Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα!

θα ηθελα μια μικρη βοηθεια γιατι ειχα συνηθισει να χρησιμοποιω dev-pascal αλλα τωρα σε linux αναγκαστικα κατεβασα το lazarus το οποιο μου φαινεται αρκετα πολυπλοκο.

Αρχικα εκτος του οτι ανοιγει ΕΝΑ ΣΩΡΟ μικρα παραθυρακια (5!!!) που δεν εχω ιδεα τι κανουν (οκ εδω φταιω εγω και οχι το προγραμμα) με το που ανοιγω εμφανιζεται αυτο

unit Unit1; 

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs; 

type
  TForm1 = class(TForm)
  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end; 

var
  Form1: TForm1; 

implementation

{$R *.lfm}

end.   

εκτος των αλλων τα προβληματα μου ειναι τα εξης:

1)εγω ειχα μαθει να γραφω program ask; και οχι unit και απ'οτι βλεπω με program ask; δεν τρεχει

2)το built ειναι αντιστοιχο του compile? γιατι εγραψα αυτο

program Hello;
begin
  writeln ('Hello, world.')
end.

και δεν εβρισκα το  "compile&run" που πατουσα στο dev-Pascal και πτησα "built" αντι να μου το τρεξει λοιπον μου εμφανιζει αυτο

program project1;

{$mode objfpc}{$H+}

uses
  {$IFDEF UNIX}{$IFDEF UseCThreads}
  cthreads,
  {$ENDIF}{$ENDIF}
  Interfaces, // this includes the LCL widgetset
  Forms, Hello
  { you can add units after this };

{$R *.res}

begin
  Application.Initialize;
  Application.CreateForm(TForm1, Form1);
  Application.Run;
end.

Συγχωρεστε με για την αγνοια μου, εγω ενα απλο προγραμμα να τρεξω 10-20 προγραμματα σε Pascal ηθελα γιατι δινω το μαθημα και με αυτο εχω μπλεξει τα μπουτια μου!!!!!!! HELP!

αν δεν γνωριζετε για το lazarus εχετε να μου προτεινετε καποιο αλλο? υπαρχει περιπτωση να υπαρχει καποιο που δε χρειαζεται εγκατασταση και να μπορω να τα τρεχω on-line??

Δημοσ.

πάνε σε κονσόλα να βρεις την υγειά σου! http://www.thegeekstuff.com/2009/10/pascal-hello-world-example-how-to-write-compile-and-execute-pascal-program-on-unix-os/

(αν δυσκολεύεσαι με το πρόγραμμα vim αντικατέστησέ το με το nano που είναι ποιο εύκολο)

-- Υποθέτω ότι έχεις κάποια debian είδους έκδοση..

Δημοσ.

Σύντομη απάντηση (γιατί είναι και αργά...):

File --> New --> Simple Program

...και είσαι οκ. Τρέχεις με [F9] ή από το μενού Run --> Run.

Αφού έχεις το lazarus έχεις και τον free pascal compiler (fpc). Άρχισε γράφοντας man fpc στην κονσόλα σου.

Εγώ θα σου έλεγα να μείνεις με το lazarus. Αν θέλεις να ασχοληθείς με OO-Pascal (που δεν είναι και κακή ιδέα) δεν θα βρεις καλύτερο free ide, παρόλες τις αδυναμίες του. Όταν θα θελήσεις να φτιάχνεις gui interfaces, θα με θυμηθείς.

Δημοσ.

πάνε σε κονσόλα να βρεις την υγειά σου! http://www.thegeekstuff.com/2009/10/pascal-hello-world-example-how-to-write-compile-and-execute-pascal-program-on-unix-os/

(αν δυσκολεύεσαι με το πρόγραμμα vim αντικατέστησέ το με το nano που είναι ποιο εύκολο)

-- Υποθέτω ότι έχεις κάποια debian είδους έκδοση..

δηλαδη αν καταλαβα καλα θα μπορω να τα τρεχω απο το τερματικο! παλι καλα!! crunchbang εχω ελπιζω να απανταω σε αυτο που ρωτας γιατι αλλοι το εγκατεστησαν εγω απλα το χρησιμοποιω δε ξερω και πολλα πολλα :P  ευχαριστω παρα πολυ ελπιζω να δουλεψει!! :)

Σύντομη απάντηση (γιατί είναι και αργά...):

File --> New --> Simple Program

...και είσαι οκ. Τρέχεις με [F9] ή από το μενού Run --> Run.

Αφού έχεις το lazarus έχεις και τον free pascal compiler (fpc). Άρχισε γράφοντας man fpc στην κονσόλα σου.

Εγώ θα σου έλεγα να μείνεις με το lazarus. Αν θέλεις να ασχοληθείς με OO-Pascal (που δεν είναι και κακή ιδέα) δεν θα βρεις καλύτερο free ide, παρόλες τις αδυναμίες του. Όταν θα θελήσεις να φτιάχνεις gui interfaces, θα με θυμηθείς.

ευχαριστω πολυ! εχεις δικιο για την ωρα sorry :P  οοοοοοοοοοχι δε θελω να ασχοληθω περαιτερω με pascal με εκαναν να τη σιχαθω :P  1000 φορες C  :D  οπως ειπα εναν ευκολο τροπο να τρεξω μερικα προγραμματα ηθελα για εξασκηση λογω εξεταστικης!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...