Elric_The_Melnibonian Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Παιδιά να μη χαλάσω το party αλλά τι πιστεύετε θα γίνει αν ζητήσεις υπάλληλο με 10 πτυχία κι άλλες τόσες γλώσσες να δουλεύει 8 ώρες τη μέρα με 3000 ευρώ; Spoiler alert: θα βαρεθείς να διώχνεις κόσμο που θέλει τη θέση αλλά δεν έχει τα προσόντα. καλά το PHP developer δεν το λες και θέση με ευθύνη και έντονες απαιτήσεις
defacer Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Έχεις μεγάλο δίκιο σε αυτό που λες, αλλα και οι απόφοιτοι τι κάνουν; Δηλαδή ενα παιδί που τελείωσε την σχολή σε 4 χρόνια, εκανε το 6 μηνο της πρακτικής του και έκανε και το φανταρικό του, τι να κάνει; Που να βρει δουλειά, απο την στιγμή που θα του λένε όλοι "Δεν εχεις προυπηρεσία;: " Αυτό είναι το πρόβλημα του αυγού με την κότα και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πάντως χωρίς να ξέρω για άλλους τομείς, στην πληροφορική δουλειά βρίσκεις junior level χωρίς προϋπηρεσία. Πήγα μόλις τώρα Skywalker από περιέργεια, έβαλα IT Θεσσαλονίκη και σε λιγότερο από 30" βρήκα 2 θέσεις στα 3 πρώτα results που δεν απαιτούν προϋπηρεσία. Δε συνέχισα παρακάτω. Επίσης ήθελα να πω κάτι πάνω στο αρχικό σου post: Τις λέεει θα έρθεις αύριο για 1-2 ώρες, να σου δείξει μια παλία το πρόγραμμα, πως δουλεύει, πως ανοίγει πως κλείνει κτλ να πάρεις και 2-3 κλήσεις και αν είσαι οκ τότε μεθαύριο ξεκινάμε κανονικά. Μας παίρνει τηλέφωνο την άλλη μέρα και μας λέει "που να στείλω τα χαρτιά για την πρόσληψη;" Τις λέει ο υπεύθυνος, καλα δεν θα έρθεις πρώτα να δεις το πρόγραμμα πως δουλεύει, να δεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στον όγκο και την φύση της δουλειάς κτλ; Κατ'ευθειαν πρόσλψη πριν καν έρθεις για 1 ώρα; Και αυτη απαντάει κατάλαβα, είστε απατεώνες κτλ κτλ... Αυτό μπορεί κανείς να το δει με πολλούς τρόπους, αλλά αν έγιναν όλα ακριβώς έτσι εγώ το βλέπω ως "η τύπισσα απλά ήταν φρικιό". Η αντίρρηση του υπεύθυνου μπορεί να μην ήταν καν στα χαρτιά (έτσι κι αλλιώς και να τα έστελνε όπως είπε θα έκαναν μέρες να φτάσουν) αλλά έκπληξη του στυλ "τα ψάρια στο γιαλό και το τηγάνι στη φωτιά?". Όπως και να χει, όταν στο λέει ο άλλος αυτό δεν του λες κατευθείαν κατάλαβα είσαι απατεώνας, του λες όμορφα όμορφα "βεβαίως αλλά είμαι σίγουρος πως η συνεργασία μας θα είναι ομαλή και δε μου αρέσει να αφήνω εκκρεμότητες". Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα του το πεις αυτό και δε θα βγάλεις άκρη. Αν επιλέξεις αντί γι' αυτό να τον χέσεις χωρίς να ξέρεις το ποιόν του αυτό δείχνει κάτι για το δικό σου ποιόν. Και πάλι, με επιφύλαξη ότι δεν ξέρουμε αν έγιναν κυριολεκτικά έτσι. 1
pournaras Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Μηπως να ξεχωρισετε πρωτα για τι ειδους επιχειρησεις μιλαει ο καθενας, και μετα να δουμε το τι απαιτησεις και το τι εργοδοτες εχει η καθε μια; Διοτι, επιχειρηση ειναι και η ιντρακομ, επειχειρηση και το σουβλατζιδικο που θελει ντελιβερα. 6
DaRkAnGeL999 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Αυτό είναι το πρόβλημα του αυγού με την κότα και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πάντως χωρίς να ξέρω για άλλους τομείς, στην πληροφορική δουλειά βρίσκεις junior level χωρίς προϋπηρεσία. Πήγα μόλις τώρα Skywalker από περιέργεια, έβαλα IT Θεσσαλονίκη και σε λιγότερο από 30" βρήκα 2 θέσεις στα 3 πρώτα results που δεν απαιτούν προϋπηρεσία. Δε συνέχισα παρακάτω. ?!? Ή κατι παρερμηνεύω εγώ λάθος ή εσυ. Το άριστη γνώση θεωρείται πάνω απο Junior ( at least for me). και οι υπόλοιπες θέσεις είναι για voucher. Θέσεις για Junior (ειδικά θεσσαλονικη) υπάρχουν ελάχιστες. [edit] χωρίς να είμαι υπερ των απόφοιτων που δεν ασχολουνται με τίποτα όταν αποφοιτούν (το αντίθετο θα έλεγα) αλλα δεν υπάρχουν θέσεις για αυτους.
defacer Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Φυσικα αμα εισαι ο μπουχεσας εργοδοτης που κοιτας να κοψεις κανα ενσημο του ντελιβερα φυσικο ειναι να σκεφτεσαι/ται ετσι.Αν δεν εισαι μπορεις να δωσεις ευκαιρια σε καποιον νεο ταλαντουχο επιστημονα.Αν ο αλλος εχει 30 χρονια προυπηρεσια και μαλιστα στο ιδιο ακριβως αντικειμενο ποιο το νοημα της συνεντευξης ? Δε βγάζεις κανένα νόημα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι με 30 χρόνια (και με 20, και με 10) αποδεδειγμένη προϋπηρεσία κανείς δε σου λέει έλα για δοκιμαστικό. Για αυτο υπαρχουν οι συνεντευξεις για να παρεις μια πρωτη ιδεα αν αξιζει ο αλλος η οχι, στην αρχη του εχεις λιγες υποχρεωσεις και καποιον να τον επιβλεπει και σιγα σιγα βρισκει τον δρομο του. Δεν νομιζω να λεω κατι παραλογο , επισης πως γινεται στην πρακτικη να σφαζονται να σε παρουν ενω ακομα εισαι φοιτητης και μετα σαν πτυχιουχος να μην τους κανεις ? Το αν αξίζει ο άλλος σαν άνθρωπος είναι άσχετο. Αυτό που λες με τις λίγες υποχρεώσεις το σκέφτηκες; Όταν σε παίρνει ο πελάτης και σου λέει "τι θα γίνει μ' αυτό το feature περιμένω δύο χρόνια" τι θα του πεις; "Πήρα έναν χωρίς εμπειρία και τον πάω σιγά σιγά, κάνε υπομονή"? Ο εργαζόμενος είναι αυτός που πρέπει να ταιριάζει στις υποχρεώσεις, όχι το ανάποδο. Την πρακτική δε ξέρω γιατί την αναφέρεις καν, είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις ο ορισμός της δουλειάς που δε σου αναθέτουν καμία ευθύνη γιατί θεωρούν (σωστά) ότι δεν ξέρεις τίποτα. Δηλαδη το "ελα 1-2 ωρες να δεις πως δουλευει το συστημα" ειναι καλυτερο? Και πως εισαι σιγουρος εσυ σαν εργοδοτης οτι ο ενδιαφερομενος θα μπορει να αποδωσει σε βαθος χρονου? Δεν χρειαζεται πολυς καιρος για να καταλαβεις αν καποιος εχει προοπτικες για μια θεση αλλα ειναι σιγουρα πολυς περισσοτερος καιρος απο 1-2 ωρες. Στο κατω κατω της γραφης το να εχει καποιος ξερες ικανοτητες πανω στο αντικειμενο δεν λεει και πολλα αν ειναι αντικοινωνικος με ψυχολογικα προβληματα ετσι δεν ειναι? Αυτο το τελευταιο δεν το μαθαινεις μεσα σε 1-2 ωρες. Εσυ σαν εργοδοτης ειναι υποχρεωση σου να δωσεις δελεαρ στον ενδιαφερομενο να προσπαθησει για παρτυ σου και το "ελα να δεις πως δουλευει το προγραμμα 1-2 ωρες" σιγουρα δεν μου μοιαζει για δελεαρ. Λες και εισαι net-cafe και θα παρεις εναν πιτσιρικα πισω απο το ταμειο για να "μαθει το προγραμμα" να ανοιγει τα PC και να βαζει ωρες μου θυμιζει. Λογικο λοιπον η κοπελιτσα αυτη να σε νομιζει για απατεωνα γιατι κακα τα ψεματα ειναι πολλοι οι απατεωνες και οι εκμεταλευτες εκει εξω. Και μην νομιζεις οτι απαραιτητα το εκανε μονη της, σιγουρα το συζητησε με μερικους πριν αρχισει να ριχνει τετοιες κατηγοριες. Αν εσυ προτεινεις συμβαση πληρωμενη, εκπαιδευση και αναλογα το πως παει η προοδος του σε Χ χρονικο διαστημα κανονικη προσληψη και δεν θελει τοτε συγχαρητηρια, γλυτωσες τον εαυτο σου απο εναν πιθανο μπελα αντι υπαλληλο. Δεν αντιλέγω (2 μήνες που είπα παραπάνω). Απλά λέω ότι δεν είναι και παράλογο να του πεις "Ρε συ ακόμα δεν έχεις κάτσει στο γραφείο, χαλάρωσε λίγο. Θα την υπογράψεις την πρόσληψη κανονικά, δεν πάω να σε κλέψω". καλά το PHP developer δεν το λες και θέση με ευθύνη και έντονες απαιτήσεις Άμα το δεις ως ποσοστό του πληθυσμού που θα μπορούσε να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά θα έλεγα ότι οι απαιτήσεις είναι έντονες. Επίσης στην προκειμένη όταν λέμε developer δεν εννοούμε έχω στήσει και Joomla πάμε μια βόλτα. Εννοούμε θα είσαι υπεύθυνος για 4-5 εφαρμογές εκ των οποίων η παλιότερη αποτελείται από πολλά πολλά KLOC και έχει ηλικία άνω της δεκαετίας με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει όχι να την πάρεις απλά και να τη συνεχίσεις αλλά να χαράξεις και ο ίδιος την πορεία που θα πάρει σε μεγάλο βαθμό. Γι' αυτό λέει senior και απαιτούμενη προϋπηρεσία.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Η ουσία είναι ότι παρά το 28% ανεργία, αυτό το νούμερο είναι πολύ πολύ μικρότερο στον χώρο της υψηλής εξειδίκευσης, ιδιαίτερα στον χώρο της πληροφορικής. Οι εργοδότες νομίζουν ότι απευθύνονται στην ομάδα των άνεργων απελπισμένων και λένε...οουυυυ ουρές θα κάνουν για τα 600€ που δίνω. Η πραγματικότητα είναι ότι αν θέλεις στέλεχος με τέτοια υψηλή εξειδίκευση πρέπει πιθανότατα τον ΠΑΡΕΙΣ απο άλλη εταιρεία. Ένας 12 μήνες άνεργος μάλλον δεν θα είναι όσο "φορμαρισμένος" είναι κάποιος ο οποίος εργάζεται ενεργά. Δηλαδή πρέπει να δώσεις κάποιο δέλεαρ σε κάποιον αν αφήσει την σιγουριά της παλιάς του εταιρείας για να ψαρέψει στα ακόμη θολά νερά της δικής σου. Του λες έλα σε ένα άγνωστο μέρος, με άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους δεν ξέρεις αν θα ταιριάξεις, για...πάνω κάτω τον ίδιο μισθό. Προφανώς και δεν θα λάβεις ΚΑΝ βιογραφικό. Άλλωστε άτομα με τέτοια εξειδίκευση, έχουν πλέον το δίκτυό τους και δεν έχουν την ανάγκη να στείλουν βιογραφικά. Αν όντως θέλουν να αλλάξουν δουλειά 99,9% θα το κάνουν μέσω γνωριμίας. Εγώ προσωπικά απο τότε που μπήκα στο "λούκι"...έχω τη βασική μου δουλειά και 2 freelancing. Σε καμία δεν έστειλα βιογραφικό. Προφανέστατα και είμαστε καχύποπτοι και απατεώνες εργοδότες υπάρχουν παντού. Συνεπώς θα προτιμήσω 1000 φορές να πάω σε δουλειά που θα μου πει γνωστός μου ότι "ο εργοδότης είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του" παρα να ρισκάρω κάποιον άγνωστο. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε κολοσσοί στον χώρου του ΙΤ στην Ελλάδα πλέον έχουν τους εργαζόμενούς τους 2 και 3 μήνες πίσω. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στον χώρο μας υπάρχει πλέον το Remote Working όπου και οι χειρότερα πληρωμένες δουλειές...πληρώνουν τα διπλάσια απο την καλύτερα πληρωμένη στην Ελλάδα και δεν έχεις τον @@ρα άσχετο μανατζαραίο να σου τα πρήζει. Με λίγα λόγια, If you pay peanuts, you're gonna get monkeys... 20
defacer Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 ?!? Ή κατι παρερμηνεύω εγώ λάθος ή εσυ. Το άριστη γνώση θεωρείται πάνω απο Junior ( at least for me). και οι υπόλοιπες θέσεις είναι για voucher. Η απόκκλιση είναι ότι εγώ θεωρώ πως άριστη γνώση μπορείς να έχεις χωρίς να έχεις ταυτόχρονα και αποδεδειγμένη εμπειρία. Το junior είναι γενικός όρος, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Δες τώρα αυτό: Απαραίτητα Προσόντα: Άριστη γνώση ανάπτυξης εφαρμογών με τη χρήση ASP.NET, C#, AJAX και MicrosoftSQLServer Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ευχάριστη, δυναμική προσωπικότητα-πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άνδρες υποψήφιους) Εσύ πιστεύεις ότι αν τους πεις δεν έχω ξαναδουλέψει αλλά σπούδασα εκεί και κατά τη διάρκεια έκανα αυτό (πατάς το URL και τους δείχνεις online την τάδε εφαρμογή που έχεις κάνει για εκπαιδευτικούς σκοπούς) θα σε κόψουν; Εγώ πάντως όχι. Και ο ίδιος σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα σε έκοβα, πιο πιθανό θα ήταν να μιλούσαμε λίγο γι' αυτό που έκανες και να έμπαινες κατευθείαν στο short list.
bluesattack Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δε βγάζεις κανένα νόημα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι με 30 χρόνια (και με 20, και με 10) αποδεδειγμένη προϋπηρεσία κανείς δε σου λέει έλα για δοκιμαστικό. Το νοημα ειναι απλο.Ο επιχειρηματιας μπορει να ρισκαρει με πολλα πραγματα, αναμεσα στα οποια ειναι και το ανθρωπινο δυναμικο.Τα υπολοιπα ειναι μιζεριες, σαν αυτους που επειδη εχουν ενα δυο πτυχια παραπανω η ενα δυο χρονια προυπηρεσιας παραπανω θελουν να μας πεισουν οτι αν προσληφθει καποιος χωρις προυπηρεσια η επιχειρηση θα φουνταρει, θα καταστραφει , θα εξαερωθει
defacer Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Μιζέρια ξέρεις τι είναι; Να κράζεις τον άλλο εκ του ασφαλούς επειδή κατά την άποψή σου δε ρισκάρει αρκετά την ίδια στιγμή που αρνείσαι να πας να δουλέψεις 2 ώρες χωρίς να σ' έχουν ήδη προσλάβει. 3
bluesattack Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Ρε συ ο άλλος θέλει κάποιον να μπορεί να κάνει τη δουλειά. Όσο η δουλειά δε γίνεται η εταιρία δε δουλεύει και οι πελάτες φεύγουν και πάνε αλλού (και μετά δεν ξαναγυρίζουν). Ασε αυτο.Τωρα τι ειδους επιχειρηση ειναι αυτη που κρεμεται ολοκληρη απο εναν εργαζομενο μονο εσυ ξερεις.Φαντασου να αρρωστησει κιολας η να παραιτηθει.Παει για χρεωκοπια η εταιρεια.
tasos41997 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Σωπαααα.Και πριν το μνημονιο, πριν την ανεργια του 28 % , υποφερανε οι εργοδοτες να βρουν τα καταλληλα προσοντα Πριν το μνημόνιο και την ανεργία του 28% των νέων ζούσαμε την αεργία του 28% των νέων 1
defacer Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Keep trolling, εγώ αρκετά ασχολήθηκα. Επόμενος.
bluesattack Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Μιζέρια ξέρεις τι είναι; Να κράζεις τον άλλο εκ του ασφαλούς επειδή κατά την άποψή σου δε ρισκάρει αρκετά την ίδια στιγμή που αρνείσαι να πας να δουλέψεις 2 ώρες χωρίς να σ' έχουν ήδη προσλάβει. Κανεις λαθος.Δικια του ειναι η επιχειρηση,χεστηκα αν ρισκαρει η οχι, στην τελικη ας την βαλει και στον πατο του.Εσενα κραζω ,που παριστανεις τον ειδημονα της επιχειρηματικης στρατηγικης.
Cossutius. Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Έχοντας διαβάσει μόνο ένα-δυο ποστ και έχοντας περάσει και απο τις 2 θέσεις. Καταρχήν προσωπικά θεωρώ απαράδεκτη την εταιρία που θα βάλει μια αγγελία ζητώντας συγκεκριμένα προσόντα (πχ γνωση της τάδε διαστημικής και φανταστικής γλωσσας προγραμματισμού) και θα απορρίψει κατευθείαν το βιογραφικό που δε θα έχει την σουπεργαμαουα πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη γνωση. Ζητάς προγραμματιστή και σου στέλνει ο άλλος με το ecdl? Δεν ειναι ανάγκη να τον καλέσεις σε συνέντευξη. Στείλτου απλά ένα μειλ των 10 δεπτεροπλέπτων απο το χρόνο σου και ρώτα τον για ποιον λόγο στέλνει βιογραφικό χωρίς να έχει τα απαραίτητα ακαδημαικά προσόντα. 2 τα τινά...ή δε θα απαντησει καθόλου ή θα ειναι αυτοδίδακτος έχοντας κάνει δικές του δουλειές (το οποίο πιθανότατα θα το γράφει στο βιογραφικό του αλλά δε θα έχει δώσει κανεις σημασία) και πιθανόν να ειναι εξαιρετικός για την εργασία που τον θέλουμε. Κρίνεις απ την απάντηση του email και αδιαφορείς ή ενδιαφέρεσαι. Και επειδή έχω και πρόσφατο περιστατικό, πρόσφατος συνάδελφός μου, προσλήφθηκε για θέση που απαραίτητα προσόντα ηταν το πτυχίο και το μεταπτυχιακό σε συγκεκριμένο κλάδο. Αυτός είχε ένα "πτυχιάκι" ιεκ. Πήρε αυτός τη θέση απο 40 βιογραφικά που κάλυπταν ολα τα προσόντα. Γιατι? Διοτι ηρθε στη συνέντευξη και απέδειξε οτι έχει γνώσεις, οτι το γνωρίζει το αντικείμενο και πάνω απ όλα, οτι διψαει να μάθει περισσότερα. Πρέπει να ειναι ΠΟΛΥ εξειδικευμένη η θέση για να απορρίπτεις έτσι ευκολα βιογραφικά. Οκ αν ζητάς χειριστή κλαρκ, ζητάς χειριστή κλάρκ. Δε μπορει να έρθει ο οδηγος νταλίκας. Γενικά εμένα μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι που δε κωλωνουν και έχουν όρεξη για μάθηση. Οι περισσότεροι μια ευκαιρία ζητάνε. 6
DaRkAnGeL999 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2014 Η απόκκλιση είναι ότι εγώ θεωρώ πως άριστη γνώση μπορείς να έχεις χωρίς να έχεις ταυτόχρονα και αποδεδειγμένη εμπειρία. Το junior είναι γενικός όρος, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Δες τώρα αυτό: Εσύ πιστεύεις ότι αν τους πεις δεν έχω ξαναδουλέψει αλλά σπούδασα εκεί και κατά τη διάρκεια έκανα αυτό (πατάς το URL και τους δείχνεις online την τάδε εφαρμογή που έχεις κάνει για εκπαιδευτικούς σκοπούς) θα σε κόψουν; Εγώ πάντως όχι. Και ο ίδιος σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα σε έκοβα, πιο πιθανό θα ήταν να μιλούσαμε λίγο γι' αυτό που έκανες και να έμπαινες κατευθείαν στο short list. ΓΙα το junior θα συμφωνήσω αλλα το άριστη γνώση προσωπικά το εκ λαμβάνω ως αρκετά χρόνια εμπειρίας ξεκάθαρα. Απλά έχουμε διαφορετική "οπτική" και πραγματικά ελπίζω η δική σου να είναι πιο σωστή και έτσι να σκέφτονται οι περισσότεροι Interviewer. Πάντως εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι σε αγγελίες τέτοιες που αναφέρεις 1.5 χρόνο συνεχή προσωπική ενασχόληση σε C# και 1 πρόγραμμα στο portfolio (multi threading , wpf , linq , etc ) δεν τους είναι αρκετή (τουλάχιστον για τα λεφτά που ζητούσα τα οποία ήταν πολύ normal πιστεύω). + αλλα προσόντα . Φαντάσου να πήγαινε μια κοπελίτσα που απλά έχει ενα πτυχίο και δεν έχει ασχοληθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια με τίποτα. Anyway... Δε πέρνω το μέρος κανενός απλά η αλήθεια είναι κάπου στην μέση... Οι εργοδότες έχουν "φοβηθεί" τους ημιμαθέις εργαζόμενους με παραγωγικότητα 1% τον πρώτο χρόνο και οι εργαζόμενοι έχουν "φοβηθεί" τα λαμόγια και τους μισθούς των 500 ευρώ για 8ώρο+++. Νομίζω οτι η λύση θα βρεθεί κάπου στην μέση... αλλιώς μας βλέπω τους περισσότερους στο εξωτερικό (όχι οτι είναι εύκολα και εκεί) ή freelancers ή απλά άνεργους.
Προτεινόμενες αναρτήσεις