Προς το περιεχόμενο

Φακοί mirrorless και zoom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είπα να ανοίξω ξεχωριστό θέμα, απ όσο έψαξα στο φόρουμ δε μου λύθηκε η απορία.

Στην έρευνα αγοράς για 1η φωτογραφική έχω δει διάφορες από απλές κομπακτ έως mirrorless

Αυτό που δεν έχω καταλάβει κυρίως στις mirrorless είναι ο φακός.

Για παράδειγμα: όταν λέμε ότι η NX1000 έχει φακό 20-50mm πώς ξέρουμε τί αποτέλεσμα θα πάρουμε?

Δηλαδή στα 20mm στο 1μέτρο τί μέγεθος θα έχει το είδωλο; Δηλαδή έστω ότι θέλω να βγάλω ένα απλό πορτρέτο σε τί απόσταση πρέπει να είμαι αν έχω 20mm, 10mm, 30mm, 50mm

Την έχω δει σε μαγαζί αλλά δύσκολο να την κατανοήσεις εκεί μέσα. ειδικά όταν την έχουν δεμένη με 7 λουκέτα και 5 συναγερμούς. Αν δεν βγείς στο δρόμο δύσκολα να το καταλάβεις...

το σίγουρο είναι ότι στην ίδια απόσταση στα 50mm θα μεγεθυνθεί το είδωλο κατά 2,5 φορές.

Με το κινητό μου, που βγάζει πολύ wide όλα φαίνονται πολύ μακρινά, περισσότερο απ όσο τα βλέπεις με το μάτι.

Έχω δει κάποια samples της NX1000 αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τί απόσταση βρίσκεται η μηχανή.

Πχ έστω ότι έχουμε 3 μηχανής με διαφορετικό μέγεθος αισθητήρα (γιατί αυτό παίζει τον αρχικό ρόλο απ ότι έχω καταλάβει) πώς θα ξέρουμε πόσα mm θα χρειαστούμε για να βγάλουμε ένα είδωλο από την ίδια απόσταση στο ίδιο μέγεθος;

Επεξ/σία από Giorgos3924
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eμπειρικά μόνο ξέρεις τι αποτέλεσμα θα πάρεις με τον κάθε φακό.

Σχετικά με τα mm σε όλες τις μηχανές και φακούς που αναγράφεται , απο compact μέχρι dslr  τα mm αντιστοιχούν σε μηχανή Full Frame.

Δηλαδή ο συγκεκριμένος 20-50mm θα ήταν 20-50 άμα τον έβαζες σε μηχανή Full Frame. Στην NX1000 ειναι επι 1,5, δηλαδή 30-75 mm

Επειδή όλα κινούνται βάση των Full Frame μηχανών εσύ πρέπει να ξέρεις η μηχανή που θα πάρεις πόσο μικρότερο αισθητήρα έχει απο μια Full Frame. Άμα έχει 6 φορές μικρότερο κάνεις τα mm του φακου επι 6 .

To ανθρώπινο μάτι βλέπει περίπου με κάδρο όσο 20mm (σε Full Frame αντιστοιχία) αλλα το μάτι δεν έχει τις παραμορφώσεις του φακού

Ουσιαστικά εσύ με το μάτι σου βλέπεις όσο κάδρο θα έβλεπες με έναν 20άρη φακό αλλα βλέπεις σαν ο φακός να ειναι 50άρης που δεν παραμορφώνει καθόλου,,, Κάτι που δεν γίνεται με έναν φακό :)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eμπειρικά μόνο ξέρεις τι αποτέλεσμα θα πάρεις με τον κάθε φακό.

Σχετικά με τα mm σε όλες τις μηχανές και φακούς που αναγράφεται , απο compact μέχρι dslr  τα mm αντιστοιχούν σε μηχανή Full Frame.

Δηλαδή ο συγκεκριμένος 20-50mm θα ήταν 20-50 άμα τον έβαζες σε μηχανή Full Frame. Στην NX1000 ειναι επι 1,5, δηλαδή 30-75 mm

Επειδή όλα κινούνται βάση των Full Frame μηχανών εσύ πρέπει να ξέρεις η μηχανή που θα πάρεις πόσο μικρότερο αισθητήρα έχει απο μια Full Frame. Άμα έχει 6 φορές μικρότερο κάνεις τα mm του φακου επι 6 .

To ανθρώπινο μάτι βλέπει περίπου με κάδρο όσο 20mm (σε Full Frame αντιστοιχία) αλλα το μάτι δεν έχει τις παραμορφώσεις του φακού

Ουσιαστικά εσύ με το μάτι σου βλέπεις όσο κάδρο θα έβλεπες με έναν 20άρη φακό αλλα βλέπεις σαν ο φακός να ειναι 50άρης που δεν παραμορφώνει καθόλου,,, Κάτι που δεν γίνεται με έναν φακό :)

Μάλιστα κατάλαβα! Απλά στις περισσότερες λέει Equivalent to... ενώ στην nx1000 δεν έλεγε τίποτα τέτοιο και παραξενεύτηκα.
Και μετά μου δημιουργήθηκε η απορία ότι αν έχουμε full frame αισθητήρα και κουμπώσουμε έναν 50άρι πώς θα το δούμε μέσα από το φακό;...
Δηλαδή για να καταλάβω σε full frame αισθητήρα με 20mm έχουμε την εικόνα 1:1 ενώ σε λιγότερα mm πάμε σε πιο wide και σε περισσότερα mm σε πιο tele?

Από τη μία λέει ισοδύναμο με X mm σε full frame 35mm αισθητήρα, αλλά αν έχουμε μια τέτοια περίπτωση τί αποτέλεσμα θα δούμε;
Επεξ/σία από Giorgos3924

Ti εννοεις αν αν κουμπώσεις 50αρη σε full frame πως θα το δείς? Θα τον δείς σαν 50άρη.... Άν τον κουμπώσεις σε Nex θα τον δείς σαν 50x1.5 

Mην τα συγκρίνεις με το μάτι σου. Σύμφωνα με τις φωτογραφικές κανονικός φακός θεωρείται 40-60mm..... 35mm και κάτω θεωρείται ευρυγώνιο και 75 και πάνω θεωρείται τηλεφακός.

Αυτό συγκρίνει τα μεγέθη αισθητήρων.

Εγώ θέλω να μάθω για παράδειγμα,

Αν έχω ένα αντικείμενο πχ ένα μήλο, στα 2 μέτρα και χρησιμοποιώ μηχανή full frame και θέλω να το καδράρω ολόκληρο. Να βάλω όλο το μήλο μέσα στο πλάνο. Τί φακό θα χρειαστώ; 20? 50? 35?

Μετά με απλές πράξεις υπολογίζουμε για τους υπόλοιπους αισθητήρες όπως είπε και ο φίλος Rush13.

Όλοι οι φακοί είτε για κόμπακτ είτε για slr αναφέρουν τα μήκη τους σε αντιστοιχία της full frame, αλλά αν όντως είχα full frame, στο παραπάνω παράδειγμα τί φακό θα έβαζα;

Το παράδειγμα εικονογραφημένο :P

Ξέρω την απόσταση και τον αισθητήρα της μηχανής μου, Θέλω να γεμίσω όλο το κάδρο για να γίνει σαφέστατο το τί θα "δει" το "μάτι" της μηχανής

Τί φακό θα επιλέξω;

Εφόσον βρώ τον φακό στα full frame μετά εύκολα υπολογίζεις.

Για μισού μεγέθους αισθητήρα = φακός full frame x2

Για apc-c που έχει η nx1000 = full frame x 1,5

Το θέμα είναι να βρούμε τί φακό θα πάρουμε.

είδα κάποια ωραία tutorial αλλά ο τύπος το κάνει προσεγγιστικά και βάση πείρας

Ρυθμίζει πρώτα χαμηλά αλλά ξέρει ότι πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά.

Εγώ που δεν έχω κοιτάξει ποτέ μέσα από "μάτι" slr πώς θα το ξέρω;

post-131369-0-29776100-1404669692_thumb.jpg

Ναι κατάλαβα τι θες . Νομίζω υπάρχει μια μαθηματική πράξη για να το βρεις αυτο αλλα δεν ξέρω . Εμπειρικά μιλώντας σε full frame σε απόσταση δυο μέτρων για να πιάσει το μήλο όλο το κάδρο θες περίπου 100-130 mm

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...