p07apo Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Καλησπέρα στην παρέα του insomnia.Όπως αναφέρω και στον τίτλο έχω το εξής θέμα.Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Xristaras12 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 οι fx εχουν παραξενα σταδια για τα ρολογια τους μπορει να ειναι φυσιολογικο πχ στο intel burn test ο 6300 μου ειναι καρφωμενος στα 3GHz και δεν ανεβαινει. Δοκιμασε να κλεισεις απ το bios το turbo και πιθανολογω οτι δεν θα βλεπεις αυτα τα spikes. Απ την αλλη δεν εχεις να ανησυχεις σε κατι. Μητρικη εχεις σοβαρη με σωστη ψυξη και κυκλωματα τροφοδοσιας.
p07apo Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Έχεις δίκιο. Έκλεισα το turbo core και έφτιαξε. Αλλά από την άλλη παρατηρώ αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες. Το turbo core έριχνε το vcore σε full load και δεν άφηνε την θερμοκρασία να ανέβει.
TrueGamerGR Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Τότε ίσως πρέπει να κατεβάσεις την τάση μέχρι να είναι τόσο low αλλά stable.Κλείσε και το cool and quiet γιατί έχω δει παρόμοια spikes με τα δικά σου.
rowain Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 To turbo δεν ρίχνει τη vcore. Απλά προκαλεί αστάθειες στο vcore. Μια το ανεβάζει μια το κατεβάζει ανάλογα με τη συχνότητα. Αυτό (την πτώση του vcore) το αναλαμβάνει το amd cool&quiet στο bios, που ρίχνει την συχνότητα όταν χρειάζεται καθώς και το vcore για να εκοικονομήσει ενέργεια. Αλλά δεν ευθύνεται αυτό τόσο για τα spikes στο voltage. Μην το απενεργοποιήσεις γιατί ο cpu θα τρέχει συνεχώς σε full ταχύτητα άσκοπα. Επίσης πολλές μητρικές έχουν ένα amd app (μπορεί να είναι και amp app δεν θυμάμαι) ή αλλιώς hpc mode, που είναι υπεύθυνο για την πτώση στην συχνότητα. Και αυτό είναι ένα pwer saving feature που είναι υπεύθυνο κατα βάση για την συχνήτητα. Για να μειωθούν τα spikes στο voltage πρέπει να θέσεις manual το vcore και να απενεργοποιήσεις το amd app ή να ενεργοποιήσεις το hpc mode αναλόγως ποιο έχεις. Εγώ έχω oc με undervoltage και έχω κάνει τα παραπάνω που σου είπα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως. Μην απενεργοποιήσεις το amd cool & quiet. 2
Ashmadia Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Χωρις μετρησεις θερμοκρασιας δεν μπορουμε να κανουμε πολλα. Το throttling οφειλεται: α) σε υπερθερμανση επεξεργαστη β) σε υπερθερμανση του κυκλωματος τροφοδοσιας (κοινως VoltageRegulationMosfets-VRMs) γ) σε αυξημενη καταναλωση, περα απο τα ορια του TDP. Μια απο τις ανω περιπτωσεις αρκει για να προκαλεσει μειωση συχνοτητας, χωρις αυτο να αποκλειει οτι μπορουν να συμβουν και τα 3 ταυτοχρονα με το χειριστο αποτελεσμα στην συχνοτητα (και επομενως στις επιδοσεις). Συνεπως, για παρεις μια ολοκληρωμενη απαντηση (περα απο το οτι ΝΑΙ ειναι φυσιολογικο το throttling, αμφιβολο ομως εαν ειναι και επιθυμητο) πρεπει να μας δωσεις μια εικονα απο το HWiNFO αφου τρεξεις το stress-test σου για τουλαχιστον 15λεπτα. @rowain ως "amd app"/"amp app" εννοεις σιγουρα το APM (=application power management). Καλα τα λες ομως, αυτο μαζι με το HPC (=high performance computing) πρεπει να ρυθμιστουν οπως γραφεις για να αντιμετωπιστει το throttling, οταν αυτο ειναι ανεπιθυμητο. Με το αντιστοιχο κοστος, φυσικα, αυξηση σε θερμοκρασια+καταναλωση. 2
p07apo Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 To turbo δεν ρίχνει τη vcore. Απλά προκαλεί αστάθειες στο vcore. Μια το ανεβάζει μια το κατεβάζει ανάλογα με τη συχνότητα. Αυτό (την πτώση του vcore) το αναλαμβάνει το amd cool&quiet στο bios, που ρίχνει την συχνότητα όταν χρειάζεται καθώς και το vcore για να εκοικονομήσει ενέργεια. Αλλά δεν ευθύνεται αυτό τόσο για τα spikes στο voltage. Μην το απενεργοποιήσεις γιατί ο cpu θα τρέχει συνεχώς σε full ταχύτητα άσκοπα. Επίσης πολλές μητρικές έχουν ένα amd app (μπορεί να είναι και amp app δεν θυμάμαι) ή αλλιώς hpc mode, που είναι υπεύθυνο για την πτώση στην συχνότητα. Και αυτό είναι ένα pwer saving feature που είναι υπεύθυνο κατα βάση για την συχνήτητα. Για να μειωθούν τα spikes στο voltage πρέπει να θέσεις manual το vcore και να απενεργοποιήσεις το amd app ή να ενεργοποιήσεις το hpc mode αναλόγως ποιο έχεις. Εγώ έχω oc με undervoltage και έχω κάνει τα παραπάνω που σου είπα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως. Μην απενεργοποιήσεις το amd cool & quiet. Όντως, έχεις δίκιο το turbo core απλά προκαλεί αστάθειες στο vcore, δεν είναι είναι η δουλειά του να το ρίχνει. Πάντως δοκίμασα και με ανοικτό HPC, κλειστό APM αλλά πάλι τα ίδια έκανε.Μόνο όταν έκλεισα το turbo core το σταμάτησε. Θα ανεβάσω και μια εικόνα από HWiNFO έτσι από περιέργεια.
Xristaras12 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 το ιδιο "θεμα" εχω κ εγω. Γνωμη μου ειναι μην το πολυψαχνεις γιατι θα απογοητευτεις. πχ τρεχω intel burn test και ο επεξεργαστης βουταει απ τα 3,5 στα 3 και βγαζω χαμηλοτερο αποτελεσμα. Τρεχω στο καπακι cinebench και ο FX παραμενει στα 3.5 συνεχεια. Κλεινω το turbo,το intel burn test παιρνει σκορ παραπανω και το cinebench τα ιδια. Και με αλλους που το εχω συζητησεις με 8320 παλι το ιδιο ακριβως θεμα εχουν με διαφορετικη μητρικη κιολας. παντως να ξερεις σε stress το tubro core δουλευει λιγο βλακωδως γι αυτο και πεφτει εκει η αποδοση σου. boostαρει περισσοτερο καποιον πυρηνα οποτε μειωνει τον αλλο και παει λεγοντας,γι αυτο μαμιεται ετσι.
rowain Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Ε και τα 2 πρέπει να ρυθμιστούν. Και το turbo core να έκλεινες και να είχες τα άλλα 2 στο default το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες μόνο που θα επηρέαζε πιο πολύ την συχνότητα και όχι τόσο το voltage.
p07apo Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Ορίστε και ένα hwinfo σε full load με turbo core off
Ashmadia Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2014 Ορίστε και ένα hwinfo σε full load με turbo core off occt.png hwinfo.png Παραλειψη μου, πατα εκει που λεει sensors για να δεις θερμοκρασιες. Ψαξε θερμοκρασιες "core/package". Αυτες καλο ειναι να μην ξεπερνουν τους 62C (αν και τελευταια πηρε το ματι μου απο συφορουμιτες οτι το thermal margin υποδεικνυει 70C οριο). Σε καθε περιπτωση στα 4Ghz με την ψυκτρα σου πρεπει να εισαι ~40-50C αναλογα με την θερμοκρασια περιβαλλοντος εκει.
p07apo Δημοσ. 28 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουνίου 2014 Παραλειψη μου, πατα εκει που λεει sensors για να δεις θερμοκρασιες. Ψαξε θερμοκρασιες "core/package". Αυτες καλο ειναι να μην ξεπερνουν τους 62C (αν και τελευταια πηρε το ματι μου απο συφορουμιτες οτι το thermal margin υποδεικνυει 70C οριο). Σε καθε περιπτωση στα 4Ghz με την ψυκτρα σου πρεπει να εισαι ~40-50C αναλογα με την θερμοκρασια περιβαλλοντος εκει. Το cpu package έχει το οποίο δεν το έχω δει ποτέ να ξεπερνά τους 46 βαθμούς με οποιοδήποτε cpu stress test.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα