Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και γίνεται και κάθε μέρα με τις Startups στο Sillicon Valley όπου έρχεται η Google/Microsoft/FB/Whatever και σου λέει φιλαράκο ωραία μπίζνα έχεις, ή μου τη πουλάς ή κάνω ανταγωνιστικό προϊόν και σε κλείνω (και όχι δεν ήταν όλες Whatsapp)

Τελικά ο ιδρώτας του εργοδότη έχει πολλαπλάσιο συντελεστή απο του εργαζόμενου;

Τουλάχιστον πήρες λεφτά . Σε αντίστοιχες περιπτώσεις μείναν με τα δελτία στα χέρια και κάτι λεφτά μονόπολης από τα επιτραπέζια που είχαν σπίτι.

• Απαντ. 603
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν καταλαβαίνεις γιατί είσαι αστός.

Ούτε καν. Από τη στιγμή που με θεώρησες μάλλον για άλλο άτομο, σταμάτησα να διαβάζω το ποστ, δίχως να σημαίνει πως αναγκαστικά διαφωνώ, απλά δεν είμαι υπέρ της κατηγοριοποίησης όσων έχουν άλλη ιδεολογία από τη δικιά σου/μου/του/μας/σας/τους.

Στην επιχείρησή σου εργάζονται....εργαζόμενοι(φαντάζομαι). Αυτοί όταν εργάζονται τι χύνουν; Ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι ο εργοδότης έχει χύσει έστω και σε ελάχιστο βαθμό το κοινό αίμα και ιδρώτα που έχουν χύσει οι εργαζόμενοί του;

Ο εργοδότης μπορεί να δούλευε όλη του τη ζωή στα μηχανοστάσια σε τάνκερ ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να στήσει μία επιχείρηση να αφήσει στα παιδιά του. Αμφιβάλλω εάν ο μέσος εργαζόμενος στην εταιρία του ξέρει τι πάει να πει "μηχανοστάσιο σε τάνκερ".

• Like 1
Δημοσ.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι το αφεντικό πάει να ξεγελάσει τον εργαζομένο και ο εργαζόμενος το αφεντικό ταυτόχρονα. Καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται να γίνει δουλειά έτσι.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν είσαι και καλός στο διάβασμα πανάθεμά σε. Ειρωνικά το είπα.

Το κατάλαβα βρε, επίτηδες το έγραψα το από κάτω σαν συνδυασμό βιτριολικού και ξηρού χιούμορ προς μία μερίδα ανθρώπων που χωρίζει τους υπόλοιπους σε "φεουδάρχες" και "δούλους".

Δημοσ.

Ο εργοδότης "αγοράζει" τις υπηρεσίες ενός εργαζόμενου. Αυτό δεν δίνει απολύτως κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στον εργαζόμενο,  στην επένδυση του εργοδότη του.

Φέρνεις μάστορες να σου ανακαινίσουν το μπαρ σου. Πληρώνονται, χύνουν ιδρώτα, λιώνουν στην κούραση. Τώρα που το έφτιαξαν, εσύ έχεις περισσότερο κόσμο και βγάζεις καλά λεφτά. Έχουν δικαιώματα στο μπαρ σου οι μάστορες; 

Οι μάστορες πληρώθηκαν για συγκεκριμένη δουλειά και όχι για να παράξουν τις υπηρεσίες που παράγει η επιχείρηση.

Απο την άλλη ο εργοδότης ανακαίνισε το κατάστημα με χρήματα τα οποία παρήχθησαν απο την υπεραξία των εργαζόμενων του (μπάρμεν, σερβιτόροι κτλ).

Συνεπώς μεγάλο κομμάτι της ανακαίνησης και του παραπάνω κέρδους το οποίο προκύπτει απο την εν λόγω αναβάθμιση ανήκουν στους εργαζόμενους.

Δημοσ.

Είναι σαν να έχεις χύσει εσύ σε όλη σου τη ζωή αίμα και ιδρώτα για να στήσεις μια επιχείρηση, και να έρχονται μετά οι υπάλληλοι και να σου λένε "Ξέρεις κάτι φιλαράκι, σε διώχνουμε. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με εσένα και από αυτή τη στιγμή δεν έχεις ρόλο στην εταιρία.". Ουσιαστικά χτίζεις μια εταιρία, απλά και μόνο για να την παρατήσεις.

Βρε παιδια μην ανησυχειτε.Δεν θα σας παρουν οι μπολσεβικοι την επιχειρηση. :-)

Δημοσ.

Εγω συμφωνω με αυτα που ειπες αλλα στο bold εχω ενσταση.Δεν ειναι διαφορετικο πραγμα οταν ο μικρομεσαιος επιχειρηματιας κρινει οτι η επιβιωση της επιχειρησης του εξαρταται εξ'ολοκληρου απο την παραγωγικοτητα του υπαλληλου του , οτι η επιβιωση του εξαρταται απο την συμπιεση του μισθου του υπαλληλου ,απο την ελλειψη ασφαλων εργασιακων συνηθηκων κλπ. η Εξαλλου αυτο συζηταμε, τις μειωσεις μισθων , την μη πληρωμη υπερωριων , την εργασιακη εκμεταλλευση ,αυτη ειναι πρωτιστως η σχεση εργαζομενου-εργοδοτη.Τωρα σε καποιες μικρομεσαιες επιχειρησεις υπαρχουν καικαποιες ιδιιτεροτητες ,καποιες διαπροσωπικες σχεσεις.Μπορει να πινουν και ουζα μαζι.Μπορει να χρωσταει μισθους στον εργαζομενο αλλα ο τελευταιος να μην το κυνηγησει καθοτι ο εργοδοτης τυγχανει οικογενειακος φιλος.συγγενης κλπ (για να αναφερω ενα παραδειγμα στα γρηγορα )

Σωστό, φυσικά σε ένα βαθύτερο επίπεδο όλα συνδέονται. Αλλά πρέπει κιόλας να επιλέξουμε τη βάση συζήτησης. Θέλουμε να πιάσουμε τους θεωρητικούς και τους φιλοσόφους, από το Μαρξ στον Κέινς και στους σύγχρονους στοχαστές της εργασίας;

Ή να περιορίσουμε (αυτό θα έλεγα είναι καλύτερο) λίγο την κουβέντα γεωγραφικά και χρονικά, στην Ελλάδα του 2014; 

Προφανώς και αυτό που λες για τον επιχειρηματία είναι έτσι. Δε μπορείς σε μια οικονομία που βρίσκεται σε αποπληθωρισμό, με συνεχώς μειούμενο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ανυπαρξία επενδύσεων στην πραγματική οικονομία να περιμένεις να επιβιώσουν όλοι. Και προφανώς πολλοί απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα "κανιβαλίζουν" πελάτες, εργαζομενους και κράτος (μεγάλοι και μικροί), για να "αρπάξουν" ό,τι μπορούν μέχρι να κλείσουν.

Δημοσ.

Ο εργοδότης μπορεί να δούλευε όλη του τη ζωή στα μηχανοστάσια σε τάνκερ ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να στήσει μία επιχείρηση να αφήσει στα παιδιά του. Αμφιβάλλω εάν ο μέσος εργαζόμενος στην εταιρία του ξέρει τι πάει να πει "μηχανοστάσιο σε τάνκερ".

Πολύ ωραία, την έστησε την επιχείρηση. Έρχεται ο Χ κολοσσός ο οποίος του λέει, "χμμμ ξέρεις μου χαλάς τη πιάτσα, η σε εξαγοράζω ή σε καταστρέφω..." ή πολύ απλά ο κολοσσός πουλάει την ίδια υπηρεσία σε υποπολλαπλάσια τιμή εξαναγκάζοντας τον ανταγωνισμό σε κλείσιμο(μιας και τον παίρνει να έχει χασούρα).

Όταν γίνει το παραπάνω σενάριο είναι καλός καπιταλισμός και ελεύθερη αγορά.

Απο την άλλη όταν πάνε οι κακοί εργαζόμενοι και του πουν. "Μεγάλε μας πληρώνεις ψίχουλα, ή παίρνεις τόση αποζημίωση και γίνεσαι ισότιμος μέτοχος ή τη κάνουμε και ανοίγουμε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση" τότε είναι κακοί κομμουνιστές.

Δημοσ.

Κανείς δεν υποστήριξε το τελευταίο. Δικαίωμά τους να κάνουν ότι θέλουν. Το πρόβλημα είναι η κατάληψη μιας επιχείρησης που δεν τους ανήκει με σκοπό να την καταστρέψουν.

Υπάρχουν επίσης και επιτροπές ανταγωνισμού σε προηγμένες οικονομίες.

• Like 1
Δημοσ.

Οι μάστορες πληρώθηκαν για συγκεκριμένη δουλειά και όχι για να παράξουν τις υπηρεσίες που παράγει η επιχείρηση.

Απο την άλλη ο εργοδότης ανακαίνισε το κατάστημα με χρήματα τα οποία παρήχθησαν απο την υπεραξία των εργαζόμενων του (μπάρμεν, σερβιτόροι κτλ).

Συνεπώς μεγάλο κομμάτι της ανακαίνησης και του παραπάνω κέρδους το οποίο προκύπτει απο την εν λόγω αναβάθμιση ανήκουν στους εργαζόμενους.

Κολοκύθια τούμπανα. Αυτό δεν παίζει καν. Ο υπάλληλος είναι υπάλληλος. Όχι συνέταιρος, εκτός αν μιλάμε για διαφορετικής μορφής συνεργασία (με ποσοστά επί των κερδών). 

Να το πάρουμε αλλιώς; Έστω ότι οι κακές υπηρεσίες των υπαλλήλων διώχνουν κόσμο από το μαγαζί και εγώ χάνω έσοδα. Αν τους πληρώσω λιγότερο είναι επιτρεπτό; Όχι. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Αν βαριούνται να δουλέψουν τους προειδοποιώ, κι αν δεν θέλουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους τους απολύω. 

Στα κέρδη της επιχείρησης, δεν έχει μερίδιο ο υπάλληλος, επειδή αμοίβεται για τις υπηρεσίες του. Αν δεν αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας του, απλά δεν παίζει αυτό που λες.

Δημοσ.

Υπάρχουν επίσης και επιτροπές ανταγωνισμού σε προηγμένες οικονομίες.

Επ τι κομμουνιστικά είναι αυτά; Επιτροπές; Market Regulation; Που ακούστηκε; Θα βάζει χέρι η Χ επιτροπή στην ελεύθερη αγορά;

Δημοσ.

Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος από την έλλειψη συνεταιρισμών στη χώρα μας, που μια χαρά μπορούν να λειτουργήσουν σε καπιταλιστικά δεδομένα. Το να απαιτείς όμως να γίνεις συνέταιρος σε επιχείρηση που δουλεύεις σαν υπάλληλος είναι τραγικό. Μάζεψε 10 άτομα, βάλτε από 10-15 χιλιάδες ο καθένας και κάντε συνεταιριστική επιχείρηση. Απλά ελάχιστοι αναλαμβάνουν το ρίσκο.

• Like 1
Δημοσ.

Ο Zakk τα λέει σωστά brit αλλά μπαίνουμε σε θεωρία και θα χαθούμε τελείως. Είναι επιτρεπτό να τους μειώσεις το μισθό κιόλας. Μαζί στα κέρδη μαζί και στη χασούρα. 

Επ τι κομμουνιστικά είναι αυτά; Επιτροπές; Market Regulation; Που ακούστηκε; Θα βάζει χέρι η Χ επιτροπή στην ελεύθερη αγορά;

Έχει ξεπεραστεί ο νεοφιλελές. Γενικότερα τα μονοπωλια, κρατικά και ιδιωτικά. 

michael εδώ ένας ΜΚΟ σύλλογος θεάτρου δε δουλεύει ειρηνικά και ήρεμα, θα συναιτεριστεί κιόλας ο κόσμος? Θεωρητικά όλα είναι γαμάτα. Η πράξη μας τα χαλάει

• Like 1
Δημοσ.

Ο Zakk τα λέει σωστά brit αλλά μπαίνουμε σε θεωρία και θα χαθούμε τελείως. 

Έχει ξεπεραστεί ο νεοφιλελές. Γενικότερα τα μονοπωλια, κρατικά και ιδιωτικά.

Όχι δεν τα λέει σωστά, κατά τη γνώμη μου. Αδιανόητο να θεωρεί υπάλληλός μου ότι στη δική μου επένδυση έχει οικονομικά δικαιώματα πέραν της αμοιβής του και αυτό να θεωρείται αυτονόητο. Μαζί τα βάλαμε τα λεφτά για να ιδρύσουμε την επιχείρηση ή φέρει ο ίδιος κάποια νομική ευθύνη σε περίπτωση οφειλών ή καταβολών; Μου έχει τύχει δύο φορές να απαιτήσουν καθηγητές συγκεκριμένο bonus επειδή πέρασαν οι μαθητές τους σε εξετάσεις. Απολύθηκαν. Πήγαν σε κοντινή σχολή και έκαναν τα ίδια. Πάλι απολύθηκαν. Με καλούν υποψήφιοι εργοδότες τους, να με ρωτήσουν γι' αυτούς. Λέω την αλήθεια. Τους κανόνες τους θέτει η επιχείρηση. Όχι ο υπάλληλος. Διαφορετικά χάνεται η ιεραρχεία και η συνοχή. Αν τους αδικήσω, να με καταγγείλουν. Δεν έχω φάει ούτε ένα ευρώ σε κανένα, και δεν έχω κλέψει ούτε ένα ένσημο. 

Τα μονοπώλια δεν έχουν σχέση με την κουβέντα μας. Πού υπάρχει σήμερα μονοπώλιο στην ελληνική ελεύθερη αγορά και σε ποιο τομέα; Ειδικά στην παροχή υπηρεσιών.

• Like 4
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...