Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λόγο και των τελευταίων αυξήσεων της ΔΕΗ, ψάχνω να βρω τρόπους να ελαχιστοποιήσω τη κατανάλωση ρεύματος.

Είδα λοιπόν τα 80+ standards,και αναρωτιώμουν αν αξίζουν.

Αυτό που έχω τώρα (Coolermaster Power Pro 500w σύμφωνα με την Coolermaster έχει efficiency 75%,που σημαίνει δεν φτάνει το 80+ certification.

Αλλά υπ' όψιν πως ήταν και σε προσιτή τιμή,γύρω στα 50 ευρώ.

Ρίχνοντας μια ματιά στα 80+ standards και τις τιμές των τροφοδοτικών με αυτά τα standards,διαπιστώνω πως για να αποκτήσεις ένα 80+ gold τροφοδοτικό,πρέπει να δώσεις κάτι αρκετά παραπάνω.

Αξίζουν τη παραπάνω τιμή τους τα 80+ Gold τροφοδοτικά ?

Αν υπολογίσουμε ότι έχω ένα psu με 75% efficiency,και έχω ανοιχτό το PC γύρω στις 8 ώρες την ημέρα, θα δω αισθητή διαφορά στο λογαριασμό της ΔΕΗ με ένα 80+ Gold ?

Btw,αυτό που έχω τώρα είναι αυτό:

http://www.coolermaster.com/powersupply/extreme/extreme-power-plus-500w/

Και αυτό που έχω στο μυαλό μου αν τελικά αξίζει το 80+ Gold είναι αυτό:

http://www.skroutz.gr/s/4245252/Corsair-CS-Series-650W-Modular-80-PLUS-Gold.html?from=most-popular&keyphrase=cs650m

Δημοσ.

Διαφορα στη ΔΕΗ πως ακριβως θα δεις?? Αφου το pc σου καταναλωνει πχ 500watt ουτως ή αλλως...600 ή 1500 watt τροφοδοτικο το ιδιο θα τραβηξει το pc σου. :)

Δημοσ.

Διαφορα στη ΔΕΗ πως ακριβως θα δεις?? Αφου το pc σου καταναλωνει πχ 500watt ουτως ή αλλως...600 ή 1500 watt τροφοδοτικο το ιδιο θα τραβηξει το pc σου. :)

δε λέω για τη διαφορά σε παροχή watt,αλλά σε efficiency επί %.

Πέρα από το ρεύμα που παρέχουν τα τροφοδοτικά στα εξαρτήματα του υπολογιστή,χρησιμοποιούν και μια ποσότητα για να λειτουργήσουν,και δεν τροφοδοτούν το 100% της ενέργειας που ρουφάν απ' το τοίχο.

π.χ. με 75% efficiency το coolermaster για να παρέχει στα εξαρτήματα του PC μου 500w,τραβάει 625w από τον τοίχο.

Δημοσ.

Εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις.
Αν για παράδειγμα surfάρεις 6/8 ώρες, καταναλώνοντας ~100 Watt,τι να είναι 125, τι να είναι 108 δε θα δεις διαφορά, είναι σα να λέμε ότι θα βάλεις 3 φανάκια μέσα και θα σου ρθει ο κούκος αηδόνι. Άσε που σε 20% load το PSU δεν έχει και υψηλό συνήθως δείκτη efficiency, νομίζω στο 50% load έχει το αναφερόμενο %. Αν όμως είχες ένα quad CF R9 290, και έκανες bitcoin (ή όπως το λένε :) ) 24/7,  τότε το 70% των 1500Watt έναντι του 92% είναι σημαντική διαφορά.

Στη τιμή αυτή που βλέπεις και αναφέρεις ως premium, μη ξεχνάς ότι δε μιλάμε για τα ίδια προϊόντα. Για να επιτευχθεί αυτό το efficiency σημαίνει 1)καλύτερος σχεδιασμός 2)καλύτερα υλικά 3)καλύτερο σύστημα ψύξης. - Μεγάλο ποσοστό efficiency χάνεται σε θερμότητα -.

• Like 1
Δημοσ.

Νομιζω δεν θα δεις διαφορα στην ΔΕΗ, τουλαχιστον απο 75αρι σε 85αρι... Απο κανενα αθλιο τροφοδοτικο σε καποιο platinum ισως. 
Δεν ειναι για αυτο ομως πιο ακριβα, απλα ειναι πιο ποιοτικα, πιο ασφαλη για το συστημα και τα εξαρτηματα, εχουν μεγαλυτερη εγγυηση κλπ.

Δημοσ.

Επειδή το χα ψάξει  γενικα για τις ώρες που λες, και τον υπολογιστη της υπογραφής σου υπολογιζε τη διαφορα κανα 10-15 ευρω το χρόνο.

Δυστυχώς οι τιμές των πολύ καλών τροφοδοτικών (enermax κλπ) ειναι σε γελοια επίπεδα και δεν αξίζει η αγορά τους κατα τη γνώμη μου.

Προσωπικά αν ήμουν στη θέση σου δεν θα άλλαζα τροφοδοτικό εκτός αν καταφέρεις και το δώσεις κανα 25αρι. Τώρα αν σου χαλούσε αυτό, θα παιρνα κάποιο μικρό και σχετικά φθηνό με καλό efficiency οπως  Link.png Site: αυτό . Το σύστημα σου έτσι και αλλιως σε full load θα τραβαει κάτω απο 200watt και τη μεγιστη αποδοση τα τροφοδοτικά την έχουν στα 50%

Δημοσ.

Μέτρα μέση κατανάλωση με βατόμετρο (ΑΚΑ kill-a-watt) για να δεις αν έχει νόημα. Αν το μηχάνημα είναι idle/σχεδόν idle (ή έχει κατανάλωση <200w που είναι και το αναμενόμενο εκτός αν δουλεύει κι η GPU)  τις 5-6 από τις 8 ώρες, διαφορά στο λογαριασμό της ΔΕΗ δεν πρόκειται να δεις.

Δημοσ.

Τα 80+ psu αξίζουν τις τιμές τους για όποιον θέλει σταθερότερο ρεύμα στο pc του και αντοχή στο χρόνο του psu. 

Αν θες να βελτιώσεις κατανάλωση ρεύματος οικίας δεν αξίζει καν να ασχοληθείς με pc τυπικής χρήσης.

Προσανατολίσου προς κουζίνα, θερμοσίφωνα, A/C.

/sc

• Like 3
Δημοσ.

Στην Ελλαδα το να μιλαμε για καταναλωση ειναι και λιγο αστειο. Δεν πληρωνουμε και τοσα πολλα για το ιδιο το ρευμα μιας και ειναι αλλα που μας ερχονται και φουσκωνουν τον λογαριασμο. Στην Κυπρο που βρισκομαι ομως το ρευμα εχει αμεση σχεση με το καυσιμο οποτε θα ειχε λογικη να κοιταξεις ενα τετοιο τροφοδοτικο. Οχι στην Ελλαδα ομως που απλα αγοραζεις ενα ποιοτικο τροφοδοτικο και εισαι αρχοντας. 

Ποσο δηλαδη σου ερχεται ο λογαριασμος? Στην Ελλαδα αν μου ερθει 200 ευρω λογαριασμος μονο τα 60-70 ειναι ρευμα, τα υπολοιπα ειναι νταβατζιλικι. 

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. :)

@Ikaruga24: Πες το ψέμματα. 220 ευρώ λογαριασμός,140 το ρεύμα (περίπου 1600kwh),120 οι "ρυθμιζόμενες χρεώσεις" και άλλα 60 ευρώ ΦΠΑ/φόροι, 320 ευρώ και μείον 100 ευρώ το έναντι που είχα πληρώσει,220 ευρώ μου ρθε να πληρώσω.

Αυτές οι "ρυθμιζόμενες χρεώσεις" είναι που μου σπαν τα νεύρα.

Δημοσ.

Ναι αλλα το φπα ειναι πανω στο ρευμα οποτε και αυτο πρεπει να το μετρας μαζι.

Επισης οι ρυθμιζομενες χρεωσεις, αν και αυτες "ρυθμιζονται" με βαση την καταναλωση, ουσιαστικα παλι ρευμα πληρωνεις

Τελος επειδη στην Ελλαδα κανουν την υπερτατη γυφτα αμα αλλαξεις κλιματα να σου χρεωνουν ολες τις kwh με την πανω κλιμακα (και οχι μονο αυτες που την ξεπερνανε) εχει σημασια σε οριακες καταστασεις αμα ειναι να μεινεις στην κατωτερη

Οχι βεβαια οτι αυτα ειναι λογος να στραφεις στο 80+ για την καταναλωση

Δημοσ.

Η καταναλωση του PC ειναι σταγονα στον ωκαιανο ρε σεις στην Ελλαδα. Ειχα μηχανημα που τραβουσε idle 200+ watt και ουτε καρφι δεν μου καιγοταν στην Ελλαδα. Το ιδιο PC στην Κυπρο το φυσουσα και δεν κρυωνε. Αναγκαστηκα να κοιταξω κατι που να καιει λιγοτερο και κυριολεκτικα μειωσα τους λογαριασμους μου σχεδον στο μισο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...