμεσα στα χρώματα με αποτέλεσμα την πιθανή σύγχηση του μηνύματος.

Δεν κατάλαβες απλά το θέμα νομίζω.... δεν μιλάμε για αχρωματοψία. 

Δημοσ.

ΜΠΛΕ ΣΗΜΑ = προχώρα

Είναι και άλλα του στυλ " το μαύρο αδυνατίζει" που ισχύει και αν εσύ βλέπεις το μαύρο σαν κίτρινο τότε δεν ισχύει με τίποτα.

Ή παραδείγματα του στυλ οι αποχρώσεις του μπλε να ταιριάζουν ενδυμασιακά, ενώ τα ίδια ρούχα σε αποχρώσεις του κόκκινου σε κάνουν να δείχνεις κλόουν γιατί οι αποχρώσεις του κόκκινου δεν ταιριάζουν πάντα μεταξύ τους.

• Like 1
Δημοσ.

Είναι και άλλα του στυλ " το μαύρο αδυνατίζει" που ισχύει και αν εσύ βλέπεις το μαύρο σαν κίτρινο τότε δεν ισχύει με τίποτα.

Ή παραδείγματα του στυλ οι αποχρώσεις του μπλε να ταιριάζουν ενδυμασιακά, ενώ τα ίδια ρούχα σε αποχρώσεις του κόκκινου σε κάνουν να δείχνεις κλόουν γιατί οι αποχρώσεις του κόκκινου δεν ταιριάζουν πάντα μεταξύ τους.

καλά αυτό ειναι υποκειμενικό αν δεν ήταν δεν θα έβλεπες να είναι κλόουν (κατα την δική σου αισθητική) κάποιοι ... θέλω να πω αυτοί για να διάλεξαν αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων (που θεωρείς ότι δεν ταιριάζει εσύ)δεν είπαν "α ας ντυθώ χάλια απόψε" τους άρεσε και ντύθηκαν έτσι (= νομίζουν οτι ταιριάζει) αλλά δεν νομίζω αυτό να έχει άμεση σχέση με τον προβληματισμό του τόπικ 

Δημοσ.

Καμία σχέση απλά εγώ λέω το γρασίδι πράσινο  και σαν χρώμα το μεταφράζω σαν πορτοκαλί και εσύ λές το γρασίδι πράσινο αλλά το μεταφράζεις σαν μόβ... μην το μπερδεύεις με την αχρωματοψία. 

Το χρώμα δεν υπάρχει σαν χώμα.. ειναι ανθρώπινο δημιούργημά.. υπάρχει ενέργεια στα φωτόνια που έρχοντε πάνω στο μάτι μας... και αντιδράμε διαφορετικά σε αυτή την ενέργεια αν και αναγνωρίζουμε την ποσότητα της.

μπορώ να καταλάβω την διαφορά πχ ενός δοχείου θερμοκρασίας 100C απο αυτή ενός 50C και λέω ότι το πρώτο ειναι πολύ πιο καυτό απο το δεύτερο απλά ο πόνος που νιώθω σε ένταση δεν ειναι απαραίτητα ο ίδιος το scaling του πόνου ειναι το ίδιο. 

Εσύ δεν κατάλαβες τι γράφω, ξαναδιάβασε αυτά που έγραψα.

Όσον αφορά την θερμοκρασία, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώθουμε διαφορετικά την θερμοκρασία μιας και οι αισθητήρες θερμότητας είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μάλιστα έχουμε και τους αισθητήρες πόνου (οι οποίοι είναι διαφορετικοί από της αφής και της θερμοκρασίας) που ακόμα και ελάχιστη ευαισθησία να είχαμε στην θερμοκρασία θα μας αποτρέπαν από κάτι καυτό. Η όραση είναι η πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μεγάλο μπλαναντσάρισμα στην μοντελοποίηση των χρωμάτων.

Προφανώς δεν υπάρχουν χρώματα, το έγραψα σαν συντομία αλλά όπως θες.

Τα 700nm λοιπόν ο εγκέφαλος τα βάφει σαν κόκκινο και τα 400 σαν μωβ. Υπάρχει λόγος που βάφει τα 700 κόκκινο και όχι κάτι άλλο. Σου δίνει ένα μοντέλο του έξω κόσμου με τον τρόπο αυτό, και αν αλλάξει πολύ η μοντελοποίηση αυτή θα λαμβάνεις λανθασμένα σήματα. Αν υπήρχε μεγάλη διαφορά στην μοντελοποίηση των αισθήσεων, κάποια άτομα θα είχαν μειονεκτήματα άρα πάλι θα επιβίωνε το καλύτερο πιθανό μοντέλο με ελάχιστες διαφορές.

Δημοσ.

Ναι, ολοι οι ανθρωποι βλεπουμε τα ιδια χρωματα, εφοσον δεν υπαρχει θεμα αχρωματοψιας.

Σε σχεση με τους αλλους ζωντανους οργανισμους,υπαρχουν διαφορες.

http://www.colormatters.com/color-matters-for-kids/how-animals-see-color

όλοι οι άνθρωποι αποδίδουμε το ίδιο όνομα στα ίδια μήκη κύματος (και γιαυτό συνεννοούμαστε )δεν βλέπουμε απαραίτητα το ίδιο χρώμα μέσα στο μυαλό μας.  απλά τα 680nm τα λέμε όλοι κόκκινο άσχετα που εγώ μπορώ να βλέπω πχ πορτοκαλί και εσύ ρόζ... και οι 2 τα λέμε κόκκινο. (τό ίδιο ισχύει και για το ρόζ κτλ και οι δύο έτσι τό λέμε αλλιώς μπορεί να το μεταφράζουμε όμως) 

Δημοσ.

Όσον αφορά την θερμοκρασία, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώθουμε διαφορετικά την θερμοκρασία μιας και οι αισθητήρες θερμότητας είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μάλιστα έχουμε και τους αισθητήρες πόνου (οι οποίοι είναι διαφορετικοί από της αφής και της θερμοκρασίας) που ακόμα και ελάχιστη ευαισθησία να είχαμε στην θερμοκρασία θα μας αποτρέπαν από κάτι καυτό. Η όραση είναι η πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μεγάλο μπλαναντσάρισμα στην μοντελοποίηση των χρωμάτων.

Τα 700nm λοιπόν ο εγκέφαλος τα βάφει σαν κόκκινο και τα 400 σαν μωβ. Υπάρχει λόγος που βάφει τα 700 κόκκινο και όχι κάτι άλλο. Σου δίνει ένα μοντέλο του έξω κόσμου με τον τρόπο αυτό, και αν αλλάξει πολύ η μοντελοποίηση αυτή θα λαμβάνεις λανθασμένα σήματα. Αν υπήρχε μεγάλη διαφορά στην μοντελοποίηση των αισθήσεων, κάποια άτομα θα είχαν μειωνεκτήματα άρα πάλι θα επιβίωνε το καλύτερο πιθανό μοντέλο με ελάχιστες διαφορές.

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΩΜΑ υπάρχει σκέτο ενέργεια.... όπως δεν υπάρχει ήχος ειναι απλά ενέργεια (γιαυτό και κάμερες όπως έδειξε σε ενα θέμα στο insomnia μπορούν να μεταφράσουν κινήσεις σε ήχο γιατι υπολογίζουν την ενέργεια που προκάλεσαν αυτές οι κινήσεις) τα 700nm τα λέμε και οι δύο κόκκινο το τι πραγματικά βλέπουμε όμως ειναι διαφορετικό... 

http://petapixel.com/2014/08/04/scientists-figure-record-audio-seeing-vibrations-camera/

Δημοσ.

Καμία σχέση απλά εγώ λέω το γρασίδι πράσινο και σαν χρώμα το μεταφράζω σαν πορτοκαλί και εσύ λές το γρασίδι πράσινο αλλά το μεταφράζεις σαν μόβ... μην το μπερδεύεις με την αχρωματοψία.

μπορώ να καταλάβω την διαφορά πχ ενός δοχείου θερμοκρασίας 100C απο αυτή ενός 50C και λέω ότι το πρώτο ειναι πολύ πιο καυτό απο το δεύτερο απλά ο πόνος που νιώθω σε ένταση δεν ειναι απαραίτητα ο ίδιος με τον πόνο που θα ένιωθες εσύ το scaling του πόνου θα ειναι το ίδιο και γιαυτό θα συμφωνήσεις και εσύ ότι το πρώτο δοχείο ειναι πολυ πιο καυτό.

Εσύ δεν καταλαβαίνεις μάλλον.

Άσε το θερμό και κρύο και πάρε παράδειγμα τη γεύση. Μπορεί το δικό σου το γλυκό να το αντιλαμβάνομαι εγώ σαν ξυνό;

Και το χρώμα υπάρχει και δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Tip, έχει σχέση με φυσική και με το φως και το φάσμα του. Και πριν μου αναφέρεις ζώα να σε προλάβω ότι και στον άνθρωπο δεν είναι ορατό όλο το φάσμα του φωτός, πχ ακτίνες γάμμα, ακτίνες χ, κτλ

Δημοσ.

καλά αυτό ειναι υποκειμενικό αν δεν ήταν δεν θα έβλεπες να είναι κλόουν (κατα την δική σου αισθητική) κάποιοι ... θέλω να πω αυτοί για να διάλεξαν αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων (που θεωρείς ότι δεν ταιριάζει εσύ)δεν είπαν "α ας ντυθώ χάλια απόψε" τους άρεσε και ντύθηκαν έτσι (= νομίζουν οτι ταιριάζει) αλλά δεν νομίζω αυτό να έχει άμεση σχέση με τον προβληματισμό του τόπικ

Δεν είναι υποκειμενικό ότι οι αποχρώσεις του μπλε ταιριάζουν ενώ οι αποχρώσεις του κόκκινου όχι.

Αν το δικό μου μπλε είναι το δικό σου κόκκινο ή πράσινο ή οτιδήποτε, τότε δεν θα έπρεπε να σου ταιριάζουν αισθητικά οι αποχρώσεις του. Απλή λογική.

Επίσης, έχουμε κοινό DNA και ίδια καταγωγή. Το να βλέπεις εσύ σαν μαύρο το κίτρινο, είναι βιολογικώς αδύνατο εκτός και αν έχεις κάποιο πρόβλημα.

Δημοσ.

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΩΜΑ υπάρχει σκέτο ενέργεια.... τα 700nm τα λέμε και οι δύο κόκκινο το τι πραγματικά βλέπουμε όμως ειναι διαφορετικό... 

Αν όπως λες εσένα ο εγκέφαλος σου τα 700nm τα έβαφε πορτοκαλί θα το περιέγραφες σαν διαφορετικό σήμα από ότι προοριζόταν. Το μοντέλο της όρασης σου λοιπόν θα έδινε διαφορετική ερμηνεία από εμένα, πράγμα που θα επηρέαζε την αντίληψη σου, βάσει της οποίας κάνεις τις επιλογές για αν πχ το ζώο που πλησιάζει είναι επικίνδυνο ή όχι. Δεν κάνεις επιλογές βάσει των nm αλλά βάσει του μοντέλου όρασης που κατασκευάζει ο εγκέφαλος σου.

Δημοσ.

Εσύ δεν καταλαβαίνεις μάλλον.

Άσε το θερμό και κρύο και πάρε παράδειγμα τη γεύση. Μπορεί το δικό σου το γλυκό να το αντιλαμβάνομαι εγώ σαν ξυνό;

Και το χρώμα υπάρχει και δεν ειπναι ανθρώπινο δημιούργημα. Tip, επχει σχέση με φυσική και με το φως και το φάσμα του. Και πριν μου αναφέρεις ζώα να σε προλάβω ότι και στον αλνθρωπο δεν είναι ορατό όλο το φάσμα του φωτός, πχ ακτίνες γάμμα, ακτίνες χ, κτλ

Τα 700nm λοιπόν ο εγκέφαλος τα βάφει σαν κόκκινο και τα 400 σαν μωβ. Υπάρχει λόγος που βάφει τα 700 κόκκινο και όχι κάτι άλλο. Σου δίνει ένα μοντέλο του έξω κόσμου με τον τρόπο αυτό, και αν αλλάξει πολύ η μοντελοποίηση αυτή θα λαμβάνεις λανθασμένα σήματα. Αν υπήρχε μεγάλη διαφορά στην μοντελοποίηση των αισθήσεων, κάποια άτομα θα είχαν μειονεκτήματα άρα πάλι θα επιβίωνε το καλύτερο πιθανό μοντέλο με ελάχιστες διαφορές.

fotodv7 είσαι πολύ μπροστά ρε φίλε μπράβο...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...