Προς το περιεχόμενο

Η ΕΔΕΤ Α.Ε. φέρνει στην Ελλάδα μέσα στο 2014 τον πρώτο της υπερυπολογιστή

zanskou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φοβερό, εδώ μέσα συγκρίνουν πισιά με enterprise systems. ΜΟΝΟ εδώ θα μπορούσα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Ε, γατόνια, μήπως και το enterprise storage της IBM, (8700 series) που κοστίζει περίπου 12.000€/ΤΒ είναι χαζομάρα γιατί ένας WDGreen κοστίζει 60€/ΤΒ και θα πρέπει να πάτε να τους το πείτε;

Μα ότι να'ναι...

http://www.insomnia.gr/topic/515961-η-lenovo-προχωράει-στην-εξαγορά-του-τομέα-server-x86-της-ibm/?hl=ibm

Να μου έλεγες για power7 θα το παραδεχόμουνα. Απο την στιγμή που η ίδια η IBM δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την τεχνολογία που μόλις αγοράσαμε, δεν νομίζω να παίρνουμε και τα πρωτία εξυπναδας. Πάντως αν κάτι πάει στραβά θα έχουν πολλές δικαιολογίες να πούνε εκεί στην ΕΔΕΤ....

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.insomnia.gr/topic/515961-η-lenovo-προχωράει-στην-εξαγορά-του-τομέα-server-x86-της-ibm/?hl=ibm

Να μου έλεγες για power7 θα το παραδεχόμουνα. Απο την στιγμή που η ίδια η IBM δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την τεχνολογία που μόλις αγοράσαμε, δεν νομίζω να παίρνουμε και τα πρωτία εξυπναδας. Πάντως αν κάτι πάει στραβά θα έχουν πολλές δικαιολογίες να πούνε εκεί στην ΕΔΕΤ....

Εμμ, για πληροφόρησή σου servers δεν είναι μόνο σε χ86 αρχιτεκτονική.

Διάβασε εδώ λίγο: http://www-03.ibm.com/systems/z/hardware/zenterprise/

Τι νομίζεις ότι οι μεγάλοι όμιλοι ακόμα και στην Ελλάδα έχουν; x86 σερβεράκια;;;

Αν είναι μάγκας ο admin έχει βάλει ένα μηνα mining bitcoins και την βγάζει καθαρή .

Αληθινή ιστορία :

Δεητζής που δουλευει σε εργοστάσιο  της ΔΕΗ αγόρασε 2 asics μηχανήματα και δουλεύον Mining μέρα νύχτα χωρίς να μετράει κανείς την κατανάλωση ρεύματος .

I love greece

<p>Αν είναι μάγκας ο admin έχει βάλει ένα μηνα mining bitcoins και την βγάζει καθαρή .</p>

<p> </p>

<p>Αληθινή ιστορία :</p>

<p>Δεητζής που δουλευει σε εργοστάσιο  της ΔΕΗ αγόρασε 2 asics μηχανήματα και δουλεύον Mining μέρα νύχτα χωρίς να μετράει κανείς την κατανάλωση ρεύματος .</p>

<p>I love greece</p>

Αρκετά έξυπνη κίνηση, αλλά δεν παύει να είναι αισχρή. Τα asic miners δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση, οπότε κανένας δεν θα το αντιλαμβάνονταν. Πιστεύω δε πως και σε άλλες χώρες γίνεται αυτό...

Φοβερό, εδώ μέσα συγκρίνουν πισιά με enterprise systems. ΜΟΝΟ εδώ θα μπορούσα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Ε, γατόνια, μήπως και το enterprise storage της IBM, (8700 series) που κοστίζει περίπου 12.000€/ΤΒ είναι χαζομάρα γιατί ένας WDGreen κοστίζει 60€/ΤΒ και θα πρέπει να πάτε να τους το πείτε;

Μα ότι να'ναι...

Intel Xeon θα έχει, τους οποίους στο compute τους πατάει άνετα κάτω μια midrange κάρτα γραφικών.

Ο μόνος λόγος που επιλέγονται CPUs είναι γιατί δεν είναι γραμμένα/ κατάλληλα τα περισσότερα προγράμματα για GPU acceleration (ακόμα και τα ερευνητικά). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να γραφούν ή ότι δεν είναι σπατάλη χρημάτων που δεν γράφονται.

Τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού βλέπω ότι στρέφονται όποτε μπορούν σε consumer equipment για να γλυτώσουν κόστος (πχ Monitor array φτιαγμένο από φθηνές 20άρες LCD). Δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε premium για έναν υπερυπολογιστή της περασμένης δεκαετίας.

οφ τόπικ λίγο αλλά ήταν κι εμένα το όνειρό μου κάποτε να είχα έναν υπολογιστή να φόρτωνα όλες τις χώρες και τις κατηγορίες που είχε  ο manager όλους τους παίκτες κλπ...και να έτρεχε και σφαίρα..

Να σε στεναχωρήσω; μπορούσες να τον έχεις!!! δεν χρειαζόταν να δώσεις λεφτά για γενικά σούπερ hardware αν έτρεχε το PC σου το manager μετά για να τρέχει απλά όλα τα πρωταθλήματα χρειαζόταν απλά επιπλέον μνήμη RAM με ~250 ευρώ βάζεις την ταχύτερη DDR3 σε χωρητικότητα 32GB και με 100 βρίσκεις πάλι 32GB απλά συγκριτικά δεν θα ειναι η γρηγορότερη ουσιαστικά όμως για εσένα το ίδιο θα ειναι δεν θα καταλάβεις ιδιαίτερη διαφορά. 

Πόσα bitcoin θα μπορεί να κάνει mining την ημέρα;

όχι και πολλά (τουλάχιστον για τα λεφτά που θα κοστίζει το hardware ή για το ρεύμα που θα καίει) γιατι οι CPUs ειναι αδύναμες για bitcoins 

Επίσης απο την στιγμή που τα κύρια καθήκοντα που θα αναλάβει θα έχουν σχέσει με την έρευνα στις επιστήμες ( χημεία φυσική βιολογία κτλ) δεν καταλαβαίνω γιατι το προσεγγίζουν έτσι... x86 αρχιτεκτονική ειναι καλύτερη (απο άποψη απόδοση/κόστος και σκέτο απόδοση) για πράξεις σταθερής μεταβλητής ενω τα προβλήματα τέτοιων χώρων δεν ειναι σταθερά... 

Αν ήμουν εγώ υπεύθυνος θα περίμενα λίγους μήνες ακόμη να βγάλει η Nvdia τους καινούργιους maxwell/volta και μετά (βλέποντας και τις τυχόν άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που θα βγουν τότε) θα αποφάσιζα πως θα έστινα το σύστημα  

και η παραπάνω λογική βασίζεται στο ότι ήδη η τεχνολογία kepler ειναι πολλαπλάσια αποδοτικότερη σε επιστημονικές εφαρμογές συγκρίσει με τους x86 επεξεργαστές και στο ότι η αρχιτεκτονική maxwell/volta δεν θα ειναι απλά αποδοτικότερη αλλά θα αποτελέσει μια τεχνολογική εξέλιξη (η διαφορά δεν θα είναι πχ i7 3770 vs i74770 αλλά P4 vs Intel Core 2 quad με ΗT)  οπότε αξίζει μια αναμονή μερικών μηνών ακόμη. 

ειναι κρίμα πραγματικά ελπίζω να αλλάξουν τα σχέδια τους... με το ίδιο κεφάλαιο θα φτάνανε άνετα σε 5 PF επιδόσεων (με βιομηχανικές προδιαγραφές) 

"Η ΕΔΕΤ Α.Ε. φέρνει στην Ελλάδα μέσα στο 2014 τον πρώτο της υπερυπολογιστή"

"... πολύ σύντομα πρόκειται να προχωρήσει στην υλοποίηση του πρώτου υπερυπολογιστή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα... "

Σωστός τίτλος, λάθος στο άρθρο.

Δεν είναι ο πρώτος υπέρυπολογιστής στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση.

Χωρίς να έχω κάνει ενδελεχή έρευνα, ξέρω τουλάχιστον 2. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Δημόκριτο. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί ακόμα.

Μην κουράζεστε να σχολιάζετε το ότι είναι πρώτος γιατί δεν είναι. Δεν ξέρω, ίσως να είναι ο ισχυρότερος, ίσως και όχι.

Καλό είναι να ψάχνουμε λίγο, πριν δημοσιεύουμε κάτι.

• Like 1

Μα ότι να'ναι...

Άσε μας ρε φίλε, στο τέλος θα μας πείς οτι ενα V7000 είναι ποιο γρήγορο απο ένα RAID 0 με 4 wd raptor :P

Power 8, ακόμα καλύτερα...φρέσκο πράμα που σπαρταράει

Οσο για το οτι η ΙΒΜ έδωσε τα χ86, δεν είναι οτι δεν θέλει να ασχοληθεί...αλλα μια επιχειρηματική κίνηση που θα της φέρει ποιο άμεσα χρήμα. Δεν παρατήρησες κάτι στο link που έβαλες. Πουλησε για 2 ΔΙΣ όλη την σειρά Χ86 και παίρνει και 300 μύρια σε μετοχές στην Lenovo (συν αυτές που έχει ήδη). Δηλαδή και μετρητο στο χέρι και δαχτυλο στο μέλι (βλέπε κέρδη) θα μπορεί να βάζει, για όσο βγάζει δηλαδή γιατί η αγορά Χ86 όπως την ξέραμε θα αρχίσει να φθήνει λόγο cloud. Έτσι και αλλιώς το μεγαλύτερο κέρδος της ΙΒΜ έρχεται απο άλλα προϊόντα της (βλέπε mainframe, power series i/p ,software αλλα και διάφορα services)

Όσο για την ΕΔΕΤ... μπορεί στην Έλλαδα να έχουμε συνηθήσει στην λαμογιά αλλα ευτηχώς υπάρχουν ακόμα ορισμένοι σε σκόρπιες θέσεις που προσπαθούν για κάτι καλό, μην μηδενίζουμε την προσπάθειά τους.

Εμμ, για πληροφόρησή σου servers δεν είναι μόνο σε χ86 αρχιτεκτονική.

Διάβασε εδώ λίγο: http://www-03.ibm.com/systems/z/hardware/zenterprise/

Τι νομίζεις ότι οι μεγάλοι όμιλοι ακόμα και στην Ελλάδα έχουν; x86 σερβεράκια;;;

Καλα σώθηκες τώρα, βρήκες μέρος να παρουσιάσεις z/series ή p & i series. Όποτε αναφέρω για mainframe νομίζουν οτι προκειτε για ξεχασμένα συστήματα του '80 . Και κανα δύο που μπήκανε στον κόπο και διαβάσανε λίγο στο site της ibm μόλις είδανε υδρόψυξη και 5ghz επξεργαστές με ρώταγαν αν παίρνει overclocking!!! (μετα απο δυο μέρες στο Δαφνί με ψυχοφάρμακα και ηλεκτροσόκ το ξεπέρασα το σοκ της ερώτησης :P )

Έχει πλάκα πάντως όταν μετα το πρώτο σοκ τους ενημερώνω οτι εκτός από την ibm η hp, η fujitsu και η hitachi συνεχίζουν να βγάζουν mainframe και τα εξελίσουν...

Intel Xeon θα έχει, τους οποίους στο compute τους πατάει άνετα κάτω μια midrange κάρτα γραφικών.

Ο μόνος λόγος που επιλέγονται CPUs είναι γιατί δεν είναι γραμμένα/ κατάλληλα τα περισσότερα προγράμματα για GPU acceleration (ακόμα και τα ερευνητικά). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να γραφούν ή ότι δεν είναι σπατάλη χρημάτων που δεν γράφονται.

Τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού βλέπω ότι στρέφονται όποτε μπορούν σε consumer equipment για να γλυτώσουν κόστος (πχ Monitor array φτιαγμένο από φθηνές 20άρες LCD). Δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς που θα πληρώσουμε premium για έναν υπερυπολογιστή της περασμένης δεκαετίας.

Πως ακριβώς θα πληρώσουμε premium κατι που βαζίζεται σε commodity hardware; Tα χ86 αυτό ακριβώς είναι, φθηνό hardware.

