Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω μια πλατφόρμα όπως είναι το site booking.com μπορεί να με βοηθήσει κανείς λέγοντας μου αν γνωρίζει κάτι για την δημιουργία ενός τέτοιου project;

Δημοσ.

^^

Ακριβώς αυτό..Τι ακριβώς θες να μάθεις;; Πόσο θα κοστίσει; Τι τεχνολογίες χρησιμοποιει;

Εαν μπορείς να το ανταγωνιστείς;

Δημοσ.

Πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας!

Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν μπορώ να κάνω κάτι παρόμοιο με κάποιο CMS τύπου Joomla ή Wordpress

Αυτό που μου επισύναψες egoeimai1 το έχω ξαναδεί αλλά δε με καλύπτει γιατί θα ήθελα να το δημιουργήσω εξ αρχής

Πιστεύω να σας βοήθησα περισσότερο

Δημοσ.

Το κάτι παρόμοιο είναι πολύ ευρύ. Για να φτιάξεις κάτι από το 0 με τις μισές δυνατότητες του booking θες αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ανάπτυξη μόνο. Το να το κάνεις σε joomla ή wordpress δημιουργώντας το εξ αρχής όπως λες, δεν σε βοηθάει σε τίποτα ενώ αντίθετα προσθέτει κάποιο επιπλέον άχρηστο overhead στον server που θα πρέπει να το σερβίρει.

Αν θες κάποια επέκταση joomla ή wordpress που κάνει κάτι παρόμοιο και με μια παραμετροποίηση θα θυμίζουν κάτι τέτοιο, φαντάζομαι θα βρεις αρκετά αλλά το θέμα είναι εσύ τι αποτέλεσμα θες να έχεις, τι γνώσεις έχεις για να κάνεις κάτι μόνος σου, τι αποτέλεσμα περιμένεις από αυτό που θα φτιάξεις και πάει λέγοντας.

Η γνώμη μου είναι - σε αντίθεση με τη λογική που ακολουθούν πάρα πολλοίι - ότι ένα project πρέπει να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές για να έχει την ευκαιρία να προσφέρει ότι πραγματικά αξίζει και όχι ένα minimum κόπου / χρόνου / χρήματος και αν τραβήξει ασχολούμαστε ή επενδύουμε παραπάνω.

Και επειδή πας σε πολύ βαθιά νερά με το τύπου booking project, καλό θα είναι είτε να το σχεδιάσεις σε όλα τα επίπεδα πολύ αναλυτικά και να ξέρεις τι πας να κάνεις και τι μπορείς να περιμένεις, είτε να μην πετάξεις οτιδήποτε σκόπευες να αφιερώσεις εκεί στα σκουπίδια.

• Like 2
Δημοσ.

Το κάτι παρόμοιο είναι πολύ ευρύ. Για να φτιάξεις κάτι από το 0 με τις μισές δυνατότητες του booking θες αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ανάπτυξη μόνο. Το να το κάνεις σε joomla ή wordpress δημιουργώντας το εξ αρχής όπως λες, δεν σε βοηθάει σε τίποτα ενώ αντίθετα προσθέτει κάποιο επιπλέον άχρηστο overhead στον server που θα πρέπει να το σερβίρει.

Αν θες κάποια επέκταση joomla ή wordpress που κάνει κάτι παρόμοιο και με μια παραμετροποίηση θα θυμίζουν κάτι τέτοιο, φαντάζομαι θα βρεις αρκετά αλλά το θέμα είναι εσύ τι αποτέλεσμα θες να έχεις, τι γνώσεις έχεις για να κάνεις κάτι μόνος σου, τι αποτέλεσμα περιμένεις από αυτό που θα φτιάξεις και πάει λέγοντας.

Η γνώμη μου είναι - σε αντίθεση με τη λογική που ακολουθούν πάρα πολλοίι - ότι ένα project πρέπει να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές για να έχει την ευκαιρία να προσφέρει ότι πραγματικά αξίζει και όχι ένα minimum κόπου / χρόνου / χρήματος και αν τραβήξει ασχολούμαστε ή επενδύουμε παραπάνω.

Και επειδή πας σε πολύ βαθιά νερά με το τύπου booking project, καλό θα είναι είτε να το σχεδιάσεις σε όλα τα επίπεδα πολύ αναλυτικά και να ξέρεις τι πας να κάνεις και τι μπορείς να περιμένεις, είτε να μην πετάξεις οτιδήποτε σκόπευες να αφιερώσεις εκεί στα σκουπίδια.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην ανάπτυξη πόσα εννοείς και γιατί; Και εφαρμογή να έχουν τοπικά τα ξενοδοχεία, δεν είναι κάποιο ανεπτυγμένο ERP αλλά απλή εφαρμογή επικοινωνίας με έναν server που έχει μία βάση για τα δωμάτια τοπικά κτλ... Αλλά και ERP να έχει κάποιο ξενοδοχείο, δεν νομίζω οι τύποι του Booking να έφτιαξαν το δικό τους component για την επικοινωνία. 

Χώρια ότι με cloud τεχνολογίες μπορεί η επικοινωνία των "αποθηκών" να γίνει πολύ εύκολα, με ασφάλεια και γρήγορα πλέον. 

Δημοσ.

Δεν κάνω business plan, τάξη μεγέθους αναφέρω σε κάτι πάρα πολύ γενικό και αόριστο οπότε και τα ποσά είναι πολύ σχετικά.

Αν αναρωτιέσαι όμως κατά πόσο αξίζει η ανάπτυξη της λειτουργικότητας τύπου booking.com λιγότερο από Χ* δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αρκεί να κάνεις μια βόλτα και να ανακαλύψεις τα μισά από τα features που έχει μόνο για τους πελάτες, να φανταστείς τι μπορεί να παίζει για τους affiliates και τις πολλές κατηγορίες συνεργατών / ξενοδοχείων / γραφείων, με το api για τις διάφορες πλατφόρμες που υπάρχουν (φυσικά και δεν υπάρχουν component αλλά api που όμως πρέπει να είναι υπερασφαλές, να αναπτύσεται και να υποστηρίζεται συνεχώς και να καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη), οι υπολογισμοί διαθεσιμότητας, προωθήσεις, προμήθειες, πληρωμές, τιμολόγια, πολιτικές κοστολόγησης ανά περιοχή / χώρα, ... ... ... και μετά να τα βάλεις κάτω και να υπολογίσεις τι θα στοίχιζε να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί κάτι τέτοιο.

Μήπως εννοείς ότι λέω λίγα; :D

Οι τύποι του booking που λες, τζιράρουν μόνο από mobile γύρω στα 10 δις το χρόνο οπότε δεν έχουν πρόβλημα να φτιάξουν και component για να επικοινωνήσουν με το κουμπί από το καζανάκι σου αν πιστεύουν ότι θα σε βρούν χαλαρό για να κλείσεις διακοπές εκείνη την ώρα. Δεν είναι μόνο μια online επικοινωνία μεταξύ ξενοδοχείου και μεσάζοντα, όπως το περιγράφεις. Αν θες βέβαια να κάνεις κάτι τόσο απλό αλλάζει το σκηνικό αλλά δεν μιλάμε για κάτι σαν το booking.com

• Like 2
Δημοσ.

Συγνωμη, εναν μονο προγραμματιστη να τον εχεις να δουλευει θα του παρει πολλους μηνες (δεν μιλαω προφανος για το μεγεθος του booking, για πολυ μικροτερο). Και επειδη ειναι απαιτητικο project δεν θα παρεις εναν κατευθειαν απο το πανεπιστημιο, οποτε δεν θα του δινεις 600 ευρω, καποιος με αυτες τις δυνατοτητες και Ελλαδα να μενει πιθανοτατα θα δουλευει freelancer με εταιριες του εξωτερικου οποτε η αμοιβη του δεν θα ειναι Ελλαδας θα ειναι χιλιαρικα καθε μηνα.

Δημοσ.

TL;DR:

Ανάλογα πάντα πώς το έχεις στο μυαλό σου, αυτά τα projects είναι μεγάλα. Άσχετα με το τι έγινε (κακώς) στην περίπτωσή μου, δε νομίζω πως έχει νόημα να προσπαθήσει να τα υλοποιήσει κάποιος σαν one man show γιατί το αποτέλεσμα είτε θα είναι γενικά ακατάλληλο για εμπορική χρήση είτε θα κάνει 3 χρόνια να βγει (άρα πάλι "άχρηστο" εμπορικά).

Επίσης είναι αδύνατον να κάνεις κάτι τέτοιο αν δε ξέρεις πώς λειτουργεί η βιομηχανία, που σημαίνει ότι κάποιος που ξέρει πολύ καλά πρέπει να σου μάθει. Αυτή από μόνη της είναι μια διαδικασία που θα πάρει μήνες, χώρια το πού θα τον βρεις.

Η πρότασή μου: "μια πλατφόρμα για να εξασκηθώ" αν έχεις τόση πολλή όρεξη, ΟΚ κάνε το κομμάτι σου. "Μια πλατφόρμα σαν το booking.com" απλά ξέχασέ το ή ξεκίνα να υπολογίζεις εξαψήφια νούμερα.

Έχω γράψει εφαρμογή ξενοδοχειακών κρατήσεων (για την ακρίβεια, εφαρμογή από την οποία κάνεις manage πολλά "instances" της εφαρμογής κράτησης, ένα ανά πελάτη θεωρητικά, τα οποία ξεκινάνε ως copy του ίδιου πρωτότυπου και τα κάνεις configure/customize). Ενδεικτικά features: πολυγλωσσικό, πολλαπλά νομίσματα, παραμετροποιήσιμες σαιζόν, τύποι δωματίων (περιγραφές, εικόνες), board, amenities (χρεώσεις επιλέξιμες per pax/per room και per reservation/per night), dashboard, online πληρωμές κι άλλα που δε μου έρχονται τώρα.

Με μια πρόταση δηλαδή, "τα απολύτως βασικά" (π.χ. παντελής απουσία social features). Μου πήρε 4 μήνες και κάτι από το μηδέν μέχρι το έτοιμο για production.

Επίσης έχω ξεκινήσει εφαρμογή ταξιδιωτικών κρατήσεων (αεροπορικά μέσω Amadeus, ακτοπλοϊκά μέσω του backend forthcrs, ξενοδοχεία δε θυμάμαι ακριβώς ποιός ήταν ο provider). Και πάλι "τα απολύτως βασικά" αν και π.χ. στο αεροπορικό τα απολύτως βασικά δεν είναι και λίγα (ναύλοι, ώρες, εταιρίες, κλπ κλπ κλπ).

Αυτό πήρε 6 μήνες από το μηδέν μέχρι ας πούμε prototype version (θεωρητικά δουλεύει αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορείς να το δουλέψεις στην πράξη ως έχει) οπότε και έφυγε απ' τα χέρια μου. Υπολογίζω ότι θα χρειαζόταν άλλο τόσο μέχρι να γίνει ανθρώπινο. Και μετά από το ανθρώπινο μέχρι το booking.com άβυσσος η ψυχή.

Και στις δύο περιπτώσεις είχα καλή πρόσβαση σε άτομα που ήξεραν να μου εξηγήσουν πώς δουλεύει ο συγκεκριμένος τομέας (δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να γράψεις τέτοια εφαρμογή χωρίς αυτές τις πληροφορίες). Επίσης είχα προφανώς πρόσβαση στα API όλων αυτών των providers, κάτι που βέβαια δεν είναι τζάμπα αλλά είναι απαραίτητο.

• Like 5
  • 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ SITE ΣΤΟ ΣΤΙΛ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ BOOKING.COM .

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΩ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ SITE ΠΟΥ ΝΑ ΤΣΕΚΕΡΝΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ SITE ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑ TEPLATES ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΙΟ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δημοσ.

Επειδή στο παρελθόν ασχολήθηκα με τη δημιουργία παρόμοιου site.Απλά μην το σκέφτεστε δεν θέλει μερικές χιλιάδες ευρώ αλλά πολύ πάνω από 100.000 Η δημιουργία της πλατφόρμας από την αρχή πέρα το ότι θα πάρει αρκετό καιρό δεν αρκεί γιατί site σαν το booking έχουν οργανωμένα τμήματα πωλήσεων και ανάπτυξης (εύρεση και προσθήκη νέων ξενοδοχείων).Επισης ξοδεύουν τεράστια ποσά σε διαφήμιση.Πλατφορμες τύπου joomla και WP περισσότερα προβλήματα παρα λύσεις θα δώσουν αν μιλάς για σοβαρή προσπάθεια.Η ποιο ευκολη λύση αν θες να δοκιμάσεις κάτι παρόμοιο είναι το white label affliate λύση στην οποία το μόνο που θα πρέπει να κάνεις εσύ είναι να προωθήσεις το δικό σου site και εκεί θα καταλάβεις σε τι ανταγωνιστικό χώρο θα πας να μπλεξεις. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή θυμάμαι λύση white label για κρατήσεις αεροπορικών εισητηριων dohop.com και για κρατήσεις ξενοδοχείων το hotelscompined.Και υπήρχε site και για κρατήσεις car αλλά μου διαφεύγει αυτη τη στιγμη

Και lol τώρα είδα οτι είναι του 2014...

Δημοσ.

Ah... κάτι τέτοιο ψάχνω και εγώ για την πτυχιακή μου.

Data Providers δηλαδή... (την εφαρμογή θα την κάνω μόνος μου αλλά τα δεδομένα ψάχνω).

Αν και το έχω πάρει απόφαση να πάω με μη πραγματικά δεδομένα... αν βρεθεί όμως κάτι...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...