Luxx Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 (επεξεργασμένο) Θελω να παρω 2-4 ανεμιστηρες για το κουτι μου, phantom 410. Για να ξεκινησω, διαβασα οτι δεχεται 3pin ανεμιστηρες το fan controller που εχει. Δε ξερω ομως ποσους ακομα ανεμιστηρες δεχεται ο fan controller. Τους υπολοιπους τους συνδεω στη μητρικη και κοιταω να εχουν pwm; Η μητρικη δεχεται και 4-pin; Ηδη εχει 3. Εναν μπροστα, εναν πισω και εναν πανω. Ολοι συνδεδεμενοι στο fan controller. Θελω να βαλω ακομα εναν πανω, εναν μπροστα, ενα πλαι και ενα πισω απο το hdd cage ( interior pivot ). Για μπροστα σκεφτομαι αυτον : NOISEBLOCKER BLACKSILENT Και για πανω, κατι απλο οπως αυτο : AEROCOOL LIGHTNING LED Τωρα για πλαι δεν ακουω και τα καλυτερα, μπορει και να μη βαλω.. Ουτε στο hdd cage.. Θα δειξει. Θελω να ρωτησω ποιος ο λογος να βαλεις ανεμιστηρα στο κατω μερος του κουτιου; Απο τη στιγμη που το κουτι ακουμπαει στο πατωμα, πως θα ρουφαει αερα για να τον στελνει μεσα στο κουτι; Ο πλαινος ανεμιστηρας ειναι Push ή Pull; Ενας ανεμιστηρας 140mm με μεγιστες στροφες 1000 ειναι καλυτερος απο εναν 120mm ανεμιστηρα με 1200 στροφες; Υπαρχει καποιος μαθηματικος τυπος για υπολογισμο; Θελω να αγορασω αθορυβους ανεμιστηρες, αλλα να μην ειναι πολυ ακριβοι. Τι μπορω να διαλεξω; Το κουτι μου εχει τους nxtz perfomance, αλλα ειναι λιγο ακριβοι για να παρω μερικους. Γενικοτερα σε εναν ανεμιστηρα τι ακριβως προσεχουμε; Το noise και airflow; Πως μπορω να μετρησω τη θερμοκρασια που εχει το μηχανημα οταν παιζω καποιο παιχνιδι; Εαν πατησω alt+tab, μεχρι να δω το προγραμμα σιγουρα θα εχει πεσει η θερμοκρασια 1,2 βαθμους κελσιου. Παμε λιγο και στο κουτι του φιλου μου. Antec One. Μου παραπονιεται για θερμοκρασιες, εγω του λεω οτι ειναι λογικες. Ομως σημερα παρατηρησα οτι εχει μονο δυο ανεμιστηρες, εναν πανω και εναν πισω, οι οποιοι και οι δυο διωχνουν τον αερα. Κανενας ανεμιστηρας δε φυσαει αερα προς τα μεσα! Ειναι φυσιολογικο; Σκεφτομαι να βαλω ακομα δυο ανεμιστηρες για να τραβανε αερα. Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2014 από Luxx Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Skr1ll3x Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Παμε στο κουτι του φιλου.. Στο κουτι του φιλου λειπουν 2 ανεμιστηρες 120αριδες να βαζουν αερα.. ή, αν τον παιρνει απο θεμα χωρων για τις βιδες, εναν 20-22αρι (200-220mm).. Τον πανω και τον πισω να τους αφησει σαν exhaust (εξαγωγη).. Ναι εχει θεμα με θερμοκρασιες γιατι δεν υπαρχει κατι να βαζει κρυο-φυσιολογικο αερα μεσα στο κουτι.. ουσιαστικα το μονο που κανει ειναι να πεταει τον ζεστο αερα της vga και του cpu εξω.. πραγμα που δεν το καταφερνει στον καλυτερο βαθμο γιατι δεν υπαρχει καλο airflow μεσα στο κουτι (εισαγωγη κρυου > εξαγωγη ζεστου). Για τα δικα σου, πλαινος ανεμιστηρας δεν χρειαζεται.. το μονο που κανει ειναι να χαλαει την ροη του αερα μεσα στο κουτι (εισοδος απο μπροστα, εξοδος προς τα πισω και πανω). Ουσιαστικα στο πλαι αν βαλεις ανεμιστηρα να εισαγεις ειναι σαν να μπαινει αερας "σποντα" στην μεση της ροης.. Κατ'εμε, λαθος! Ο κατω ανεμιστηρας μπορει να βαζει αερα καθως τα περισσοτερα κουτια ειναι υπερυψωμενα (λογω των ποδιων). Αλλα και ο κατω ανεμιστηρας ειναι αχρηστος μιας και αν εχεις 1-2 120-140αριδες μπροστα ή εναν 220αρι ειναι υπεραρκετοι, και το μονο που θα κερδισεις με εναν ακομα να εισαγει αερα ειναι.. σκόνη! Καλο θα ηταν να μην πας σε 15 διαφορετικες μαρκες ανεμιστηρων