Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολύ ωραία, την έστησε την επιχείρηση. Έρχεται ο Χ κολοσσός ο οποίος του λέει, "χμμμ ξέρεις μου χαλάς τη πιάτσα, η σε εξαγοράζω ή σε καταστρέφω..." ή πολύ απλά ο κολοσσός πουλάει την ίδια υπηρεσία σε υποπολλαπλάσια τιμή εξαναγκάζοντας τον ανταγωνισμό σε κλείσιμο(μιας και τον παίρνει να έχει χασούρα).

Όταν γίνει το παραπάνω σενάριο είναι καλός καπιταλισμός και ελεύθερη αγορά.

Απο την άλλη όταν πάνε οι κακοί εργαζόμενοι και του πουν. "Μεγάλε μας πληρώνεις ψίχουλα, ή παίρνεις τόση αποζημίωση και γίνεσαι ισότιμος μέτοχος ή τη κάνουμε και ανοίγουμε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση" τότε είναι κακοί κομμουνιστές.

Εγώ γενικά δεν θέλω να διαχωρίζω το σωστό και το λάθος ανάλογα με το σε ποιο -ισμός ανήκει.

Παρ' όλα αυτά, έστω ότι γίνεται αυτό που λες. Μπορεί κάποιος να μας βεβαιώσει ότι αντίστοιχα κάποιοι άπληστοι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν το ίδιο σε κάποιον ταπεινό και σωστό εργοδότη; Δεν νομίζω....

Γενικά, εάν κάποιος θεωρεί άθλιες τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται, πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα και νομικά, το οποίο θεωρώ καλύτερο από το να ανεβοκατεβάζουν αφεντικά.

• Απαντ. 603
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά η θεωρία είναι solid

Τα ΤΡΑΣΤ είναι μορφή μονοπωλίου (πόσα γάλατα βλέπεις στην αγορά τα τελευταία 20 χρόνια?)

ΟΠΑΠ μέχρι πριν λίγο καιρό. 

ΟΤΕ (πριν κάμποσα χρόνια)

ΔΕΗ

ΚΤΕΛ

Ολυμπιακή + Aegean πριν μπει η Ryan Air σφήνα

Ασφάλειες (υποχρεωτική δημόσια)

Δημόσια Πανεπιστήμια μόνο

ΟΣΕ

και φαντάζομαι και άλλα που δε μου περνούν καν από το μυαλό.

Δημοσ.

Κολοκύθια τούμπανα. Αυτό δεν παίζει καν. Ο υπάλληλος είναι υπάλληλος. Όχι συνέταιρος, εκτός αν μιλάμε για διαφορετικής μορφής συνεργασία (με ποσοστά επί των κερδών). 

Να το πάρουμε αλλιώς; Έστω ότι οι κακές υπηρεσίες των υπαλλήλων διώχνουν κόσμο από το μαγαζί και εγώ χάνω έσοδα. Αν τους πληρώσω λιγότερο είναι επιτρεπτό; Όχι. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Αν βαριούνται να δουλέψουν τους προειδοποιώ, κι αν δεν θέλουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους τους απολύω. 

Στα κέρδη της επιχείρησης, δεν έχει μερίδιο ο υπάλληλος, επειδή αμοίβεται για τις υπηρεσίες του. Αν δεν αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας του, απλά δεν παίζει αυτό που λες.

Εσύ ως επιχειρηματίας έβαλες ένα Χ κεφάλαιο για να ξεκινήσεις. Ο εργαζόμενος μέσα απο την εργασία του παρήγαγε νέο κεφάλαιο (υπεραξία). Αυτό μπορεί να είναι υπο της μορφής εσόδων...ή μπορεί να είναι και τεχνογνωσία (κεφάλαιο γνώσης).

Το κεφάλαιο γνώσης ανγκαστικά θα το πληρώσεις περισσότερο(με αύξηση μισθού) γιατί δεν μπορείς να το ελέγξεις, μιας και βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του άλλου (ακόμα ευτυχώς).

Το άλλο το κεφάλιο το αρπάζεις με το έτσι θέλω όμως (όπως ακριβώς φοβάστε ότι θα σας αρπάξουν οι κομμουνιστές τα σπίτια) και το χρησιμοποιείς για να παράξεις και επιπλέον κεφάλαιο. Αυτό το νέο κεφάλαιο το οποίο παρήγαγε ο εργαζόμενος δεν ήταν ποτέ δικό σου. Κι όμως το οικειοποιείσαι. 

Εγώ σου λέω λοιπόν ότι τα επιπλέον κέρδη τα οποία παράγονται απο το νέο κεφάλαιο που παρήγαγε ο εργαζόμενος είναι ναι και του εργαζόμενου.

Τώρα επειδή εσύ στηρίζεσαι σε μια σύμβαση την οποία ο εργαζόμενος απλά υπέγραψε επειδή το είχε ανάγκη...δεν λέει απολύτως τίποτα.

Βy the way. Εγώ ο ίδιος πρότεινα παραπάνω να είναι οι επιχειρήσεις συνεταιρισμοί, και έτσι όπως ο εργαζόμενος συμμετέχει στα κέρδη να συμμετέχει και στη χασούρα. Έτσι όπως είναι οι συνθήκες σήμερα συμμετέχει μόνο στη χασούρα.

Δημοσ.

Ή να περιορίσουμε (αυτό θα έλεγα είναι καλύτερο) λίγο την κουβέντα γεωγραφικά και χρονικά, στην Ελλάδα του 2014; 

Και που να παει η κουβεντα.Σαμπως εχουμε ιδεα τι αποφασεις θα ληφθουν για την βιωσιμοτητα του χρεους,το μελλον της ευρωζωνης κλπ ? 

Δημοσ.

Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά η θεωρία είναι solid

Τα ΤΡΑΣΤ είναι μορφή μονοπωλίου (πόσα γάλατα βλέπεις στην αγορά τα τελευταία 20 χρόνια?)

ΟΠΑΠ μέχρι πριν λίγο καιρό. 

ΟΤΕ (πριν κάμποσα χρόνια)

ΔΕΗ

ΚΤΕΛ

Ολυμπιακή + Aegean πριν μπει η Ryan Air σφήνα

Ασφάλειες (υποχρεωτική δημόσια)

Δημόσια Πανεπιστήμια μόνο

ΟΣΕ

και φαντάζομαι και άλλα που δε μου περνούν καν από το μυαλό.

Τι σχέση έχει το μέγεθος αυτών των τεράστιων επιχειρήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρές ή μικρομεσαίες; Ασύγκριτα διαφορετικές δομές, με εντελώς διαφορετικούς τζίρους και φιλοσοφία. 

Δημοσ.

μάλλον μας δουλεύουν.

πως το σχολιάζετε;

link

να έλεγαν ότι δε μπορούν να βρουν υπαλλήλους με 10 πτυχία και άλλες τόσες γλώσσες να δουλεύουν 25 ώρες την ημέρα με 100€ να πω οκ.

έχουν δίκιο τα παιδιά.

αλλά σε μια χώρα με τόση ανεργία να μη μπορεί να βρεθεί ο κατάλληλος για μια θέση, είναι κάπως αστείο.

που να είχαμε και τίποτα τρελές βιομηχανίες

Μούφες. 

Απλά για να σου ρίξουν στάχτη στα μάτια στο παρουσιάζουν οτι και καλά φταις εσύ και οχι αυτοί. Πάνω κάτω 

αν έχεις προσέξει ο καθένας πάει να τα ριξει στον άλλον πχ οι πολιτικοί στην Γερμανία και τους δανειστες "δεν φταίμε εμεις αλλα οι δανειστες μας πιέζουν..." οι πολίτες μετά στους πολιτικούς πχ "δεν φταίμε εμεις που φοροδιαφεύγαμε τοσο καιρο οι πολιτικοι έφταιγαν..."  ε κάπως έτσι παει και με τους εργοδοτες. Δεν προκειται να βγει να σου πει οτι εγω τωρα με συμφέρει καλυτερα να βρώ ενα κοροιδο με 300 ευρω το μήνα και να μου βγάζει ολη την δουλειά ετσι ώστε να αποφυγω ειτε το φαληρισμα στην χειροτερη είτε να βγάζω τον ιδιο τζιρο οπως προ κρισης στην καλυτερη επειδη έτσι εχω συνηθισει και τωρα μου κακοφαίνεται.

Οι περισσοτερες στην Ελλαδα θελουν να σε βρουν απλα έτοιμο επειδη δεν έχουν καμια διάθεση να πληρώσουν την εκπαιδευση σου. Αυτο σε ένα παιδι που έχει τελειωσει την σχολή του δεν ειναι εφικτο πάντοτε που να βρει την εμπειρια? οποτε το ριχνουν πάνω του οτι και καλα ειναι ακατάλληλο ενω οι ιδιες δεν έχουν την διάθεση να πάρουν έναν ικανό αλλα άμαθο υπάλληλο και να τον εκπαιδεύσουν.  

• Like 1
Δημοσ.

Τι σχέση έχει το μέγεθος αυτών των τεράστιων επιχειρήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρές ή μικρομεσαίες; Ασύγκριτα διαφορετικές δομές, με εντελώς διαφορετικούς τζίρους και φιλοσοφία. 

Μα εγώ σου ανέφερα μερικά μονοπώλια της αγοράς.  Και μεγάλες εταιρείες εφαρμόζουν μονοπωλιακές τακτικές (απευθείας ανάθεση, πχ. Siemens ) , Citroen (στα οχήματα της αστυνομίας ) κλπ. κλπ. 

Δημοσ.

Εσύ ως επιχειρηματίας έβαλες ένα Χ κεφάλαιο για να ξεκινήσεις. Ο εργαζόμενος μέσα απο την εργασία του παρήγαγε νέο κεφάλαιο (υπεραξία). Αυτό μπορεί να είναι υπο της μορφής εσόδων...ή μπορεί να είναι και τεχνογνωσία (κεφάλαιο γνώσης).

Το κεφάλαιο γνώσης ανγκαστικά θα το πληρώσεις περισσότερο(με αύξηση μισθού) γιατί δεν μπορείς να το ελέγξεις, μιας και βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του άλλου (ακόμα ευτυχώς).

Το άλλο το κεφάλιο το αρπάζεις με το έτσι θέλω όμως (όπως ακριβώς φοβάστε ότι θα σας αρπάξουν οι κομμουνιστές τα σπίτια) και το χρησιμοποιείς για να παράξεις και επιπλέον κεφάλαιο. Αυτό το νέο κεφάλαιο το οποίο παρήγαγε ο εργαζόμενος δεν ήταν ποτέ δικό σου. Κι όμως το οικειοποιείσαι. 

Εγώ σου λέω λοιπόν ότι τα επιπλέον κέρδη τα οποία παράγονται απο το νέο κεφάλαιο που παρήγαγε ο εργαζόμενος είναι ναι και του εργαζόμενου.

Τώρα επειδή εσύ στηρίζεσαι σε μια σύμβαση την οποία ο εργαζόμενος απλά υπέγραψε επειδή το είχε ανάγκη...δεν λέει απολύτως τίποτα.

Βy the way. Εγώ ο ίδιος πρότεινα παραπάνω να είναι οι επιχειρήσεις συνεταιρισμοί, και έτσι όπως ο εργαζόμενος συμμετέχει στα κέρδη να συμμετέχει και στη χασούρα. Έτσι όπως είναι οι συνθήκες σήμερα συμμετέχει μόνο στη χασούρα.

Αυτό είναι μαρξιστική ανάλυση και γω μπορεί να σου δίνω δίκιο, αλλά δεν τη συμμερίζονται όλοι οι εργαζόμενοι. Στο υπάρχον καθεστώς και με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής δε μπορείς να περιμένεις τον εργαζόμενο να συμμετέχει στα κέρδη. Θεωρείς ντε φάκτο εκμετάλλευση της υπεραξίας τη σημερινή κατάσταση, που μπορεί εσύ κι εγώ και άλλοι να συμφωνούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά προφανώς η πλειονότητα των Ελλήνων δεν το βλέπει έτσι.

Φυσικά και πρέπει οι εργαζόμενοι να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται και να μη συμμετέχουν στη χασούρα, αν όμως θέλουν να καταργήσουν αυτή τη μορφή εργασίας πολύ απλά θα επαναστατούσαν , τι να κάνουμε τώρα.

Αν δώσεις λογικό μισθό, ασφάλιση κλπ. πολύ λίγοι εργαζόμενοι θα αναστοχαστούν πάνω στην υπέρβαση που προτείνεις. 

Και που να παει η κουβεντα.Σαμπως εχουμε ιδεα τι αποφασεις θα ληφθουν για την βιωσιμοτητα του χρεους,το μελλον της ευρωζωνης κλπ ? 

Νομίζω ότι δε θέλουμε να έχουμε ιδέα, γιατί θα ήταν τρομακτικό.

• Like 1
Δημοσ.

Ο εργοδότης "αγοράζει" τις υπηρεσίες ενός εργαζόμενου. Αυτό δεν δίνει απολύτως κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στον εργαζόμενο,  στην επένδυση του εργοδότη του.

Πέραν του ότι συμφωνώ με τα παραπάνω, ξέρω -βάσει των όσων κατά καιρούς γράφεις- πως είσαι εντάξει άτομο και σέβεσαι τους εργαζομένους σου, καθώς και πως λόγω του τύπου επιχείρησης που έχεις, αντιμετωπίζεις καθημερινά δυσκολίες και κρατικές/φορολογικές τρικλοποδιές. 

Οπότε μην θεωρήσεις πως όσα ακολουθούν παρακάτω απευθύνονται σ' εσένα. Απλά το εύστοχο παράδειγμα σου μου δίνει πάτημα για μερικά σχόλια. Anyway, συγγνώμη για τον πρόλογο, συνεχίζω:

Προσωπικά δεν είμαι "κομμουνιστής" όσον αφορά τα περί ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης. Αποδέχομαι αυτό που ισχυρίζεται ο mathsrule, πως ο εργοδότης δηλαδή ίσως έχτισε τη δουλειά του με κόπο και θυσίες ετών. Ωστόσο, είμαι κομμουνιστής όσον αφορά το ρητό "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Το να μην έχει κάποιος επιχειρηματίας αρκετά κέρδη και έτσι να περιορίζονται αναπόφευκτα και οι αποδοχές των εργαζομένων του, το κατανοώ. Στην τελική ο επιχειρηματίας ενδέχεται να μπει φυλακή ή να χάσει την περιουσία του, αν πέσει έξω. Οι εργαζόμενοι θα ψάξουν αλλού για δουλειά (βέβαια κι αυτό σχετικό είναι).

Ωστόσο, επειδή κάποιοι απ' ότι φαίνεται ζουν σε διαφορετική πραγματικότητα (και δεν το γράφω αυτό ειρωνικά), ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι λιγότερο απόλυτοι.

Αυτό που βιώνω εγώ και γνωστοί μου, είναι ανεργία παρά τις προσπάθειες εύρεσης εργασίας, απλήρωτη δουλειά (και όχι μόνο υπερωρίες), μπινελίκια, εξαντλητικά ωράρια, αλλά κυρίως μια λογική τζάμπα μαγκιάς από πολλούς εργοδότες.

Οπότε μερικοί που είτε δεν έχουν εργαστεί ποτέ (π.χ. λόγω μικρής ηλικίας), ή δεν έχουν εργαστεί σε "δευτεροκλασάτες" θέσεις, καλό θα ήταν να συλλογιστούν και τα προβλήματα της "άλλης πλευράς". Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει συνήθως και φωτιά.

Για να κλείσω, θεωρώ τουλάχιστον τραγικό το να συνεχίζεται η παρούσα συζήτηση ενώ κάποιοι δεν έχουν καν διαβάσει την αρχική είδηση, πόσο μάλλον όταν μπαίνουν στο τριπάκι να αμφισβητήσουν την ορθότητα των υψηλών ποσοστών ανεργίας στους νέους, ή όταν έχουν την εντύπωση πως ολόκληρη η αγορά εργασίας λειτουργεί όπως η εταιρεία ή ο κλάδος τους. 

• Like 6
Δημοσ.

Και ποιος διοικεί/κατευθύνει τον εργαζόμενο; Λαμβάνει από μόνος του αποφάσεις ή παίρνει κατευθυντήριες γραμμές από εμένα; Εδώ παίζει ρόλο η γνώση και η κατάρτιση του επιχειρηματία σε σχέση με το προσωπικό του. Εγώ λοιπόν, είμαι πιο έμπειρος και πιο εξειδικευμένος στο αντικείμενο της εταιρείας μου σε σχέση με το προσωπικό μου. Και από πλευράς τυπικών προσόντων και από εμπειρία. Το τι θα πει, πότε θα το πει και πώς θα διδάξει, το ορίζω εγώ. Έχω 27 καθηγητές και 6 άτομα στη γραμματεία των κέντρων μου.

Όχι. Θα πάρω αυτόν που θα μου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγότερα χρήματα και θα τον εξελίξω στη δουλειά, με αύξηση όταν πρέπει, αν εγώ κρίνω ότι αξίζει και αν επιτυγχάνονται οι στόχοι μου. Το προσωπικό μου το εκπαιδεύω εγώ, ανεξάρτητα από τα πτυχία που έχουν. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σ' αυτό.

Όχι δεν το αρπάζω. Τον αμοίβω και μάλιστα με περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται. Μισθώνω τις υπηρεσίες του και παρέχω την τεχνογνωσία που χρειάζεται.

Το κεφάλαιο πάντα ήταν δικό μου, γιατί σου ξαναλέω, τα πάντα περνάνε πρώτα από εμένα και μόνο εμένα. Εκείνος απλά εφαρμόζει. Δεν του ζήτησα να φέρει κάτι καινούργιο. Συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. 

Όχι, δεν το έκανε αποκλειστικά και μόνο επειδή είχε ανάγκη. Ίσα ίσα, η σύμβασή του θεωρείται πλεονεκτική σε σχέση με το τι υπάρχει σήμερα στην αγορά και στα χρόνια της δραστηριότητάς μου έχει παραιτηθεί μόνο μια κοπέλα η οποία διορίστηκε. 

Όταν εγώ δώσω 20 ώρες την εβδομάδα σε ένα καθηγητή μου, σημαίνει ότι εισπράττει 640 ευρώ καθαρά το μήνα, για 4 ώρες την ημέρα μάθημα. Για την ακρίβεια, 4 50λεπτα. Δεν είναι άσχημα και αυτά τα λεφτά. Αν πάει σε κάποια αλυσίδα, θα δει ότι γίνονται αυτομάτως 288 ευρώ και με ιδιωτικό συμφωνητικό που θα τον δεσμεύει να μην εργαστεί σε κανένα άλλο κέντρο στην περιοχή. Το ίδιο είναι;

Δημοσ.

Ε εντάξει όταν λές

"Θα πάρω αυτόν που θα μου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα με τα λιγότερα χρήματα και θα τον εξελίξω στη δουλειά, με αύξηση όταν πρέπει, αν εγώ κρίνω ότι αξίζει και αν επιτυγχάνονται οι στόχοι μου. " 

Δεν χρειάζεται να πώ τίποτα εγώ, ούτε να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο είπες...μόνος σου βάζεις αυτογκόλ.

Εγώ σου λέω ότι ανετότατα τα 27 άτομα βάζουν ένα χιλιαρικάκι ο καθένας, παίρνουν και μια επιδότηση απο το κράτος, ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση και σου δίνουν πούλο. Είναι μέχρι να ξυπνήσουν.

Μέχρι τότε μπορείς να τους δίνεις τους μισθούς πείνας και να κάνεις αντιπαραβολές άλλων μισθών. 

Ε και στο Μπαγκλαντές φαντάζομαι θα παίρνουν 10$/μήνα και θα τους μαστιγώνουν δημοσίως αν κάνουν κανα λάθος στη δουλειά. Μάλλον οι καθηγητές σου πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι.

Δημοσ.

Πέραν του ότι συμφωνώ με τα παραπάνω, ξέρω -βάσει των όσων κατά καιρούς γράφεις- πως είσαι εντάξει άτομο και σέβεσαι τους εργαζομένους σου, καθώς και πως λόγω του τύπου επιχείρησης που έχεις, αντιμετωπίζεις καθημερινά δυσκολίες και κρατικές/φορολογικές τρικλοποδιές. 

Οπότε μην θεωρήσεις πως όσα ακολουθούν παρακάτω απευθύνονται σ' εσένα. Απλά το εύστοχο παράδειγμα σου μου δίνει πάτημα για μερικά σχόλια. Anyway, συγγνώμη για τον πρόλογο, συνεχίζω:

Προσωπικά δεν είμαι "κομμουνιστής" όσον αφορά τα περί ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης. Αποδέχομαι αυτό που ισχυρίζεται ο mathsrule, πως ο εργοδότης δηλαδή ίσως έχτισε τη δουλειά του με κόπο και θυσίες ετών. Ωστόσο, είμαι κομμουνιστής όσον αφορά το ρητό "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Το να μην έχει κάποιος επιχειρηματίας αρκετά κέρδη και έτσι να περιορίζονται αναπόφευκτα και οι αποδοχές των εργαζομένων του, το κατανοώ. Στην τελική ο επιχειρηματίας ενδέχεται να μπει φυλακή ή να χάσει την περιουσία του, αν πέσει έξω. Οι εργαζόμενοι θα ψάξουν αλλού για δουλειά (βέβαια κι αυτό σχετικό είναι).

Και οι εργαζομενοι έχουν ευθυνη. Πχ σαν λογιστής αμα κάνεις ένα λάθος σιγα μην σε αφησουν έτσι. Οποτε και αυτος που αναλαμβανει την δουλειά αποδέχεται κάποιες ευθυνες. Δεν ειναι τοσο απλο οσο το παρουσιάζεις. 

Και στην τελική ειναι απλο το θέμα ο εργοδοτης δεν πληρώνει την εκπαιδευση σου και δεν το ρισκάρει επειδη κάποια μέρα μπορει και να σε διώξει. Οποτε θα προτιμησει έναν εμπειροτερο για να έχει λιγοτερο κοστος εκπαιδευσης και να τον διώξει κιολας μεσα στο μήνα αν δεν του κάνει. Για αυτο έχουν δασκαλεψει και τους υπευθυνους που κοιτανε τα βιογραφικά να πείθουν τους υποψηφιους οτι ειναι δικο τους σφάλμα το οτι δεν ξέρουν και δεν έχουν εμπειρια. Το έχω ξαναπει πρακτικά καποιος που έχει βγαλει πανεπιστημιο με νομιμο τροπο ειναι ευφυης ωστε αν συγκεντρωθει και τον καθοδηγησει κάποιος να ανταπεξέλθει εύκολα σε αρκετά πράγματα. Εγω ετσι πιστευω.

Να βάζετε στην θέση τους εκεινους που θα σας πουν οτι ειστε ακατάλληλοι ενω είστε μορφωμένοι και έχετε σπουδάσει. Κανεις δεν μπορει να κατηγορησει κάποιον οτι δεν ειναι καλος σε κάτι απο την στιγμη που δεν του το έχει μάθει. 

• Like 2
Δημοσ.

blues και ntinaras αν ποτε ανοιξετε επιχειρηση στειλτε μου οπωσδηποτε pm να ερθω για υπαλληλος. Τι δημοσιο και μαλακιες. Εστω και το λιγο χρονικο διαστημα που θα κρατησει η επιχειρηση αξιζει τον κοπο....

• Like 2
Δημοσ.

blues και ntinaras αν ποτε ανοιξετε επιχειρηση στειλτε μου οπωσδηποτε pm να ερθω για υπαλληλος. Τι δημοσιο και μαλακιες. Εστω και το λιγο χρονικο διαστημα που θα κρατησει η επιχειρηση αξιζει τον κοπο....

υπαρχουν επιχειρησεις που δεν βλεπουν μονο το κερδος αλλα τους ενδιαφερει και ποιοτητα ζωης των εργαζομενων κλασικο παραδειγμα ο καρελιας

• Like 5
Δημοσ.

Και οι εργαζομενοι έχουν ευθυνη. Πχ σαν λογιστής αμα κάνεις ένα λάθος σιγα μην σε αφησουν έτσι. Οποτε και αυτος που αναλαμβανει την δουλειά αποδέχεται κάποιες ευθυνες. Δεν ειναι τοσο απλο οσο το παρουσιάζεις. 

Σαφώς και έχει ευθύνες ο εργαζόμενος. Όμως τις αποδέχεται συνειδητά, επειδή προφανώς θεωρεί τον εαυτό του ικανό ν' αντεπεξέλθει. 

Βέβαια -και υποθέτω το καταλαβαίνεις καλύτερα απ' όλους αυτό, λόγω της δικιάς σου δουλειάς- την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει συνήθως και ο ανώτερος ιεραρχικά -εν προκειμένω ο επιχειρηματίας-. Αυτός θα φάει κατσάδα απ' τον πελάτη, ή πιθανότατα θα τον χάσει κιόλας.

Κάτι τέτοιο αφενός σημαίνει πως ο άμεσα προϊστάμενος οφείλει να ελέγχει την εργασία των υφισταμένων του, αφετέρου βέβαια, μιας και κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, έχει αντίστοιχα και το δικαίωμα να τους τεστάρει με όποιο τρόπο γουστάρει, εφόσον βέβαια δεν προσβάλει την αξιοπρέπειά τους. Για παράδειγμα, δε βρίσκω κάτι μεμπτό στην πρακτική του LiquidTroll.

Και στην τελική ειναι απλο το θέμα ο εργοδοτης δεν πληρώνει την εκπαιδευση σου και δεν το ρισκάρει επειδη κάποια μέρα μπορει και να σε διώξει. Οποτε θα προτιμησει έναν εμπειροτερο για να έχει λιγοτερο κοστος εκπαιδευσης και να τον διώξει κιολας μεσα στο μήνα αν δεν του κάνει. Για αυτο έχουν δασκαλεψει και τους υπευθυνους που κοιτανε τα βιογραφικά να πείθουν τους υποψηφιους οτι ειναι δικο τους σφάλμα το οτι δεν ξέρουν και δεν έχουν εμπειρια. Το έχω ξαναπει πρακτικά καποιος που έχει βγαλει πανεπιστημιο με νομιμο τροπο ειναι ευφυης ωστε αν συγκεντρωθει και τον καθοδηγησει κάποιος να ανταπεξέλθει εύκολα σε αρκετά πράγματα. Εγω ετσι πιστευω.

Ναι, δυστυχώς όμως τα παραπάνω αποτελούν ελληνική πατέντα. Αν το δεις ηθικά το θέμα, προφανώς φταίνε κυρίως οι εργοδότες λαμόγια. Αν το δεις πρακτικά όμως, φταίει κυρίως το κράτος που δεν έχει καταλήξει σε μια ουσιαστική μέθοδο προστασίας των εργαζομένων (είτε το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές, είτε οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται).

Anyway, την είδηση τη θεωρώ κι εγώ μούφα. Να έλεγε αποκλειστικά για υψηλής ευθύνης και εξειδίκευσης θέσεις, οκ, θα το καταλάβαινα. Αλλά πωλητές; WTF;

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...