Προς το περιεχόμενο

απορία περί raw αρχεία

Προτεινόμενες αναρτήσεις

μπορείς να ρίξεις τα Highlights kai to exposure στο Lightroom η να παίξεις και με τα λευκά αναλόγος τι έχεις... τα raw επιδέχονται πολύ παραπάνω επεξεργασία απο τα jpeg οπότε δοκίμασε εκει αν θέλεις να έχεις ελπίδες . Γενικά τα λευκά δεν επανέρχονται τόσο εύκολα όσο τα σκοτεινά οπότε αν βλέπεις οτι τραβάει φωτεινά  δοκίμασε να βάλεις την αντιστάθμιση στο -1 σε μελλοντική φωτογράφιση  μιας που τα σκοτεινά τα μαζεύεις ποιο εύκολα ( μια ματιά στο ιστόγραμμα μετά την λήψη πάντα βοηθάει να καταλάβεις πόσο φωτεινή είναι μια εικόνα)..  Γενικά τα Jpeg δέχονται κάποια επεξεργασίά απο την μηχανή που όμως σε περιορίζει γιατί είναι παντού η ίδια ενώ σε κάποιο πρόγραμμα και απο raw  την φέρνεις να μοιάζει με ότι εσύ θέλεις.. Ισώς αν ψάξεις περισσότερο της δυνατότητες του Lightroom το αποτέλεσμα που θα φτιάχνεις θα σου αρέσει ποιο πολύ από τα preset jpeg της samsung...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Γενικά τα λευκά δεν επανέρχονται τόσο εύκολα όσο τα σκοτεινά οπότε αν βλέπεις ότι τραβάει φωτεινά  δοκίμασε να βάλεις την αντιστάθμιση στο -1 σε μελλοντική φωτογράφιση  μιας που τα σκοτεινά τα μαζεύεις ποιο εύκολα ( μια ματιά στο ιστόγραμμα μετά την λήψη πάντα βοηθάει να καταλάβεις πόσο φωτεινή είναι μια εικόνα)..  Γενικά τα Jpeg δέχονται κάποια επεξεργασίά απο την μηχανή που όμως σε περιορίζει γιατί είναι παντού η ίδια ενώ σε κάποιο πρόγραμμα και απο raw  την φέρνεις να μοιάζει με ότι εσύ θέλεις.. Ισώς αν ψάξεις περισσότερο της δυνατότητες του Lightroom το αποτέλεσμα που θα φτιάχνεις θα σου αρέσει ποιο πολύ από τα preset jpeg της samsung...

Μακάρι να το ήξερα πριν κανένα μήνα το κολπάκι αυτό... θα κάνω μια προσπάθεια με αυτά που λες και βλέπουμε. Ευχαριστώ για την συμβουλή και τον χρόνο σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν αφού στο τέλος βλέπω ότι η κουβέντα έχει ξεφύγει από αυτό που ρωτάει το μέλος να κάνω και εγώ μια ερώτηση :

''Με samsung Νx1000 έβγαλα κάποιες φωτό στην Νάξο με Ηλιοβασίλεμα σε raw+jpeg ( S.fine)  οι οποίες είναι υπερ φωτισμένες ,αυτό είναι και το ερώτημα μου μέσο επεξεργασίας αλλάζει σε ικανοποιητικό βαθμό, δηλαδή θα δω διαφορά αν το προσπαθήσω ή είναι τσάμπα κόπος? ''

( Να πω ακόμα ότι κάποια στιγμή έκανα ένα τεστάκι την φωτογραφική όταν την είχα πάρει πάνω σε αυτό το θέμα με φωτό που ήταν και στα δυο φορμάτ  (raw+jpeg) , τις raw τις πέρασα μέσα από fotoshop L.R. αλλά αυτό που έβγαλα σαν τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η μηχανή παρήγε καλύτερο jpeg από μόνη της ακόμα και μετά από αρκετή επεξεργασία που είχα κάνει σε μερικές ( το μόνο κέρδος που είχα δει ήταν σε κάποιες υποφωτισμένες βραδινές  που τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα αρκετά  καθώς και όταν ήθελα να κάνω τα χρώμα έντονα >( μέχρι εκεί όμως και τίποτα περισσότερο σε γενικές γραμμές η μηχανή είχε φτιάξει ποιο φυσικές φωτό από εμένα ....αυτό με είχε βάλει σε σκέψεις κι όλας για το αν αξίζει ,αλλά για να είμαι Καλυμμένος επειδή δεν το έψαξα όσο θα ήθελα και λόγο του μεγάλου (Ν-εός) στον χώρο τράβηξα και στα δύο.    ( Λοιπόν ? )

Μπορεις να βελτιωσεις αρκετα πραγματα με το RAW. Ενα αλλο χρησιμο εργαλειο, εκτος απο αυτα που ανεφερθηκαν παραπανω ειναι τα graduated filters. Για το ηλιοβασιλεμα που ειπες, σου δειχνω ενα παραδειγμα απο την NX300 μου, που ειχε βγει πολυ φωτεινο.

Το JPEG

SAM_8944_zps81b26b90.jpg

Και το επεξεργασμενο RAW (ισως ελαφρως παραπανω απο τα ορια του φυσικου, αλλα αυτο ειναι θεμα προτιμησης)

13327488904_a8a1d16d65_b.jpg

SAM_8944 by giannis_ch, on Flickr

Επεξ/σία από Giannis Ch.
  • Like 1

Επισεις όταν τραβάμε Raw και χρησιμοποιουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας και συγκεκριμένα lightroom καλο είναι να επιλέγεις την αυτόματη διόρθωση (αν δεν θέλεις να το κάνεις χειροκίνητα) για της παραμόρφωσεις του φακού και το βίνιεταρισμα έχει preset και υποστηρίζει τις περισσότερες μηχανές φακούς (η φωτο που παρέθεσες νομίζω έχει αισθητό βίνιεταρισμα και κάποια παραμόρφωση )

Εχεις δικιο, συνηθως το κανω, αλλα μου διεφυγε στη συγκεκριμενη, το διορθωσα. Καποιες φορες βεβαια, αναλογα με το θεμα, το αποτελεσμα μπορει να ειναι καλυτερο χωρις διορθωση.

Η συγκεκριμενη εχει κι αλλο προβλημα παντως. Ο οριζοντας δεν ειναι παραλληλος με τα συννεφα, με αποτελεσμα αν τον κρατησω οριζοντιο, να γερνουν τα συννεφα, οποτε προτιμησα να κρατησω τα συννεφα περισσοτερο οριζοντια που πεφτει περισσοτερο το ματι εκει.

εγώ το είπα από άποψη επεξεργασίας γιατί πολλοί δίνουν βάρος στην επεξεργασία άλλα ξεχνάνε οτι στα raw ( αντίθετά με τα jpeg ) δεν έχουν διορθωθεί ατέλειες του φακού και δεν της διορθώνουν με αποτέλεσμα ένα jpeg από την μηχανή πολλές φορές να φαίνεται καλύτερα. πολύ καλό πρόγραμμα για μαζική επεξεργασία και διορθώσεις παραμορφωσεω,ν χρωματικών εκτρόπων κλπ είναι το dxo pro optics ( to 7 το έχουν και δωρεάν μου φαίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Giannis Ch.  θα το τσεκάρω και αυτό αλλά είμαι λάτρης του φυσικού και όχι του έντονου ....αλλά θα ρίξω μια ματιά όταν βρω χρόνο γενικά. 

Επισεις όταν τραβάμε Raw και χρησιμοποιουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας και συγκεκριμένα lightroom καλο είναι να επιλέγεις την αυτόματη διόρθωση (αν δεν θέλεις να το κάνεις χειροκίνητα) για της παραμόρφωσεις του φακού και το βίνιεταρισμα έχει preset και υποστηρίζει τις περισσότερες μηχανές φακούς (η φωτο που παρέθεσες νομίζω έχει αισθητό βίνιεταρισμα και κάποια παραμόρφωση )

Το ξέρω ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή αν το είπες και για εμένα. όταν είχα κάνει το αρχικό τσεκ που είπα στο προηγούμενο ποστ έτσι το είχα βάλει και εγώ ( καθαρά για να μην χαλάω χρόνο επειδή ήθελα να έχω ένα αξιόλογο δείγμα από φωτό !) για να δω τι κάνει και το L.R. στο παραγόμενο jpeg. Αλλά όπως είπα η φωτό μου άρεσε καλύτερη αυτή που έβγαζε η μηχανή παρά αυτή που έβγαζε με αυτόματες διορθώσεις κι όλας το fotoshop σε ποσοστό 70% εκτός από τις κακοφωτισμένες! ( Έχω την αίσθηση ότι είναι ποιο φυσικά τα χρώματα απ την μηχανή γι αυτόν τον λόγο καθαρά. ) 

edit

τώρα είδα ότι είπες για το  dxo pro optics 7 ( ενδιαφέρον ακούγετε τρέχω! ) 

πάει :mad: , τελείωσε η προσφορά μια χαρά φαίνεται και μάλλον κάνει δουλειά αντίστοιχη με L.R. αλλά δεν το πρόλαβα κρίμα! 

Επεξ/σία από maxdore217

αυτόματες διορθώσεις εννοώ στης επιλογές που έχει στο lens corections και όχι στο πρώτο παράθυρο που ρυθμίζεις exposure κλπ ( δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο).. to  dxo είναι νομίζω καλύτερο πρόγραμμα αν θέλεις να διορθώσεις μαζικά και αυτόματα πολλές φωτογραφίες πράγματι εγώ το είχα προλάβει αλλα ήταν πρό καιρού και δεν κοίταξα αν έχει τελειώσει πριν ποστάρω . πάντως αξίζει να το έχεις μπορείς να  το βρείς  με τον παραδοσιακό τρόπο ;)

1.αυτόματες διορθώσεις εννοώ στης επιλογές που έχει στο lens corections και όχι στο πρώτο παράθυρο που ρυθμίζεις exposure κλπ ( δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο)..

2.to  dxo είναι νομίζω καλύτερο πρόγραμμα αν θέλεις να διορθώσεις μαζικά και αυτόματα πολλές φωτογραφίες πράγματι εγώ το είχα προλάβει αλλα ήταν πρό καιρού και δεν κοίταξα αν έχει τελειώσει πριν ποστάρω . πάντως αξίζει να το έχεις μπορείς να  το βρείς  με τον παραδοσιακό τρόπο ;)

Για το 1 μάλλον δεν λέμε το ίδιο , εγώ πρέπει να μιλάω για το exposure που αν θυμάμαι καλά είναι δεξιά και φτιάχνει από μόνο του κάποια πράγματα τέσπα .....σιγά , σιγά όλα θα γίνουν .

Για το 2 έλεγα να τον βρω με τον Καλύτερο δυνατό μοντέρνο! τρόπο  :-D (μη παραδοσιακό ) αλλά τι να κάνεις! Θα το πράξω γιατί έχω εικόνα μόνο από το L.R για να δω μήπως είναι ποιο εύχρηστο. 

Ναι άλλο λέω εγώ.... Ειναι προς το τέλος, έχει ένα μενού που διορθώνει παραμόρφωσεις χρωματικές εκτροπές και βίνιεταρισμα εκεί δίνεις μηχανή και φακό και κάνει καλή δουλειά το auto.....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...