Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα κι από μένα. Ως νέο μέλος της παρέας, λέω να ανοίξω κι εγώ το πρώτο topic μου!

Το πρόβλημα μου λοιπόν έχει ως εξής:

Έχω ένα laptop fujitsu ah531, το οποίο είχε επεξεργαστή i5, 4gb ram, 500gb hdd.

Το έχω αναβαθμίσει σε i7, 8gb ram και 1tb hdd. Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς χωρίς κανένα πρόβλημα.

Καταλαβαίνετε ότι πλέον για να το ολοκληρώσω, μένει ένας ssd μικρός για να βάλω εκεί το λειτουργικό.

Είδα λοιπόν πάνω στην motherboard του laptop ότι υπάρχει μία κενή θύρα msata. Έτσι αποφάσισα να αγοράσω έναν ssd msata και να τον τοποθετήσω. Αγόρασα έναν adata 64gb από e-shop, τον τοποθετώ και δεν αναγνωρίζεται πουθενά! Τα bios δεν τον βλέπουν καν, δεν μπορώ να τον κάνω διαμόρφωση ή οτιδήποτε άλλο! Δεν αναγνωρίζεται ούτε στα bios ούτε στα windows. Νόμιζα λοιπόν ότι είχε πρόβλημα ο δίσκος. Τον πήγα πίσω και στην θέση του πήρα έναν kingston ssd 64  gb msata. Αφού τοποθέτησα και αυτόν και πάλι το laptop δεν έβλεπε τίποτα, κατάλαβα ότι δεν είχε πρόβλημα ο δίσκος. Πήρα έναν αντάπτορα, τον έκανα εξωτερικό, και δουλεύει κανονικότατα o ssd σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι δεν αναγνωρίζεται απο την συγκεκριμένη θύρα msata. Έχω κάνει bios update (έχω την τελευταία έκδοση 1,3) και επίσης έχω δοκιμάσει να βαλω σε αυτήν την θύρα msata έναν Link.png Site: αντάπτορα σε usb και να συνδέσω εκεί τον δίσκο μου μέσω του άλλου Link.png Site: αντάπτορα usb που είχα για να κάνω τον msata ssd εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο δίσκος δούλεψε κανονικά, αλλά αναγνωρίζεται ως usb δίσκος, οπότε δεν μπορώ να κάνω format και οι ταχύτητες δεν είναι οι αναμενόμενες.

Πιστεύω ότι είναι θέμα bios αλλά δεν ξέρω πως να το λύσω!

Αυτα......

Περιμένω τις απαντήσεις σας!

Δημοσ.

Καλησπέρα :)

Λογικά εννοείς οτι το λάπτοπ έχει μια δεύτερη mini PCI express, όχι msata, αφού και το κουτί που πήρες είναι mpcix... 

Έχει και θέση για wifi κάρτα, άμα μπορείς βγάλε την wifi και βάλε τον δίσκο εκεί μπας και τον δει (άμα χωράει κιόλας)... Γενικά πάντως αυτές οι δεύτερες θύρες δεν είναι φουλ δυνατοτήτων πολλές φορές... Μπορεί να κάνουν μόνο για συγκεκριμένες κάρτες ή ποιος ξέρει για τι άλλο... Μέσα απο το bios τι επιλογές σου δίνει για ενεργοποίηση έξτρα περιφερειακών; Δηλαδή όπως enable 3g card ή οτιδήποτε που να είναι απενεργοποιημένο....

Δημοσ.

Ναι μάλλον έχεις δίκιο για την pci express :)

'Εχω δοκιμάσει να βγάλω την κάρτα του wifi (η αλήθεια είναι ότι δεν χωράει ο ssd εκεί αλλά το κατάφερα να τον κουμπώσω), και δεν κάνει τίποτα ούτε εκεί! Το ίδιο ακριβώς!

Μέσα στα bios δεν έχει καμία επιλογή για enable άλλων συσκευών. μόνο για τον hdd και την μονάδα cd. δεν έχει κάποια άλλη επιλογή. Γενικά τα bios είναι πολύ απλά. Έχει 4 καρτέλες, η μία είναι system information, η 2η boot options που εκεί δεν εμφανίστηκε ποτέ ο ssd (μόνο ως usb τον είδα εκέι) 3η security για κωδικούς admin κτλ και 4η save exit κτλ. Μόνο κάτιεπιλογές έχει για achi, usb charge και τετοια. Τελείως διαφορετικά πράγματα. Ευχαριστώ πάντως!

Δημοσ.

Τότε έχεις 2 mpcix που διαφέρουν απο τις msata άρα χωρίς αντάπτορα δεν θα δουλέψει εκεί :/ Δοκίμασε για να είμαστε σίγουροι την wifi κάρτα στην δεύτερη θύρα, άμα δουλέψει κανονικά θα είναι mpcix και αυτή και δεν βάζεις δίσκο εκεί.

Μετά μπορείς να πάρεις αντάπτορα απο το cdrom σε ssd απο sata σε msata και να αλλάξεις τον δίσκο τον κανονικό όπως θα έκανες και με έναν απλό 2.5 δίσκο.

Δημοσ.

οκ, δομίμασα την κάρτα wifi στην δεύτερη θύρα και δουλεύει κανονικά και εκεί. Οπότε έχεις δίκιο. Απλα δεν ήξερα ότι δεν μπορεί να διαβάσει δίσκο εκεί! Μάλλον θα κάνω κάτι τέτοιο λοιπόν. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! :D

Δημοσ.

Υπάρχουν δίσκοι που μπαίνουν σε mpcie απλά είναι ακριβοί και δεν συμφέρει... Σε κονέκτορα πάντως οι msata είναι ίδιες με τις κλασικές mpcie, απλά αλλάζουν κάτι πινάκια αν θυμάμαι καλά.

Μετά επιλογές υπάρχουν απλά δεν ξέρω τι γίνεται με την ταχύτητα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.... 

Το καλύτερο θα ήταν να χτύπαγες έναν κλασικό 2.5 και να άλλαζες τον μηχανικό (ή το cd rom) βέβαια αλλά αμα θες να συνεχίσεις με αυτόν τον msata κάτι απο τα παραπάνω πρέπει να πάρεις...

Καλό ξεμπέρδεμα :P

Δημοσ.

Δηλαδή με λίγα λόγια ξεχνάω τον msata για το συγκεκριμένο laptop?? Μόνο με αντάπτορα για τον 2,5 hdd δίσκο ή για το cd/dvd rom.

Δημοσ.

το πιο απλο φιλε μου ειναι να βγαλεις το dvd , να βαλεις ενα tray για σατα δισκους και να κοτσαρεις εκει τον 2ο..στην ουσια θα βαλεις στην εσωτερικη υποδοχη καποιον ssd , για το λειτουργικο και τα προγραμμα και στο tray αυτον που χει τωρα να τον εχεις ως αποθηκη.

Αν χρειαζεσαι οπωσδηποτε το dvdrw υπαρχουν adapters απο σατα -> usb ή στην τελικη παιρνεις καποια εξωτερικη συσκευη .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...