Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν υπάρχει παρόμοιο θέμα και ανοίγω αυτό. Βλέπουμε όλο τα ίδια χρώματα; Μπορούμε να το αποδείξουμε; Αν όχι, μπορούμε να αποδείξουμε το αντίθετο;

Τι εννοώ...

Εγώ ονομάζω κόκκινο το έχω στο μυαλό μου ως κόκκινο. Κάποιος άλλος το ονομάζει κόκκινο και το έχει στο μυαλό του ως ροζ.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ πριν λίγες ημέρες. Βέβαια εκείνο το βράδυ είχα κατεβάσει τα κέρατα μου σε μπύρα, κρασί και ό,τι άλλο πίνεται, ήμουν σε χωριό χωρίς τίποτα σε ακτίνα χιλιομέτρων και είχα βαρεθεί να μετράω τα πλακάκια της βεράντας. What's your excuse?

Πλάκα πλάκα ένα γρήγορο search και mind blown. Ή μήπως όχι;  :wacko:

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν υπάρχει παρόμοιο θέμα και ανοίγω αυτό. Βλέπουμε όλο τα ίδια χρώματα; Μπορούμε να το αποδείξουμε; Αν όχι, μπορούμε να αποδείξουμε το αντίθετο;

Τι εννοώ...

Εγώ ονομάζω κόκκινο το έχω στο μυαλό μου ως κόκκινο. Κάποιος άλλος το ονομάζει κόκκινο και το έχει στο μυαλό του ως ροζ.

You are walking the path of the enlightment αν είσαι μικρός πήγαινε να σπουδάσεις φυσική.

Δημοσ.

fxujieoytrujdulq7vcd.gif

Εδω βλεπω πρασινο και πορτοκαλι εγω.

Χακί και ξεθωριασμένο μουσταρδί εγώ αλλά έχει να κάνει με την οθόνη  το θέμα ειναι πχ όλοι λέμε ότι η ντομάτα ειναι κόκκινη όπως και το αίμα χωρίς να διαφωνήσει κανένας... απλά αυτό που νιώθουμε σαν κόκκινο ο άλλος μπορεί να το νιώθει σαν μπλέ και απλά να το ονομάζει κόκκινο  (αυτό συμβαίνει για τον καθένα ξεχωριστά δεν έχει σχέση να κάνει με αχρωματοψία κτλ) 

• Like 1
Δημοσ.

Τι εννοώ...

Το χρώμα είναι απλά ένα μοντέλο του εγκεφάλου μας. Μιας και σχεδόν όλων των ανθρώπων οι εγκέφαλοι έχουν ίδια δομή, θα έλεγα με σχεδόν απόλυτη σιγουριά πως όποιες διαφορές είναι πολύ μικρές. Η αχρωματοψία είναι πρόβλημα του αισθητήριου οργάνου και όχι της μοντελοποίησης του εγκεφάλου.

Δημοσ.

Το χρώμα είναι απλά ένα μοντέλο του εγκεφάλου μας. Μιας και σχεδόν όλων των ανθρώπων οι εγκέφαλοι έχουν ίδια δομή, θα έλεγα με σχεδόν απόλυτη σιγουριά πως όποιες διαφορές είναι πολύ μικρές. Η αχρωματοψία είναι πρόβλημα του αισθητήριου οργάνου και όχι της μοντελοποίησης του εγκεφάλου.

Πως είσαι σίγουρος ότι ειναι πολύ μικρές; (και γιατί δεν είδες τα άλλα ποστ; )σε ρωτάω γιατι ειναι βέβαιο πως δεν ειναι. και όχι δεν βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα έχουμε απλά κοινά ονόματα για το κάθε μήκος κύματος στο ορατό φάσμα αλλά επειδή αποδίδουμε κοινό όνομα σε συγκεκριμένο μήκος κύματος δεν σημαίνει ότι μέσα μας το μεταφράζουμε με τον ίδιο τρόπο. 

Μάλλον δεν έχεις αναπτυγμένο theory of mind που λέει και στο πρώτο βιντεάκι, 

Δημοσ.

Πως είσαι σίγουρος ότι ειναι πολύ μικρές; (και γιατί δεν είδες τα άλλα ποστ; )σε ρωτάω γιατι ειναι βέβαιο πως δεν ειναι. και όχι δεν βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα έχουμε απλά κοινά ονόματα για το κάθε μήκος κύματος στο ορατό φάσμα αλλά επειδή αποδίδουμε κοινό όνομα σε συγκεκριμένο μήκος κύματος δεν σημαίνει ότι μέσα μας το μεταφράζουμε με τον ίδιο τρόπο. 

Μάλλον δεν έχεις theory of mind που λέει και στο πρώτο βιντεάκι, 

Το είδα το video, και το συμπέρασμα του vsauce ήταν πως δεν ξέρουμε.

Ο εγκέφαλος μας είναι υψηλά ντετερμινιστικός και με ίδια δομή, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην αποτύπωση του χρώματος. Ακόμα και να υπήρχαν, αυτές θα δίναν προβάδισμα σε κάποιους ανθρώπους και μειονεκτήματα σε κάποιους άλλους οπότε πάλι με την φυσική επιλογή θα μείωνε το φάσμα. Η σωστή μοντελοποίηση είναι τεράστιας σημασίας στην επιβίωση ενός οργανισμού.

Αυτές οι φιλοσοφίες είναι ολίγον αστήριχτες μπουρδίτσες. Γιατί να μην το πάμε παραπέρα και για τις υπόλοιπες αισθήσεις; Γιατί η ισορροπία και η αφή να μην μεταφράζονται διαφορετικά; Διαφορετική αποτύπωση του μηνύματος μπορεί να φέρει πολύ κακά αποτελέσματα. Υπάρχει λόγος που το κόκκινο το βάφει κόκκινο ο εγκέφαλος μας και όχι άλλο χρώμα.

• Like 1
Δημοσ.

Τι εννοώ...

Το σκεφτομαι και γω αυτο. Ο καθενας μπορει να οριζει ως πρασινο π.χ. το δικο μου κοκκινο κτλ. Εχω σκεφτει σεναρια π.χ. αν καποιος βλεπει το ασπρο, μαυρο (στην κυριολεξια) οτι μπορει να του προκαλει καταθληψη και τετοια, γι αυτο μπορει και καποια ατομα να πασχουν :P Παντως μου αρεσε που ειδα την ιδια (για καποιους χαζη) απορία που εχω και γω :)  

Δημοσ.

Το σκεφτομαι και γω αυτο. Ο καθενας μπορει να οριζει ως πρασινο π.χ. το δικο μου κοκκινο κτλ. Εχω σκεφτει σεναρια π.χ. αν καποιος βλεπει το ασπρο, μαυρο (στην κυριολεξια) οτι μπορει να του προκαλει καταθληψη και τετοια, γι αυτο μπορει και καποια ατομα να πασχουν :P Παντως μου αρεσε που ειδα την ιδια (για καποιους χαζη) απορία που εχω και γω :)

Όλοι το έχουμε σκεφτεί, το θέμα είναι αν έχει βάση. Πρέπει να φιλοσοφείς με επιχειρήματα. Η διαφορετική ερμηνεία χρώματος μπορεί να έχει πολύ κακά αποτελέσματα στην επιβίωση του ατόμου. Ο εγκέφαλος μας είναι ντετερμινιστικός υπολογιστής με πολύ μικρά στοιχεία τυχαιότητας. Είναι προγραμματισμένος να μοντελοποιεί τον κόσμο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο εγκέφαλος μας μεταφράζει πχ το κόκκινο σαν ένα σήμα και το μπλε σαν ένα άλλο και έπειτα βάφει με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να μας δώσει το μήνυμα. Αν έβαφε το ίδιο σήμα ο κάθε άνθρωπος διαφορετικά, αυτό θα είχει επιπτώσεις.

Δεν λέω ότι είναι απίθανο, λέω ότι είναι πολύ δύσκολο να μην βλέπουμε όλοι το ίδιο χρώμα μέσα στον εγκέφαλο μας γιατί θα είχαμε διαφορετική ερμηνεία για το κάθε τι. Αντίθετα θα ήμουν σχεδόν βέβαιος πως τα άλλα ζώα βλέπουν εντελώς διαφορετικά από εμάς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...