itsmeviz Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Βρίσκεις δουλειά εύκολα στο εξωτερικό πάνω στον προγραμματισμό εάν είσαι απόφοιτος ιεκ; φυσικά και η γνώσεις σου περί προγραμματισμού να είναι αρκετά καλες απλώς αναρωτιέμαι εάν θα σε επερναν με ενα πτυχίο πού στην ουσία το πλήρωσες και δεν μετράει σε σύγκριση με το πτυχίο ενος τει ή αει
Gas74 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Γιατι βρισκεις αν εχεις Αει ή Τει?......παρε το ρισκο σου φιλε και προσπαθησε.....πηγαινε και κυνηγα την τυχη σου...απο μονη της δεν θα ερθει ποτε!!Κυνηγα το! 1
ParhsG Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Αναλόγως τη χώρα και την εμπειρία πιστευω. Αν εχεις λεφτα κανεις σπουδες στο εξωτερικό,εδω γινονται γιατροί απλα και μονο με λεφτα. Βεβαια και στο εξωτερικό δεν ειναι ολα καλα υπάρχουν πράγματα που θα σε χαλάσουν και δε θα το περιμένεις.
leonidas_fs Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Εαν έχεις πραγματικές γνώσεις, ναι βρίσκεις! 5
defacer Δημοσ. 3 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2014 Βρίσκεις δουλειά εύκολα στο εξωτερικό πάνω στον προγραμματισμό εάν είσαι απόφοιτος ιεκ; φυσικά και η γνώσεις σου περί προγραμματισμού να είναι αρκετά καλες Γενικά μιλώντας, κανέναν δεν ενδιαφέρει τι πτυχίο έχεις (πολλούς ούτε καν αν έχεις). Το τι ξέρεις και το τι προϋπηρεσία έχεις είναι αυτό που κάνει όλη τη διαφορά. 1
konstantin1 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2014 Η προυπηρεσία αποκτάται από όλους που ξεκινάνε να δουλεύουν.. Από εκεί και πέρα φυσικά και μετρά τί πτυχίο έχεις... Αυτοί που τελειώνουν τα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά δεν το κάνουν μάταια.. Η αγορά εργασίας έχει σκλυρήνει και οι πτυχιούχοι με προυπηρεσία πολλοί.. Ένας άνθρωπος με ένα πτυχίο πανεπιστημίου και προυπηρεσία θα προτιμηθεί , γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ένας απόφοιτος ιεκ δεν έχει ελπίδα..Ειδικά για κάποιον που "πονά" αυτό που κάνει και ενημερώνεται συνέχεια, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για εύρεση δουλειάς... Πλέον και στο εξωτερικό είναι δύσκολά..Κύπρος (εκεί είμαι εγώ εδώ και τρία χρόνια) είναι πολύ δύσκολα εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.. Γερμανία, Αυστραλία, UK είναι μέρη που υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες..
brute-force Δημοσ. 11 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2014 Η προυπηρεσία αποκτάται από όλους που ξεκινάνε να δουλεύουν.. Από εκεί και πέρα φυσικά και μετρά τί πτυχίο έχεις... Αυτοί που τελειώνουν τα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά δεν το κάνουν μάταια.. Η αγορά εργασίας έχει σκλυρήνει και οι πτυχιούχοι με προυπηρεσία πολλοί.. Ένας άνθρωπος με ένα πτυχίο πανεπιστημίου και προυπηρεσία θα προτιμηθεί , γιατί έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ένας απόφοιτος ιεκ δεν έχει ελπίδα..Ειδικά για κάποιον που "πονά" αυτό που κάνει και ενημερώνεται συνέχεια, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για εύρεση δουλειάς... Πλέον και στο εξωτερικό είναι δύσκολά..Κύπρος (εκεί είμαι εγώ εδώ και τρία χρόνια) είναι πολύ δύσκολα εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.. Γερμανία, Αυστραλία, UK είναι μέρη που υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες.. Αυτό. Το καλό στον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού είναι ότι πλέον στις περισσότερες -αν όχι όλες- περιπτώσεις μετράει το πορτοφόλιο και η προϋπηρεσία σου πρώτα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Μπορείς όμως να φανταστείς ότι για μια θέση ανάμεσα σε 2 ισοδύναμους αιτούντες όσον αφορά πορτοφόλιο/προϋπηρεσία, θα προτιμηθεί όποιος έχει λάβει την καλύτερη εκπαίδευση.