• Like 1

Άσε μας ρε φίλε, στο τέλος θα μας πείς οτι ενα V7000 είναι ποιο γρήγορο απο ένα RAID 0 με 4 wd raptor :P

Power 8, ακόμα καλύτερα...φρέσκο πράμα που σπαρταράει

Οσο για το οτι η ΙΒΜ έδωσε τα χ86, δεν είναι οτι δεν θέλει να ασχοληθεί...αλλα μια επιχειρηματική κίνηση που θα της φέρει ποιο άμεσα χρήμα. Δεν παρατήρησες κάτι στο link που έβαλες. Πουλησε για 2 ΔΙΣ όλη την σειρά Χ86 και παίρνει και 300 μύρια σε μετοχές στην Lenovo (συν αυτές που έχει ήδη). Δηλαδή και μετρητο στο χέρι και δαχτυλο στο μέλι (βλέπε κέρδη) θα μπορεί να βάζει, για όσο βγάζει δηλαδή γιατί η αγορά Χ86 όπως την ξέραμε θα αρχίσει να φθήνει λόγο cloud. Έτσι και αλλιώς το μεγαλύτερο κέρδος της ΙΒΜ έρχεται απο άλλα προϊόντα της (βλέπε mainframe, power series i/p ,software αλλα και διάφορα services)

Όσο για την ΕΔΕΤ... μπορεί στην Έλλαδα να έχουμε συνηθήσει στην λαμογιά αλλα ευτηχώς υπάρχουν ακόμα ορισμένοι σε σκόρπιες θέσεις που προσπαθούν για κάτι καλό, μην μηδενίζουμε την προσπάθειά τους.

Καλα σώθηκες τώρα, βρήκες μέρος να παρουσιάσεις z/series ή p & i series. Όποτε αναφέρω για mainframe νομίζουν οτι προκειτε για ξεχασμένα συστήματα του '80 . Και κανα δύο που μπήκανε στον κόπο και διαβάσανε λίγο στο site της ibm μόλις είδανε υδρόψυξη και 5ghz επξεργαστές με ρώταγαν αν παίρνει overclocking!!! (μετα απο δυο μέρες στο Δαφνί με ψυχοφάρμακα και ηλεκτροσόκ το ξεπέρασα το σοκ της ερώτησης :P )

Έχει πλάκα πάντως όταν μετα το πρώτο σοκ τους ενημερώνω οτι εκτός από την ibm η hp, η fujitsu και η hitachi συνεχίζουν να βγάζουν mainframe και τα εξελίσουν...

Πως ακριβώς θα πληρώσουμε premium κατι που βαζίζεται σε commodity hardware; Tα χ86 αυτό ακριβώς είναι, φθηνό hardware.

δεν έχω παράπονο με την ΙΒΜ γιατί ξέρει πολύ καλα τι κάνει, ίσως και καλύτερα απο εμας τους Έλληνες....

Σαν z/OS system administrator στην αρχή νόμιζα ότι τρολλάρεις αλλά μετά σε κατάλαβα :) Βρήκα και εγώ μέρος να μιλήσω ... Έχω περάσει και εγώ το σοκ να κάθεται άτομο μπροστά σε μια φρέσκια z9 BC και να λέει "Τι;; ΜΟΝΟ 2 CPUS??". Λιποθυμία...

Σαν z/OS system administrator στην αρχή νόμιζα ότι τρολλάρεις αλλά μετά σε κατάλαβα :) Βρήκα και εγώ μέρος να μιλήσω ... Έχω περάσει και εγώ το σοκ να κάθεται άτομο μπροστά σε μια φρέσκια z9 BC και να λέει "Τι;; ΜΟΝΟ 2 CPUS??". Λιποθυμία...

Να πώ την αλήθεια παρότι 14 χρόνια επαγγελματιάς στην πληροφορική μέχρι πριν περίπου 6-7 χρόνια τα σνόμπαρα και εγώ μέχρι που αρχισα να διαβάζω για αυτά, και ευτηχώς τα τελευταία 2 χρόνια εχω την τύχη να δουλεύω σε τέτοια συστήματα.

Τώρα τελευταία μάλιστα ασχολούμαι καθημερινά με z/VM και z/Linux και έχω κάψει οτι εγκεφαλικά κύτταρα είχαν μείνει :P ...ένα εχω να πω, όταν η IBM υλοποιούσε την έννοια του virtualization στα τέλη του '50 αρχές '60 οι άλλοι παλεύανε ακόμα με τις διάτρητες κάρτες.... γατάκια :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...