scooterlord Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Καλημέρα σε όλους, είπα να αναβαθμίσω μετά από καιρό και πήρα τον 4790k, asrock z97 extreme 4, 32gb ram. Αναφέρω τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να ρωτήσω εν τέλει. Case έχω Lian Li pc-c32. - ψύκτρα χρησιμοποιώ την παλιά μου, μία noctua c-12p se14 με adaptor για να τρέχει σε χαμηλές στροφές (περίπου 800) για να μην το ακούω. - είχα θερμοαγώγιμη πάστα, noctua nh-1 - αναβάθμισα το motherboard σε τελευταίο bios Χτες χαράματα έστησα το νέο μου pc, όλα ωραία και καλά. Κάνοντας τις πρώτες δοκιμές είδα: idle temp = 45 C load temp με intel burn test στο high = 98+ C system temp = ? (δεν τη συγκράτησα) Οι μετρήσεις γίνανε με hwmonitor και realtemp Επειδή ήταν υψηλές οι θερμοκρασίες, έβγαλα τον ροοστάτη από τον ανεμιστήρα της ψύκτρας για να δουλεύει κανονικά (από 800 > 1200 στροφές). Αποτελέσματα σχεδόν τα ίδια. Φυσικά δεν ήμουν και πολύ ευχαριστημένος, και επειδή πρώτη φορά έκανα κάτι που διάβασα με την εφαρμογή της πάστας, έβγαλα το cooler, ξαναέβαλα πάστα, έβαλα πάλι το cooler στις 800 στροφές και μόλις άναψα το pc. Καλύτερα τα πράγματα, τώρα βλέπω: idle=37 C load = max=92 C system temp= 34 C (μετά από 6λεπτο stress, με stress level=high - τώρα που γράφω τρέχω το επόμενο) Αν και το επόμενο, πιο απαιτητικό τεστ είναι στα ίδια επίπεδα νομίζω είμαι καλα ( Ερωτήσεις: - αν έχει κάποιος τον ίδιο επεξεργαστή και stock cooler, μπορεί να μου δώσει κάποιες μετρήσεις; Οι απόψεις διίστανται στο νετ, αυτά που βλέπω είναι πολύ χαμηλά για stock cooler. - ψάχνω εδώ και ώρα στο internet, αλλά μια ΣΑΦΗ απάντηση δε βρήκα. Έχει η θερμοαγώγιμη πάστα ημερομηνία λήξης; - τι γίνεται με τις ρυθμίσεις στο bios; Διάβασα πως μπορεί το motherboard να ρυθμίζει αυτόματα λάθος voltage; Αν έχει εμπειρία κάποιος με asrock ή γενικά με τι ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθήσω, παρακαλώ ας με κατευθύνει κάπου. - ΔΕΝ πρόκειται να κάνω overclock, κύριος στόχος μου είναι το αθόρυβο pc. Το pc μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιείται και για rendering, οπότε σας παρακαλώ ας παραληφθούν απαντήσεις ότι δε θα πιάνω τις θερμοκρασίες κτλ. Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας, περιμένω αγωνιωδώς απαντήσεις από τους πιο γνώστες από μένα, θα είμαι καρφωμένος στο φόρουμ μέχρι να βρω απαντήσεις. (στο very high intel burn stress test, έχω πιάσει τώρα 96C ... :/ ) - edit: ξέχασα να ρωτήσω, σχετικά με τη διάταξη της ψύκτρας. Έχω το χάλκινο τμήμα (ή ότι άλλο υλικό είναι) που συνδέεται με τον επεξεργαστή από την 'ελεύθερη' πλευρά του motherboard, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ανακυκλώνεται σωστά ο αέρας γιατί το cooler του κουτιού βρίσκει αντίσταση στο υλικό. Να την περιστρέψω αλλιώς; Υπάρχουν τμήματα στο motherboard που δεν τα νοιάζει η θερμοκρασία; - edit2: χρειάζεται στρώσιμο η πάστα / επεξεργαστής / κτλ; Από ότι θυμάμαι ναι; Μήπως πέσουν οι θερμοκρασίες μου; - edit3: το stress test στο high ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά η cpu έφτασε 99 C...
IntelInside Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Site: Με το cooler που εισαι ειναι καλα γενικα απο οσο εψαξα λενε να μην τρεχεις το intel burn test , prime 95 σε haswell. κατεβασε το intel extreme tuning utility η το RealBench.
TheELF Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Γιατί έδωσες τόσα λεφτά για z μητρική και k cpu αν δεν κάνεις o/c ;;;;Τρέξε το cpu z όσο κάνεις κάποιο stress,δεν χρειάζεται να τα τελειώνεις κατά κανόνα αν δεν συνεχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία μετά από μερικά λεπτά δεν ανεβαίνει άλλο,και δε τη συχνότητα πιάνει λογικά είναι ενεργοποιημένο το turbo boost και πιάνει 4,4ghz μπορείς να το κλήσεις αυτό για να μένει σταθερά στα 4ghz.Από εκεί και μετά αν δεν σου φτάσει και θες να κατέβει και άλλο σε θερμοκρασίες μπορείς να κάνεις και underclock να τον βάλεις δηλαδή να παίξει σε χαμηλότερες συχνότητες αλλά κυρίως vcore που αυτό καθορίζει πόσο θα καίει οπότε και πόσο θα ανεβαίνει. - τι γίνεται με τις ρυθμίσεις στο bios; Διάβασα πως μπορεί το motherboard να ρυθμίζει αυτόματα λάθος voltage; Αν έχει εμπειρία κάποιος με asrock ή γενικά με τι ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθήσω, παρακαλώ ας με κατευθύνει κάπου. Όχι απαραίτητα λάθος αλλά συχνά με πολύ vcore,πρέπει να μπεις χειροκίνητα και να το κατεβάζεις λίγο-λίγο να βρεις το ελάχιστο με το οποίο θα είναι σταθερός ο Η/Υ σου. -Άμα έχει ξεραθεί(ή στον cpu ή στο σωληνάριο που την αγόρασες) η πάστα τότε έχει λήξη.
scooterlord Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 α) Intelinside: όταν λέμε 'είμαι καλά' τι να κάνω; Να το αφήσω έτσι δηλαδή; Δηλαδή με το stock τι γίνεται ρε παιδιά; Θα πρέπει σίγουρα να χτυπάει κατοστάρες! Όσον αφορά το stress test, γιατί όχι άραγε; Κατεβάζω τώρα και το άλλο βέβαια. β) TheELF: Η πάστα μου απλώθηκε ομαλά και όμορφα, οπότε δεν ήταν ξεραμένη ή τίποτα. Όσον αφορά τη cpu, ας υπάρχει εκεί να βρίσκεται, αλλά γενικά δεν είναι και λίγα τα 4ghz stock. Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, να βγάλω το turbo αρχικά και να στρεσσάρω. γ) μ'ενδιαφέρει η γνώμη κάποιου σχετικά με το orientation της ψύκτρας. θα προσπαθήσω να βγάλω φωτος σε λίγο ...να επισημάνω ένα παράδοξο. Έβαλα το pc να κάνει rendering, δουλεύει εδώ και 10 λεπτά σχεδόν σε 100% και η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει τους 67 βαθμούς. Αρχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει θέμα με το stress test. Βασικά έβγαλα και το turbo, σίγουρα παίζει ρόλο, αλλά δε νομίζω ΤΟΣΟ πια.
TheELF Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Τα stress η δουλειά τους είναι να δείξουν την χειρότερη περίπτωση τρέχουν δηλαδή εντολές που ανεβάζουν την θερμοκρασία έτσι αν αντέχει εκεί η ψύξη τότε θα αντέξει παντού.
scooterlord Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 ..ε αν δεν αντεβάζουν τη θερμοκρασία εντολές του rendering τότε τι; Παιδιά, σταθερά το τελευταίο μισάωρο είμαι στους 67 βαθμούς. Νομίζω είμαι οκ. Όταν τελειώσω το πρόχειρο render μου, θα δοκιμάσω α) να τρέξω το intel extreme tuning utility να δω τι γίνεται β) να βάλω το turbo και να τρέξω το παραπάνω γ) να βάλω turbo και να κάνω render ..θα ποστάρω απαντήσεις για αυτούς που τυχόν ενδιαφέρονται, φαντάζομαι αύριο. Τώρα λίγο ύπνο, γιατί από χτες ξενυχτισμένος για να στρώσω το pc... Τώρα σκέφτομαι αν το Orientation της ψύκτρας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά τώρα και να παίζει, αν έκατσε καλά δεν το ξανανοίγω... Ευχαριστώ και πάλι τους συμμετέχοντες στη συζήτηση.
NT1G Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Το intelburntest/linx/prime95 χρησιμοποιούν και τις AVX εντολές που αυτές ανεβάζουν τις θερμοκρασίες και παράλληλα στρεσάρουν όλα τα μέρη του επεξεργαστή, κάτι που δεν κάνει το rendering που κάνεις.
scooterlord Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 NT1G ευχαριστώ για την ενημέρωση. Οι οποίες εντολές χρησιμοποιούνται που; Εδώ πάντως, ενεργοποίησα και το turbo, και στο render βλέπω +5 βαθμούς = 72-73 C. Θα το αφήσω να rend-άρει γιατί είναι για δουλειά και θα δοκιμάσω το intel extreme tuning utility. Το Prime95/interl burn test/κτλ δε συνίστανται για haswell εν τέλει;
benign Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Το Prime95/interl burn test/κτλ δε συνίστανται για haswell εν τέλει; Ναι μια χαρα ειναι εγω τον δικο μου με το prime95 τον τεσταρα,μια φορα μονο ομως.Ειναι ενα απλο,one time only, stability test. Aν καποιος τρεχει συχνα τετοια tests, καταπονα το συστημα του χωρις λογο. Συγνωμη,το Lian Li ειναι htpc case? Αν ναι,πολυ καλες οι θερμοκρασιες.
scooterlord Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Ναι, htpc το case. Το μόνο που με προβληματίζει τώρα είναι η διάταξη της ψύκτρας. Ακόμα δεν αξιώθηκα να βγάλω φώτο, είμαι στη δουλειά τώρα... το render συνεχίζει κανονικά πάντως, μετά από 7 ώρες είναι στους 74 C. Εαν κάποιος έχει 4790k, με οποιαδήποτε ψύκτρα, αν θέλει να κάνει τον κόπο να δοκιμάσει το intel burn test να μου πει θερμοκρασίες θα ήμουν ευγνώμων. Τουλάχιστον να ξέρω ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο...
IntelInside Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2014 Είχα την ιδιά ψήκτρα με σενα η διάταξη δεν παίζει ρόλο. Είναι καλες η θερμοκρασίες σου με 1- το κουτι που είχες κ 2-με τον καύσωνα που εχουμε..
scooterlord Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 ...μιλάμε για τα 100αρια τωρα; :/ τεσπα, αφού κάνει τα renders σωστά... πρεπει να παραδώσω δουλειά 3d και δεν προλαβαίνω να κόψω το render να δω τι γίνεται με το άλλο application. Intelinside, αν έχεις 4790k, ότι cooler κι αν έχεις, βάλτο ένα stress test και πες μου αν βλέπεις εξωπραγματικά νούμερα. Άντε, μάλλιασε η γλώσσα μου να το ζητάω!
IntelInside Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 4790k εχω φιλε, με Η100ι κ κουτι obsedian 750d. Σε prime95 k intel burn φτανει 80-82, δες το λινκ που στο 1ο μου ποστ. Με το realbench δεν ξεπερασα τους 62.
benign Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 ...μιλάμε για τα 100αρια τωρα; :/ τεσπα, αφού κάνει τα renders σωστά... πρεπει να παραδώσω δουλειά 3d και δεν προλαβαίνω να κόψω το render να δω τι γίνεται με το άλλο application. Intelinside, αν έχεις 4790k, ότι cooler κι αν έχεις, βάλτο ένα stress test και πες μου αν βλέπεις εξωπραγματικά νούμερα. Άντε, μάλλιασε η γλώσσα μου να το ζητάω! Ειναι εντελως λαθος το κουτι σας για το επεξεργαστη που εχετε. Για overclock σε καλο,ακριβο cpu και καλες θερμοκρασιες βαζουμε το συστημα μας σε ευρυχωρο full tower case σαν αυτο που ανεφερε ο IntelInside η σαν αυτο που εχω εγω. Οποιοσδηποτε ειχε το ιδιο κουτι με εσας,θα ειχε αυτες τις θερμοκρασιες που εχετε. 1
pnick Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2014 Ειναι εντελως λαθος το κουτι σας για το επεξεργαστη που εχετε. Για overclock σε καλο,ακριβο cpu και καλες θερμοκρασιες βαζουμε το συστημα μας σε ευρυχωρο full tower case σαν αυτο που ανεφερε ο IntelInside η σαν αυτο που εχω εγω. Οποιοσδηποτε ειχε το ιδιο κουτι με εσας,θα ειχε αυτες τις θερμοκρασιες που εχετε. Δεν είναι και απόλυτο. Έχω τον 3770Κ και οι θερμοκρασίες είναι ικανοποιητικότατες σε ένα Carbide 200R. To overclocking θέλει κουτιά με καλό airflow και το καλό airflow δεν είναι προνόμιο μόνο ακριβών full tower. Ομολογώ βέβαια ότι έχω βάλει +3 ανεμιστήρες στο κουτί, αλλά καλοκαιριάτικα με oc στα 4.2 δεν ξεπερνάω τους 60° ό,τι και να κάνω. Από 30-50° παίζει συνήθως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε
Συνδεθείτε τώρα