Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι στην φάση που ψάχνω για μεταπτυχιακά και έχω πέσει στο ανώτερο δίλημμα, να αναφέρω και λίγο το background μου τελειώνω φέτος με το καλό το πολυτεχνείο με ένα μέσο όρο 7.5+, η διπλωματική μου αφορά τα δίκτυα (LTE, uplink scheduling) και έχω μια 3μηνη εργασιακή εμπειρία στο ΙΤ σε μεγάλη πολυεθνική του κλάδου. Το πρόβλημα  δεν είναι μόνο το δίλημμα  ΙΤ ,Security αλλά και που να στοχευσω για μεταπτυχιακό. Ειδικότερα:

1) Αξίζει να προσπαθήσω για μεγάλα ονόματα εάν το κόστος τους είναι υψηλό* ? Και για να αναφέρω συγκεκριμένα ένα μεταπτυχιακό σε καλό πανεπιστήμιο στην Ολλανδία (πχ. Eindhoven) με ένα μικρότερο κόστος ζωής, από ένα πιο γνωστό πανεπιστήμιο σε μια πιο ακριβή χώρα (πχ. EPFL, Eλβετια)  αξίζει? Η διαφορά σε εργασιακές ευκαιρίες και στην μετέπειτα καριέρα μου αξίζει τα παραπάνω λεφτα για ένα πτυχίο με όνομα στην διεθνή αγορά?

2) Ποιος κλάδος πληροφορικής αξίζει κανείς να εξειδικευτεί κάνεις αυτή την στιγμή? Ξέρω οτι πρέπει να διαλέξεις βάση το τι σου αρέσει και όχι τι έχει λεφτα γιατί τα πράγματα αλλάζουν αλλά το να έχω εικόνα της κατάστασης σήμερα δεν είναι κακό. Και να αναφέρω ενα παράδειγμα σε πολλούς αρέσει να γράφουν κώδικα αλλά σήμερα αυτή η αγορά πάει Ινδία, οκ θα υπάρχει δουλειά εαν κάποιος ειναι κάλος αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μείωση στις θέσεις σε σχέση με παλιότερα. Οπότε ποιος τομέας εχει άνθηση κατά την γνώμη σας (ΙΤ, Security, networks.. κάτι άλλο?)

Έχω δει ολα τα παρόμοια θεματα και δεν βρήκα απάντηση γι αυτό ανοίγω άλλο θέμα. 

Ευχαριστώ

*Λεφτά και για τα 2 υπάρχουν αλλά είναι ένα κεφάλαιο που έχω για 1 φορά και πρέπει να γίνει όσο τον δυνατόν καλύτερη "επένδυση" του γιατί δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει.

Δημοσ.

1) Νομίζω μόνο αν έχεις σκοπό να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα. Εκτός κι αν η διαφορά ανάμεσα στα ιδρύματα είναι χαοτική γιατί συγκρίνεις π.χ. Stanford με πορτοκάλια, στην αγορά εργασίας το όνομα του ιδρύματος έχει πολύ λιγότερη σημασία από το τι άλλο λέει το βιογραφικό σου. Φυσικά είναι αδύνατον να υπολογίσεις αν θα κάνεις ποτέ απόσβεση το έξτρα κόστος, οπότε για μένα μια καλή τακτική είναι να υποθέσεις πως δεν θα το κάνεις και να αποφασίσεις ανάλογα με βάση τα υπόλοιπα κριτήρια που έχεις.

2) "Προφητεύω" οπότε μη σε πάρω στο λαιμό μου, αλλά security νομίζω ότι υπάρχουν πολύ ωραίες δουλειές-φιλετάκια και στο μέλλον θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Υπόψιν όμως ότι όταν στοχεύεις σε τέτοιες high class δουλειές πρέπει να λάβεις υπόψη πως θα χρειαστεί να πας εσύ να τις βρεις (ενδεχομένως/πιθανόν στο εξωτερικό), γιατί οι πιθανότητες να υπάρχει αξιόλογος εργοδότης για world class security researcher π.χ. στη Λάρισα δεν είναι πολύ μεγάλες.

Δεν ισχύει το ότι η αγορά για κώδικα πάει Ινδία, ή για να το θέσω πιο σωστά: το τμήμα της αγοράς στο οποίο έχεις ανταγωνισμό από Ινδία είναι ένα τμήμα στο οποίο έτσι κι αλλιώς δε θέλεις να βρίσκεσαι.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση ο στόχος είναι ούτως ή άλλως να παραμείνω στην χώρα που θα πάω. Γι αυτό ακριβώς και επέρριψα την Αγγλία (η έλλειψη placement κατά το μεταπτυχιακό είναι καθοριστικό για μένα). Όσο αφορά το security έχεις κάποια άποψη πάνω σε ιδρύματα και γενικά post-graduate σπουδές? Μέχρι τώρα στο μάτι έχω βάλει αυτό  αλλά δεν έχω βρει πληροφορίες ή κάποιον απόφοιτο να μιλήσω για την ποιότητα.

Δημοσ.

Για άλλες χώρες δεν ξέρω, αλλά αν αποφασίσεις να πας σε δυνατό πανεπιστήμιο της Αμερικής, και είσαι πολύ καλός, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σε "καπαρώσουν" (ακόμα και να σε "τσιμπήσουν") εταιρείες πριν καν τελειώσεις τις σπουδές σου.

Προφανώς όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, άρα μιλάμε για "ρίσκο" με μεγάλο οικονομικό κόστος. Στην Αμερική η παραπάνω τακτική των εταιρειών να ερευνούν για προσλήψεις σε δυνατά πανεπιστήμια είναι πολύ πιο διαδεδομένη, θα τολμούσα να πω και παγιωμένη, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Τελευταία πάντως έχει αυξηθεί και το trend για προσλήψεις που δεν απαιτούν πτυχίο. Όπως και να έχει ψάξου λιγάκι και για Co-op Student Programs.

http://techpageone.dell.com/business/universities-adapt-to-no-degree-required-hiring/#.U-s7_aNh6Yw

Δημοσ.

2) "Προφητεύω" οπότε μη σε πάρω στο λαιμό μου, αλλά security νομίζω ότι υπάρχουν πολύ ωραίες δουλειές-φιλετάκια και στο μέλλον θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Υπόψιν όμως ότι όταν στοχεύεις σε τέτοιες high class δουλειές πρέπει να λάβεις υπόψη πως θα χρειαστεί να πας εσύ να τις βρεις (ενδεχομένως/πιθανόν στο εξωτερικό), γιατί οι πιθανότητες να υπάρχει αξιόλογος εργοδότης για world class security researcher π.χ. στη Λάρισα δεν είναι πολύ μεγάλες.

Και εγώ για security θα σου έλεγα αρκεί να το θέλεις και να το αγαπάς το αντικείμενο.

Αν το επιλέξεις όπως λέει και ο defacer στο θέμα εργασία θα κοιτάξεις εξωτερικό και μόνο.

Επίσης να έχεις υπόψιν ότι θα πρέπει να πάρεις και διάφορες πιστοποιήσεις που μετράνε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αλλά κοστίζουν και πάρα πολλά λεφτά για να τις πάρεις πχ

από Link.png Site: SANS

CompTIA Security+

OSCP

CCNP

και άλλα..

Δημοσ.

Όσο αφορά το security έχεις κάποια άποψη πάνω σε ιδρύματα και γενικά post-graduate σπουδές? Μέχρι τώρα στο μάτι έχω βάλει αυτό  αλλά δεν έχω βρει πληροφορίες ή κάποιον απόφοιτο να μιλήσω για την ποιότητα.