NoD Δημοσ. 13 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2014 Προτιμήθηκα και λόγω πτυχίου. Δε μου ζητήθηκε ποτέ. Γενικά μιλώντας ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι βλέπει ο άλλος σε σένα. Σίγουρα βλέπει προϋπηρεσία, σίγουρα τι βάθος γνώσεων έχεις. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου αν τα έχεις αυτά, αλλά σίγουρα αξιολογείται και το τι άνθρωπος είσαι και πόσο καλά κολλάς στην ομάδα. Κανείς δεν θέλει κάποιον που κάνει μπάχαλο την ατμόσφαιρα ακόμη κι αν είναι υπερπρογραμματιστής του θάνατου και φτύνει 10 κιλά κώδικα στην καθισιά. Το πτυχίο έρχεται δεύτερο, αν υπάρχουν τα παραπάνω. Ποτέ δεν είναι αμελητέο, αλλά ούτε όπως το έχουμε στο μυαλό μας στην Ελλάδα. Κάπου στη μέση (ως συνήθως) είναι η αλήθεια. 1
sonyxp Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Θα σου πω εγώ που ξέρω από 2ο χέρι. Στο εξωτερικό και σε σοβαρές χώρες κοιτάνε πολύ περισσότερο (αν όχι μόνο) τις πιστοποιήσεις που έχεις. Μιλάω για σοβαρές, παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και όχι της -ταδε- ανύπαρκτης εταιρείας. Για παράδειγμα σου αρέσουν τα δίκτυα, πολύ μεγαλύτερη αξία έχει ένα CCNP (και CCNA θα το τολμούσα να πω) από ένα πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα πάντα και παντού υπάρχουν εξαιρέσεις, ένα πτυχίο από ένα πολύ δυνατό πανεπιστήμιο θα σου έδινε περισσότερα από ένα CCNA (ίσως και CCNP). Πλέον όμως θέλει να έχεις και πτυχίο και πιστοποίηση! ΥΓ: Εννοείται ότι και η προϋπηρεσία παίζει ρόλο, δεν χρειάζεται να το πούμε! 1
defacer Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 (επεξεργασμένο) Guys, σχετικά με τα πτυχία: είναι σημαντικά όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να δείξεις. Αν έχεις κάτι άλλο πιο σχετικό με τη δουλειά το πτυχίο πάντα περνάει σε δεύτερη (τρίτη, τέταρτη...) μοίρα. Παράδειγμα από πρώτο χέρι, ούτε ένα μήνα δεν έχει: Στέλνω αίτηση (μαζί βιογραφικό κλπ) Μου απαντάει το HR "κανα δείγμα της δουλειάς σου παίζει;" Απαντάω "ορίστε αυτό αυτό κι αυτό από StackOverflow, αν δε σας καλύπτουν να το συζητήσουμε" HR: "Μα βεβαίως, να κανονίσουμε συνέντευξη" (γίνεται η πρώτη συνέντευξη τηλεφωνικά με "backend team lead") HR: "Να κανονίσουμε και μια ακόμα" (γίνεται η δεύτερη συνέντευξη τηλεφωνικά με "head of engineering") HR: "Ελάτε όμως να σας δούμε κι από κοντά, τελευταία φορά που το κάνουμε αυτό, promise" Πάω στα γραφεία τους στο Βερολίνο. Εκεί μιλάω με διάφορους (ανάμεσά τους οι 2 των συνεντεύξεων), με βλέπουν τους βλέπω, κάποια στιγμή μου λένε σου έχουμε ετοιμάσει και μια δοκιμασία να την κάνεις εδώ σ' αυτό το PC. Κάνω αυτό που μου ζητάνε (γράψιμο κώδικα εννοείται). Πήρε κάπου μιάμιση ώρα. Βλέπουμε μαζί με τους 2 τι έκανα, το συζητάμε. Σ' αυτό το σημείο ο head of engineering είναι πλέον φανερά χαρούμενος. Φτάσαμε στη mini συνέντευξη με τον CTO! Final boss και μετά παίρνω την πριγκίπισσα! O CTO κάνει ερωτήσεις "πυρ κατα βούληση". Παράδειγμα, η μία ερώτηση είναι "how do you define clean code" και η αμέσως επόμενη "can you enumerate the OSI network model's layers?". Μετά από λίγο στενό μαρκάρισμα αυτού του είδους (προφανώς για ζύγισμα, το ότι ξέρω να γράφω προγράμματα προφανώς το είχαν καταλάβει πριν φτάσουμε εκεί) ο head of engineering φαίνεται έτοιμος να μ' αγκαλιάσει. Προφανώς ο CTO έχει ήδη σχηματίσει άποψη. Και η τελευταία (άντε με το ζόρι προτελευταία, δε θυμάμαι 100%) ερώτηση που μου κάνει είναι: "do you have any university degree?" Αργότερα (μετά από 5 λεπτά) τον ρώτησα γιατί μπήκε στον να ρωτήσει για πτυχίο. Μου είπε "είναι καλό να έχεις, δείχνει ότι κάποια στιγμή έκατσες και στρώθηκες". Να συμπληρώσω ότι μιλάμε για δουλειά σχεδόν αποκλειστικά PHP με ZF και δε ρώτησαν καν για Zend Certification. Εννοείται βέβαια πως αν είχα θα ήταν υπέρ μου, αλλά το ότι τελικά δε ρώτησαν κάτι λέει. Οπότε: καλό το πτυχίο και καλή (σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις απαραίτητη!) η πιστοποίηση. Αλλά στην τελική σε θέλουν για να κάνεις μια δουλειά. Μπορείς να πείσεις ότι είσαι ικανός να την κάνεις χωρίς να πεις τη λέξη "πτυχίο"; Καλως ήρθες. Update: Επειδή δεν είναι προφανές από τα παραπάνω, έχω πτυχίο (δύο). Μου έκαναν τεράστιο καλό στη ζωή, αλλά ποτέ την ώρα του interview. Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2014 από defacer 8
gon1332 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Guys, σχετικά με τα πτυχία: είναι σημαντικά όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να δείξεις. Αν έχεις κάτι άλλο πιο σχετικό με τη δουλειά το πτυχίο πάντα περνάει σε δεύτερη (τρίτη, τέταρτη...) μοίρα. Παράδειγμα από πρώτο χέρι, ούτε ένα μήνα δεν έχει: Στέλνω αίτηση (μαζί βιογραφικό κλπ) Μου απαντάει το HR "κανα δείγμα της δουλειάς σου παίζει;" Απαντάω "ορίστε αυτό αυτό κι αυτό από StackOverflow, αν δε σας καλύπτουν να το συζητήσουμε" HR: "Μα βεβαίως, να κανονίσουμε συνέντευξη" (γίνεται η πρώτη συνέντευξη τηλεφωνικά με "backend team lead") HR: "Να κανονίσουμε και μια ακόμα" (γίνεται η δεύτερη συνέντευξη τηλεφωνικά με "head of engineering") HR: "Ελάτε όμως να σας δούμε κι από κοντά, τελευταία φορά που το κάνουμε αυτό, promise" Πάω στα γραφεία τους στο Βερολίνο. Εκεί μιλάω με διάφορους (ανάμεσά τους οι 2 των συνεντεύξεων), με βλέπουν τους βλέπω, κάποια στιγμή μου λένε σου έχουμε ετοιμάσει και μια δοκιμασία να την κάνεις εδώ σ' αυτό το PC. Κάνω αυτό που μου ζητάνε (γράψιμο κώδικα εννοείται). Πήρε κάπου μιάμιση ώρα. Βλέπουμε μαζί με τους 2 τι έκανα, το συζητάμε. Σ' αυτό το σημείο ο head of engineering είναι πλέον φανερά χαρούμενος. Φτάσαμε στη mini συνέντευξη με τον CTO! Final boss και μετά παίρνω την πριγκίπισσα! O CTO κάνει ερωτήσεις "πυρ κατα βούληση". Παράδειγμα, η μία ερώτηση είναι "how do you define clean code" και η αμέσως επόμενη "can you enumerate the OSI network model's layers?". Μετά από λίγο στενό μαρκάρισμα αυτού του είδους (προφανώς για ζύγισμα, το ότι ξέρω να γράφω προγράμματα προφανώς το είχαν καταλάβει πριν φτάσουμε εκεί) ο head of engineering φαίνεται έτοιμος να μ' αγκαλιάσει. Προφανώς ο CTO έχει ήδη σχηματίσει άποψη. Και η τελευταία (άντε με το ζόρι προτελευταία, δε θυμάμαι 100%) ερώτηση που μου κάνει είναι: "do you have any university degree?" Αργότερα (μετά από 5 λεπτά) τον ρώτησα γιατί μπήκε στον να ρωτήσει για πτυχίο. Μου είπε "είναι καλό να έχεις, δείχνει ότι κάποια στιγμή έκατσες και στρώθηκες". Να συμπληρώσω ότι μιλάμε για δουλειά σχεδόν αποκλειστικά PHP με ZF και δε ρώτησαν καν για Zend Certification. Εννοείται βέβαια πως αν είχα θα ήταν υπέρ μου, αλλά το ότι τελικά δε ρώτησαν κάτι λέει. Οπότε: καλό το πτυχίο και καλή (σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις απαραίτητη!) η πιστοποίηση. Αλλά στην τελική σε θέλουν για να κάνεις μια δουλειά. Μπορείς να πείσεις ότι είσαι ικανός να την κάνεις χωρίς να πεις τη λέξη "πτυχίο"; Καλως ήρθες. Και υπάρχει και η άλλη εκδοχή που είχε αναφέρει και ο migf1: Συνεχίζεις το πτυχίο σου με ένα καλό διδακτορικό έξω και σε παίρνουν πριν ή αφού το τελειώσεις (κυρίως R&D). Αυτό ειδικά αν είσαι μυαλό.
defacer Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2014 Και υπάρχει και η άλλη εκδοχή που είχε αναφέρει και ο migf1: Συνεχίζεις το πτυχίο σου με ένα καλό διδακτορικό έξω και σε παίρνουν πριν ή αφού το τελειώσεις (κυρίως R&D). Αυτό ειδικά αν είσαι μυαλό. Εξαρτάται από πολλά πράγματα: πού είσαι, τι έτος έχουμε, αν ο επιβλέπων σου έχει καλά κονέ, τι θέμα έχεις επιλέξει και πού πάει ο άνεμος της τεχνολογίας. Το θέμα με το phd είναι ότι αν δε σου κάτσει τέλεια απ' αυτή την άποψη, βρίσκεσαι στον ακαδημαϊκό χώρο (πράγμα που δεν προτιμάς by definition γιατί αλλιώς δε θα το συζητούσαμε) και έχεις κάψει πολύτιμα χρόνια στα οποία θα μπορούσες να έχεις εμπειρία και γενικά να πας μπροστά την καριέρα σου. Δηλαδή παίζει να βρεθείς σε πολύ λάθος θέση. Οπότε δε θα το πρότεινα ως μέσο εύρεσης εργασίας με τίποτα. Way, way too much risk. Σχετικό και επίσης αυτά.
Aztec Δημοσ. 19 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2014 Το θέμα είναι ότι όταν έχεις τελειώσει ένα ΙΕΚ ουσιαστικά πρέπει να χτίσεις το βιογραφικό σου και να καλύψεις αυτη την αδυναμια. Όταν λέω αδυναμια εννοώ ότι ο ανταγωνισμος ειναι μεγάλος και ουσιαστικά κάποιος με πτυχίο θα ειναι σε καλύτερη θεση . Δυστυχως στην Ελλάδα με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και σε μια Ελλάδα που το πτυχίο μετράει πολυ για το ξεκίνημα σου θα έχεις δυσκολο έργο . Βαλε μικρους στόχους για αρχή και αν είσαι καλός όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. 1
sonyxp Δημοσ. 20 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2014 (επεξεργασμένο) Aztec Αυτά που λέμε "τι να το κάνεις το πτυχίο μωρέ -by defacer-", τα λέμε μόνο όσον αφορά την πληροφορική. Εννοείται πως άλλοι κλάδοι θέλουν πτυχίο (Λογιστής χωρίς πτυχίο-απόδειξη; όσο καλά και να τα πας με τους αριθμούς, χωρίς πτυχίο ούτε θα ασχοληθούν μαζί σου). Σχετικά με αυτό που λες για τα ΙΕΚ (αδυναμία), συμφωνώ απόλυτα φίλε μου! Έχουμε πει όμως ότι πλέον μετράει το τι ξέρεις και όχι τι λένε τα χαρτιά... αν βγάλεις 1-2 πιστοποιήσεις προγραμματισμού τότε θα είσαι πολύ καλύτερα από κάποιον με σκέτο πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Αυτό που μετράει πολύ επίσης είναι τα δείγματα της δουλειάς, έχεις κάνει κάτι δυνατό; (έχεις Github?, πλέον αρκετοί ρωτάνε->τι έχεις στο Github;) Οπότε: Βγάλε το "πτυχίο" από το ΙΕΚ Πιστοποίηση στην .ΝΕΤ από την Microsoft Πιστοποίηση στο Web Developing από την Microsoft Πιστοποίηση στην Java από Oracle Πιστοποίηση στα DBMS από Oracle (χρειάζεται άραγε σε έναν προγραμματιστή?) Στον ελεύθερο χρόνο να φτιάχνεις Projects -μεγάλα και όχι Calculators- ώστε να τα έχεις για δείγμα Καλό θα ήταν να έχεις να δείξεις και κάτι στο Github Οι παραπάνω πιστοποιήσεις μετράνε πολύ! ... δεν τις βγάζεις όμως και εύκολα λόγω δυσκολίας και κόστους... δεν θα πας με την μια να τις πάρεις όλες... σιγά σιγά με τα χρόνια θα τις πάρεις σε βάθος 5αετίας;;; (δεν ξέρω αν φτάνει γιατί είναι αρκετά δύσκολες) Επεξ/σία 22 Αυγούστου 2014 από sonyxp
defacer Δημοσ. 20 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2014 Αυτά που λέμε "τι να το κάνεις το πτυχίο μωρέ -by defacer-", τα λέμε μόνο όσον αφορά την πληροφορική. Εννοείται πως άλλοι κλάδοι θέλουν πτυχίο (Λογιστής χωρίς πτυχίο-απόδειξη; όσο καλά και να τα πας με τους αριθμούς, χωρίς πτυχίο ούτε θα ασχοληθούν μαζί σου). Σαφέστατα! Κι αυτό είναι ακριβώς και ένα appeal του χώρου -- όπως είπε και ο Carmack στο Masters of Doom (όποιος εδώ ήταν gamer από πριν το 2000 θα το βρει ενδιαφέρον), την σήμερον οποιοσδήποτε με ένα πεταμένο PC, σύνδεση στο internet και όρεξη για δουλειά μπορεί να κάνει παπάδες. The situation is so much better for programmers today - a cheap used PC, a linux CD, and an internet account, and you have all the tools necessary to work your way to any level of programming skill you want to shoot for.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα