Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατί η παράθεσή σου έχει το nickname μου αλλά όχι δικό μου ποστ;

με τρέλανες με το προηγούμενο που πέταξες για αυτό :P

Έρχεται πριν 2 μήνες ο διευθυντής και μου λέει, θέλω να μου φτιάξεις ένα πρόγραμμα που να κάνει το και το....

μη στα πολυλογώ γύρω στις 20.000 γραμμές κώδικα... ακόμα στο γραφείο είμαι από τότε ,δεν έχω φύγει... εξάλλου εγώ φταίω και αναγκάζω τον εαυτό μου να δουλεύει παραπάνω...

• Απαντ. 603
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγω θελω να κανω μια ερωτηση εδω γιατι πραγματικα θελω να δω την απαντηση.

Εστω επιχειρηση "το καλο σουβλακι" με Χ τον ιδιοκτητη και Ψ τον σουβλατζη. Ο Χ αποφασισε να παρει δανεια, να μπει μεσα, να φτυσει αιμα, να κανει μια επενδυση και να εχει τη δικη του επιχειρηση απο την οποια θα εξασφαλιζει ενα εισοδημα, παιρνοντας ετσι ενα ρισκο. Ο Ψ την ιδια ωρα, ειτε καθοταν ειτε δουλευε σε αλλη παρομοια επιχειρηση εντελως ασχετη με τον Χ. 
Το μαγαζι τελικα παει πολυ καλα, ο Χ καταφερνει να χωνει στην τσεπη 1700 ευρω τον μηνα και δινει στον Ψ 650. 

Πρεπει ο Χ να πει οτι επειδη τα κερδη ειναι καλα, μια χαρα ειναι και τα 1500, θα δωσω 850 στον Ψ γιατι το παιδι κουραζεται και γιατι χωρις αυτον δεν θα πουλουσα τοσα σουβλακια?

Δημοσ.

με τρέλανες με το προηγούμενο που πέταξες για αυτό :P

Έρχεται πριν 2 μήνες ο διευθυντής και μου λέει, θέλω να μου φτιάξεις ένα πρόγραμμα που να κάνει το και το....

μη στα πολυλογώ γύρω στις 20.000 γραμμές κώδικα... ακόμα στο γραφείο είμαι από τότε ,δεν έχω φύγει... εξάλλου εγώ φταίω και αναγκάζω τον εαυτό μου να δουλεύει παραπάνω...

Τελείως διαφορετικό το να φτιάξεις ολόκληρο λογισμικό από το μηδέν, από το να βγάλεις τα στατιστικά ενός τετραμήνου. Το πρώτο μπορεί να πάρει και μήνες, ενώ το δεύτερο εξαρτάται με το άτομο που θα το κάνει, σε άλλον παίρνει 2 ώρες, ενώ σε άλλον 10 ώρες.

Δημοσ.

Εστω επιχειρηση "το καλο σουβλακι" με Χ τον ιδιοκτητη και Ψ τον σουβλατζη. Ο Χ αποφασισε να παρει δανεια, να μπει μεσα, να φτυσει αιμα, να κανει μια επενδυση και να εχει τη δικη του επιχειρηση απο την οποια θα εξασφαλιζει ενα εισοδημα, παιρνοντας ετσι ενα ρισκο. Ο Ψ την ιδια ωρα, ειτε καθοταν ειτε δουλευε σε αλλη παρομοια επιχειρηση εντελως ασχετη με τον Χ. 

Το μαγαζι τελικα παει πολυ καλα, ο Χ καταφερνει να χωνει στην τσεπη 1700 ευρω τον μηνα και δινει στον Ψ 650. 

Πρεπει ο Χ να πει οτι επειδη τα κερδη ειναι καλα, μια χαρα ειναι και τα 1500, θα δωσω 850 στον Ψ γιατι το παιδι κουραζεται και γιατι χωρις αυτον δεν θα πουλουσα τοσα σουβλακια?

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ναι. Και αν όχι νόμιμα , θα έπρεπε να του δίνει "μαυρο" μπόνους , αν όντως τον βοήθησε στην επιτυχία.

Κάποιος που ιδρώνει την φανέλα , πρέπει να έχει και λαμβάνειν. Αν απλα "εκανε την δουλεια του" οχι , δεν υπάρχει λόγος κατ'εμε !

Αν δε είχε δείξει κατανόηση στα δύσκολα , τότε αβλεπή , δεν το συζητώ!

Δημοσ.

αν θελει το κανει,

απο τη στιγμη που εχουν συμφωνησει 650 για 8 ωρες τοτε δινει 650 για 8 ωρες.

αν παλι η επιχειρηση παει σκατα παλι 650 θα του δινει για 8 ωρες,αλλιως κλεινει η φτιαχνει μονος του τα σουβλακια.

Δημοσ.

Ο Ψ πρεπει να παιρνει ενα αξιοπρεπη μισθο.Τα 500 και τα 450 δεν ειναι τετοιος.Και για να μην παιζουμε με τις λεξεις ο μισθος ειναι απορροια κοινωνικων αγωνων , αν μπορουσε ο Χ θα εδινε ενα 50ρικο το μηνα.Ασχετως τωρα αν με 28 % ανεργια οι εργαζομενοι εχουν υποστει , ενα μεγαλο μερος μεγαλη ηττα.

O X παντως μπορει να κοιμαται ησυχος.Δεν προβλεπεται συντομα...επανασταση του προλεταριατου.Δεν θα του κοινωνικοποιησουν τις ψησταριες

Το πολυ πολυ αν ολοι παιρνουν μισθους πεινας να τα τρωει τα σουβλακια μονος του.Και μετα να τα ριχνει στους..εξτρεμιστες που με την γκρινια τους δεν αφηνουν να ανθησει ο νεοφιλελευθερισμος και η σοβαρη ελευθερη αγορα.

• Like 3
Δημοσ.

χωρίς τον Χ που πήρε το ρίσκο δεν θα υπήρχε επιχείρηση και δεν θα μπορούσε να δουλέψει ο Ψ και να βγάζει κέρδος ο Χ...

χωρίς τον Ψ που κάνει την δουλειά πάλι δεν θα υπήρχε κέρδος για τον Χ πάλι δεν θα υπήρχε η επιχείρηση...

η διαφορά υπάρχει στο γεγονός πως αν φύγει ο Ψ ο Χ θα βρει σχετικά εύκολα κάποιον να τον αντικαταστήσει ακόμα και με λιγότερα λεφτά, ενώ το αντίθετο δεν είναι πάντα απαραίτητο...

το γεγονός πάντως είναι ότι το κέρδος το παράγει ο εργαζόμενος και το καρπώνεται ο εργοδότης... είμαστε και κομμουνιστές διάολε...

βέβαια αυτό πάει πιο μακριά.... εδώ πλέον έχουμε φτάσει στο επίπεδο να μην πληρώνεται καν ο εργαζόμενος και κάποιοι να το θεωρούν φυσιολογικό...

• Like 1
Δημοσ.

το γεγονός πάντως είναι ότι το κέρδος το παράγει ο εργαζόμενος και το καρπώνεται ο εργοδότης...

Οκ, τότε γίνετε όλοι εργοδότες και αρχίστε να προσλαμβάνετε εργαζόμενους. Αλλά, φυσικά, όσα λέγατε τόσην ώρα περί αυστηρού 8ωρου και όλες οι υπερωρίες πληρωμένες κτλ θα τα κάνετε πραγματικότητα, ε;

• Like 2
Δημοσ.

Μάθανε ότι μαμιοναστε πλακωσανε και οι επαναστάτες...

Είπα και εγω 20 σελίδες , δε θα πούνε για καπιταλισμό πρόλεταριατο συνδικάτα αισθητικων και νεοφιλελεδες...;

• Like 4
Δημοσ.

Εγώ πάντως θα πάω σε αυτό το σουβλατζίδικο και θα του πω...μεγάλε ξέρεις δε βγαίνω. Βάλε τον δικό σου να φτιάχνει 4-5 σουβλάκια/μέρα και θα στα πληρώσω όταν με πληρώσει ο κακομοίρης ο εργοδότης μου που δεν βγαίνει. Πιστεύω να δείξει κατανόηση...Θα έχεις και καλή δικαιολογία να μην πληρώνεις τον δικό σου.

• Like 1
Δημοσ.

και βέβαια ο στυγνός και ηλίθιος εκβιασμός αν δεν δουλέψει θα κλείσει η επιχείρηση και μετά τι θα κάνει, έχει πάει την μπάλα σε άλλο επίπεδο...

συνέταιροι είμαστε και από πότε για να εξαρτάται η μισθοδοσία μου από τα έσοδα...

είτε βγάζεις 5 είτε 1005 είσαι υποχρεωμένος να με πληρώνεις στην ώρα μου αυτά που έχουμε συμφωνήσει...

τώρα που δεν βγαίνεις εγώ τι φταίω; μήπως όταν έβγαζες κέρδη τα μοιραζόμασταν για να μοιραστούμε τώρα τις ζημιές;

Οκ, τότε γίνετε όλοι εργοδότες και αρχίστε να προσλαμβάνετε εργαζόμενους. Αλλά, φυσικά, όσα λέγατε τόσην ώρα περί αυστηρού 8ωρου και όλες οι υπερωρίες πληρωμένες κτλ θα τα κάνετε πραγματικότητα, ε;

έχουμε και μια αξιοπρέπεια

:-D

και η μπάλα στην εξέδρα βεβαίως βεβαίως...

• Like 2
Δημοσ.

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε προηγμένα καπιταλιστικά κράτη. Όπου οι εργαζόμενοι εκλέγουν διοικητικό συμβούλιο, αυτοί αποφασίζουν το πως θα διανεμηθουν τα κέρδη, ποιός απολύεται/προσλαμβάνεται κτλ. Λέγονται....συνεταιρισμοί!

Εφόσον οι εργαζόμενοι σε κάθε επιχείρηση ανα-μεταξύ τους αποφάσιζαν ότι το ωράριο εναι 4ωρο-8ώρο-12άωρο γιατί αυτό θέλουν οι ίδιοι και δεν τους το επιβάλλει κανείς ναι θα ήταν πραγματικότητα.

Το μοντέλο δεν είναι λοιπόν γινόμαστε όλοι εργοδότες με υπαλλήλους, αλλά γινόμαστε όλοι συνεργαζόμενοι/συνεργάτες. Αλλά αυτά είναι επικίνδυνα κομμουνιστικά...

• Like 1
Δημοσ.

Εντάξει εκεί θα έφτανε η κουβέντα καθώς αυτά είναι τα σημαντικά. 

Ο σουβλατζής παίρνει το μίνιμουμ νόμιμο μισθό. Αν δεν τον πάρει κάνει καταγγελία κλπ. κλπ. 

Ο σουβλατζής παίρνει παραπάνω από το νόμιμο μισθό. Τον δίνει ο εργοδότης για χίλιους λόγους. Επειδή όμως το ΣΥΜΦΕΡΟΝ είναι αυτό που κινεί την καπιταλιστική αγορά, του δίνει το μισθό που ΣΥΜΦΕΡΕΙ τον εργοδότη, όπως και να μεταφράζεται αυτό το συμφέρον. 

Ο Εργοδότης δίνει μεγαλύτερο από το μίνιμουμ μισθό καθώς στην αγορά υπάρχουν μεγαλύτεροι μισθοί και δε μπορεί να προσεγγίσει κανέναν ικανό με αυτό τον κακομοίρικο μισθό. 

Ο εργοδότης δεν πληρώνει το σουβλατζή καθώς όλα του παρέχονται από το κράτος. O εργοδότης είναι το κράτος, 

Τώρα που δεν βγαίνει ο εργοδότης, δε σε πληρώνει ούτε το μίνιμουμ και κανονικά θα έπρεπε να κάνεις καταγγελία. Είναι όμως τόσο σκατά τα πράγματα εκεί έξω, καθώς ούτε το κράτος σε προστατεύει πλέον (και όχι μόνο καθώς μέχρι πρόσφατα, αν μια επιχείρηση χρωστούσε παντού ΠΡΩΤΑ πληρωνόταν το κράτος και ΜΕΤΑ οι εργαζόμενοι αν έμενε τίποτα , καλό ε?), που δεν θα πάρεις τίποτα και μένεις μόνο από την ελπίδα μπας και πάρεις. 

Που καταλήγουμε? 

Στον καπιταλισμό, οι μισθοί καθορίζονται ιδανικά από την αγορά. Η δικιά μας αγορά έχει τεράστια προσφορά και μικρή ζήτηση.  Οπότε οι μισθοί θα είναι χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Για τις ικανότητες, σε μια βαλτωμένη οικονομία , είναι πολύ πιθανόν να βαλτώνουν και οι εργαζόμενοι. Και ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεσαι γνωστό πλέον (αλλά εκεί δεν τους πληρώνουμε εμείς)

Δημοσ.

αλλά γινόμαστε όλοι συνεργαζόμενοι/συνεργάτες.

Τυπικά, όλοι μέσα σε μία εταιρία είναι συνεργάτες. Συνεργούν όλοι για την επιτυχία της εταιρίας, άρα δηλαδή και για τους εαυτούς τους αφού εργάζονται σε αυτήν.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...