μεσα στο κουτι γιατι θα γινει μπαχαλο απο θεμα στροφων.. Εγω προσωπικα στο δικο μου αν κοιταξεις και τις φωτογραφιες στην υπογραφη μου, εχω 6 ανεμιστηρια Corsair 120αρια SP Quiet edition. Τα 2 στην οροφη να βγαζουν, το 1 πισω να βγαζει, τα 2 πανω στην ψυχτρα να πετανε προς τα πισω τον αερα σε push/pull και το 1 μπροστα στα υψος των drive bays να βαζει απο μπροστα αερα.. Και μπροστα επισης στο υψος των hdd cage εχω εναν 220αρι Bitfenix Spectre Pro.. Για το κουρσαρια που ειναι πανω,πισω και μπροστα θα μπορουσα να ειχα βαλει και τα AF edition που πετανε πιο "ανοιχτα" τον αερα μεσα στο κουτι παρα τα SP που πετανε πολυ "ευθεια" τον αερα, αλλα anyway.. Τα 6 φουρφουρια της Corsair ειναι απολυτως αθορυβα.. Τα 4 (2 πανω 1 πισω και τον μεγαλο μπροστα) τα ελεγχω με το fan controller του 600Τ.. Το 1 μπροστα το κουρσαρακι το χω βαλει να τον ελεγχει η mobo αναλογα τις θερμοκρασιες στο auto.. Τους 2 της ψυχτρας (αυτοι ειναι 4πινοι pwm) τους ελεγχω επισης απο την mobo αυτοματα αναλογα τις θερμοκρασιες του cpu.. Ναι στους ανεμιστηρες κοιταζεις τα dB (θορυβο) και τις στροφες.. Για τους ανεμιστηρες της ψυχτρας ή ενος ψυγειου υδροψυξης κοιταζεις την στατικη πιεση (static pressure), οπου κοιτας οσο το δυνατον να ειναι υψηλη.. Οσο μεγαλυτερος ο αριθμος τοσο περισσοτερο αερα "πεταει" πανω σε ενα συγκεκριμενο σημειο (που αυτο ειναι είτε η ψύχτρα είτε το ψυγειο) Αυτα σε γενικες γραμμες γιατι ειμαι λιγο πριν τον υπνο και δουλευω σε κανα 5ωρο. Ελπιζω να πηρες μια γενικη εικονα και να μην σε μπερδεψα.. Καλο σου βραδι! 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Ειναι δυνατον ολοκληρη εταιρια σαν την antec να εφτιαξε κουτι, το οποιο εγινε αρκετα γνωστο και με καλες κριτικες, και να μην εβαλε ανεμιστηρες για εισοδο αερα; Δε μπορω να το καταλαβω.. Γινεται να βαλεις δυο ανεμιστηρες στην ψυκτρα; Δε το ηξερα.. Εμενα ο ανεμιστηρας της ψυκτρας πεταει αερα προς τη μερια των οπτικων δισκων, ετσι το εδειχναν οι οδηγιες. Τωρα για ανεμιστηρες δε ξερω τι να αγορασω.. Εχω μπερδευτει. Επισης δε ξερω αν ο fan controller μου μπορει να διαχειριστει και αλλους ανεμιστηρες. Δε το γραφει καπου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Skr1ll3x Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Στην ψυχτρα μπορεις να βαλεις σε push/pull διαταξη 2 ανεμιστηρες.. κερδιζεις λιγους βαθμους ετσι.. Τωρα για το Antec δεν γνωριζω απαντηση.. Δεν ειναι απαραιτητο στα παρελκομενα παντως να σου καλυβει ολες τις αναγκες.. Οσο για το ποσα σηκωνει ο fan controller σου, απλα ψαξε ποσα καλωδια εχει για φουρφουρια.. Οσα εχει τοσα φορτωσε.. Τον ανεμιστηρα στην ψυχτρα σου γυρνα τον τουμπα απο την μερια που ειναι οι ram (δεξια της ψυχτρας) και βαλτον να πεταει αερα προς τα εξω (προς τα πισω).. Ο ζεστος αερας θελεις να βγαινει εξω οχι να μενει μεσα στο κουτι..ασε που ετσι κοντραρει τον αερα που εισερχεται απο τους μπροστινους ανεμιστηρες με αποτελεσμα να διαλυεις την ροη που υπαρχει εσωτερικα.. Απο ανεμιστηρες υπαρχουν παρα πολλες επιλογες γενικα.. Αν θες αθορυβους και καλους (λιγο τσιμπημενους βεβαια) πας για Noctua NF F12/ Corsair Quiet edition/ NoiseBlockers.. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Η τιμη rpm που γραφει σε εναν ανεμιστηρα ειναι η μεγιστη που μπορει να παρει; Θα παρω εναν noiseblocker multiframe για αρχη. Απλα δε ξερω αν θελω την εκδοση με τις 1250rpm ή με τις 1800rpm. Λογικα η πρωτη με καλυπτει; Βεβαια ο συγκεκριμενος τυπος δεν υπαρχει σε 140mm, οποτε αναγκαστικα θα κοιταξω και αλλη εταιρια. Οσο για τη ψυκτρα, εχω την εντυπωση οτι ρουφαει αερα προς τη cpu, δε βγαζει αερα.. Ισως να κανω και λαθος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
booZe Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Δες και τους 14άρηδες της ThermalRight (TY-147, TY-141 και X-Silent 140), ήσυχοι και αποδοτικοί. Πρόσεξε ότι οι TY-14x είναι μεν 140mm αλλά με τρύπες στήριξης στα 120mm -αν δεν δέχεται το κουτί στις ίδιες θέσεις 12άρηδες, δεν θα μπορείς να τους βάλεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Ειναι 4pin, Ο fan controller δεχεται 3pin. Να μου πεις υπαρχει και μετατροπεας. Αλλα εχω καταληξει στο συγκεκριμενο noiseblocker για το κουτι μου. Εχω cpu cooler την Cooler Master Hyper 412S. Εκανα λαθος οτι εχει 1 ανεμιστηρα. 2 εχει και τα εχω ετσι οπως ειπες σε διαταξη. Απο τις μνημες ραμ ρουφαει αερα και τον πεταει απο το πισω μερος του κουτιου. Αυτο που δε καταλαβαινω ειναι οτι δουλευει ανεξαρτητη. Δε μπορω να την ρυθμισω με το speedfan. Πως ακριβως ρυθμιζεται; Αυτοματα απο την μητρικη; Γιατι δε την βρισκω πλεον στο σκρουτζ; Εχει αποσυρθει; Παρουσιασε προβληματα; Ειδα οτι εχει βγει και slim εκδοση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Physiciant Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2014 Γενικά ο fan controller μπορεί να ρυθμίζει ορισμένα watts. Προσωπικά στον δικό μου που μπορεί να ρυθμίζει μέχρι 5, έβαλα ακόμα έναν αλλά οι στροφές όλων των ανεμιστήρων είναι πολύ χαμηλές έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τον κάψω. Πάντως ρίξε και μια ματιά στους Enermax ανεμιστήρες, πιστεύω είναι πολύ καλή επιλογή Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 7 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 7 Αυγούστου 2014 Μια αποψη για τους arctic cooling v12 που ειναι και φθηνοι; Εχουν καλες κριτικες. Στο eshop βλεπω οτι εχει την rev.2. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Εχει την asrock 970 pro3 r.2.0, AMD Phenom II X4 965 3.4 GHz, και Cpu Cooler Xigmatek Loki SD963. Ειδα οτι η μητρικη δεχεται μεχρι 2 chasis fans, δλδ οσους εχει και τωρα.. Τους υπολοιπους που θα προσθεσω που θα τους συνδεσω; Στο τροφοδοτικο; Θα δουλευουν με φουλ ταχυτητα; To τροφοδοτικο ειναι αυτο : http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=27538&cat=17 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Την λειτουργια pwm που εχουν οι ανεμιστηρες, την ενεργοποιουν μονο οταν συνδεονται πανω στη μητρικη; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Physiciant Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 8 Αυγούστου 2014 Ναι η λειτουργία pwm ενεργοποιείται πάνω στη μητρική μόνο όταν χρησιμοποιείς 4pin connector. Αν συνδέσεις ανεμιστήρα κατευθείαν πάνω στο τροφοδοτικό θα δουλεύει σε full στροφές αυτόματα. Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε με 4pin Molex ή με αντάπτορα αν ο ανεμιστήρας έχει 3pin-4pin. Μην ανησυχείς για το τροφοδοτικό, οι ανεμιστήρες καταναλώνουν ελάχιστο φορτίο. Μπορείς να τοποθετήσεις περισσότερους 4pin ανεμιστήρες πάνω στη μητρική αν χρησιμοποιήσεις αυτό το καλώδιο. Πρόσεξε όμως ότι οι ανεμιστήρες που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι ίδιων στροφών αλλιώς η ρύθμιση απ' τα bios θα γίνει μόνο για τον έναν καθώς η μητρική διαβάζει μόνο μία μέτρηση. http://www.eworld.com.gr/products/details/2279/Nanoxia-4-Pin-PWM-Fan-Y-Power-Extension-Sleeved-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BF-Red Αντάπτορας 4pin Molex->3pin http://www.e-shop.gr/sharkoon-adapter-4-pin-to-3-pin-p-PER.804330 Επίσης υπάρχει αυτό το καλώδιο αν το χρειαστείς http://www.e-shop.gr/sharkoon-3-pin-y-cable-p-PER.804329 και τέλος αν πάρεις οποιοδήποτε καλώδιο που καταλήγει σε 3pin, πρόσεξε το 3pin να μην έχει πλαστικό γύρω γύρω(όπως ο αντάπτορας Molex που σου πρότεινα) για να μπορείς να τοποθετήσεις κάποιον ανεμιστήρα που έχει υποδοχή 4pin. π.χ αυτό το καλώδιο έχει πλαίσιο γύρω γύρω απ' το 3pin http://www.eworld.com.gr/products/details/2562/Nanoxia-4-Pin-Molex-to-2x-3-Pin-Fan-Cable-Adapter-(900100015) Και κάτι ακόμα..αν δε θες να δουλεύουν οι ανεμιστήρες που θα συνδέσεις πάνω στο τροφοδοτικό σε full στροφές μπορείς να πάρεις ανεμιστήρες με ποτενσιόμετρο που ρυθμίζεις τις στροφές όσο θες(manually) όπως αυτός (περιέχει στην συσκευασία μετατροπέα Molex) http://www.e-shop.gr/enermax-uctb12a-tbsilence-manual-series-120mm-fan-p-PER.663577 αλλιώς μπορείς να πάρεις αυτά τα καλωδιάκια που έχουν αντιστάσεις και ρίχνουν την τάση, άρα και τις στροφές http://www.e-shop.gr/sharkoon-adapter-12v-to-95v-p-PER.804332 http://www.e-shop.gr/sharkoon-adapter-12v-to-7v-p-PER.804331 (για να συνδέσεις 4pin ανεμιστήρα στα τελευταία δύο καλώδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό) http://www.e-shop.gr/sharkoon-fan-cable-3-pin-extension-cable-p-PER.804356 Ουφφ..τα είπα και ξαλάφρωσα! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 10 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 10 Αυγούστου 2014 Μπορει καποιος να μου εξηγησει αυτο με την ταση στο ανεμιστηρα; Οσο ανεβαζεις στροφες, ανεβαινει και η ταση; Γινεται να καει; Δλδ εαν συνδεσω σε μια θυρα πανω στη μητρικη 2 ανεμιστηρες με extension καλωδιο, ( 4pin to 2x4pin ) θα υπαρχει επιβαρυνση στο συστημα; Ναι η λειτουργία pwm ενεργοποιείται πάνω στη μητρική μόνο όταν χρησιμοποιείς 4pin connector. Ναι αλλα πρεπει να λεει pwm fan η θυρα, δλδ η μητρικη να υποστηριζει τετοια δυνατοτητα, σωστα; Γιατι στο antec one δε βρισκω τετοια υποδοχη πανω στη μητρικη, ενω πχ στο phantom 410 βλεπω μια. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Physiciant Δημοσ. 10 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 10 Αυγούστου 2014 Όχι δε θα καεί. Οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούν τάση 12V για να λειτουργήσουν. Τα καλωδιάκια με τις αντιστάσεις που σου είπα ρίχνουν την τάση με αποτέλεσμα ο ανεμιστήρας να υπολειτουργεί(πέφτουν οι στροφές). Σε καμία περίπτωση δε γίνεται να υπερβείς τα 12V και να τον κάψεις. Μόνο σε περίπτωση υπερφόρτωσης/υπέρτασης του τροφοδοτικού που γι' αυτό δεν ευθύνεται ο ανεμιστήρας αλλά το ίδιο το τροφοδοτικό και η εταιρεία που το έφτιαξε. Δε θα υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιήσεις splitter για να συνδέσεις δύο αντί έναν ανεμιστήρα. Τώρα αν πας και βάλεις πάνω σε μια έξοδο 8 ανεμιστήρες μπορεί και να καεί Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Luxx Δημοσ. 11 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2014 Επειδη εχω μπερδευτει, μπορεις να μου πεις πως θα συνδεσω τους arctic f12 pwm 4pin α) στο τροφοδοτικο ( δε βλεπω να εχει αντιστοιχες υποδοχες ) β) στη μητρικη ( εχει μονο 2 υποδοχες και ειναι κατειλημμενες Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα