Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, ασχολουμαι με προγραματισμο και θα ηθελα να ρωτησω το εξης, εχω αλλεργικη επιφεκυτιτιδα στα ματια (το οποιο με αναγκαζει να μην μπορω να καθομαι μπροστα στην οθονη για πανω απο μια ωρα. Εχω κανει και ειδικη παραγελλια κρυσταλλινα γυαλια για χρηση υπολογιστη, αλλα δεν βοηθανε και οπως ειναι λογικο μια ωρα για να αφιερωσεις τον χρονο σου στον προγραματισμο ειναι τιποτα. Προσφατα πηρε η αδελφη μου ενα iPad της apple και μετα που το εκανα χρηση για καποιες ωρες (3 συνεχομενες) δεν παρατηρησα τιποτα στα ματια ουτε πονουσαν τιποτα ημουνα μια χαρα. Τωρα η ερωτηση για τον λογο που εφτιαξα το θεμα αυτο, τι υπολογιστη να διαλεξω για χρηση προγραμματισμου το οποιο θα καλυπτει τις αναγκες μου;. Ειναι επειδη τα iPad εχουν μικροτερες οθονες και υπαρχει λιγοτερη ακτινοβολια; Ειναι οτι η apple φτιαχνει πιο "πρωχωρημενες " οθονες να το πω ετσι? δουλευω πιο πολυ πανω σε λειτουργικα windows και επειδη ταξιδευω αρκετα στο εξωτερικο χρησημοποιω λαπτοπ, αλλα οπως σας ειπα εχω αυτο το προβλημα υγειας το οποιο με αναγκαζει σιγα σιγα να τα αφησω ολα γενικως οτι σχεση εχει με υπολογιστες. Εχω λαπτοπ toshiba εχω και desktop pc αλλα το ιδιο προβλημα με τα ματια. Να το ψαξω για netbooks? Δεν ξερω, συγγνωμη κιολας για το αν ειναι λιγο ακυρο το θεμα μου αλλα δεν ξερω, θα ηθελα να ακουσω και καποιες γνωμες, μηπως υπαρχουν ατομα που αντιμετωπιζουν τετοιο προβλημα και τι κανουν γι αυτο. Ευχαριστω πολυ.

Δημοσ.

Δε μπορείς να βρεις τις αναλυτικές προδιαγραφές της οθόνης του ipad και να ψάξεις να βρεις μήπως υπάρχει υπολογιστής με αντίστοιχη οθόνη;

Δημοσ.

ισως να σε βοηθισει να χαμηλοσεις την φωτηνοτητα, και την αντιθεση της οθονη? και να κρατας μια αποσταση απο την οθονη περιπου στα 30-40 μακρεια ισως να βοηθισει και αυτο λιγο...

Δημοσ.

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Τωρα η οθονη ειναι του λαπτοπ το εχω 3 χρονια το εχω περιπου, toshiba 17αρα αν δεν κανω λαθος, δεν το εχω τωρα μπροστα μου. Αυτο με την οθονη του ipad θα το ψαξω καλη ιδεα! Αρα απ οτι καταλαβαινω παω για notebook?. Εχω την φωτεινοτητα στο πολυ χαμηλο και την αντιθεση επισης

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Το ipad έχει hidpi οθόνη, με απλά λόγια η συγκέντρωση των pixels είναι πολύ μεγαλύτερη ανά τετραγωνικό εκατοστό από ότι στις συμβατικές οθόνες.

Αντίστοιχα ποιοτικές οθόνες έχουν το surface 3 (216 ppi), τα macbook pro retina 13 και 15 ίντσες (227 / 220ppi) και thinkpad x1-carbon (210 ppi)

Επίσης πάρα πολύ καλή υποστήριξη για hidpi οθόνες υπάρχει στα windows 8.1 / visual studio 2013, windows 7 / 8 και vs <= 2010 είναι unusable.

To 13αρι macbook νομίζω θα το ευχαριστηθείς, πήγαινε δες το σε ένα μαγαζί, η τιμή του αρχίζει από τα 1100 / 1200 euro. Μπορείς πολύ εύκολα να το χρησιμοποιήσεις και για windows αλλά και στο OSX έχεις άπειρα πράγματα να ασχοληθείς για dev. Μην πετάξεις τα λεφτά σου σε κάποιο μηχάνημα με συμβατική οθόνη εφόσον έχεις και πρόβλημα, η διαφορά είναι χαοτική.

• Like 2
Δημοσ.

