Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ρώτησε ο άνθρωπος. Είπαμε την γνώμη μας. Overkill είναι και με i5. Αν θέλει οπωσδήποτε oc, τότε ναι με 4690Κ+μητρική+μνήμες και 50-60€ παραπάνω κάνει πολύ καλύτερη σύνθεση. Δεν τίθεται θέμα. Απλά δεν χρειάζεται. 

Πάει και σε aniversary αν θέλει οπωσδήποτε που θα του βγει πολύ φτηνά,το θέμα είναι ότι δεν έχει νόημα να δώσεις παραπάνω λεφτά για να κάνεις o/c αν μπορείς απλά να δώσεις τα ίδια λεφτά(έστω μετά από 2-3 χρόνια) και να πας (τότε) σε καλύτερο cpu.

Το ότι στους amd σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν επιλογές για αναβάθμιση οπότε το o/c είναι 100% σίγουρο ότι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή έχει κάνει τον κόσμο να νομίζει ότι είναι πάντα και παντού απαραίτητο.

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάει και σε aniversary αν θέλει οπωσδήποτε που θα του βγει πολύ φτηνά,το θέμα είναι ότι δεν έχει νόημα να δώσεις παραπάνω λεφτά για να κάνεις o/c αν μπορείς απλά να δώσεις τα ίδια λεφτά(έστω μετά από 2-3 χρόνια) και να πας (τότε) σε καλύτερο cpu.

Το ότι στους amd σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν επιλογές για αναβάθμιση οπότε το o/c είναι 100% σίγουρο ότι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή έχει κάνει τον κόσμο να νομίζει ότι είναι πάντα και παντού απαραίτητο.

Ναι εντάξει, απλά μιλούσε για την σύνθεση με τον 8350 αν αξίζει, αν είναι overkill και αν σε i5 με κάτι παραπάνω σε χρήματα βγαίνει αρκετά καλύτερο σύστημα. Σε αυτό απάντησα. Φυσικά θα μπορούσε να πειραματιστεί και με τον επετειακό και θα του έφτανε για την χρήση που κάνει και με πολύ λιγότερα χρήματα. Δεν απάντησα σε αυτό όμως εγώ.

Δημοσ.

@sakiz, driverpit: Και γω σκεφτόμουν από intel κάτι σε 4590 το πολύ. Όπως λένε και τα παιδιά πιο κάτω μετά μιλάμε για overkill (π.χ. για τον ξεκλείδωτο 4690k)

@prospector: Το overclock δεν είναι και ο πρώτος λόγος αγοράς, απλώς γιατί προτείνεις τον 6300; Οι 8320/8350 δεν μπορούν και αυτοί να ανεβούν λίγο;

@physiciant: Το heroichi τροφοδοτικό αυτό προτεινόταν κατά κόρο εδώ μέσα πριν 7 περίπου χρόνια που έγινε η αγορά. Μπορεί να είναι "random", όσο random προτείνονται και διάφορες μη-γνωστές μάρκες τώρα! ssd υπάρχει ήδη !

@pnick: Με ενδιαφέρει αρκετά η ταχύτητα σε πολλούς πυρήνες επειδή διάφορες προσομοιώσεις τρέχουν από 1-2 λεπτά έως 5-10 ώρες με το τωρινό σύστημα ανάλογα την ακρίβεια/παραμέτρους κλπ

Επομένως για τη δουλειά που το θέλω μεταξύ amd 8320/8350 και intel (κάτι σε 4460/4590) να προτιμήσω τους amd μαζί με μια ψύκτρα έτσι; Με την αρχική τη themis για τι περίπου θερμοκρασίες θα μιλάμε σε idle/full?

Αν μπορεί να προταθεί κάποιο καλό σετ (και εύκολο κυρίως να μην θέλει μια βδομάδα ψάξιμο με τάσεις κλπ που δεν το κατέχω πολύ) με motherboard+μνήμες που να ανεβάζει από τα 4 που είναι ο 8350 σε 4.5 ας πούμε τότε οκ! Αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλημα το αφήνω ως έχει στις stock ρυθμίσεις!

Τροφοδοτικό, next upgrade!

Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και πάλι (και σένα millenium)  :-)

Edit:

@theelf, pnick: Anniversary εννοούμε τον G3258? Από θέμα επιδόσεων δεν πλησιάζει καθόλου τις υπόλοιπες επιλογές αν δεν κάνω λάθος... Απλώς δέχεται o/c και κάποιος που γνωρίζει μπορεί να βγάλει καλό value for money σωστά; 

Δημοσ.

Edit:

@theelf, pnick: Anniversary εννοούμε τον G3258? Από θέμα επιδόσεων δεν πλησιάζει καθόλου τις υπόλοιπες επιλογές αν δεν κάνω λάθος... Απλώς δέχεται o/c και κάποιος που γνωρίζει μπορεί να βγάλει καλό value for money σωστά; 

Ε ναι,απλά τον ανέφερα επειδή είχαν φαγωθεί με το overclock.

@pnick: Με ενδιαφέρει αρκετά η ταχύτητα σε πολλούς πυρήνες επειδή διάφορες προσομοιώσεις τρέχουν από 1-2 λεπτά έως 5-10 ώρες με το τωρινό σύστημα ανάλογα την ακρίβεια/παραμέτρους κλπ

Αν έχεις ασχοληθεί με τα προγράμματα και είσαι σίγουρος ότι μπορούν να βγάλουν 8 νήματα ( χ 100%) τότε ναι, δεν υπάρχει καλύτερο από το να πας σε fx-8xx και όσο καλύτερο oc μπορείς να κάνεις τόσο το καλύτερο θα είναι.

Βέβαια αν κάνεις και άλλα πράγματα που θέλουν πολύ χρόνο πρέπει να δεις αν και αυτά δουλεύουν πόλυ-πύρινα ή όχι και να τα υπολογίσεις και αυτά.

Δημοσ.

iii) Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν: Matlab και compilers κυρίως

iv) Στη σύνθεση θέλουμε να συμπεριληφθεί οθόνη? Χωρίς οθόνη

v) Στη σύνθεση θέλουμε να συμπεριληφθούν και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι

vi) Το Hardware-περιφερειακά-οθόνη που θέλουμε να αγοράσουμε, θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα (διευκρινίστε ποιο) ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Από διαφορετικά για χαμηλότερη τιμή - δεν υπάρχει θέμα και να καθυστερήσουν

vii) Επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα (στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Δεν χρειάζεται

viii) Επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα? Όχι

ix) Στο νέο σύστημα θα γίνουν πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις στο Hardware? τροφοδοτικό ενδεχομένως

x) Θα γίνει oc στο CPU ?  -> Μικρό-Μεσαίο

xi) Θα γίνει oc στη GPU -> Όχι

- Για να αξιοποιήσω έστω και λίγο το overclocking που προσφέρει, τι μνήμες/PSU/motherboard προτείνονται;

- Δεν με απασχολεί καθόλου το gaming/ενσωματωμένες κάρτες κλπ γιατί υπάρχει η 6850 που με υπερκαλύπτει...

- Επίσης δεν με απασχολεί το θέμα της αναβάθμισης CPU, δηλαδή να πάρω το πιο καινούριο chipset και να μπορώ σε 1-2 χρόνια να αλλάξω CPU. Θα ήθελα από τώρα να φτιάξω κάτι και να κρατήσει 3-4+ χρόνια.

Που να μην έγραφες και μερικά πράγματα στο αρχικό σου ποστ..Αν και σε βλέπω να μη χρειάζεσαι και πολύ βοήθεια γιατί το πηρές σωστά το θέμα.To matlab έχει build in λειτουργίες που κάνουν χρήση πολυπύρηνων και υπάρχει και το parallel computing toolbox από οσο γνωρίζω.Τώρα για compiling,πολλοί χρησιμοποιούν FX 8 γιατί το κάνει πολύ καλά και φτηνά.

Για μένα κοιτάς σε FX 8320 ή FX 8300 (αν δεν το παρεις αμεσα).

Μητρική για oc δες αυτήν http://www.skroutz.gr/s/4046503/Gigabyte-970A-UD3P.html

Ram http://www.skroutz.gr/s/346476/G-Skill-SNIPER-F3-14900CL9D-8GBSR.html

To HEC μια χαρά ήταν.

• Like 2
Δημοσ.

Τα hec ηταν αντιστοιχα με τα xfx στην εποχη τους.Οχι τα καλυτεροτερα αλλα αρκετα τιμια..

Προσωπικα δεν θα το αλλαζα ακομα..

Δημοσ.

Ένα παλιότερο bench ίσως βοηθήσει http://www.tomshardware.com/reviews/fx-power-consumption-efficiency,3060-10.html. Δεν είναι οι 8 πυρήνες απαραίτητα καλύτεροι από 4 πιό δυνατούς. Οι Intel υπόψιν υπερισχύουν στα floating points.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ  bench για τον fx8350 

Link.png Site: CPU Benchmarks

Link.png Site: AMD FX-8350

Δημοσ.

Ένα παλιότερο bench ίσως βοηθήσει http://www.tomshardware.com/reviews/fx-power-consumption-efficiency,3060-10.html. Δεν είναι οι 8 πυρήνες απαραίτητα καλύτεροι από 4 πιό δυνατούς. Οι Intel υπόψιν υπερισχύουν στα floating points.

Η αλήθεια είναι ότι το ψαξα και επηρρεάστηκα αρκετά από αυτό... Οπότε αποφάσισα να πάω προς i5 μεριά!

Τελικά όμως αφού θα δώσω που θα δώσω κάποια χρήματα είπα να κάνω το overkill να πάρω μεταχειρισμένο τον 4770k (240 τον βρήκα) αντί για καινούριο 4690k (210ε) ή αντίστοιχο μεταχειρισμένο σε ~170ε ή κάποιον κλειδωμένο στα ~140... Δεν ξέρω αν αξίζουν τα +70ευρώ για τον σκοπό που το θέλω, αλλά ας ελπίσουμε σε βάθος χρόνου να βγάλουν τα λεφτά!

Είμαι μεταξύ αυτών των motherboards:

α) Asus Z97-K: http://www.asus.com/Motherboards/Z97K/specifications/(116ε)

β) Gigabyte Z97-D3H: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4961#sp(106ε)

γ) Κάποια άλλη εναλλακτική που να προτείνετε στα ~100-140ε

Όσον αφορά τις motherboard, είναι must να έχει PCI γιατί έχω ξεχωριστή κάρτα ήχου (οπότε και προφανώς δεν μετράει καθόλου το onboard audio - το ALC1150 της D3H πλησιάζει ίσως αυτή την κάρτα που έχω - Xonar D1)

Επίσης, δεν κοιτάω τις PCIe (για crossfire ή οτιδήποτε σχετικό αφού δεν πρόκειται να βάλω 2+ κάρτες γραφικών) και γενικά απ'ότι έχω δει όλες πλέον έχουν PCIe 3.0

Μου φάνηκε και ενδιαφέρουσα η όλη φάση με Sata Express/M.2, αυτά θα παίξουν καθόλου; Μιλάμε για περίπου 500 (με ssd) ->700MΒps (SataE) απ'ότι έχω δει, αλλά ενδέχεται να αυξηθούν οι διαφορές και να φτάσουν ταχύτητες 1GBps με SataE αν δεν κάνω λάθος.

Τον επεξεργαστή θα ήθελα να τον έχω με ένα μικρό o/c 3.8-4.0 GHz και όσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες/θόρυβο από ανεμιστήρες.

http://www.e-gate.gr/coolermaster-hyper-212-evo-rr-212e-16pk-r1.html

Αν πάρω ένα τέτοιο (έχω ήδη έναν στον E8500) θα είμαι καλυμμένος ή υπάρχουν πλέον καλύτερες λύσεις στα ~30-40ε;

Τέλος, για μνήμες αυτές:

http://www.e-shop.gr/gskill-f3-2400c10d-8gtx-8gb-2x4gb-ddr3-pc3-19200-2400mhz-tridentx-dual-channel-kit-p-PER.556272

Ευχαριστώ πολύ :)

• Like 1
Δημοσ.

Στους επεξεργαστές που κοιτάς το 3.8-4.0GHz δεν είναι oc. Τόσο έχουν boost. Από αυτά που γνωρίζω για το Matlab, μόλις πρόσφατα, σε κάποιες τελευταίες εκδόσεις, άρχισε να γίνεται και χρήση hyper threading και με μάλλον μέτρια βελτίωση. Επίσης, από ό,τι είδα το oc ωφελεί τις επιδόσεις με έναν προβλέψιμο-γραμμικό τρόπο http://www.tomshardware.com/reviews/core-i7-3960x-overclocking-efficiency,3133-6.html. Το όλο θέμα είναι πόσο βαριά πράγματα σκοπεύεις να τρέξεις εσύ.

Υπάρχουν χρήστες (από αυτά που βλέπω, δεν έχω προσωπική εμπειρία) που τρέχουν απλά projects και χρησιμοποιούν λειτουργίες που δεν είναι multithreaded. Αυτοί κάνουν δουλειά και με διπύρηνους. Ειδικά για έναν φοιτητή που απλά μαθαίνει και πειραματίζεται, ένας i3 θα ήταν ιδανικός ή ακόμα και ένας απλός διπύρηνος χωρίς hyper threading. Για αυτό μίλησα παραπάνω για τον ξεκλείδωτο επετειακό, αν το budget δεν επέτρεπε κάτι καλύτερο. Ούτως ή άλλως, σε σχέση με το σύστημα που τώρα έχεις θα έβλεπες μεγάλη διαφορά.

Άλλοι πάλι τρέχουν τόσο βαριά πράγματα που βάζουν πάνω 6πύρηνους και κάρτες tesla, quadro, titan κ.λπ. φτιάχνοντας πανάκριβα μηχανήματα. Για ένα μέσο χρήστη πιστεύω ότι ένας i5 θα ήταν απόλυτα ικανοποιητικός, ίσως και παραπάνω από ό,τι χρειάζεται.

Μεγάλη σημασία έχει από ό,τι κατάλαβα η μνήμη. Το ιδανικό είναι 1-2 gb ανά πυρήνα, ανάλογα και με την χρήση.

Σχετικά με κάρτα γραφικών, φαντάζομαι θα είδες τις επίσημες οδηγίες από την mathworks. Ειδικά αν κάνεις χρήση του Parallel Computing Toolbox θα ωφελήσουν πολύ τόσο οι περισσότεροι δυνατοί πυρήνες (οπότε ένας i5 ή ένας i7 θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση) του επεξεργαστή, όσο και η χρήση κάρτας γραφικών από Nvidia λόγω της χρήσης των CUDA cores για επιτάχυνση των υπολογισμών. http://www.mathworks.ch/products/matlab/choosing_hardware.html?nocookie=true 

Τέλος, λάβε υπόψιν (βλ. παραπάνω link) ότι πέρα από το γρήγορο start up time κάποιες λειτουργίες του Matlab είναι disk-intensive, οπότε η χρήση ssd νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη. 

Το πού τελικά θα κινηθείς το ξέρεις μόνο εσύ γιατί εσύ γνωρίζεις το πόσο βαριά πράγματα θέλεις να κάνεις τώρα και στο προσεχές μέλλον. Διαισθάνομαι ότι με έναν κλειδωμένο i5, 8gb μνήμης, κάρτα γραφικών Nvidia και έναν ssd θα ήσουν καλυμμένος και με το παραπάνω για αυτά που θέλεις. Για μεγάλες απαιτήσεις στο μέλλον ίσως πράγματι πρέπει να κοιτάξεις σε ξεκλείδωτο i7. 

Αν θέλεις δώσε περίπου το στίγμα του πού θα κινηθείς, το ποσό που θέλεις τελικά να επενδύσεις για να δούμε τί καλύτερο χωράει στις απαιτήσεις και στο budget.

Δημοσ.

Αν πας σε i7 βάλτου μια καλύτερη ψύκτρα από αυτές που σκέφτεσαι.Τον i5 δεν θα τον κοιτούσα γιατί για τη χρήση συνήθως είναι πίσω από FX 8 και ο τελευταίος συμφέρει περισσότερο.

Δημοσ.

Οι τελευταίοι Haswell i5 είναι καλύτεροι στο Matlab από οποιονδήποτε FX... Θα το διεπίστωσε και ο ίδιος ψάχνοντας για το θέμα. Καλύτερη ψύκτρα να κοιτάξει αν πάει σε i7 ξεκλείδωτο και σκοπεύει να κάνει oc πάνω από 4.2-4.3GHz. 

Δημοσ.

@pnick

Εννούσα η ελάχιστη συχνότητα να είναι 4.0 και με boost να φτάνουν παραπάνω. Ή δεν λειτουργεί έτσι το o/c και υπάρχει μόνο μια συχνότητα;

Τα projects είναι άπειρου χρόνου εκτέλεσης πρακτικά, αλλά τα σταματάω όταν πάρω ικανοποιητικά αποτελέσματα... Γενικά μιλάμε για ώρες σε αρχικό στάδιο, αλλά όταν είναι να βγουν κάποια τελικά αποτελέσματα μιλάμε για μέρες. Οπότε έχει μεγάλη διαφορά να παίρνω αποτέλεσμα κάθε 1 ώρα ή κάθε 40 λεπτά π.χ.

Επίσης αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να το πας ένα βήμα πιο πέρα στην περίπτωση ας πούμε επαναλαμβανόμενων αλγορίθμων. Αν για παράδειγμα κάνει μια βδομάδα για να τελειώσει 7 επαναλήψεις ένα σύστημα και ένα άλλο κάνει 3.5 μέρες, τότε έχεις άλλες 3.5 διαθέσιμες για να τρέξεις ίσως μέχρι και 14 επαναλήψεις (αν πρόκειται για αναλογική σχέση). Έτσι μπορούν να βγουν επιπλέον συμπεράσματα (πχ μπορεί ο αλγόριθμος να μη βελτιώνει τα αποτελέσματα για > 10 επαναλήψεις οπότε είναι ένα συμπέρασμα που χρονικά θα ήταν ανέφικτο με το πρώτο σύστημα να δεις και να παρατηρήσεις - ιδιαίτερα σημαντικό).

Τώρα επί της ουσίας, ίσως δεν ήταν ξεκάθαρο όπως το γραψα αλλά έχω ήδη προχωρήσει στην αγορά του i7 4770k (τον βρήκα 240 μεταχειρισμένο), οπότε γι'αυτό ζήταγα γνώμες για Z97 motherboards:

α) Asus Z97-K: http://www.asus.com/...specifications/(116ε)

β) Gigabyte Z97-D3H: http://www.gigabyte....spx?pid=4961#sp(106ε)

γ) Κάποια άλλη εναλλακτική που να προτείνετε στα ~100-140ε

Προς το παρόν δεν νομίζω να αγοράσω κάποια άλλη gpu, θα περιμένω να δω τι βελτιώσεις θα έχω με το νέο σύστημα πρώτα. Όπως επίσης και ssd, που έχω ήδη.

Γίνεται να αλλάζεις τον πολλαπλασιαστή μέσα από windows? Δηλαδή γενικά να τον έχω στο 35 και αν θέλω να τρέξω κάτι συγκεκριμένο (πχ για > 10 ώρες) να το βάζω 42-43; Σ'αυτή την περίπτωση σίγουρα θα χρειαστεί καλή ψύκτρα απ'ότι λέτε οπότε προς τα πού να κινηθώ; Δεν έχω πρόβλημα και γύρω στα 40-50ε να είναι, ή λέμε για παραπάνω; Αν αυτό δεν γίνεται τότε θα τον έχω μόνιμα γύρω στο 40, οπότε ίσως μια φτηνότερη αρκεί. Τι προτείνετε;

Γενικώς το budget είναι πέρα από τα 240 για cpu: ~80 για μνήμες http://www.e-shop.gr...it-p-PER.556272, ~120 για m/b και ~40 για ψύκτρα.

Δημοσ.

@pnick

Εννούσα η ελάχιστη συχνότητα να είναι 4.0 και με boost να φτάνουν παραπάνω. Ή δεν λειτουργεί έτσι το o/c και υπάρχει μόνο μια συχνότητα;

Αυτό είναι το turbo boost και το κάνει μόνο του,στο o/c του ορίζεις εσύ μέχρι που να πάει μέγιστα αλλά μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει και το speed step που κατεβάζει την συχνότητα όταν δεν κάνει κάτι.

Με το Intel® Extreme Tuning Utility μπορείς να κάνεις το overclock μέσα από τα windows έχει και λειτουργία που μπορείς να του ορίσεις σε μια εφαρμογή ένα προφίλ που έχεις φτιάξει από πριν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...