thessalonik Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 α) Ναι στο ubuntu φιλε Δημητηρ οντς οτι κανει καν εις το κανει με "sudo", εγω ομως διαπιστωσα οτισ το debian testing που τρεχω(jessie) δεν μπορω καθολου αν τρεξω την εντολη sudo μαλλον επειδη οπως λες δνε ειμαι στους "sudoers" by default. και οντως δνε ειμαι οπβς φαινεται παρακατω. root@dell:/home/nikos/Λήψεις# id nikos uid=1000(nikos) gid=1000(nikos) ομάδες=1000(nikos),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),102(netdev),106(lpadmin),109(scanner),114(bluetooth) Το 'su' δεν το ενεργοποιησα, απλα το βρηκα ενεργο και ηταν η μονη λυση που ειχα για να μπορω να τρεξω κατι system wide. Aαπο οτι βλεπω το DEBIAN δουλευει διαφορετικα απο το ubuntu και το θεωρω και ανωτερο λειτουργικο. Οποτε πως κανω τον χρηστη nikos sudoer? β) Αν σε καταλαβα καλα το apt-get update κοιταει ποιο νεα releases ενος ηδη υπαρχοντος πακετου καθως και νεα πακετα? Δηλαδη αν εχω το vlc 2.1.4 kai bgei to 2.1.5 στον σερβερ to apt-get update θα μου το πει οτι υπαρχει ενα διαθεσιμη εκδοση και το apt-get upgrade θα την εγκαταστησει? γ) κατεβαζουμε ενα απκετο απο μια σελιδα και με το dpkg -i επιχειρουμε να το εγκαταστησουμε στο συστημα μας. παει να το βαλει το dpkg αλλα του λειπουν οι εξαρτησεις. εφοσον αυτο το πακετο δεν υπαρχει στο repository μας το οποιο διατηρει πακετοαμαζι με τις εξαρτησεις τους, πως ειμαστες σιγουροι οτι οντ ω ςθα βρεθουν οι εξαρτησεις του πακετου μου μας ενδιαφερει ακι το βρηακεμ απο θστοσελιδα? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
black adder Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Νομίζω πρέπει να δημιουργήσεις νέο χρήστη,και να ορίσεις προνόμια. adduser nikos password password exit su - nikos visudo και θα σε βγάλει σε text editor να ορίσεις προνόμια. Nikos all all all Ψάξε το και εσύ,αλλά νομίζω έτσι θα το πας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Ναι δεν εισαι στους sudoers. Νομιζα οτι εισαι σε ubuntu ή mint. Anyway. Το apt-get update συγχρονιζει τη λιστα των πακετων σου με αυτη που βλεπει στον/στους σερβερ(ς). Ολοι οι package managers εχουν τετοια λειτουργια γιατι... ετσι δουλευει το λινουξ βασικα. Δεν κατεβαζει τιποτε (εκτος απο τις λιστες), δεν εγκαθιστα τιποτε. To apt-get upgrade ειναι που σου ενημερωνει οτιδηποτε εχεις εγκατεστημενο στο συστημα, αλλα δεν αφαιρει ή προσθετει πακετα. To apt-get dist-upgrade κανει οτι και το σκετο upgrade, αλλα αφαιρει ή προσθετει επιπλεον πακετα, πραγμα που δεν θα εκανε το σκετο upgrade. Γιαυτο οταν σου λεει το dist-upgrade οτι θα αφαιρεσει το ταδε πακετο για να κανει ενημερωση, το τριπλοτσεκαρεις αν οντως το χρειαζεσαι για να μην εχεις τρεχαματα οπως πριν λιγες εβδομαδες καποιο dist-upgrade αφαιρουσε τον driver της nvidia στο debian testing/unstable. Για το θεμα με το dpkg και τις εξαρτησεις. Δεν μπορεις να ξερεις. Χοντρικα, αν δεν μπει οτι λειπει με το apt-get install -f, τοτε δεν μπορεις να βαλεις το πακετο στο συστημα σου επειδη δεν πληρουνται οι εξαρτησεις του, οποτε το ξεχνας. Για παραδειγμα προς αποφυγη δες στο διπλανο θεμα το προβλημα με το "64αρι" teamviewer. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thessalonik Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μπορεις να με βοηθησεις να βαλω τον χρηστη nikos στους sudoers σε παρακαλω? και εσυ με debian δεν ειναι? ενς φιλος πρινα πο λιγο μου ειπε να βαλω για καλυτερα arch. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Το debian δεν εχει καν sudo προεγκατεστημενο νομιζω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Αν κανεις ενα χρηστη κατα την εγκατασταση και κοψεις το login σαν root, δηλαδη να γινεσαι root μονο με su απο ηδη logged in χρηστη, τοτε αυτος ο χρηστης που εγινε τοτε εχει δικαιωμα sudo. Στο debian αυτα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thessalonik Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μα αυτη ειναι η περιπτωση μου αλλα δνε ειαμι ομως default sudoer.πως θα γινω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 usermod -a -G sudo o_user_sou logout και ξανά login και είσαι έτοιμος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Το γκρουπ των sudoers ειναι "ειδικο", γιαυτο νομιζω η αλλαγη δεν γινεται ετσι αλλα μεσα απο το visudo. https://wiki.debian.org/sudo Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 το visudo είναι για να κάνεις edit το sudoers file αν το διαβάσεις θα δεις μια γραμμή που λέει %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL αυτό λέει οτι όλοι οι χρήστες που είναι στο group sudo μπορούν να εκτελούν όλες τις εντολές άρα το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλεις τον χρήστη σου σε αυτό το group, δεν πειράζεις το αρχείο καθόλου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thessalonik Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 ναι ετρξα την εντολη αυτη ως ροοτ αλλα δνε ειμαι σιγουρος πως πρεεπεισ την γραμμη αυτη να εισαγω τον χρηστη nikos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 4 Αυγούστου 2014 Τη γραμμη αυτη την εχει το αρχειο ηδη Εσυ πρεπει να βαλεις μονο το.χρηστη στο group και να ξανακανεις login Δωσε απο τον χρηστη nikos την εντολη groups να δουμε σε ποια ειναι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thessalonik Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 root@dell:/home/nikos# groups nikos nikos : nikos cdrom floppy audio dip video plugdev netdev lpadmin scanner bluetooth οντως το 27 group λειπει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
warlock9_0 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 usermod -a -G sudo o_user_soulogout και ξανά login και είσαι έτοιμος Αυτο το ετρεξες? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thessalonik Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2014 Καλημερα φιλε μου! Μολις ετρξα την απραπανω εντολη που παρεθεσες και εκανα επανεκιννηση το sudo αρχισε να δουλευει μαι χαρα και δεν χρειαζομαι μπλεον το root termimal! Τελικα το Debian δεν εχει κανενα χρηστη εξ ορισμου ως sudoer να δεν το δηλωσει ρητα ο χρηστης! Αν καμια φορα χρειαστω το 'su' και το δωσω απο αλλο user acccount to 'su' σκετο σε βαζει μεσα ως root by default. 'su' σημανει 'superuser' ή 'switchuser' καθως τι διαφορα εχει το 'su' απο το 'su -' ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα