pmav99 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Το βιβλίο του Σιμόπουλου είναι καλό κατά τη γνώμη μου. Τώρα δεν ξέρω αν θα το βρεις τελείως απαραίτητο, αλλά όταν είχε βγει πολλά από αυτά που είχε δεν τα έβρισκες αλλού (ούτε στα αγγλικά). Σήμερα υπάρχει και το tex stackexchange Αν είσαι από Αθήνα, μπορείς να το πάρεις κατευθείαν από τον εκδοτικό οίκο πιο φτηνά. Στα εξάρχεια είναι. Η οδός λέγεται Λόντου αν θυμάμαι καλά. Είναι κάθετος στη Mεσολογγίου. Αν ξέρεις την περιοχή, από του «Χασάν» 10 μέτρα πιο κάτω. Τα πακέτα που χρειάζεστε απαραιτήτως είναι α) fontspec για να ορίζετε γραμματοσειρές συστήματος· να έχετε δηλαδή την εντολή \setmainfont{} β) xgreek για να είναι τα ελληνικά η βασική γλώσσα (πχ να γράφει Κεφάλαιο και όχι Chapter) γ) ucharclasses για να γίνεται αυτόματα η αλλαγή των κανόνων συλλαβισμού από ελληνικά σε αγγλικά. Το template που χρησιμοποιώ είναι αυτό http://www.mechpedia.gr/wiki/LaTeX_Template Τα xunicode και xltxtra νομίζω ότι πλέον δεν προσφέρουν και τίποτα το ιδιαίτερο (πχ το xltxtra καλεί το fontspec κτλ). Για σιγουρα κοιτάξτε το documentation τους. Για biblatex, αυτό δεν δουλεύει; http://www.mechpedia.gr/wiki/Biblatex 1
Luciddream Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2014 Για biblatex, αυτό δεν δουλεύει; http://www.mechpedia.gr/wiki/Biblatex χμμμ θα το δω το απόγευμα απο σπίτι... μάλλον έφταιγε οτι δεν εγραφα το \parencite και το \printbibliography
timonkaipumpa2 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Η εγκατάσταση τόσο σε windows όσο και σε ubuntu έγινε με τον τρόπο που περιγράφεται εδώ: https://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF_TeX/LaTeX_%CE%BC%CE%B5_%CF%84%CE%BF_XeTeX#Texmaker Όσο αναφορά τα Windows, θέλει παραμετροποίηση o texmaker για να βρει το executable της xelatex? Είναι κρίμα να κάτσεις να ασχοληθείς με LaTeX και να μην απολαμβάνεις πλήρως αυτά που προσφέρει στο τελικό κείμενο. Με XeLaTeX δεν θα έχεις την ίδια ποιότητα εγγράφου με LaTeX. Οπότε, δες πως χρησιμοποιείται το babel και πήγαινε σε LaTeX (pdflatex). Υ.Γ. Ίσως με LuaTex αλλά εκεί θα έχεις άλλα προβλήματα....
Luciddream Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Είναι κρίμα να κάτσεις να ασχοληθείς με LaTeX και να μην απολαμβάνεις πλήρως αυτά που προσφέρει στο τελικό κείμενο. Με XeLaTeX δεν θα έχεις την ίδια ποιότητα εγγράφου με LaTeX. αυτο το εχω ξαναδιαβάσει εδω μέσα, μήπως είναι λίγο υπερβολή..?? μια απλή μετάφραση κειμένου θέλει να κάνει... εχουμε κάπου σε λίστα τα μειονεκτήματα? με ενδιαφέρει και εμένα γιατι μια πτυχιακή θέλω να κάνω και να αποκτήσω και μια γνώση πάνω στο tex να χω να το λέω.. προσωπικά προτιμώ να την γράψω σε libreoffice παρά να μπλέξω με babel.
timonkaipumpa2 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Το XeLaTeX έχει θέμα στο microtype με συνέπεια να μην ρυθμίζει όπως το LaTeX τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμάτων (το οποίο μπορεί μέχρι και να κουράσει τον αναγνώστη). Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα προτερήματα του LaTeX (εάν όχι το κυριότερο, γιατί είναι και η σταθερή "εκτύπωση" του εγγράφου σε διαφορετικά μηχανήματα) πάει περίπατο. Δεν είναι τίποτα το babel. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρυθμίζεις το input encoding του editor σου και να το δηλώσεις στο font encoding package του LaTeX. Plus ότι πρέπει να δηλώνεις greektext και latintext αλλά αυτό μπορείς να το βάλεις και σε δική σου εντολή. Το libreoffice, office, illustrator και άλλα, δεν φτάνουν ούτε στο μισό την ποιότητα του .tex. Υ.Γ. Το γεγονός ότι το XeLaTeX βασίζεται πάνω σε O.S. fonts (πράγμα που καταργεί το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του tex) δεν το αναφέρω.
Luciddream Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δεν είναι τίποτα το babel. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρυθμίζεις το input encoding του editor σου και να το δηλώσεις στο font encoding package του LaTeX. Plus ότι πρέπει να δηλώνεις greektext και latintext αλλά αυτό μπορείς να το βάλεις και σε δική σου εντολή. Διαφωνώ, δεν ξέρω γιατι αλλα δεν μου περνάει απο το μυαλό να κάνω τέτοιο πράγμα. προτιμώ να γίνω αγρότης, η να πουλήσω το κορμί μου. σκέψου μόνο στο ποστ σου πόσες φορές θα έπρεπε να γράψεις \greektext \latintext ... Υ.Γ. Το γεγονός ότι το XeLaTeX βασίζεται πάνω σε O.S. fonts (πράγμα που καταργεί το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του tex) δεν το αναφέρω. εδώ το έχασα λίγο, μπορείς να το εξηγήσεις αν θες? 1
timonkaipumpa2 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Ελάχιστες, μιας και υπάρχει τρόπος να το γράφεις μόνο όταν χρειάζεσαι αγγλικά και να μην γράφεις ολόκληρη την εντολή. Το δεύτερο ήδη στο έγραψα, αλλά για κάποιο λόγο το προσπέρασες για να υποστηρίξεις ότι είναι δύκολο. Για το δεύτερο σκελος του μηνύματός σου, δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω γιατί θα πρέπει να γράφω αρκετά.
Luciddream Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 (επεξεργασμένο) Ελάχιστες, μιας και υπάρχει τρόπος να το γράφεις μόνο όταν χρειάζεσαι αγγλικά και να μην γράφεις ολόκληρη την εντολή. Το δεύτερο ήδη στο έγραψα, αλλά για κάποιο λόγο το προσπέρασες για να υποστηρίξεις ότι είναι δύκολο. Για το δεύτερο σκελος του μηνύματός σου, δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω γιατί θα πρέπει να γράφω αρκετά. δεν ξέρω γιατι εχω δώσει την εντύπωση οτι προσπαθώ να υποστηρίξω οτι ειναι δύσκολο ή οτι εγώ κάνω κάτι καλύτερα αλλα εχω ζητήσει αρκετές φορές πληροφορίες εδω μέσα και εκτώς απο τον pmav99 οι άλλοι απαντάνε αόριστα. όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του μηνύματος, πιο πολύ πλεονέκτημα μου φαίνεται του XeTeX αυτό παρά μειονέκτημα...(το fontspec με τα opentype fonts εννοώ) συν οτι το xetex υποστηρίζει protrusion, που απο όσο εχω καταλάβει ειναι το πιο σημαντικό feature του microtype και αν εχω καταλάβει καλά, το πακέτο fontspec μας δίνει και το kerning που λειπει απο το xetex... Επεξ/σία 23 Ιουλίου 2014 από Luciddream
timonkaipumpa2 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Σύμφωνα με αυτά που είχε πει και ο δημιουργός του TeX, το να βασίζεται η δημιουργία του εγγράφου σε O.S. fonts παραβαίνει έναν από τους βασικούς στόχους του TeX. Επίσης, είναι γνωστό και αποδεκτό από όλη την κοινότητα ότι το microtype του Xe δεν είναι ισάξιο (κάποιοι, και είναι αρκετοί, λένε ότι έχει και πρόβλημα και φαίνεται κιόλας) του LaTeX (pdftex). Ακόμα, καταλαβαίνω την αοριστία στις απαντήσεις για αφενός τα βιβλία για TeX που κυκλοφορούν είναι μεγάλα και αφετέρου γιατί τόσο λεπτομερής γνώση για το TeX είναι λογικό να μην θέλει να την δώσει κάποιος εύκολα (εάν την έχει φυσικά).
pmav99 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2014 Το pdflatex με τη χρήση των δυνατοτήτων του πακέτου microtype μπορεί να βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα από το xelatex. Πόσο καλύτερο; Το πως θα κάνεις την ποσοτικοποίηση αυτή είναι συζητήσιμο, αλλά εγώ λέω ότι είναι γύρω στα 10 %. Δηλαδή αν πούμε ότι pdflatex + microtype είναι η μονάδα τότε με το xelatex μπορείς να πάρεις ένα 90%.* Αναφέρομαι πάντα στο σύνολο του κειμένου και όχι σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα δυο παραγράφων που αναδεικνύουν τις διαφορές τους. That being said, ένας μη ειδικός αμφίβολο είναι αν θα καταλάβει και πολλές διαφορές αν δεν του πεις τι να κοιτάξει. That being said continued, ένας τρελαμένος με την τυπογραφία και την εμφάνιση δεν θα μείνει και δεν μένει ούτε στο microtype. Κάνει μέχρι και kerning με το χέρι για να γλυτώσει τα rivers http://en.wikipedia.org/wiki/River_(typography) Πέρα από την εμφάνιση, μια άλλη διαφορά που υπάρχει είναι το compilation time. Το σκέτο pdflatex έχει πιο γρήγορο compilation από το xelatex. Το pdflatex + microtype έχει πιο αργό compilation time από το xelatex Από εκεί και πέρα, το xelatex με τα ειδικά πακέτα που έχει προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα: 1. Χρήση γραμματοσειρών συστήματος. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του unicode (ευτυχώς). Ο Knuth έγραψε το TeX το 1970 γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κάνει τη δουλειά του (στο επίπεδο που ήθελε). Όσο να πεις, η τεχνολογία έχει προχωρήσει από τότε. 2. Εναλλαγή κανόνων συλλαβισμού χωρίς δηλώσεις (απαιτεί το πακέτο ucharclasses). Πολύ πρακτικό όταν γράφεις κείμενο με πολλούς αγγλικούς χαρακτήρες. 3. Χρήση unicode χαρακτήρων στο math mode (απαιτεί το πακέτο unicode-math). Δηλαδή μπορείς να γράψεις $ α + β^2 + γ \times ζ = ε $ αντί για $ \alpha + \beta^2 + \gamma \times \zeta = \epsilon $ Όταν έχεις να γράψεις ένα math heavy κείμενο, τότε η διαφορά αυτή είναι κυριολεκτικά τεράστια. * Και στις δύο περιπτώσεις εννοείται ότι έχεις λύσει όλα τα hboxes και κυρίως τα vboxes. Αν τα έχεις αφήσει, το να μιλάμε για το microtype είναι απλά αστείο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα