Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επίσης, σχετικά με το θέμα: δεν είχα ποτέ σοβαρά προβλήματα με πολύωρη εργασία στο PC με LCD στα 60Hz παρόλο που είμαι απ' αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν αμέσως να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε 60, 75 και 85 Hz σε μια CRT (και ποτέ δεν τις δούλευα στα 60, αισθανόμουν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια).

Απλά πληροφοριακά.

Δημοσ.

Εμένα πάλι οτιδήποτε κάτω από τα 74Hz με ενοχλεί (η εικόνα παύει να είναι 'σταθερή') - ιδανικός ρυθμός ανανέωσης για εμένα σε CRT εποχές 100Hz (EIZO 17") και σε TFT τα 74Hz (αν και..) . Όπως είπα, ανυπομονώ να δοκιμάσω και τα IPS panels πάντως :)

Υ.Γ.

Επίσης για τη ιστορία.. πολύ ενοχλητικές οι παλιές CRT Trinitron - τουλάχιστον η πρώτη γενιά σου έδινε την αίσθηση ότι 'ρουφούσε'  την εικόνα - τελικά την συνήθισα μέχρι που κάηκε LOL

Αν μάλιστα γυρίσω πίσω στο έγχρωμο μόνιτορ του Amstrad 6128 μου ή στο μόνιτορ της Commodore Amiga .. απορώ πως τα ανεχόμουν τότε και δεν πρήζονταν τα μάτια μου .. ίσως η ηλικία .. ή ίσως οι χαμηλές αναλύσεις ..

Δημοσ.

Εκ πείρας, το πιο πιθανό είναι να ενοχλήσαι από τον χρονισμό ανανέωσης (refresh rate) της οθόνης. Στις οθόνες των φορητών είναι συνήθως στα 60Hz (μπορείς να δεις το τρεμόπαιγμα των pixels [ειδικά σε δύσκολα χρώματα] αν κοιτάξεις την οθόνη με την περιφερειακή σου όραση). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δοκίμασε να το αυξήσεις στα 74-75Hz και ίσως αισθανθείς βελτίωση (αν μπορείς να πας και πάνω από τα 75Hz ακόμα καλύτερα).

Τώρα σχετικά με τα Apple, έχω ακουστά ότι κάποια από αυτά (συγκεκριμένα μοντέλα) χρησιμοποιούν matrix τύπου IPS τα οποία λέγεται πως έχουν πολύ καλύτερη απεικόνιση σε σχέση με τα τυπικά (και φθηνά..) TN TFT οπότε ίσως αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που τα καθιστά ξεκούραστα στην όραση σου.

Από εκεί και πέρα, αφού κάνεις εντατική χρήση Η/Υ, εννοείται ότι θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο σου.

Υ.Γ.
Φυσικά όπως προτάθηκε ήδη, φρόντισε να ρυθμίσεις τόσο από το monitor όσο και από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών σου το brightness, contrast κλπ της οθόνης μέχρι να νιώσεις ικανοποιητικά μαζί της.

** Το refresh rate δεν έχει σημασία αν η TFT σου συνδέεται μέσω DVI, αλλά τα περισσότερα φορητά προσφέρουν έξοδο VGA.

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις για το refresh rate των LCD, ότι refresh rate και να βάλεις σε μια LCD δεν έχει τρεμόπαιγμα γιατί πολύ απλά το κάθε pixel ανάβει πάντα, σε αντίθεση με τις CRT που η φωτεινότητα αρχίζει να εξασθενεί αμέσως μετά σάρωμα. Τα pixels στις LCD απλά αλλάξουν state και το μόνο που παίζει ρόλο σε αυτό είναι το response time του πάνελ. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε ενοχλούν τα μάτια σου λόγω refresh rate στις LCD.

Επίσης αναφορικά με την apple (και όχι μόνο) το ότι η οθόνη μπορεί να είναι ips είναι το λιγότερο. Όπως ανέφερα αυτό που κάνει την διαφορά είναι το ppi, συγκεκριμένα το 15αρι έχει 2880 x 1800 ανάλυση και το OS παίζει με 200% DPI scaling, δηλαδή φυσική επιφάνεια 1440 x 900. Αυτό κάνει όλη την διαφορά του κόσμου γιατί πολύ απλά κάθε pixel της εικόνας χρησιμοποιεί 4 φυσικά pixel της οθόνης με αποτέλεσμα το κείμενο να είναι τελείως ανάγλυφο / εξωπραγματικό. Σε σημείο που αν το συνηθίσεις οι υπόλοιπες οθόνες να σου φαίνονται προβληματικές.

Sorry αλλά τα τελευταία 15 χρόνια περνάω 10+ ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη :P

Δημοσ.

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις για το refresh rate των LCD, ότι refresh rate και να βάλεις σε μια LCD δεν έχει τρεμόπαιγμα γιατί πολύ απλά το κάθε pixel ανάβει πάντα, σε αντίθεση με τις CRT που η φωτεινότητα αρχίζει να εξασθενεί αμέσως μετά σάρωμα. Τα pixels στις LCD απλά αλλάξουν state και το μόνο που παίζει ρόλο σε αυτό είναι το response time του πάνελ. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε ενοχλούν τα μάτια σου λόγω refresh rate στις LCD.

Επίσης αναφορικά με την apple (και όχι μόνο) το ότι η οθόνη μπορεί να είναι ips είναι το λιγότερο. Όπως ανέφερα αυτό που κάνει την διαφορά είναι το ppi, συγκεκριμένα το 15αρι έχει 2880 x 1800 ανάλυση και το OS παίζει με 200% DPI scaling, δηλαδή φυσική επιφάνεια 1440 x 900. Αυτό κάνει όλη την διαφορά του κόσμου γιατί πολύ απλά κάθε pixel της εικόνας χρησιμοποιεί 4 φυσικά pixel της οθόνης με αποτέλεσμα το κείμενο να είναι τελείως ανάγλυφο / εξωπραγματικό. Σε σημείο που αν το συνηθίσεις οι υπόλοιπες οθόνες να σου φαίνονται προβληματικές.

Sorry αλλά τα τελευταία 15 χρόνια περνάω 10+ ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη :P

Δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις αλλά η 27χρονη εμπειρία μου με τα μόνιτορ μου έχει δείξει κάποια πράγματα σε σχέση με τα μάτια και τις οθόνες CRT αλλά και TFT -- και επειδή για διάφορους λόγους το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο για εμένα (και έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο σε αυτό) είπα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία μου με τον topic starter ο οποίος φαίνεται ότι ταλαιπωρείται αρκετά (όπως και εγώ κάποτε -και ειδικά κατά το transition από CRT σε TFT-).

Αν βοηθηθεί από αυτά τα tips (ακόμα και αν θεωρηθούν ή ..αν θες.. είναι για πέταμα) ευχάριστο αν όχι, εντάξει συμβαίνουν αυτά, τουλάχιστον υπήρξε καλή πρόθεση  :)

Καλή συνέχεια λοιπόν στο θέμα!
Δημοσ.

Δοκίμασε 24αρα οθόνη και τα μάτια σου να είναι σε απόσταση 80 cm με 1m από την οθόνη. Ποτέ λιγότερο. Πάρε μεζούρα και μέτρα

ΥΓ : Και βάλε ανάλυση 1280/800.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...