Προς το περιεχόμενο

Πρώτη φορά Λίνουξ. - χρειάζομαι συμβουλές.


Alithinos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 Καλησπέρα φίλοι. Σήμερα θέλησα να βάλω Λίνουξ για πρώτη φορά στον υπολογιστή μου.

Στην αρχή προσπάθησα να βάλω τη τελευταία έκδοση του Debian επειδή άκουσα ότι είναι ελαφρύ,αλλα δυστυχώς κάποια πράγματα πήγαν στραβά και τελικά εγκατέστησα Ubuntu.

 

(Αρχικά στην Εγκατάσταση του Debian ξέχασα να φτιάξω δεύτερο χρήστη,με αποτέλεσμα αφού αργότερα εγκαταστάθηκε το Gnome να μη μπορώ να εισέλθω,άσε που τελικά το 'ελαφρύ' Debian έκανε πολύ περισσότερη ώρα να εγκατασταθεί,και η διαδικασία εγκατάστασης του ήταν και σχετικά δύσκολη για μένα)

 

Το Ουμπούντου ευτυχώς ήταν πιο εύκολο στην εγκατάστασή του και εγκαταστάθηκε πολύ πιο γρήγορα.

Ωστόσο,μιας και έρχομαι από το λειτουργικό της Microsoft,αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα = Δεν μπορώ να... κάνω εγκατάσταση προγράμματα που κατεβάζω! Νόμιζα ότι απλά με διπλό κλικ θα άνοιγε κάποιος intstaller αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι.

 

Βρήκα κάπου έναν οδηγό και έλεγε να ανοίξω τερματικό (κονσόλα εντολών) και να γράψω κάτι σε στυλ ( cd /home/username/desktop/programname υποθέτοντας πως το αρχείο είναι στην επιφάνεια εργασίας. Έκανα ακριβώς αυτό γράφοντας ως όνομα το αρχείο που τελειώνει σε tar.gz,και μου εμφάνισε μήνυμα λάθους ότι δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο.

 

Δοκίμασα και να αποσυμπιέσω το αρχείο αυτό στην επιφάνεια εργασίας,και έπειτα να αντικαταστήσω στην εντολη το όνομα του αρχείου tar.gz με το αρχείο που στις ιδιότητες έχει το τίτλο "εκτελέσιμο",και στο εικονίδιο ένα λουκέτο,πάλι μήνυμα λάθους πήρα.

 

Δοκίμασα σε αυτό το 'εκτελέσιμο' αρχείο να πατήσω δεξί κλικ και μετά 'Εκτέλεση',και δεν έγινε τίποτα.

 

Πως κάνουν εγκατάσταση ενός προγράμματος σε Ubuntu βρε παιδιά ??? :(

 

 

υ.γ. ξέρετε μήπως κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να κάψει εικόνα (image burn) σε usb stick ?

 

υ.γ. 2 ξέρετε μήπως προγράμματα για hardware monitoring / οverclocking ?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ηθελα να βαλω σαν δευτερο λειτουργικο σε dual boot για να το δοκιμασω. ωστε οταν δεν θελω να παιξω καποιο παιχνιδι να μπουταρω μια Λινουξ εκδοση 'ελαφρυα' ωστε να κινειται πιο γρηγορα σε καθημερινες εργασιες,να μη φοβαμαι για ιους οταν ειμαι στο ιντερνετ κτλπ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχεις , και το λεω χωρις διαθεση να στην πω , αγνοια μερικων πραγματων

 

1. "cd /home/username/desktop/programname" -- αυτο ουτε σε windows δεν πιανει... δεν κανουν cd ..σε αρχειο..αλλα σε φακελο.

 

2.η εγκατασταση δεν γινεται ΟΠΩΣ ΣΤΑ WINDOWS. υπαρχουν αλλες εντολες (που πολλες φορες διαφερουν και ανα διανομη) , για την εγκατασταση προγραμματων. Στα ubuntu-oειδη και debian-ειδη ειναι η εντολη "apt".Kαι επειδη σε κοβω ικανο να την βαλεις με τα εισαγωγικα στο διευκρινιζω οτι ειναι ΧΩΡΙΣ τα εισαγωγικα.

Οι διανομες παιζουν με τα λεγομενα αποθετηρια..οπου η καθε διανομη εχει διαθεσιμα καποια προγραμματα/παιχνιδια . Και απο κει εγκαθιστας αυτο που θες.Αν δεν υπαρχει αυτο που θες στα αποθετηρια τοτε μπαινεις σε αλλα μονοπατια που δεν ειναι επι του παροντος να τα αναλυσουμε.

 

Οπως ειπα στο ubuntu η διαχειριση των αποθετηριων γινεται με την apt.

 

apt-get update = ενημερωση αποθετηριων.

apt-get upgrade = ενημερωση εγκατεστημενων προγραμματων / συστηματος

apt-get dist-upgrade = σαν την παραπανω αλλα αμα δεν κανω λαθος "τραβαει" και ο,τι προγραμμα/βιβλιοθηκη και λοιπα εχει αναγκη για να κανει την ενημερωση

apt-cache search <ονομα προγραμματος> = ψαχνει το αποθετηριο για το προγραμμα  π.χ. apt-cache search firefox

apt-get install <ονομα προγραμματος> = εγκατασταση του προγραμματος με το ονομα οπως το βρηκες με την search.

 

Aυτα ειναι τα βασικα.. ολα αυτα απο terminal και ολα θελουν δικαιωματα διαχειριστη ..δηλ προσθετεις την εντολη sudo πριν απο την καθεμια.Μονο η search μπορει να δουλεψει χωρις δικαιωματα διαχειριστη.

 

 

Τελος το ubuntu εχει το software center , που μπορεις να εγκαταστησεις τα προγραμματα μεσω γραφικου καπως πιο ευκολα...περι ορεξεως...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προγραμματα δε κατεβάζεις απο οπου να ειναι, υπάρχει αποθετήριο που περιέχει σχεδόν τα παντα, δούλεψε το ετσι μεχρι να εξοικειωθείς με τα βασικά και μετά το προχωράς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή και εγώ είμαι νέος στο χώρο του Linux θα σου πω αυτά τα λίγα που έχω μάθει.

Για εγκατάσταση προγραμμάτων με σειρά από το πιο εύκολο στο πιο δύσκολο(?):

1) Χρησιμοποιείς το Software Center (έτσι το λένε σε ubuntu?). Από εκεί βρίσκεις το πρόγραμμα που θες και το κατεβάζεις.

2) Από κονσόλα: Για να βρεις το πρόγραμμα που θες, πχ skype, apt-cache search skype και μετά εγκαθιστάς το πακέτο με sudo apt-get install skype.

3) Κατεβάζεις το αρχείο με κατάληξη .deb και κάνεις διπλό κλικ πάνω του και αναλαμβάνει ο package manager μετά, αλλά προσοχή από που θα το κατεβάσεις.

4) Κατεβάζεις το αρχείο με το source code (λογικά αυτό έχεις κατεβάσει εσύ) και αυτό πρέπει να το κάνεις compile ( για λεπτομέρειες ψάξε το γιατί δε μου έχει χρειαστεί so far, οπότε δεν το έχω ψάξει), να το μετατρέψεις σε .deb αρχείο και από εκεί όπως το 3).

 

υγ1:δε μου έχει χρειαστεί- δεν ξέρω.

υγ2:για overclocking επίσης δε μου έχει χρειαστεί, για hw monitoring τι εννοείς; Αν εννοείς να παρακολουθείς θερμοκρασίες τότε, αν θυμάμαι καλα:

sudo apt-get install lm-sensors

sensors-detect

sensors

εγκαθιστάς δηλαδή το πακέτο lm-sensors, μετά ψάχνει να βρει τι sensors έχει το σύστημά σου και με την τελευταία εντολή σου δείχνει θερμοκρασίες. Για real time παρακολούθηση, μετά που έχεις κάνει τα παραπάνω μπορείς να βάλεις κάποιο widget ή με conky.

Για περισσότερες λεπτομέρειες/πληροφορίες, ψάξε στο internet ή από τους πιο έμπειρους. Αν έχω κάνει κάποιο λάθος, sorry :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως σου είπαν και οι προηγούμενοι τα προγράμματα σε linux να τα φανταστείς ότι γίνονται εγκατάσταση όπως γίνονται στα κινητά τηλέφωνα. Δλδ έχεις ένα κέντρο λογισμικού που από εκεί κάνεις αναζήτηση και από εκεί κάνεις εγκατάσταση ότι θέλεις.

Πάντως ότι απορία έχεις ρώτα. Στο linux υπάρχουν προγράμματα για τα πάντα. Οσο για την ερώτηση γιατί θέλεις να βάλεις linux είναι νομίζω τελείως άκυρη. Απλά αγνόησε την..

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οσο για την ερώτηση γιατί θέλεις να βάλεις linux είναι νομίζω τελείως άκυρη. Απλά αγνόησε την..

 

Γιατι να την αγνοησει? το λινουξ δεν ειναι παιχνιδι..ειναι λειτουργικο συστημα...αν μας εξυπηρετει το χρησιμοποιουμε..αν οχι..δεν ασχολουμαστε.

Γιατι πολυ απλα το λειτουργικο συστημα θελει εκμαθηση και εξοικειωση...δεν ειναι σαν τα παιχνιδια μπηκαμε στο μενου ειδαμε τα κουμπια και παιζουμε....

Αν δεν το χρειαζεται καποιος δεν εχει λογο να "μπλεξει" μαζι του...τοσο απλα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά ξέρεις γιατί θέλεις να βάλεις Linux?

γιατι σκεφτηκε/ακουσε "ειναι windows χωρις ιους...", απ' οτι βλεπω...

 

Alithinos, ξεχνα τελειως οτι ηξερες(?) στα windows, ειναι τελειο διαφορετικο λειτουργικο συστημα το linux με δικη του νοοτροπια και χειρισμο.

 

Το linux δεν ειναι windows, σε πολλαπλα επιπεδα.

 

https://el.wikibooks.org/wiki/Linux_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην ακους τιποτα, ετσι ειναι αν πεις την λεξη linux εδώ μέσα θα πέσουν να σε φάνε, γιατί απλά τα windows τους μάθανε αυτα έμαθαν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην ακους τιποτα, ετσι ειναι αν πεις την λεξη linux εδώ μέσα θα πέσουν να σε φάνε, γιατί απλά τα windows τους μάθανε αυτα έμαθαν

 

Δεν νομιζω οτι ισχυει για κανεναν απο τους απο πανω. Πολυ βολικη αποψη γι αυτους που (πολυ καλα κανουν και) συμπαθουν το linux αλλα ανακριβης.

 

Το να βαλει linux για τους λαθος λογους και να απογοητευτει ειναι χειροτερο απο το να μην εχει καμια επαφη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο ανθρωπος εγραψε οτι ηθελε ενα δευτερο λειτουργικο για την καθημερινη του χρηση (σερφαρισμα κοιταγμα ταχυδρομειου κλπ) 

που να μπορει να το κανει απλα και ευκολα χωρις να αγχωνετε για ιους ,ξαδελφια κορες που θα μπαινουν στο μηχανημα και θα τρεχει να καθαριζει

 

και απλως επειδη ειχε συνηθισει απο το προηγουμενο λειτουργικο πιστευε οτι θα κανει με τον ιδιο απλο (που λειε ο λογος) τροπο την εγκατασταση απο καποιο προγραμμα που ηθελε

Αντι λοιπον να κανουμε πληρη αναλυση των δυνατοτητων και της τελοιιτητας ? του λειτουργικου μας (και εν τελει μπερδευοντας τον και κανοντας τον να την κανει με ελαφρια πηδηματακια ) απο αυτο το μονο για εξπερ λειτουργικο

θα ηταν ποιο απλο να του πουμε για αρχη να ξεκινησεςι με το προγραμμα που εχει ηδη η διανομη του και κανει αυτη την δουλεια ευκολα και απλα

χωρις να χρειαζεται εκεινος (τουλαχιστον στην αρχη) να ασχοληθει με εντολες κλπ

 

και ποσο ποιο ευκολο ειναι κανοντας ενα update να ξερεις οτι ολο το συστημα σου αναβαθμιζεται και οχι να χρειζεται να ψαχνεις ξεχωριστα για καθε προγραμμα οδηγο ,φιλη να κανεις εσυ αναβαθμιση στην τελευταια εκδοση

 

Οταν πια συνηθισει στο λειτουργικο απο μονος του ο καθε χρηστης (και αν εχει και ορεξη) θα ψαξει και θα βρει και ποιο προχωρημενες εντολες λειτουργιες και απο εκει που θα το ειχε σαν δευτερο λειτουργικο θα το περασει πρωτο (βαζοντας την παιχνιδομηχανη σε δευτερη εκινηση) οπως καναμε εντελει και πολλοι απο εμας με την παροδο των χρονων

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα σε όλους. Ενδιαφέρομαι κι εγώ να εγκαταστήσω linux σε παλιό laptop αντί των windows xp με τα οποία αυτή τη στιγμή σέρνεται. Με βάση τα πιο κάτω δεδομένα:

1)Είμαι εντελώς πρωτάρης στα linux,

2) Το laptop περί ου ο λόγος είναι HP pavilion dv4000 με windows xp home sp2, επεξεργαστής Intel Pentium M Processor 1,60 GHz, 

1,0 GB RAM, Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express chipset family,

3) Προορίζεται για απλή χρήση ως δεύτερο pc (σερφάρισμα internet, youtube,εγγραφάκια office & excell, e-mails),

 

ποιά ελαφριά (και ει δυνατόν πιο ΄΄κοντά΄΄ στα windows xp) διανομή μου προτείνετε; (Ένας φίλος μου πρότεινε xubuntu). Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...