Ειχα και εγω αυτο το πρόβλημα μικρος  και νομιζω πως σε καταλαβαίνω.Πολλες φορές το πρωί δε μπορούσα να ανοιξω τα ματια μου επειδη κλείναν απο τις τσιμπλες. Οταν ημουν κατασκηνωση μια μερα ειχαν κολησει τοσο πολυ που πήγαινα γονατιστος σε βρυση γιατι δεν εβλεπα τιποτα :P .

Στον υπολογιστη με το ζορι μια ωρα αντεχα. Βέβαια μου πέρασε απο τότε. Μιλαμε ομως για εποχες CRT. Πιστευω πως δε θα κάνει τοσο τρελή διαφορά η οθονη στο προβλημα σου. Καλύτερα να βρεις καποιο αλλεργιολόγο ή οφθαλμίατρο της προκοπής που ασχολείται με αυτά να πάρεις θεραπεία .(Εγω ειχα παει σε καμια 10ρια και δε με βοηθησε κανεις αλλα πιστευω να έχεις τυχη αν βρεις γιατρό να ασχολειται με αυτα)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Εκ πείρας, το πιο πιθανό είναι να ενοχλήσαι από τον χρονισμό ανανέωσης (refresh rate) της οθόνης. Στις οθόνες των φορητών είναι συνήθως στα 60Hz (μπορείς να δεις το τρεμόπαιγμα των pixels [ειδικά σε δύσκολα χρώματα] αν κοιτάξεις την οθόνη με την περιφερειακή σου όραση). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δοκίμασε να το αυξήσεις στα 74-75Hz και ίσως αισθανθείς βελτίωση (αν μπορείς να πας και πάνω από τα 75Hz ακόμα καλύτερα).

Τώρα σχετικά με τα Apple, έχω ακουστά ότι κάποια από αυτά (συγκεκριμένα μοντέλα) χρησιμοποιούν matrix τύπου IPS τα οποία λέγεται πως έχουν πολύ καλύτερη απεικόνιση σε σχέση με τα τυπικά (και φθηνά..) TN TFT οπότε ίσως αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που τα καθιστά ξεκούραστα στην όραση σου.

Από εκεί και πέρα, αφού κάνεις εντατική χρήση Η/Υ, εννοείται ότι θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο σου.

Υ.Γ.

Φυσικά όπως προτάθηκε ήδη, φρόντισε να ρυθμίσεις τόσο από το monitor όσο και από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών σου το brightness, contrast κλπ της οθόνης μέχρι να νιώσεις ικανοποιητικά μαζί της.

** Το refresh rate δεν έχει σημασία αν η TFT σου συνδέεται μέσω DVI, αλλά τα περισσότερα φορητά προσφέρουν έξοδο VGA.

Επεξ/σία από Directx
  • Like 1
Δημοσ.

Ε

Εκ πείρας, το πιο πιθανό είναι να ενοχλήσαι από τον χρονισμό ανανέωσης (refresh rate) της οθόνης. Στις οθόνες των φορητών είναι συνήθως στα 60Hz (μπορείς να δεις το τρεμόπαιγμα των pixels [ειδικά σε δύσκολα χρώματα] αν κοιτάξεις την οθόνη με την περιφερειακή σου όραση). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δοκίμασε να το αυξήσεις στα 74-75Hz και ίσως αισθανθείς βελτίωση (αν μπορείς να πας και πάνω από τα 75Hz ακόμα καλύτερα).

Τώρα σχετικά με τα Apple, έχω ακουστά ότι κάποια από αυτά (συγκεκριμένα μοντέλα) χρησιμοποιούν matrix τύπου IPS τα οποία λέγεται πως έχουν πολύ καλύτερη απεικόνιση σε σχέση με τα τυπικά (και φθηνά..) TN TFT οπότε ίσως αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που τα καθιστά ξεκούραστα στην όραση σου.

Από εκεί και πέρα, αφού κάνεις εντατική χρήση Η/Υ, εννοείται ότι θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο σου.

Υ.Γ.

Φυσικά όπως προτάθηκε ήδη, φρόντισε να ρυθμίσεις τόσο από το monitor όσο και από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών σου το brightness, contrast κλπ της οθόνης μέχρι να νιώσεις ικανοποιητικά μαζί της.

** Το refresh rate δεν έχει σημασία αν η TFT σου συνδέεται μέσω DVI, αλλά τα περισσότερα φορητά προσφέρουν έξοδο VGA.

Η οθονη στο λαπτοπ ειναι 60hz πολυ σωστα, να την ανεβασω ομως δεν γινεται ( δεν μπορω να τικαρω/ξετικαρω την επιλογη "αποκρυψη λειτουργειων ακαταλληλων γι αυτην την οθονη" )

Δημοσ.

Ε

Η οθονη στο λαπτοπ ειναι 60hz πολυ σωστα, να την ανεβασω ομως δεν γινεται ( δεν μπορω να τικαρω/ξετικαρω την επιλογη "αποκρυψη λειτουργειων ακαταλληλων γι αυτην την οθονη" )

Δυστυχώς στα laptop (που έχω συναντήσει - και στο δικό μου) δεν πάει παραπάνω - αν έχεις κάποια εξωτερική οθόνη έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αυξηθεί. Γενικά το θέμα με το refresh rate στα TFT είναι μεγάλο, τα 60Hz θεωρούνται optimal για τις οθόνες αυτές αλλά από προσωπική εμπειρία εμένα με κουράζει (αν και δεν θα έπρεπε!) οπότε η εξωτερική TFT που χρησιμοποιώ τρέχει στα 74Hz και είμαι ικανοποιημένος.

Από εκεί και πέρα, εκτός από το refresh rate μπορείς να δοκιμάσεις να ρυθμίσεις και την φωτεινότητα ή το κοντράστ και το γάμμα της οθόνης μέσω των ρυθμίσεων της κάρτας γραφικών. Η δικιά μου οθόνη είναι τόσο φωτεινή που ακόμα και αν την χαμηλώσω μέσω των δικών της ρυθμίσεων χρειάζεται επέμβαση και στις ανάλογες ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών.

Τέλος αν η οθόνη σου είναι glare (γυαλίζει - καθρεφτίζει) προσπάθησε να χρησιμοποιείς το laptop σου σε σημεία που να μην έχεις υψηλή αντανάκλαση του εσωτερικού φωτισμού - ο οποίος με την σειρά του θέλει επίσης προσοχή - εγώ έχω πάντα στα (πχ.) αριστερά έναν απαλό φωτισμό ώστε να σπάει την λάμψη της οθόνης.

Υ.Γ.

- Πάντως όταν έρθει η ώρα αλλαγής της οθόνης μου (η οποία πλησιάζει..) αυτή την φορά θα πάω σε panel τύπου IPS ενώ στο επόμενο laptop θα κοιτάξω για έξοδο DVI.

- Σημασία έχει επίσης και η ποιότητα της κάρτας γραφικών που προσφέρει ο Η/Υ - άλλη πιστότητα εικόνας έχει ένα chipset άλλη κάποιο άλλο - πιο "γλυκιά" φωτεινότητα ή λευκό μπορεί να έχει ένα ATI, πιο "σκληρό" λευκό ένα Intel για παράδειγμα...

- Και εμένα οθόνη του laptop (αν και καλής ποιότητας) με κουράζει σε σχέση με το εξωτερικό panel (που είναι μέτριας ποιότητας).

Δημοσ.

Δυστυχώς στα laptop (που έχω συναντήσει - και στο δικό μου) δεν πάει παραπάνω - αν έχεις κάποια εξωτερική οθόνη έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αυξηθεί. Γενικά το θέμα με το refresh rate στα TFT είναι μεγάλο, τα 60Hz θεωρούνται optimal για τις οθόνες αυτές αλλά από προσωπική εμπειρία εμένα με κουράζει (αν και δεν θα έπρεπε!) οπότε η εξωτερική TFT που χρησιμοποιώ τρέχει στα 74Hz και είμαι ικανοποιημένος.

Από εκεί και πέρα, εκτός από το refresh rate μπορείς να δοκιμάσεις να ρυθμίσεις και την φωτεινότητα ή το κοντράστ και το γάμμα της οθόνης μέσω των ρυθμίσεων της κάρτας γραφικών. Η δικιά μου οθόνη είναι τόσο φωτεινή που ακόμα και αν την χαμηλώσω μέσω των δικών της ρυθμίσεων χρειάζεται επέμβαση και στις ανάλογες ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών.

Τέλος αν η οθόνη σου είναι glare (γυαλίζει - καθρεφτίζει) προσπάθησε να χρησιμοποιείς το laptop σου σε σημεία που να μην έχεις υψηλή αντανάκλαση του εσωτερικού φωτισμού - ο οποίος με την σειρά του θέλει επίσης προσοχή - εγώ έχω πάντα στα (πχ.) αριστερά έναν απαλό φωτισμό ώστε να σπάει την λάμψη της οθόνης.

Υ.Γ.

- Πάντως όταν έρθει η ώρα αλλαγής της οθόνης μου (η οποία πλησιάζει..) αυτή την φορά θα πάω σε panel τύπου IPS ενώ στο επόμενο laptop θα κοιτάξω για έξοδο DVI.

- Σημασία έχει επίσης και η ποιότητα της κάρτας γραφικών που προσφέρει ο Η/Υ - άλλη πιστότητα εικόνας έχει ένα chipset άλλη κάποιο άλλο - πιο "γλυκιά" φωτεινότητα ή λευκό μπορεί να έχει ένα ATI, πιο "σκληρό" λευκό ένα Intel για παράδειγμα...

- Και εμένα οθόνη του laptop (αν και καλής ποιότητας) με κουράζει σε σχέση με το εξωτερικό panel (που είναι μέτριας ποιότητας).

Ευχαριστω πολυ! Θα το ψαξω το θεμα.

Δημοσ.

Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Για ποιό λόγο συμβαίνει; Και μέσω DVI κάποιο refresh rate θα πρέπει να έχει η οθόνη, από πού καθορίζεται αυτό;

Δημοσ.

Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Για ποιό λόγο συμβαίνει; Και μέσω DVI κάποιο refresh rate θα πρέπει να έχει η οθόνη, από πού καθορίζεται αυτό;

Βέβαια έχει και είναι κλειδωμένο στα 60Hz (οπότε δεν μπορούμε να το πειράξουμε - άρα δεν έχει σημασία για την συζήτηση μας) αλλά επειδή έχουμε ψηφιακή μετάδοση του σήματος προσφέρει συνολικά καθαρότερη και πιο ξεκούραστη εικόνα στο panel (σε panel με τέτοια είσοδο δεν έχω δει ως τώρα τρεμόπαιγμα κλπ).

Δημοσ.

Βέβαια έχει και είναι κλειδωμένο στα 60Hz (οπότε δεν μπορούμε να το πειράξουμε - άρα δεν έχει σημασία για την συζήτηση μας) αλλά επειδή έχουμε ψηφιακή μετάδοση του σήματος προσφέρει συνολικά καθαρότερη και πιο ξεκούραστη εικόνα στο panel (σε panel με τέτοια είσοδο δεν έχω δει ως τώρα τρεμόπαιγμα κλπ).

Χμ έκανα λίγο googling σχετικά (δεν με έχει απασχολήσει ποτέ ως τώρα) και απ' ότι είδα το 60 Hz είναι απλά "το στάνταρ", όπως είναι λογικό υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για > 60 Hz (γι' αυτό παραξενεύτηκα αρχικά).

Ας πούμε αυτή τη στιγμή είμαι σε PC με Intel HD graphics και δύο Dell U2311H, και παρόλο που δεν το περίμενα απαραίτητα (Intel) αν κατεβάσω την ανάλυση μου δίνει επιλογές επίσης 72 και 75 Hz και στα δύο monitor (το ένα συνδέεται με VGA και το άλλο με single link DVI). Βέβαια σε 1920 ανάλυση θέλεις απαραίτητα dual link DVI για παραπάνω Hz οπότε στις καθημερινές καταστάσεις δεν παίζει αυτό το σενάριο.

Δημοσ.

Χμ έκανα λίγο googling σχετικά (δεν με έχει απασχολήσει ποτέ ως τώρα) και απ' ότι είδα το 60 Hz είναι απλά "το στάνταρ", όπως είναι λογικό υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για > 60 Hz (γι' αυτό παραξενεύτηκα αρχικά).

Ας πούμε αυτή τη στιγμή είμαι σε PC με Intel HD graphics και δύο Dell U2311H, και παρόλο που δεν το περίμενα απαραίτητα (Intel) αν κατεβάσω την ανάλυση μου δίνει επιλογές επίσης 72 και 75 Hz και στα δύο monitor (το ένα συνδέεται με VGA και το άλλο με single link DVI). Βέβαια σε 1920 ανάλυση θέλεις απαραίτητα dual link DVI για παραπάνω Hz οπότε στις καθημερινές καταστάσεις δεν παίζει αυτό το σενάριο.

Ενδιαφέρον "στα υπόψιν" λοιπόν - την επόμενη φορά που θα έχω πρόσβαση ξανά σε κάποιο DVI θα κάνω μερικά πειράματα και αναρτώ τα αποτελέσματα εδώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...