Δεν έχω, όχι. Αλλά πιο σημαντικό για την εξέλιξή σου θα είναι το να παρακολουθείς γνωστά ονόματα του χώρου (twitter/blogs/conventions) και να το δουλεύεις μόνος σου παρά το ποιό πρόγραμμα θα παρακολουθήσεις. Which is not to say ότι το πρόγραμμα είναι άσχετο άμεσα ή ακόμα και έμμεσα (σε καλά προγράμματα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίσεις αξιόλογους συμφοιτητές/μελλοντικούς συναδέλφους και αυτό σε μάκρος χρόνου μπορεί να είναι από το πιο σημαντικά υλικά στη συνταγή της καριέρας σου), αλλά σίγουρα δεν είναι και να χάσεις τον ύπνο σου για να επιλέξεις ανάμεσα σε 2.

Δημοσ.

Για άλλες χώρες δεν ξέρω, αλλά αν αποφασίσεις να πας σε δυνατό πανεπιστήμιο της Αμερικής, και είσαι πολύ καλός, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σε "καπαρώσουν" (ακόμα και να σε "τσιμπήσουν") εταιρείες πριν καν τελειώσεις τις σπουδές σου.

Προφανώς όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, άρα μιλάμε για "ρίσκο" με μεγάλο οικονομικό κόστος. Στην Αμερική η παραπάνω τακτική των εταιρειών να ερευνούν για προσλήψεις σε δυνατά πανεπιστήμια είναι πολύ πιο διαδεδομένη, θα τολμούσα να πω και παγιωμένη, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Τελευταία πάντως έχει αυξηθεί και το trend για προσλήψεις που δεν απαιτούν πτυχίο. Όπως και να έχει ψάξου λιγάκι και για Co-op Student Programs.

http://techpageone.dell.com/business/universities-adapt-to-no-degree-required-hiring/#.U-s7_aNh6Yw

Eκτος απο οτι το budget ανεβαίνει σε πολύ μεγαλα επίπεδα ο κίνδυνος να φάω πόρτα λόγο άδειας παραμονής με αποτρέπει, σε σχέση με μια πιο σίγουρη επιλογή όπως είναι η Ευρώπη.

Και εγώ για security θα σου έλεγα αρκεί να το θέλεις και να το αγαπάς το αντικείμενο.

Αν το επιλέξεις όπως λέει και ο defacer στο θέμα εργασία θα κοιτάξεις εξωτερικό και μόνο.

Επίσης να έχεις υπόψιν ότι θα πρέπει να πάρεις και διάφορες πιστοποιήσεις που μετράνε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αλλά κοστίζουν και πάρα πολλά λεφτά για να τις πάρεις πχ

από Link.png Site: SANS

CompTIA Security+

OSCP

CCNP

και άλλα..

Κατα την γνώμη σου αυτες οι πιστοποιήσεις πρεπει να γίνουν πριν / μετα ή κατα την διάρκεια των σπουδών (κατι που φοβάμαι θα ειναι δύσκολο λόγο φόρτου) ? εχω ενα χρόνο κενό μέχρι τον Σεπτ. του 2015 που με το καλο θα πρέπει να φυγω. και δεν ξερω εαν προλαβαίνω ίσως κανένα CCNA ή κάτι αντίστοιχο.

Δεν έχω, όχι. Αλλά πιο σημαντικό για την εξέλιξή σου θα είναι το να παρακολουθείς γνωστά ονόματα του χώρου (twitter/blogs/conventions) και να το δουλεύεις μόνος σου παρά το ποιό πρόγραμμα θα παρακολουθήσεις. Which is not to say ότι το πρόγραμμα είναι άσχετο άμεσα ή ακόμα και έμμεσα (σε καλά προγράμματα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίσεις αξιόλογους συμφοιτητές/μελλοντικούς συναδέλφους και αυτό σε μάκρος χρόνου μπορεί να είναι από το πιο σημαντικά υλικά στη συνταγή της καριέρας σου), αλλά σίγουρα δεν είναι και να χάσεις τον ύπνο σου για να επιλέξεις ανάμεσα σε 2.

Έχω υπόψιν μου τι εννοείς αλλά δυστυχώς το επίπεδο τέτοιων blogs ειναι αρκετά υψηλό και δεν είμαι σε θέση να καταλάβω 100% τι αναφέρεται πολλές φορές (μιλάω για security ).

Δημοσ.
Έχω υπόψιν μου τι εννοείς αλλά δύστυχος το επίπεδο τέτοιων blogs ειναι αρκετά υψηλό και δεν είμαι σε θέση να καταλάβω 100% τι αναφέρεται πολλές φορές (μιλάω για security ).

Η εργασία σου λοιπόν για σήμερα και για όλη την υπόλοιπη επαγγελματική σου ζωή είναι να αποκτήσεις αρκετή εξοικείωση για να μπορείς να καταλάβεις.  :)

Θα σου πρότεινα εκτός των άλλων να γίνεις ο καλύτερος επισκέπτης του http://security.stackexchange.com/, ο,τι δεν καταλαβαίνεις να το ψάχνεις κι ο,τι δεν το βρίσκεις να το ρωτάς μόνος σου.

Δημοσ.

Κατα την γνώμη σου αυτες οι πιστοποιήσεις πρεπει να γίνουν πριν / μετα ή κατα την διάρκεια των σπουδών (κατι που φοβάμαι θα ειναι δύσκολο λόγο φόρτου) ? εχω ενα χρόνο κενό μέχρι τον Σεπτ. του 2015 που με το καλο θα πρέπει να φυγω. και δεν ξερω εαν προλαβαίνω ίσως κανένα CCNA ή κάτι αντίστοιχο.

Μετα γιατί έχουν πάρα πολύ διάβασμα.

Πριν αποφασίσεις ρίξε και μια ματιά στις τιμές.....

To CCNA αφορά τα δίκτυα και είναι εισαγωγικό.

Δημοσ.

1) Νομίζω μόνο αν έχεις σκοπό να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα. Εκτός κι αν η διαφορά ανάμεσα στα ιδρύματα είναι χαοτική γιατί συγκρίνεις π.χ. Stanford με πορτοκάλια, στην αγορά εργασίας το όνομα του ιδρύματος έχει πολύ λιγότερη σημασία από το τι άλλο λέει το βιογραφικό σου. Φυσικά είναι αδύνατον να υπολογίσεις αν θα κάνεις ποτέ απόσβεση το έξτρα κόστος, οπότε για μένα μια καλή τακτική είναι να υποθέσεις πως δεν θα το κάνεις και να αποφασίσεις ανάλογα με βάση τα υπόλοιπα κριτήρια που έχεις.

Δεν ισχύει το ότι η αγορά για κώδικα πάει Ινδία, ή για να το θέσω πιο σωστά: το τμήμα της αγοράς στο οποίο έχεις ανταγωνισμό από Ινδία είναι ένα τμήμα στο οποίο έτσι κι αλλιώς δε θέλεις να βρίσκεσαι.

Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς με αυτό?

Δημοσ.

Ok ευχαριστώ πολυ ολους θα τα εχω ολα στα υπόψιν μου. Εαν υπάρχει κανεις με προσωπική εμπειρία κανω στο θέμα του μεταπτυχιακό σε αυτόν τον κλάδο ας μου στείλει ενα πμ, ή ας απαντήσει εδώ. Ευχαριστώ και πάλι!

Δημοσ.

Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς με αυτό?

Ότι δε θέλεις να τοποθετήσεις τον εαυτό σου στην κατάσταση όπου προσπαθείς να κάνεις underbid τον Ινδό για customization σε wordpress ή οτιδήποτε άλλο. Όποιος κάνει outsource σε Ινδό δεν το κάνει επειδή του εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη αλλά επειδή είναι φτηνότερα. Ο,τι δουλειά κι αν κάνεις, ποτέ δε θέλεις να βρεθείς να ανταγωνίζεσαι στην τιμή γιατί αυτό είναι πάντα race to the bottom.

Αντίθετα θέλεις να βρεθείς σε ένα χώρο όπου το IT είναι what the company does. Η δουλειά σου θα εκτιμάται, σίγουρα δεν πρόκειται να τη δώσουν στην Ινδία, και η αμοιβή θα είναι ανάλογη.

Δημοσ.

"το όνομα του ιδρύματος έχει πολύ λιγότερη σημασία" Διαφωνώ με αυτή την πρόταση γιατί όπως έχω δεί και το έχω ζήσει αρκετά χρόνια τώρα το 'καλό όνομα' ενός πανεπιστημίου πάντα βοηθάει στο αρχικό ξεσκαρτάρισμα, ειδικά σε άτομα με μικρή εμπειρία. Εάν κάποιος έχει εμπειρία τότε ναι ισχύει το "τι άλλο λέει το βιογραφικό σου". Επίσης το "καλό όνομα' βοηθάει και σε μια μεταγραφή αργότερα στη καριέρα κάποιου για τον ίδιο λόγο, οτι δυστυχώς ή ευτυχώς το HR ξέρει (ή δεν ξέρει) τα μέγαλα ονόματα και βοηθάει στη δικτύωση έτσι ώστε να βρείς μια δουλειά χωρίς αγγελία. 

Άλλο ένα πράγμα που το έχω βιώσει ο ίδιος είναι ο τίτλος του πτυχίου/μεταπτυχιακού, όσο πιο απλός είναι, βλέπε Computer Science, Software Engineering, Information Security και όχι Information and Network Administration for e-Business (τυχαίο παράδειγμα μην βαράτε), διευκολύνει αρκετά, την εύρεση εργασίας γιατί το θεωρούν πιο στυβαρό. Fuck me right????

Εφόσον το σκέφτεσαι για security και έχεις χρόνο αγόρασε και διάβασε για CISSP. Ακόμα και εαν δεν έχεις την εμπειρία θα την αποκτήσεις και θεωρείται η ναυαρχίδα για IT security δουλειές και μετά εαν θέλεις ή ανάλογα το τι βρίσκεις διάβασε για CCNA, OSCP, CISA, CISM, CSSLP και ότι άλλο θες.

Αυτά από εμένα

Δημοσ.

Για μένα νομίζω έχεις ήδη απαντήσει στην ερώτησή σου μόνο σου. Εφ'όσον σκοπεύεις να εργαστείς στη χώρα στην οποία θα κάνεις το μεταπτυχιακό να επιλέξεις και το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στο οποίο μπορείς να πας. Αν σε παίρνει οικονομικά να πας στο EPFL να το κάνεις με κλειστά μάτια.

Οι δουλειές για κώδικα πάντως δεν λιγοστεύουν. Ίσα ίσα η αγορά κάθε χρόνο πάει και καλύτερα. Οι Ινδοί κινέζοι κτλ καλύπτουν το lower market segment οπότε τελικά δεν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Εμένα τελική μου συμβουλή είναι βρες τι είναι αυτό που γουστάρεις και κάντο. Μην το κάνεις απλά επειδή έχει υψηλό Hype.

Δημοσ.

1) Τοπ πανεπιστήμιό νομίζω είναι θετικό, αλλά θα σου πρότεινα αντί να το δεις σαν επιλογή ονόματος, να το δεις σαν επιλογή content. Ποιο μεταπτυχιακό σου προσφέρει περισσότερα σε αυτό που θες να κάνεις. Π.Χ. για ΕΕ, το αν θα μπορέσεις να δουλέψεις λιγάκι σε clean room,  αντι να μείνεις μονο στο σχεδιασμό, και τι equipment υπάρχει. Η εαν υπάρχει κάποιος γνωστός καθηγητής με τον οποίο μπορείς να δουλέψεις σε  state-of-the-art σε κατι που σε ενδιαφέρει εσένα. Πόση ευελιξία έχεις στα μαθήματα που θα πάρεις και κατα ποσο φυσικά σε ενδιαφέρουν. Για security δεν γνωρίζω δυστυχώς παραπάνω. Παντως, εαν καποιο προγραμμα ειναι πιο κοντα με την υλη απο τα certification που θες να παρεις, τοτε +.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...