Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με το web-developing. 

Κατ' αρχάς να πω ότι έχω τελειώσει πληροφορική και η μόνη σχέση που έχω με τον προγραμματισμό είναι ουσιαστικά η C, στην οποία έχω γράψει πολύ κώδικα. Οπότε μπορώ να πω ότι την αλγοριθμική λογική την έχω.

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, πρέπει να μάθω html, css & javascript (για αρχή υποθέτω).

Το θέμα μου ποιο είναι. Κάθομαι και διαβάζω κάποια tutorials. Καλά ως εδώ.

Το ζήτημα είναι ότι δεν έχω καταλάβει που και πως θα τη χρησιμοποιήσω τη γλώσσα.

Για παράδειγμα, στη σχολή ξεκινάς μια γλώσσα προγραμματισμού. Φτάνεις την ύλη μέχρι ένα σημείο, κάνεις 2 εργασίες. Μπαίνεις στη λογική πως χρησιμοποιούνται πχ οι δείκτες, οι μεταβλητές κτλ. Προχωράει η ύλη, μπαίνει άλλη εργασία. Που θέλω να καταλήξω; Ότι μαθαίνεις κάτι με ένα πρόγραμμα, έχεις και τις κατάλληλες εργασίες / ασκήσεις, καταλαβαίνεις αυτά που μαθαίνεις που χρησιμοποιούνται και πως. Από εκεί και πέρα, φαντασία :)

Οπότε ποια είναι η απορία μου.

Μιας και είμαι επαρχία και δεν έχω επιλογές για σεμινάρια css/html/javascript/και-εγώ-δεν-ξέρω-τι (και για κάποια ιδιαίτερα που ρώτησα δε με παίρνει οικονομικά), θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει τρόπος (βιβλίο ίσως) να μάθεις τα παραπάνω με μια σειρά.

Τι σημαίνει μια σειρά; ΟΚ τα βασικά μεταβλητές κτλ τα διαβάζεις παντού.

Να υπάρχουν κάποιες ασκήσεις ίσως, αναλόγως επιπέδου θεωρίας που έχεις για παράδειγμα, για να καταλαβαίνεις που και πως χρησιμοποιείς ότι έμαθες. Κάτι ίσως σαν "βοήθημα".

Γιατί και τους δείκτες στη C στη θεωρία τους καταλαβαίνεις, αλλά προσωπικά τους έμαθα όταν είχα εργασία που τους χρησιμοποιούσαμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Hope you get my point.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις.

Δημοσ.

Εσύ πολύ μακριά την πήγες την βαλίτσα, για αρχή το html + css είναι σχεδόν αποκλειστικά design(άντε και καμιά συλλογή στοιχείων/φόρμες) οπότε δεν υπάρχει λογική ασκήσεων,μπορείς μόνος σου να κοιτάξεις ποιες σελίδες σου αρέσουν από σχεδίαση και να προσπαθήσεις να φτιάξεις και εσύ την ίδια οπτική.

 

Έτσι θα αποκαλύψεις και μόνος σου που και πότε χρειάζονται η γλώσσες (javascript php κτλ) θα δεις ότι θες να κάνεις κάτι που δεν θα καλύπτεται από html+css οπότε μπορείς να δεις στο google με ποιον τρόπο γίνεται.

 

Απλά οι σελίδες δεν έχουν καμιά σχέση με τον κλασσικό προγραμματισμό,αλλά για να καταλάβεις το κεντρικό Loop του «προγράμματος» θα είναι το html+css (στατικό,απλά το design) και της γλώσσες θα της έχεις κάπως σαν εξωτερικές ρουτίνες που της κάνεις call όταν θες να τρέχει κάτι που δεν γίνεται μέσου C .

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Μόλις τελείωσα ένα tutorial για html. Και διερωτώμαι: υπάρχει περίπτωση να κάτσεις να γράψεις κείμενο σε μια σελίδα και να γράψεις κώδικα html; Θέλω να πω, πας να κάνεις έντονο το κείμενο ή να φτιάξεις ένα πίνακα/φόρμα/κτλ, θα κάτσεις να το κάνεις χειροκίνητα; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

 

Επίσης, μπορείς να μου πεις μερικά παραδείγματα που θα κάτσω να γράψω κώδικα σε javascript; Ας πούμε όταν φτιάχνω ένα κουμπί που θα μου στέλνει κάποια πεδία φόρμας που έχω ήδη φτιάξει με html σε ένα συγκεκριμένο email, θα κάτσω να γράψω κώδικα σε javascript για το τι θα κάνει αυτό το κουμπί;

Δημοσ.

Προσωπικά παρότι δουλεύω με CMS (Joomla!, WordPress, Drupal etc.) πολλές φορές γράφω το άρθρο σε html... 
Οι editors που έχω δοκιμάσει "λερώνουν" πολύ τον κώδικα... και το σιχαίνομαι αυτό...
Δηλαδή εγώ μπορεί να θέλω κάνω bold μια λέξη, αλλά ο editor αντί για <strong></strong> να ανοίξει <span style="font-weight: bold"></span>...  

Με  Javascript μπορεί να κάνεις validation στα πεδία της φόρμας σου... ή να προσθέσεις δυναμικά html κώδικα σε μια σελίδα...
Ή να κάνεις αυτό που λες, να γράψεις κώδικα για ένα στοιχείο... και είναι πολλά τα animation τα οποία δεν γίνονται μόνο με CSS (ακόμη).
Υπάρχουν αρκετά free html5 templates. Τα οποία προσφέρονται για μελέτη...
Άπαξ και τελειώσεις τα βασικά tutorials που παρακολουθείς δοκίμασε να κατεβάσεις μερικά και να παίξεις..

Επίσης, καλό θα είναι παράλληλα να εξοικειώνεσαι και με τα CMS, κάνε από τώρα τις δοκιμές σου και δες πιο σε βολεύει...

Δημοσ.

Και διερωτώμαι: υπάρχει περίπτωση να κάτσεις να γράψεις κείμενο σε μια σελίδα και να γράψεις κώδικα html; Θέλω να πω, πας να κάνεις έντονο το κείμενο ή να φτιάξεις ένα πίνακα/φόρμα/κτλ, θα κάτσεις να το κάνεις χειροκίνητα; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Για κάποιον που ξέρει καλά, είναι πολύ ποιο γρήγορα να πληκτρολογίσει αυτό που θέλει παρά να κουνήσει το χέρι του για να πιάσει το ποντίκι να βρει ποιο εικονίδιο κάνει αυτό που θέλει και και και ,με έναν καλό κειμενογράφο βάζεις και ότι θες σε macro και το καλείς με μια συντόμευση οπότε γίνονται όλα πολύ γρήγορα.
  • Like 2
Δημοσ.

υπαρχουν αρκετα sites που θα σε βοηθησουν σε αυτο που θες...εδω και αρκετο καιρο υπαρχει το συγκεκριμενο http://codecademy.com/και το εχω δοκιμασει 2-3 φορες κανει αψογα την δουλεια του..ωστόσο εαν κολλησεις καπου υπαρχουν και αρκετα tutorials αλλα και το insomnia ωστε να σε βοηθησει να καταλαβεις πως λειτουργει κατι και γιατι...η καλυτερη λυση για εμενα ειναι τα βιβλια...χωρις ομως να εχω στο νου μου κατι συγκεκριμενο

  • Like 3
Δημοσ.

Έχουμε να προτείνουμε βιβλίο που τα έχει όλα συγκεντρωμένα (για παράδειγμα http://www.skroutz.gr/books/3523803.%CE%9C%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-HTML-5-CSS-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-JavaSript.html )ή έστω ξεχωριστά βιβλία για κάθε γλώσσα; Γιατί δε με βολεύει να διαβάζω στον υπολογιστή πολύ. Επίσης προτιμώ τα ελληνικά. Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Αποψη μου : ποσο πωρωμενος εισαι? Βασικοτερο ολων, οσο πιο πωρωμενος δε θα σταματησεις ποτε, αρκει να σε τρωει η περιεργια. Αλυσιδα πανε ολα αρκει να χεις το νου σου και να μην βαριεσαι. Κακος designer/developer γινεσαι οταν πεις "νταξ, τωρα τα εμαθα ολα".

 

Απο κει και περα, παλι πως το βλεπω εγω : 

 

Αφου εισαι νεος μαθε κατευθειαν HTML5. Πολυ πιο φιλικη σε εισαγωγη πολυμεσων και σε πιο πολυπλοκες δυνατοτητες οπως εντοπισμος γεωγραφικης θεση χρηστη. Ασε τα πολυπλοκα για μετα. 

 

HTML5 > δομη σελιδας

CSS3 > εμφανιση, χρωματα design

Javascript > λειτουργικοτητα

πχ οταν πατησω ενα κουμπι HTML η Javascript θα κανονισει να αλλαξει χρωμα η επικεφαλιδα μεσω CSS

 

Μαθε καλα html+css και μετα javascript. Μη διαβασεις απλα ενα βιβλιο, πειραματισου, ψαξε, ρωτα κ γραψε το δικο σ κωδικα, μην αφηνεις αποριες, μην αφηνεις αποριες, μην αφηνεις αποριες  .

 

Μετα jQuery , βιβλιοθηκη κωδικα της javascript που σου διευκολυνει τη ζωη γιατι κανεις πιο πολλα πραγματα, πιο γρηγορα και με λιγοτερο κωδικα. Μη κλεψεις και μαθεις μονο jquery, μαθε και javascript πρωτα. Ετσι θα χεις ολοκληρωμενη εικονα. Και θα σου φανει και πιο ευκολη η jquery και θα πιασεις κ το νοημα της.

 

Και εισαι ακομα στα μισα. Ολα τα παραπανω ειναι client-side. Δηλαδη η μερια του χρηστη, ο browser του.

 

Το β μερος ειναι το server side, ο σερβερ (τρεχει το σαιτ) μαζι με τη βαση δεδομενων(αποθηκευει δεδομενα χρηστων).

Μονο ετσι ενα συστημα ειναι δυναμικο. Δηλαδη ενας χρηστης εχει username/password κανει login και βλεπει ξερω γω τις εικονες που ανεβασε. Μονο με html+css+javascript δε μπορεις να χεις δυναμικο συστημα. Η βαση δεδομενων αποθηκευει username/password και αναφορες προς τις φωτο του καθε χρηστη κτλ κτλ

 

php η κατεξοχην γλωσσα server side για να κανεις queries (ερωτηματα) στη βαση σου και να περνεις αποτελεσματα (πχ φερε μου ολες τις φωτο του χρηστη scott pilgrim που ειναι τυπου jpg και ανεβηκαν τον ιουνιο του 2011)

 

apache ο πιο γνωστος δωρεαν server και ευκολος στο στησιμο του και στη διαχειριση του με τεραστια κοινοτητα χρηστων κ απειρα φορουμ

 

mysql η πιο γνωστη δωρεαν βαση , ευκολη στο στησιμο και στη διαχειριση , με τεραστια κοινοτητα χρηστων κ απειρα φορουμ

 

phpmyadmin εργαλειακι για ανετη διαχειριση της mysql , γραφικη διεπαφη, δε γραφεις κωδικα για να παιξεις με τη βαση σου, βλεπεις πινακες και πατας κουμπακια δλδ

 

Οποτε εχεις μια σελιδα με μια φορμα html που ειναι μπλε λογω της css. Οταν πατας ενα κουμπι η javascript τσεκαρει αν υπαρχουν κενα πεδια η οχι. Αν δεν υπαρχουν, περνει τα στοιχεια και τα παει σε ενα αλλο αρχειο που μεσω php τα τσεκαρει συμφωνα με τα δεδομενα της βασης και αποφασιζει αν εισαι η οχι χρηστης για να σε κανει login. Καπως ετσι κολλαει client+server side. 

 

Και αφου μαθεις και τα βασικα του back-end μαθαινεις ajax technologies με json που ειναι κ ευκολακι, για να εισαι και δυναμικος και να μπεις σιγα σιγα στο νοημα του web 2.0. 

 

Ε και μετα απο τοσο λιωσιμο, θα χεις ηδη αποφασισει οτι ολοι οι designers/developers ειμαστε του γιατρου και θα αλλαξεις καριερα =) Αν οχι, θα χεις ηδη αποφασισει αν θες να ασχοληθεις μονο με html5 ή anti-sql injection attack methods ή design καθαρα ή php καθαρα ή να το πας αλλο επιπεδο και να μαθεις εξειδικευμενα html5 apis, frameworks, node.js και αλλες μαγκιες. 

 

Αλλα ολη η παραπανω "διαδρομη" που σου περιεγραψα για μενα ειναι βασικη και απαραιτητη για ολους τους αρχαριους και νομιζω τους βαζει σε μια καλη σειρα. Επισης ελπιζω να σου ξεκαθαρισε εστω περιληπτικα που κολλαει τι.

Ακομα και με cms μονο να θες να ασχοληθεις, μπες στο κοπο να περασεις περιλητικα τις παραπανω γλωσσες, θα σε βοηθησουν να καταλαβεις πως δουλευουν τα cms και πιστευω θα σε κανουν ταχυτερο και πιο ικανο. Αλλιως σταδιακα , ολα τα cms που θα φτιαχνεις θα μοιαζουν μεταξυ τους. 

 

Link.png Site: http://www.insomnia.gr/ προφανως!!!!

Link.png Site: http://www.smashingmagazine.com/

Link.png Site: http://greekdc.gr/

Link.png Site: http://www.wdf.gr/

Link.png Site: http://stackoverflow.com/

 

Βιβλια για web dev στα ελληνικα? Ουτε. Καν. Φρεσκαρε τα αγγλικα σ, θα σ χρειαστουν γενικα. Και μαθε να διαβαζεις απο οθονες, θα σ χρειαστει κ αυτο!

 

"Introducing HTML5" - Bruce Lawson and Remy Sharp - New Riders
"Pro JavaScript Techniques"  - John Resig - A press
"Learning jQuery" - Jonathan Chaffer and Karl Swedberg - Packt
  • Like 4
Δημοσ.

@AfterForever, θα ακούσεις 50 διαφορετικές γνώμες από 50 ανθρώπους γιατί βασίζονται σε διαφορετικές εμπειρίες, προτιμήσεις και αντιλήψεις.

 

Αν θες οπωσδήποτε hard copy σε ελληνικά, το link σου δεν φαίνεται κακό για να έχεις μια συνολική άποψη, αν και δεν το ξέρω, λογικά θα σε βάλει στο νόημα και θα σου δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσεις να γράφεις καταλαβαίνοντας τι κάνεις, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μείνεις μόνο στο διάβασμα αλλά θα έχεις ανοιχτό και ένα editor να τα κάνεις και εσύ.

 

Αν δεν έχεις ήδη κάτι που χρησιμοποιείς, σημαντικό βέβαια να επιλέξεις και editor γιατί ότι συνηθίσεις δύσκολα το αλλάζεις μετά. Προσωπική προτίμηση sublime (free to try ας πούμε) με package control & μερικά plugin ανάλογα τη χρήση (πχ emmet, HTML5, sftp ... ), θα τα βρεις αυτά σκαλίζοντας στην πορεία.

Δημοσ.

Παιδιά σας υπερευχαριστώ και ειδικά το φιλο slevinkelevra που ήταν ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣ & ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣ. Σε ευχαριστώ για το σεντόνι.

  • Like 1
Δημοσ.

Να σαι καλα ρε φιλε. Δε κανει τιποτσι. Κι γω οταν ξεκιναγα δεν ηξερα τη τυφλα μου -κ εχω κ γω δρομο μπροστα μ. Γ αυτο θελω παντα να βοηθαω αρχαριους για να μη τραβανε τη ξενερα που εφαγα εγω

Δημοσ.

υπαρχουν αρκετα sites που θα σε βοηθησουν σε αυτο που θες...εδω και αρκετο καιρο υπαρχει το συγκεκριμενο http://codecademy.com/και το εχω δοκιμασει 2-3 φορες κανει αψογα την δουλεια του..ωστόσο εαν κολλησεις καπου υπαρχουν και αρκετα tutorials αλλα και το insomnia ωστε να σε βοηθησει να καταλαβεις πως λειτουργει κατι και γιατι...η καλυτερη λυση για εμενα ειναι τα βιβλια...χωρις ομως να εχω στο νου μου κατι συγκεκριμενο

Εξαιρετικό! Ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...