mary Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Η Google ξεκίνησε να συγκεντρώνει ιατρικά δεδομένα από εθελοντές ως μέρος ενός φιλόδοξου project για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με αρχεία που θα δείχνουν πως θα πρέπει να είναι ένας υγιής άνθρωπος.Το project αναπτύχθηκε από το πειραματικό παράρτημα, Google X, της εταιρείας και θα φέρει την ονομασία Baseline Study, ενώ ο αριθμός των ανώνυμων εθελοντών φτάνει τους 175. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Baseline Study σύντομα θα αντλήσει πληροφορίες από χιλιάδες ακόμα εθελοντές για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός ανθρώπου με άριστη φυσική κατάσταση. Το project έχει σχεδιαστεί ώστε να συγκεντρώνει δεδομένα όχι μόνο από επαγγελματίες υγείας προκειμένου να θεραπεύσουν και να αντιμετωπίσουν σημαντικά θέματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο αλλά και θα επιτρέψει να ανιχνεύουν τάσεις και μοτίβα στην ανθρώπινη υγεία, κάνοντας την ιατρική να επικεντρώνεται περισσότερο στη πρόληψη παρά στη θεραπεία των ασθενειών. Επικεφαλής είναι ο Dr. Andrew Conrad, ο οποίος συμμετέχει στο Google X από το Μάρτιο 2013 και βοήθησε στην ανάπτυξη φθηνών, και μεγάλης κλίμακας tests για τον ιό HIV για δωρεές πλάσματος αίματος. Η Wall Street Journal, αναφέρει πως ο Conrad έχει συγκεντρώσει μια ομάδα από 70 ως 100 ειδικούς για τα projects, από ιατρικούς τομείς της φυσιολογίας, βιοχημείας, οπτικής και της μοριακής βιολογίας. Το Project Baseline θα χρησιμοποιήσει την υπολογιστική δύναμη της Google για να εντοπίσει "βιoδείκτες" (biomarkers) σε δεδομένα που θα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απομακρύνουν ή να αποφύγουν προβλήματα υγείας. Η ιατρική επιστήμη έχει ανακαλύψει με παραδοσιακό τρόπο τέτοιους "βιοδείκτες" για τα τελευταία στάδια μιας ασθένειας, αλλά η εταιρεία ελπίζει πως με το project Baseline θα μπορεί να εντοπίσει μεταξύ των δεδομένων, ασθένειες στο σώμα που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνουν απειλητικές για την ζωή. Ο Dr. Conrad δίνει ένα παράδειγμα όπου τα δεδομένα επιτρέπουν σε ερευνητές να ξεχωρίσουν ένα βιοδείκτη που δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να διασπούν τις λιπαρές τροφές αποτελεσματικά. Σε κάποιους άλλους μπορεί να λείπει αυτός ο βιοδείκτης και έτσι να κινδυνεύουν από ασθένειες της καρδιάς. Αναγνωρίζοντας τέτοιες περιπτώσεις πριν η ασθένεια γίνει απειλητική για την υγεία, οι πληροφορίες του project Baseline θα μπορούν να προτείνουν στους ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους πριν το πρώτο καρδιακό επεισόδιο ή θα επιτρέψει σε επιστήμονες να αναπτύξουν κάτι προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν τα λιπαρά φαγητά. Ο Dr. Conrad προειδοποιεί πως δε θα βρεθεί άμεσα θεραπεία για το καρκίνο αλλά πως γίνονται "μικρά βήματα". Το project ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν μια εταιρεία κλινικών δοκιμών, την οποία ο Conrad αρνείται να την κατονομάσει, έγραψε 175 άτομα σε εξετάσεις που απαιτούσαν τη συλλογή ούρων και δακρύων. Η συγκεριμένη κλινική, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις στα πανεπιστήμια Duke and Stanford θα διεξάγουν και άλλες έρευνες στο μέλλον, με τη συλλογή δειγμάτων αλλά αφαιρώντας πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα όπως ονόματα και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης από τους συμμετέχοντες. Το μειωμένο κόστος συλλογής γενετικών και μοριακών πληροφοριών έχει κάνει εφικτό το Project Baseline. Τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων θα μπούν σε μια σειρά (διαδικασία που κάποτε κόστιζε 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα μειώθηκε στα 1000 δολάρια) μαζί με το ιστορικό των γονέων τους. Η Wall Street Journal αναφέρει πως θα καταγράφονται δεδομένα σχετικά με το πως ο άνθρωπος μεταβολίζει το φαγητό, τα θρεπτικά συστατικά και τα φάρμακα, πόσοι είναι οι ρυθμοί της καρδιάς σε καταστάσεις stress και πως οι χημικές αντιδράσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων. Το project υπόσχεται πολλά αλλά τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες έχουν εγείρει θέματα σχετικά με την ιδιωτική τους ζωή. Ήδη η εταιρεία έχει δηλώσει πως τα ιατρικά δεδομένα που λαμβάνει είναι ανώνυμα από τη στιγμή που θα φτάσουν στα χέρια της και μετέπειτα, ενώ διευκρίνησε πως τέτοιες πληροφορίες δε διαμοιράζονται με ασφαλιστικές εταιρείες. Ο Dr. Sam Gambhir, γιατρός του Stanford που εργάζεται για τη Google περισσότερο από ένα χρόνο, είπε πως το θέμα της ιδιωτικοτητας έχει συζητηθεί και δήλωσε στη Wall Street Journal πως η Google δε θα επιτρέψει να γίνει οτιδήποτε με αυτά τα δεδομένα. Δεν είναι ξεκάθαρο πως το Project Baseline έρχεται σε συνάρτηση με τη Calico, την εταιρεία της Google που ασχολείται με έρευνες για να παρατείνει την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Παρόλο που το Google X εισέρχεται δυναμικά στο κλάδο της υγείας με τη δημιουργία φακών επαφής ελέγχου της γλυκόζης, οι επικεφαλής της εταιρείας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τους περιορισμούς και τις ρυθμιστικές αρχές στο κλάδο. Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin ανέφερε στο συνέδριο Code το Μάιο πως το πρόγραμμα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τόσο αυστηρό που είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθείς σε αυτό το τομέα. Εξέφρασε δε, και την αγανάκτησή του σχετικά με το πόσο ζηλότυπα φυλούν τα δεδομένα τους οι άλλες ιατρικές εταιρείες, δηλώνοντας πως με την εφαρμογή εκμάθησης των μηχανών σε υπάρχοντα δεδομένα θα δημιουργήσει πρότυπα και μοτίβα και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ήδη κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά τόσο η Google όσο και η Apple έχουν ανακοινώσει πλατφόρμες καταγραφής της υγείας αλλά το Project Baseline φαίνεται πιο φιλόδοξο από τα αντίστοιχα Google Fit και Apple Healthkit. Αν η προσπάθεια της Google καταφέρει να αποδόσει καρπούς με τα ιατρικά δεδομένα που θα περισυλλέξει τότε, όπως αναφέρει ο Sergey Brin, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα γλυτώσουν από κάποια ασθένεια. Ίσως καταφέρουμε να γνωρίσουμε και τον πιο υγιή άνθρωπο του κόσμου. Site: TheVerge
chrisSerres Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Πιστεύεται πως τελικά μπορεί να αντιστρέψουν την γήρανση και να πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος διάρκειας της ζωής μας με το να αντικαθιστούν τα κύτταρά μας με άλλα υγιή? Αν το συγκρίνουμε με ένα παλαιότερο ποστ που αφορούσε την δημιουργία μονάδων μνήμης μέσα σε κύτταρα, τότε πολύ πιθανόν. Σε περίπτωση που το καταφέρουν αυτό, οι άνθρωποι που θα έχουν τα χρήματα για να το αποκτήσουν(βιαστές της υφηλίου), θα είναι αυτοί που μάλλον για να απαλλαγούμε σήμερα από αυτούς, ελπίζουμε τουλάχιστο να πεθάνουν. Μη μας στερήσετε αυτήν την ελπίδα! 2
Kostas_12ldb Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 "Η Google συγκεντρώνει ιατρικά δεδομένα για τη σκιαγράφηση του υγιούς ανθρώπινου προφίλ..." ...έτσι ώστε το φακέλωμα να είναι πιο ολοκληρωμένο, και να μην κάνει μισές δουλειές. 10
mourouzis2005 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Τι σχέση έχει το project baseline που είναι συλλογή δεδομένων από "μάρτυρες" που θα συγκριπνονται μελλοντικά με ασθενείς με το πρόγραμμα για επέκταση ζωής; Αντί να αγοράσει ιατρικά δεδομένα, τα συλλέγει μόνη της 1
MavroManitari Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 "Η Google συγκεντρώνει ιατρικά δεδομένα για τη σκιαγράφηση του υγιούς ανθρώπινου προφίλ..." ...έτσι ώστε το φακέλωμα να είναι πιο ολοκληρωμένο, και να μην κάνει μισές δουλειές. Mαρέσει που έκανες quote τον τίτλο...σαν ένα πράγμα να μην διάβασες τίποτα απολύτως... Οπότε πριν κλαψουρίσεις και εσύ και οι υπόλοιποι για την Google ορίστε "προκειμένου να θεραπεύσουν και να αντιμετωπίσουν σημαντικά θέματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο αλλά και θα επιτρέψει να ανιχνεύουν τάσεις και μοτίβα στην ανθρώπινη υγεία, κάνοντας την ιατρική να επικεντρώνεται περισσότερο στη πρόληψη παρά στη θεραπεία των ασθενειών." Καταλάβαμε?? Δηλαδή η εταιρία που είχε πάντα εππάγγελμα το φακέλομα πλέον χρησιμοποιηεί τους πόρους της για να δημιουργήσει ένα μόντελο υγείας. 2
Kostas_12ldb Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 @MavroManitari Ναι, ναι. Φάε το χάπι όπως θες, με όποια δικαιολογία θες. Όταν χρησιμοποιώντας τον φάκελό σου θα σε πετάνε από τα νοσοκομεία δηλώνοντας ότι έχεις "υπαιτιότητα" για την κατάσταση της υγείας σου, τότε να σε δω τι θα λες. Την καημένη την Google (και την κάθε google), πάντα το καλό μας ήθελε. 9
cone Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Project Vaseline... Ναι ρε google τωρα έγινες και γιατρός. Αντε άνοιξε και μια θρησκεία να τελειώνουμε. 3
GiwrgosP- Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Τουλαχιστον δεν μας βλαπτει αμεσα (καθε αλλο, μας βοηθαει κιολας ). Ολα εχουν τις κακες πλευρες τους, φτανει απλα σε κατι να μην υπαρχουν τοσο κακα οσο καλα αποτελεσματα. Αν πραγματι ισχυει "θετικα>αρνητικα" τοτε γιατι οχι; Ειναι σαν να παιζεις μπαλα και να νικας 5-3, εφαγες 3 γκολ αλλα τελικα νικησες! Θα δουμε
IsolatedParania Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Project Vaseline... Ναι ρε google τωρα έγινες και γιατρός. Αντε άνοιξε και μια θρησκεία να τελειώνουμε. Μην το γελάς, τους έχω ικανούς.
tetra82 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Κάποιο βλάκες (ονόματα δεν λέμε) δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και άρχισαν την παρλαπίπα με το φακέλωμα. Θλίβομαι που ψηφίζετε. Αυτή η χώρα θα μείνει όπως ήταν πάντα. Γεμάτη συντηρητικούς, ανόητους που δεν διαβάζουν καν πριν κράξουν με τα ίδια και τα ίδια "επιχειρήματα". Και λέμε rednecks τους τεξανούς... 4
Kostas_12ldb Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Κάποιο βλάκες (ονόματα δεν λέμε) δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και άρχισαν την παρλαπίπα με το φακέλωμα. Θλίβομαι που ψηφίζετε. Αυτή η χώρα θα μείνει όπως ήταν πάντα. Γεμάτη συντηρητικούς, ανόητους που δεν διαβάζουν καν πριν κράξουν με τα ίδια και τα ίδια "επιχειρήματα". Και λέμε rednecks τους τεξανούς... 1) Και μόνο που πετάς χαρακτηρισμούς σε κόσμο που δεν γνωρίζεις δείχνει πολλά για το άτομό σου. 2) Εθελοντικά ξεκινούν όλα στην αρχή. Πρώτα θα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και μετά ή θα σε ΄"ψήσουν" να γίνεις εθελοντής (βλέπε Facebook, όπου οι περισσότεροι έδωσαν το "βιογραφικό" τους εθελοντικά), ή θα σε αναγκάσουν να χρησιμοποιείς την "υπηρεσία" αυτή. -Να σου θυμίσω πως τα cookies, αρχικά ήρθαν στην ζωή μας ως μια βοήθεια, όπου είχες την επιλογή να μην τα ενεργοποιήσεις στο Χ site, όμως πλέον, δεν μπορείς να μπεις σε ΠΟΛΛΑ site αν δεν τα ενεργοποιήσεις. -Επίσης, κάτι Facebook, LinkedIn κλπ, ξεκίνησαν πάλι εθελοντικά, όμως πλέον ΠΟΛΛΕΣ μεγάλες εταιρίες (κυρίως στο εξωτερικό) δεν μπαίνουν ΚΑΝ στον κόπο να σου κάνουν interview αν δεν τα έχεις. -Ακόμη, όλες οι mobile συσκευές στέλνουν "ανώνυμα" feedback στις κατασκευάστριες εταιρίες τους είτε το έχεις επιλέξει "εθελοντικά" είτε όχι (υπήρξαν πολλά κρούσματα ala-trojan, θα έχεις ακούσει). -Επίσης κάποτε ήταν εθελοντική και η συλλογή "ανώνυμων" πληροφοριών με στόχο την βελτίωση των εμφανιζόμενων διαφημίσεων, πλέον δεν σου δίνουν την επιλογή να ΜΗΝ τα δώσεις. Αυτά τα λίγα φίλε μου... 4
tetra82 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 @kostas Μιλώ για μένα. Δεν θα αναφέρω το cliche "αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις". Θα σου πω όμως το εξής. Έχω συνδρομή στο Google Drive και στο All Access Music. Χρησιμοποιώ Google Calendar / Mail / Youtube / Maps. Χρησιμοποιώ περισσότερο το G+ απο το Facebook. Πρακτικά όλη μου η ζωή είναι σε Google Servers. Με ανάγκασε να το κάνω αυτό η Google; Το 2 σου είναι αμφιλεγόμενο. Εγώ έχω δικίωμα να σου ζητήσω τα προσωπικά σου στοιχεία. Επίσης εσύ έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς. Αν μου τα δώσεις δεν φέρω καμία ευθύνη καθώς ξέρεις πως βασίζομαι στην διαφήμιση για κέρδος. Τα υπόλοιπα έχουν πάνω κάτω τα ίδια. Αν 1.5 δις άνθρωποι δεν ανέβαζαν check ins, status και φωτογραφίες της ζωής τους 24/7 τότε οι εταιρείες δεν θα το ζητούσαν. ΥΓ. Σε καμία περίπτωση δεν επικροτώ τον διαμιρασμό των στοιχείων μας (πχ NSA) εκτός απο την περίπτωση που εμείς συμφωνούμε (πχ οταν εν γνώση μας κάνουμε προφιίλ σε εταιρείες που κερδίζουν απο την διαφήμιση). Το μόνο που λέω είναι πως κατάντησε κουραστικό/βαρετό/γελοίο να βλέπεις παντούς ανθρώπους που ενώ έχουν account σε 300 social media και ανεβάζουν κάθε μέρα τα πάντα να γκρινιάζουν. Ο κολητός μου που δεν έχει κανένα profile παρά μόνο στο Youtube και στο Gmail δεν τον ακούω να φωνάζει. Μόνο οσοι εχουν (και χρησιμοποιούν) το κάνουν
Kostas_12ldb Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 @tetra82 Ημισυμφωνούμε λοιπών... Εγώ, όπως και ο φίλος σου, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ,εκ πεποιθήσεως, όσο λιγότερο γίνεται Social media και πάσης φύσεως online υπηρεσίες αποθηκευτικού χώρου (πρόσεξε, ξέρω να τα χρησιμοποιώ, κοιτάω να είμαι ενήμερος, όμως δεν τα χρησιμοποιώ στην ζωή μου). Θα πρέπει να καταλάβουν λοιπών ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πουλήσουν τις πληροφορίες τους (παρά μόνο εκεί που θέλουν), και να μπορέσουν κι αυτοί όμως να απολαμβάνουν το Internet. Αυτό είναι αδύνατον όμως, και θα σου πω γιατί (ένα παράδειγμα): Έχω έναν λογαριασμό gmail, μέσω του οποίου λαμβάνω κάποια Χ αλληλογραφία. Σερφάρω λοιπών, και ψάχνω για εξοπλισμό πεζοπορίας (μέσω google, αλλά χωρίς να είμαι logged in). Μετά από το ψάξιμο λοιπών, μπαίνω να δω την αλληλογραφία μου στο gmal, και μάντεψε τι διαφημίσεις μου πετάει στα banner της google... Ναι, για μαγαζιά που εμπορεύονται προϊόντα πεζοπορίας. Έχει συνδέσει λοιπών αυτόματα εμένα με το συγκεκριμένο χόμπι. Αυτό λοιπών εμένα με κάνει να μην αισθάνομαι άνετα. Πρόσεξε, δεν έχω την απαίτηση να είναι ΟΛΑ δωρεάν και ΟΛΑ χωρίς αντάλλαγμα, απλά να μπορείς να έχεις επιλογή σχετικά με το ποιος εμπορεύεται (ουσιαστικά) την ζωή σου. 3
calculator Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2014 Έχεις ακούσει ποτέ για ψυχολογία του οχλου? Καποιοι πρέπει να αντισταθουν σε αυτό τον οδοστρωτήρα που λέγεται Google και θελει το δήθεν καλο μας σε οτιδήποτε σκεφτείς. Προσφέρεις πολυ κακές υπηρεσίες φιλε μου και δεν σου κόβει να αναρωτηθεις και να ψάξεις ποσο πραγματικά ελεύθερη ειναι η ελεύθερη βούληση που δηθεν νομίζεις ότι έχεις. 2
MavroManitari Δημοσ. 30 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2014 @MavroManitari Ναι, ναι. Φάε το χάπι όπως θες, με όποια δικαιολογία θες. Όταν χρησιμοποιώντας τον φάκελό σου θα σε πετάνε από τα νοσοκομεία δηλώνοντας ότι έχεις "υπαιτιότητα" για την κατάσταση της υγείας σου, τότε να σε δω τι θα λες. Την καημένη την Google (και την κάθε google), πάντα το καλό μας ήθελε. Συνεχίζεις να αδιαφορείς με το project και να πετάς θεωρίες συνομοσίας έτσι γιατί η Google είναι ο 666. Μιλάμε για συλλογή δεδομένων από εθελοντές για να χτιστεί κατα προσέγγιση μια πηγή παραγόντων που διατηρούν ένα άτομο υγιή. Εάν είχες την υποτυπόδη γνώση για τους μελλοντικούς στόχους της Ιατρικής θα καταλάβαινες τι συνεισφορά που θα προσέφερε αυτό το εγχείρημα. Νομικά κανείς δεν μπορεί να σε πετάξει από τα νοσοκομεία εάν έχεις αληθινή από ιατρική περίθαλψη αλλά έστω σου δίνω πως η επιστημονική φαντασία-point γίνεται. Θα γίνεται βάση αξιοκρατικών δεδομένων (πχ. Πιο χαμηλά στην λίστα μεταμοσχεύεων για συκώτια θα είναι οι αλκοολικοί/ναρκωμανείς κλπ. από αυτούς που έχουν αληθινή ανάγκη για μόσχευμα). Και προσωπηκά παρακάλαω να δίνεται μεγαλύτερη σημασία σε ανθρώπους που προσέχουν την υγεία τους αντί να σπαταλούνται πόροι σε άτομα που εθελούσια καταστρέφουν την υγεία τους. Και δεν κατάλαβα για πιο λόγο να θέλει το κακό μας η Google. Γίγαντας είναι με άπειρες επενδύσεις στο να κάνει ένα καλύτερο αύριο αποδεδειγμένα άσχετε από άλλα project/πολιτικές που καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Προτιμώ αντί να φοράω παροπίδες να επενώ/κατακρίνω κάθε κίνηση κατ επιλογή παρά να λέω όπου Google και σατανάς/άγιος. Επίσης υποθέτω πως ζεις στο Ελλάντα. Σε πετάνε ήδη από τα νοσοκομεία γιατί δεν έβαλες φακελάκι. Μην ανχόνεσαι τουλάχιστον αυτή την φορά εάν χριαστεί να σε πετάξουν είναι επειδή την θέση σου την έχει μεγαλύτερη ανάγκη άλλος. Η αδικία στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα σου δεν θα αλλάξει anyways.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα