Voziniotis-3 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Καλησπέρα. Φιλοσοφικό το θέμα μου αλλά δεν πειράζει, δικαιολογείται λόγω ηλικίας. Θέλω να ρωτήσω εσάς τους πιο έμπειρους προγραμματιστές. Γενικά θέλω να μάθω τα πάντα σε σχέση με την πληροφορική. Δεν είναι ότι έχω κάποιο στόχο (να φτιάξω ένα παιχνίδι, ένα σάιτ κτλ), απλά θέλω να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τι παίζει στον χώρο των pc's, από Web Developing, μέχρι OS Developing. Από hardware γενικά μέχρι χαμηλές γλώσσες προγραμματισμού. Τα πάντα τα πάντα. Και όχι επιφανειακές γνώσεις. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Έχω την εντύπωση πως όσο περισσότερο διαβάζεις σε αυτόν τον κλάδο τόσο αυξάνεται η αντίληψη σου. Για αυτό δεν θέλω να εξειδικευτώ από τώρα σε κάποιον τομέα. 21 χρονών είμαι στο πρώτο πτυχίο. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, όσον αφορά τον κώδικα αλλά και κατ'επέκταση στα άλλα θέματα, ποιά από τις παρακάτω δυο μεθοδολογίες αποδεδειγμένα βοηθάνε στο να εμπεδώσεις τα πράγματα πιο γρήγορα και καλύτερα. Μπαίνεις κατευθείαν στα βαθιά. Δεν καταλαβαίνεις χριστό στην αρχή αλλά με τον καιρό όλα έρχονται ένα ένα. Το πας σιγά σιγά με πλάνο κτλ. Όσων αφορά το πρώτο, η γκαύλα του να τα καταλαβαίνεις με τον καιρό είναι πολύ μεγάλη. Από την άλλη επειδή είναι κάπως βίαιο το όλο πράγμα, έχω την εντύπωση πως αφήνω κενά που δεν θα τα καλύψω ποτέ. Για το δεύτερο το θέμα είναι ο χρόνος που σπαταλιέται λίγο άσκοπα. Για παράδειγμα δεν μπορώ να διαβάζω tutorial για javascript και να ξαναδιαβάζω τα ίδια και τα ίδια για συναρτήσεις, μεταβλητές κτλ. Και αυτό για κάθε γλώσσα. Θέλω 2-3 πράγματάκια που διαφέρει η κάθε γλώσσα, αλλά τέτοια tutorial δύσκολα να βρεις. Ή θα είναι για τέρμα αρχάριους ή για προχωρημένους που θα έχω μερικά κενά. Ας πούνε οι έμπειροι (θα έλεγα και ικανοί στον χώρο) την γνώμη τους.
takiskan Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Αν και δεν θεωρούμαι και έμπειρος θα πω κατι που διάβασα και πιστεύω πως αν δεν το είχα κάνει να με διευκόλυνε να μάθω ΚΑΙ τουλάχιστον τα βασικά είναι το οτι έλεγε να μην μάθεις από video tutorials γλώσσα αλλά καλύτερα να χρησιμοποιηθεί άλλο μεσο μάθησης (ή και ενημέρωσης) πιστεύω οτι θα βοηθήσει μερικούς !
Voziniotis-3 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2014 Video tutorials ούτε για πλάκα. Δεν έχω καταρχήν την υπομονή για κάτι τέτοιο.
defacer Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Γενικά θέλω να μάθω τα πάντα σε σχέση με την πληροφορική. Forget it. Only half joking. Το καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μάθεις "τα πάντα". Μπορείς σαφώς να μάθεις αρκετά ούτως ώστε όταν κάποιος σου μιλάει για ένα θέμα με το οποίο δεν έχεις ασχοληθεί συγκεκριμένα να καταλαβαίνεις τι γίνεται, αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει πολύ χρόνο. Γενικά όσο περισσότερα ξέρεις τόσο περισσότερο εξειδικεύεσαι, θέλοντας και μη. Όλοι ξεκινάμε (και πολλοί μένουν κάπου εκεί) στο σημείο όπου ξέρεις το τίποτα για τα πάντα. Η συμβουλή μου: μάθε πάρα πολλά για λίγα πράγματα, και ταυτόχρονα λίγα για πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει και η παγίδα του να καταλήξεις να ξέρεις "τα πάντα για το τίποτα", αλλά εφόσον έκανες αυτή την ερώτηση πιστεύω το χεις. Και όχι επιφανειακές γνώσεις. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Έχω την εντύπωση πως όσο περισσότερο διαβάζεις σε αυτόν τον κλάδο τόσο αυξάνεται η αντίληψη σου. Για αυτό δεν θέλω να εξειδικευτώ από τώρα σε κάποιον τομέα. 21 χρονών είμαι στο πρώτο πτυχίο. Καλά κάνεις, αλλά αργότερα να εξειδικευτείς οπωσδήποτε. Δεν εννοώ να εξειδικευτείς με παρωπίδες, αλλά συνειδητά να καταβάλλεις προσπάθεια για να επιλέξεις ένα πράγμα και να γίνεις όσο το δυνατόν καλύτερος σ' αυτό. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, όσον αφορά τον κώδικα αλλά και κατ'επέκταση στα άλλα θέματα, ποιά από τις παρακάτω δυο μεθοδολογίες αποδεδειγμένα βοηθάνε στο να εμπεδώσεις τα πράγματα πιο γρήγορα και καλύτερα. Σιγά σιγά με πλάνο, εκτός αν έχεις βάσιμες υποψίες να πιστεύεις ότι είσαι μεγαλοφυία. Δεν κάνω πλάκα. Λες ότι είναι κάβλα να καταλαβαίνεις σιγά σιγά με τον καιρό αν βουτήξεις στα βαθιά, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη περίπτωση. Το λεπτό σημείο είναι ότι για οποιοδήποτε πράγμα η πραγματική γνώση έρχεται μέσα από κύκλους "δεν ξέρω τίποτα" => "τώρα τα ξέρω όλα" => "τελικά δεν ξέρω τίποτα" => "αυτή τη φορά όμως τα ξέρω" => "καλά είναι δυνατόν τελικά να μη ξέρω τίποτα" => κλπ. Σε κάποιους τομείς αυτό γίνεται σε βαθμό που αν δεν παιδευόσουν ο ίδιος θα μπορούσες να το πεις μέχρι και αστείο. Αν δεν πιάνεις το γιατί (ή βασικά ακόμα κι αν το πιάνεις), διάβασε οπωσδήποτε αυτό. Ο περισσότερος κόσμος απλά κάνει 1 iteration και μένει στο "τα ξέρω όλα" (ή τέλος πάντων όλα τα σημαντικά). Διαβάζεις το random παλικάρι που δεν έχει πτυχίο ακόμα να λέει ότι ξέρει π.χ. C και μειδιάζεις. Κι άμα ρωτήσεις κάποιον που πραγματικά ξέρει (π.χ. εδώ στο forum IMO #1 με διαφορά imitheos) θα σου πει "ε τελος πάντων ξέρω κάποια πράγματα". Για το δεύτερο το θέμα είναι ο χρόνος που σπαταλιέται λίγο άσκοπα. Για παράδειγμα δεν μπορώ να διαβάζω tutorial για javascript και να ξαναδιαβάζω τα ίδια και τα ίδια για συναρτήσεις, μεταβλητές κτλ. Και αυτό για κάθε γλώσσα. Θέλω 2-3 πράγματάκια που διαφέρει η κάθε γλώσσα, αλλά τέτοια tutorial δύσκολα να βρεις. Ή θα είναι για τέρμα αρχάριους ή για προχωρημένους που θα έχω μερικά κενά. Ένας απαραίτητος σταθμός στη διαδικασία της μάθησης είναι να μάθεις να εξάγεις μόνος σου αυτά τα συμπεράσματα. Σαν rule of thumb, βρες κάτι που να έχεις κενά αλλά όχι τόσα που να χάνεται η μπάλα. Συμπλήρωσε τα κενά μέχρι να φτάσεις στο σημείο που να μπορείς να εξηγήσεις τα ίδια πράγματα με δικά σου λόγια και χωρίς να χρησιμοποιήσεις το tutorial σαν αναφορά. Βρες ένα πιο advanced, repeat. Κλείνοντας: Εννοείται ότι έχω καταφέρει να αναφέρω μόνο κάποια σχετικά πράγματα, οπότε τα παραπάνω δες τα σαν pointers και όχι σαν manual. Διάβασε αυτό. Αν δε μπορείς να το αφήσεις κάτω συγχαρητήρια. Αν το βρίσκεις αδιάφορο... ίσως να ξανασκεφτείς τον τομέα που θα ασχοληθείς. PS: Μια άλλη στρατηγική που δούλεψε για μένα είναι να επιλέγω κάθε τόσο ένα ενδιαφέρον αντικείμενο, να βρίσκω 2 βιβλία που θεωρούνται εξαιρετικό υλικό πάνω σ' αυτό (την σήμερον με amazon και goodreads είναι το μόνο εύκολο) και να τα διαβάζω. Έχω δώσει τετραψήφια νούμερα για βιβλία και δεν το μετάνιωσα καθόλου. 2 βιβλία ή κερνάω σφηνάκια το βράδυ; You 've got to be kidding me. 3
gon1332 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 +1000 σε ό,τι είπε ο defacer! Για κανένα λόγο δεν έχω εμπειρία, αλλά τα έχω ακούσει και αρχίζουν να συμβαίνουν σιγά-σιγά: Κι εγώ είμαι στην ηλικία σου πάνω-κάτω. Όταν ήταν να μπω στη σχολή, ήξερα πως υπήρχε γενικά η επιστήμη των υπολογιστών. Όταν έφτασα πρώτο έτος, κατάλαβα ότι υπάρχει το Software και το Hardware. Πλέον τα έχω παίξει. Για παράδειγμα, ο τομέας των δικτύων, έχει μία ολόκληρη επιστήμη για κάθε τμήμα του OSI Stack και πολλές διαφορετικές εφαρμογές στην πραγματικότητα. Οι compilers, δεν είναι ένα πράγμα. Κρύβεται ολόκληρη επιστήμη πίσω από το Parsing, Type-checking κ.α. που στο τέλος, αν εξειδικευτείς πολύ (οι παροπίδες του defacer) καταλήγεις να ασχολείσαι με κάτι που δεν έχει σχέση με Compilers, αλλά περισσότερο με μαθηματικά. Έχω ακούσει παρόμοια πράγματα, με αυτά που είπε ο defacer και από άλλα άτομα, μεγαλύτερα από εμένα, που πέρασαν και από διδακτορικά και πλέον δουλεύουν. Πιστεύω έκανες καλή ερώτηση που λογικά θα βοηθήσει από νωρίς και δε θα πας στα τυφλά. Ειδικά αυτό που είπε ο defacer για την γλώσσα ισχύει!!! Όταν είχα τελειώσει κι εγώ το μάθημα Προγραμματισμού, νόμιζα ότι ήξερα C. Έλα όμως που το χρόνο που πέρασε, 2 φορές έφτασα σε σημείο ανακάλυψης της γλώσσας. Και ακόμη μαθαίνω. Και γι' αυτό το λόγο προτείνω κι εγώ όταν είναι να ξεκινήσεις μία νέα γλώσσα, όσο και να μοιάζει με τις άλλες, ξεκίνα την σε βάθος με τη σειρά. Θα στήσεις γερές βάσεις από την αρχή, καθώς δε θα καταναλώσεις χρόνο στο να μάθεις π.χ. τί είναι πίνακας, αλλά θα ξέρεις τί θες να μάθεις και θα γίνεις καλός/ή από την αρχή. Θα φανεί λίγο χαζό στην αρχή, αλλά μετά θα ξέρεις τί σου γίνεται. Και όταν ξέρεις τί σου γίνεται, τότε ξέρεις να ψάξεις για να γίνεις καλύτερος/η...και τα iterations του defacer θα είναι πιο σύντομα και πιο συχνά. Καλή μας αναζήτηση λοιπόν.
Voziniotis-3 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Απαντώ σε αυτό μόνο γιατί στα άλλα πάνω κάτω συμφωνούμε-θέλουν χρόνο για να έχω σοβαρή άποψη. Λες ότι είναι κάβλα να καταλαβαίνεις σιγά σιγά με τον καιρό αν βουτήξεις στα βαθιά, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη περίπτωση. Το λεπτό σημείο είναι ότι για οποιοδήποτε πράγμα η πραγματική γνώση έρχεται μέσα από κύκλους "δεν ξέρω τίποτα" => "τώρα τα ξέρω όλα" => "τελικά δεν ξέρω τίποτα" => "αυτή τη φορά όμως τα ξέρω" => "καλά είναι δυνατόν τελικά να μη ξέρω τίποτα" => κλπ. Σε κάποιους τομείς αυτό γίνεται σε βαθμό που αν δεν παιδευόσουν ο ίδιος θα μπορούσες να το πεις μέχρι και αστείο. Αν δεν πιάνεις το γιατί (ή βασικά ακόμα κι αν το πιάνεις), διάβασε οπωσδήποτε αυτό.Ο περισσότερος κόσμος απλά κάνει 1 iteration και μένει στο "τα ξέρω όλα" (ή τέλος πάντων όλα τα σημαντικά). Διαβάζεις το random παλικάρι που δεν έχει πτυχίο ακόμα να λέει ότι ξέρει π.χ. C και μειδιάζεις. Κι άμα ρωτήσεις κάποιον που πραγματικά ξέρει (π.χ. εδώ στο forum IMO #1 με διαφορά imitheos) θα σου πει "ε τελος πάντων ξέρω κάποια πράγματα". Βασικά άνοιξα το τόπικ γιατί καθόμουν και διάβαζα ξανά τα βασικά του προγραμματισμού. Αφορμή η javascript αυτήν την φορά. Ε δεν χρειάζεται να μην είμαι σίγουρος για αυτό. Ξέρω με σιγουριά τι παίζει με πίνακες, μεταβλητές κτλ. τουλάχιστον στα επίπεδα των tutorials που διαβάζω. Οπότε σκέφτομαι γιατί να κάθομαι να τα ξαναδιαβάζω όλα αυτά και να εξαντλείται και η υπομονή μου, αντί να μπω κατευθείαν στα βαθιά. Να πάω κατευθείαν σε tutorials για προχωρημένους. Και γενικά ψάχνω να βρω τι να πρέπει να διαβάσω μέχρι τα 23-24 σαν γενικές γνώσεις γιατί μετά δεν το κόβω να κάθομαι να διαβάζω tutorials αναλυτικά κτλ. Μετά κώδικας, googling, debugging και άγιος ο θεός. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις. Αρκεί να έχεις κάποιες καλές βάσεις.
defacer Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Ε ναι ΟΚ δεν έχει νόημα να διαβάζεις τα ίδια πράγματα 15 φορές. Διάβασε κάτι άλλο. Αναλυτικά tutorials έχει νόημα να διαβάζεις για όσο διάστημα έχεις όρεξη να μαθαίνεις, όχι μέχρι τα 24 αλλά και μέχρι τα 124. Βέβαια παίζει το τι έχει στο μυαλό του ο καθένας σαν "tutorial", αλλά και το επίπεδο του tutorial. Ας πούμε αυτό εδώ λέει "τα απολύτως βασικά", αλλά δε νομίζω ότι μπορείς να το παρακολουθήσεις μέχρι το τέλος.
Moderators Kercyn Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Moderators Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Και γενικά ψάχνω να βρω τι να πρέπει να διαβάσω μέχρι τα 23-24 σαν γενικές γνώσεις γιατί μετά δεν το κόβω να κάθομαι να διαβάζω tutorials αναλυτικά κτλ. Δε νομίζω το διάβασμα να σταματάει ποτέ. Μπορεί να μη διαβάζεις τα ίδια σε 2-3-10 χρόνια, αλλά θα έχει και τότε πράγματα να διαβάσεις.
defacer Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Αφορμή η javascript αυτήν την φορά. Ε δεν χρειάζεται να μην είμαι σίγουρος για αυτό. Ξέρω με σιγουριά τι παίζει με πίνακες, μεταβλητές κτλ. τουλάχιστον στα επίπεδα των tutorials που διαβάζω. Παρατήρησα ότι εδώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος... Λοιπόν αφήνοντας απέξω την κάρτα get out of jail free "στα επίπεδα των tutorials που διαβάζω", πιστεύεις ότι ξέρεις τι είναι array στη JavaScript? You know nothing Jon Snow. Καθαρά ενδεικτικά, αν var a = [0, undefined, 2]; var b = [0,, 2]; // ναι, είναι valid μπορείς να γράψεις μια function που επιστρέφει true για το ένα και false για το άλλο;
Voziniotis-3 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Ε μα αυτό που αφήνεις έξω εξηγεί την αρνητική απάντηση μου
timonkaipumpa2 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Να μάθεις τα πάντα όχι. Να ξέρεις τι κάνεις ναι. Ο μόνος τρόπος είναι να το κάνεις. Να ξέρεις τι κάνεις δηλαδή. Εάν δεν ξέρεις, τότε μάθε το. Παρατήρησα ότι εδώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος... Λοιπόν αφήνοντας απέξω την κάρτα get out of jail free "στα επίπεδα των tutorials που διαβάζω", πιστεύεις ότι ξέρεις τι είναι array στη JavaScript? You know nothing Jon Snow. Καθαρά ενδεικτικά, αν var a = [0, undefined, 2];var b = [0,, 2]; // ναι, είναι validμπορείς να γράψεις μια function που επιστρέφει true για το ένα και false για το άλλο; Επείδη είναι ωραία ερώτηση.... Τη απάντηση την δίνεις μόνος σου στην πρώτη γραμμή κώδικα και αρψιζει στον χαρακτήρα 13 (εάν μέτρησα καλά) Υ.Γ. Έχεις και τρίτη επιλογή αλλά μάλλον θα γινόταν πολύ προφανές και εάν θυμάμαι καλά ο 2ος τρόοπος υλοποιείται και πιο γρήγορα από τους browsers.
defacer Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 timon όχι, δεν είναι τόσο απλό. voziniotis αν πάμε αυτή την ιστορία μέχρι το τέλος της, το ηθικό δίδαγμα είναι πως οι arrays στη JavaScript δεν είναι αυτό που φαίνονται, όπως δεν είναι π.χ. και στην PHP. Ειδικά στην τελευταία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον κλασικό ορισμό του array σαν data structure (κλασική PHP, είναι ένα combo από linked list και hashtable και ονομάζεται... array), αλλά αυτό δε μπορείς να το ξέρεις αυτόματα επειδή "μοιάζει με array" όταν γράφεις κώδικα. Άρα ακόμα και σ' αυτό το "προφανές" θέμα υπάρχει χώρος να εμβαθύνεις.
migf1 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Για μένα, αντί για tutorials προτίμησε καλά βιβλία. Κεφάλαια που νομίζεις πως τα γνωρίζεις κάνε μόνο τις ασκήσεις τους (αν και πιθανότατα θα χρειαστεί τελικά να τα διαβάσεις κι αυτά τα κεφάλαια). Κι εννοείται να κάνεις όλες τις ασκήσεις του εκάστοτε βιβλίου, ακόμα κι αν θεωρείς πως είναι εύκολες ή ότι γνωρίζεις τις λύσεις τους. 3
tr3quart1sta Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 μάθε πάρα πολλά για λίγα πράγματα, και ταυτόχρονα λίγα για πάρα πολλά πράγματα αυτο
Directx Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Θα συμφωνήσω με τον φίλο migf1 ως προς την αξία μελέτης κάποιου καλού βιβλίου. Από εκεί και πέρα, το να μάθεις τα πάντα στην πληροφορική θα έλεγα ότι είναι δύσκολο ως αδύνατο. Βέβαια δεν είμαι κάθετος επ’ αυτού διότι καμία φορά υπάρχουν θαυμαστοί άνθρωποι ανάμεσα μας.. Έτσι, πριν πολλά χρόνια, στο εξωτερικό, έτυχε να συνεργαστώ με ένα άτομο του οποίου ο δείκτης νοημοσύνης ήταν εξαιρετικά υψηλός (τεκμηριωμένα) με αποτέλεσμα μια καταπληκτική ικανότητα αφομοίωσης και συνδυασμού νέων γνώσεων και πληροφοριών σε τέτοιο βαθμό που υπήρχε δυσκολία στην συνεργασία του με την υπόλοιπη ομάδα καθώς οι γνώσεις του αυξάνονταν ταχύτατα με γεωμετρική πρόοδο που απλά δεν μπορούσε να παρακολουθήσει από ένα σημείο και πέρα κανείς άλλος! Αλλά τέτοιες περιπτώσεις δεν συναντάς συχνά (δεν ξανασυνάντησα τέτοιο άτομο) οπότε το πιο σύνηθες είναι η εξειδίκευση σε κάποιο τομέα και τέλος. Επεξ/σία 1 Σεπτεμβρίου 2014 από Directx 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα