Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι φόροι αποτελούν για το κράτος ένα εργαλείο με το οποίο ασκεί κοινωνική μηχανική (social engineering). Για 20000 εισόδημα ο μισθωτός φορολογείται 4000, ο βουλευτής 2000 και ο ιδιώτης 9-10000. Δε διακρίνεις την αδικία?

Για την φορολογηση απο το πρωτο ευρω θες να πουμε ? Αδικιες εχω εντοπισει χιλιαδες παντου και για τα παντα , ειδικα σε ενα κρατος μπαχαλε αυτο ειναι ο κανονας σχεδον.Εσυ δεν διακρινεις μια αδικια οταν τοσα χρονια πολλοι δηλωναν ολως τυχαιως το αφορολογητο, ενω οι μισθωτοι σηκωναν τα βαρη μην μπορωντας να κανουν διαφορετικα ?

• Like 1
  • Απαντ. 603
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εσυ ειχες τοποθετηθει με μια σχετικη νηφαλιοτητα αν και εργοδοτης.Αυτο που λες δεν λεω οτι δεν συμβαινει.Αλλα εκεινο το αγαπη για την επιχειρηση τι το ηθελες ?

Δεν είπα αγάπη για την επιχείρηση. Είπα αγάπη για αυτό που κάνουν. Γιατί για μενα αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για την ομαλή λειτουργία ενός επαγγελματικού συνόλου, ειδικά στην εκπαίδευση. Δεν "κονομάω" εγώ και αφήνω τους άλλους να πεινάνε. Πριν γίνω εργοδότης, έχω δουλέψει πολλά χρόνια ως υπάλληλος και πάντα με πατούσαν. Εγώ δεν το κάνω. Δεν μπορεί όμως κάποιος πλέον να επιβιώσει επιδιώκοντας μισθούς που απλά δεν παίζουν στην αγορά, γιατί δεν υπάρχει χρήμα. Ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός, συγκεκριμένα στην εκπαίδευση, έχει ρίξει τραγικά τα δίδακτρα. Αν σκεφτείς ότι ένα παιδάκι ξεκινά δωρεάν, και μετά τα δίδακτρα αρχίζουν από 25 ή 35 ευρώ το μήνα, αν θέλεις να διατηρήσεις μια καλή ποιότητα, δεν θα βάλεις πολλά μαζί. Το πολύ 5-6. Άρα, ο καθηγητής δεν γίνεται να πάρει περισσότερα από 6-8 ευρώ την ώρα + τα ένσημα (πρόσεξε, το διπλάσιο από το νόμιμο), όταν η ώρα στο κάθε παιδάκι κοστίζει 2,5-4 ευρώ. Η υποτιμολόγηση απαγορεύεται πλέον.

Δημοσ.

Γιατί για μενα αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για την ομαλή λειτουργία ενός επαγγελματικού συνόλου, ειδικά στην εκπαίδευση. Δεν "κονομάω" εγώ και αφήνω τους άλλους να πεινάνε. Πριν γίνω εργοδότης, έχω δουλέψει πολλά χρόνια ως υπάλληλος και πάντα με πατούσαν. Εγώ δεν το κάνω. Δεν μπορεί όμως κάποιος πλέον να επιβιώσει επιδιώκοντας μισθούς που απλά δεν παίζουν στην αγορά, γιατί δεν υπάρχει χρήμα. Ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός, συγκεκριμένα στην εκπαίδευση, έχει ρίξει τραγικά τα δίδακτρα. Αν σκεφτείς ότι ένα παιδάκι ξεκινά δωρεάν, και μετά τα δίδακτρα αρχίζουν από 25 ή 35 ευρώ το μήνα, αν θέλεις να διατηρήσεις μια καλή ποιότητα, δεν θα βάλεις πολλά μαζί. Το πολύ 5-6. Άρα, ο καθηγητής δεν γίνεται να πάρει περισσότερα από 6-8 ευρώ την ώρα + τα ένσημα (πρόσεξε, το διπλάσιο από το νόμιμο), όταν η ώρα στο κάθε παιδάκι κοστίζει 2,5-4 ευρώ. Η υποτιμολόγηση απαγορεύεται πλέον.

Μην τους βάζεις αναλύσεις επιχείρησης ρε συ , δεν τους λυπάσαι?

Δημοσ.

Δεν είπα αγάπη για την επιχείρηση. Είπα αγάπη για αυτό που κάνουν. Γιατί για μενα αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για την ομαλή λειτουργία ενός επαγγελματικού συνόλου, ειδικά στην εκπαίδευση. Δεν "κονομάω" εγώ και αφήνω τους άλλους να πεινάνε. Πριν γίνω εργοδότης, έχω δουλέψει πολλά χρόνια ως υπάλληλος και πάντα με πατούσαν. Εγώ δεν το κάνω. Δεν μπορεί όμως κάποιος πλέον να επιβιώσει επιδιώκοντας μισθούς που απλά δεν παίζουν στην αγορά, γιατί δεν υπάρχει χρήμα. Ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός, συγκεκριμένα στην εκπαίδευση, έχει ρίξει τραγικά τα δίδακτρα. Αν σκεφτείς ότι ένα παιδάκι ξεκινά δωρεάν, και μετά τα δίδακτρα αρχίζουν από 25 ή 35 ευρώ το μήνα, αν θέλεις να διατηρήσεις μια καλή ποιότητα, δεν θα βάλεις πολλά μαζί. Το πολύ 5-6. Άρα, ο καθηγητής δεν γίνεται να πάρει περισσότερα από 6-8 ευρώ την ώρα + τα ένσημα (πρόσεξε, το διπλάσιο από το νόμιμο), όταν η ώρα στο κάθε παιδάκι κοστίζει 2,5-4 ευρώ. Η υποτιμολόγηση απαγορεύεται πλέον.

Αστο  Britgreek δεν θα συμφωνησουμε.Αποτυπωνεις μια πραγματικοτητα αλλα εγω  οταν ακουω για πολλες αγαπες  μου ανεβαινει η πιεση.Εσυ εφερες παραδειγμα την αδερφη σου.Ενα καρο πτυχια για να φτιαχνει κουτες.Δεν εχω τιποτα με τις κουτες αξιοπρεπεστατη δουλεια ειναι, αλλα συγνωμη ποσο αγαπη να δειξεις για αυτες οταν εχεις ενα σοβαρο πτυχιο ? Και αν αυριο παντρευτει και κανει παιδια με τα 500 Ε θα συντηρηθει ?

Δημοσ.

Για την φορολογηση απο το πρωτο ευρω θες να πουμε ? Αδικιες εχω εντοπισει χιλιαδες παντου και για τα παντα , ειδικα σε ενα κρατος μπαχαλε αυτο ειναι ο κανονας σχεδον.Εσυ δεν διακρινεις μια αδικια οταν τοσα χρονια πολλοι δηλωναν ολως τυχαιως το αφορολογητο, ενω οι μισθωτοι σηκωναν τα βαρη μην μπορωντας να κανουν διαφορετικα ?

Πάλι μέσω των φόρων και την ανυπαρξία ελέγχων το κράτος άσκησε λανθασμένα τη φορολογία. Και σε ρωτάω. Αν το αφορολόγητο είναι 10000 ευρώ και στα 100001 ευρώ ο φόρος είναι 20% και στα 400000, 40%  και ο έλεγχος από εφοριακούς  τσάτρα πάτρα, Αν έβγαζες 11000 πχ, δε θα έδινες 1000 ευρώ στον εφοριακό για να γλιτώσεις 2000?

Επίσης της εισφορές του μισθωτού τις πλήρωνε ο εργοδότης το μεγάλο όγκο (προκαταβλητέο φόρο, εισφορές, ταμεία). Δεν ήταν εκεί το πρόβλημα.

Δε μπορεί κανείς να κατηγορεί για αδικητή αυτόν που δε διαθέτει την εξουσία. Αυτός που αδίκησε και πάλι ήταν το κράτος , καθώς ήταν ανίκανος να πιάσει τους παράνομους. 

Ένας τύπος που χτυπάει εισητήριο ενώ κανείς δεν τον ελέγχει και κανείς άλλος δε χτυπάει εισητήριο, δεν είναι αδικούμενος από τους υπόλοιπους. Αυτός που παρέχει την υπηρεσία τον αδικεί ή δεν τον επιβραβεύει ή τον έχει για μαλάκα.

Αυτό πάντα, αν θεωρείς πως το συμφέρον είναι η κινητήριος δύναμη οικονομίας.

Με άλλα λόγια, αν με συμφέρει να κλέβω, θα κλέβω.Δεν υπάρχει καλό και κακό σε αυτή τη θεώρηση και παντού γύρω μας το βλέπουμε. Και αν είμαστε απόλυτοι, όλοι κάποτε , για ένα ανίκανο κράτος, είμαστε παράνομοι.

• Like 2
Δημοσ.

Zakkwylde , αν αποφάσιζαν οι εργαζόμενοι , τότε και αυτοί θα εφάρμοζαν μια ολιγαρχία , απαγορεύοντας σε νέους άγνωστους εργαζομένους να συμμετέχουν στη διοίκηση ή τα κριτήρια για την είσοδο στη λήψη αποφάσεων θα ήταν ''αποκλειστικά''. Αντί να έχεις δηλαδή ένα συμβούλιο διοικητικό 10 ατόμων, έχεις 200. Είναι το ίδιο πράγμα.

Ναι μεν για ένα κύκλο 10 ετών της επιχείρησης όλοι οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν , ιδανικά, μέρος στις αποφάσεις, σε ένα κύκλο 25 ετών όμως, το σύστημα θα διαβρώνονταν τόσο που δε θα είχε καμία διαφορά από το 10μελες συμβούλιο (πχ. εργαζόμενοι κάτω των 50 ετών δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη λήψη αποφάσεων)

Αν το Δ.Σ. εκλεγόταν απο τη βάση δεν θα υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πεις ότι πρέπει να είσαι στην εταιρεία πάνω απο χρόνο για να έχεις δικαίωμα ψήφου. Αλλά αν αυτοί οι 200 που λές αποφάσιζαν μόνο για την πάρτη τους, απλά η Γενική Συνέλευση θα τους ξήλωνε, όπως σήμερα οι μέτοχοι μιας επιχείρησης ξηλώνουν το Δ.Σ. όταν δεν ικανοποιεί τους στόχους τους.

Δημοσ.

Σαφέστατα, όμως η ισχνή πλειοψηφία παίρνει τις αποφάσεις οι οποίες κατευθύνουν την εταιρεία. Η πλειοψηφία συνεργαζόμαστε για να εκτελέσουμε τις εντολές του εργοδότη. Αυτός αποφασίζει τι, που, πως και πότε θα παράξει κάτι και το πώς διανείμονται τα κέρδη. Αν αυτό το αποφάσιζαν οι ίδιο οι εργαζόμενοι θα είχαν όλοι πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να εργαστούν σκληρά για να πετύχει η εταιρεία.

Ομοίως αν αποτύχει έχουν πρόβλημα όλοι.

Ενώ τώρα υπάρχει απαίτηση ο εργαζόμενος να δώσει το 150% και είτε δουλέψει 8άωρο, είτε 12άωρο είτε 24άωρο ο μισθός που παίρνει δεν εξασφαλίζει καν την επιβίωση του. Τι κίνητρο περιμένεις απο αυτόν τον άνθρωπο.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί εκείνος παίρνει τις αποφάσεις κι εκείνος αναλαμβάνει και τα έξοδα. Εκτός αν αναφερόμαστε σε συνεταιρισμό. 

Εννοείται ότι υπάρχει η απαίτηση ο εργαζόμενος να πετυχαίνει τους στόχους που του θέτει ο εργοδότης, από τη στιγμή που αποδέχεται τη θέση που του προσφέρεται. Αν το μοναδικό του κίνητρο είναι ο μισθός, τότε δεν είναι σωστός στο επάγγελμά του. Πάντα μπορεί να κάνει τη δική του επιχείρηση, αν κρίνει ότι θα κερδίζει περισσότερα. Δεν γίνεται να είναι όλες οι αποφάσεις κοινές, αλλά όχι και οι υποχρεώσεις. 

Δημοσ.

Αν το Δ.Σ. εκλεγόταν απο τη βάση δεν θα υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πεις ότι πρέπει να είσαι στην εταιρεία πάνω απο χρόνο για να έχεις δικαίωμα ψήφου. Αλλά αν αυτοί οι 200 που λές αποφάσιζαν μόνο για την πάρτη τους, απλά η Γενική Συνέλευση θα τους ξήλωνε, όπως σήμερα οι μέτοχοι μιας επιχείρησης ξηλώνουν το Δ.Σ. όταν δεν ικανοποιεί τους στόχους τους.

Τι γίνεται όμως αν το Δ.Σ ικανοποιεί το 51% της βάσης? Και τι γίνεται αν αλλάζει το καταστατικό. Σιγά σιγά αυτή η ολιγαρχία αρχίζει και τρώει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Έτσι δουλεύει το πράγμα. Έτσι έχει αποδείξει η ιστορία. Λίγο λίγο, νόμο με το νόμο , καταστατικό με το καταστατικό εδραιώνονται τα προνόμια. 

Δημοσ.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί εκείνος παίρνει τις αποφάσεις κι εκείνος αναλαμβάνει και τα έξοδα. Εκτός αν αναφερόμαστε σε συνεταιρισμό. 

Εννοείται ότι υπάρχει η απαίτηση ο εργαζόμενος να πετυχαίνει τους στόχους που του θέτει ο εργοδότης, από τη στιγμή που αποδέχεται τη θέση που του προσφέρεται. Αν το μοναδικό του κίνητρο είναι ο μισθός, τότε δεν είναι σωστός στο επάγγελμά του. Πάντα μπορεί να κάνει τη δική του επιχείρηση, αν κρίνει ότι θα κερδίζει περισσότερα. Δεν γίνεται να είναι όλες οι αποφάσεις κοινές, αλλά όχι και οι υποχρεώσεις. 

Μα εγώ για ένα τέτοιο μοντέλο σου μιλάω όπου όλα τα δικαιώματα/υποχρεώσεις/αποφάσεις θα είναι όντως κοινές. Προφανώς και δεν γίνεται αυτό στη σημερινή λογική των επιχειρήσεων.

Γιατί να μην μαζευτούν λοιπόν 1000 άτομα και να πουν θα βάλουμε όλοι μαζί 1000€ θα έχουμε απο 1/1000 της επιχείρησης (με μια επιδότηση κι'όλας απο κράτος/ΕΕ όπως παίρνουν όλοι οι επενδυτές) και θα αποφασίζουμε οι ίδιοι για τις τύχες μας, απλά και δημοκρατικά όπως το πολίτευμά μας. Γιατί πρέπει να περιμένουμε απο "επενδυτές" να σκάσουν φράγκα;

Τι γίνεται όμως αν το Δ.Σ ικανοποιεί το 51% της βάσης? Και τι γίνεται αν αλλάζει το καταστατικό. Σιγά σιγά αυτή η ολιγαρχία αρχίζει και τρώει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Έτσι δουλεύει το πράγμα. Έτσι έχει αποδείξει η ιστορία. 

Νομίζω ότι θα είναι μια τρομακτική βελτίωση έναντι της σημερινής κατάστασης όπου το Δ.Σ. ικανοποιεί το 0.01% της βάσης. Όπως και στη δημοκρατία για να αλλάξει το καταστατικό θα ήθελες μια διευρημένη πλειοψηφία και όχι απλά το 50+1. Στις πολυκατοικίες π.χ. για να αλλάξει το καταστατικό θέλεις απόλυτη πλειοψηφία.

Δημοσ.

Η ερώτηση είναι γιατί δε γίνεται ήδη? Και αν δουλεύει γαμάτα, γιατί δε γίνεται κατά κόρον? Πάντως έχουμε ξεφύγει από το θέμα. 

Στην οικονομία που έχουμε , καλώς ή κακώς, ο εργοδότης κάνει ότι μπορεί σύμφωνα με το συμφέρον του και έρχεται το κράτος και τον ελέγχει. Το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει τον εργοδότη και αν και ο εργοδότης έχει ευθύνη καθώς είναι έλλογο ον, η κύρια ευθύνη πέφτει στην εξουσία και στο κέντρο αποφάσεων.

Ναι Zakk, αλλά στην περίπτωση της πολυκατοικίας, αν θες να βάλεις ατομικό καυστήρα και να αποδεσμευτείς από το δίκτυο, δεν μπορείς να κάνεις το δεύτερο βάση καταστατικού εκτός και αν αλλάξεις καταστατικό (ποτέ δηλαδή). Στην περίπτωση αυτή, η λήψη αποφάσεων σε νέα δεδομένα γίνεται απίστευτα δύσκολη καθώς η τάση του ανθρώπου είναι να είναι συντηρητικός. 

Και μαζεύοντας  το θέμα, πρέπει να το πάρουμε λίγο απόφαση , πως όσο έχουμε καπιταλιστικό μοντέλο, το συμφέρον είναι η κινητήριος δύναμη. Δε μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον που κυνηγάει το συμφέρον του. Μόνο αν παραβαίνει τους νόμους. 

Αν ο Brit θέλει να δίνει το ελάχιστο νόμιμο, εγώ δεν τον κατηγορώ. Το συμφέρον του κοιτάει ο άνθρωπος. Μπορεί να μη γίνουμε φιλαράκια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Του δίνει κανείς κίνητρο να κάνει το αντίθετο? 

Δημοσ.

Λοιπόν παιδες , 22 σελίδες τώρα πιστευω ότι ακουστηκαν όλες οι γνώμες , και διαφωνήσαμε αρκετά.

Ο καθείς έχει την άποψή του , αρκεί να μην την κάνει προσωπική επίθεση προς τον άλλον !

Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε , καλο απόγευμα!

• Like 1
Δημοσ.

Αστο  Britgreek δεν θα συμφωνησουμε.Αποτυπωνεις μια πραγματικοτητα αλλα εγω  οταν ακουω για πολλες αγαπες  μου ανεβαινει η πιεση.Εσυ εφερες παραδειγμα την αδερφη σου.Ενα καρο πτυχια για να φτιαχνει κουτες.Δεν εχω τιποτα με τις κουτες αξιοπρεπεστατη δουλεια ειναι, αλλα συγνωμη ποσο αγαπη να δειξεις για αυτες οταν εχεις ενα σοβαρο πτυχιο ? Και αν αυριο παντρευτει και κανει παιδια με τα 500 Ε θα συντηρηθει ?

Έχει δίδυμα, και ο άντρας της έχει φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης με πολλά χρέη, το οποίο προσπαθεί να σώσει. Έκανε το λάθος να προσλάβει τον πιο γνωστό καθηγητή της περιοχής (με πολλές γνωριμίες) για να μαζέψει μαθητές, και σε πληροφορώ ότι στα μέσα της χρονιάς παραιτήθηκε και πήγε στη διπλανή πολυκατοικία, παίρνοντας τους περισσότερους μαθητές με άδεια οικοδιδασκαλείου. Άλλη πληγή αυτή.

Ουσιαστικά, τρώνε από το μισθό της αδελφής μου και εκείνη ευγνωμονεί την τύχη της που βρήκε τουλάχιστον αυτή τη δουλειά, γιατί ήταν 2 χρόνια άνεργη. Στη δουλειά της, τους έχουν με τρίμηνες συμβάσεις για να μη δικαιούνται αποζημίωση. Τις απολύουν και τις προσλαμβάνουν ξανά. Εγώ κόντεψα να "σφαχτώ" με τη διευθύντριά της, γιατί πήγα να αγοράσω κάποια πράγματα και έπεσα σε σκηνικό που τις έβριζε (το αφεντικό ήταν μπροστά) μπροστά στους πελάτες, επειδή δεν είχαν καθαρίσει καλά τις τουαλέτες. Τις έλεγε μαλακισμένες και βρωμιάρες και την είδα να δακρύζει. Εννοείται, γίναμε κώλος και με τους δύο (χωρίς να πω ότι είμαι αδελφός της) και με πέταξαν έξω οι σεκιουριτάδες. Ναι, αυτοί είναι κακοί εργοδότες και θεωρούν τους υπαλλήλους αναλώσιμα-σκλάβους. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ, και είμαι κάθετος σ' αυτό.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...