Προς το περιεχόμενο

Rolling Release Distro

DNAngel

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα,

Ψάχνω για μια distribution να αλλάξω το Elementary που χρησιμοποιώ τώρα. Αποφάσισα να κοιτάξω προς διάφορες rolling release distros, κυρίως λόγω του ότι δεν χρειάζεται reinstall - ή sytem upgrade - με κάθε νέο release - και τα διάφορα θέματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Μιας και είμαι ήδη εξοικειωμένος με το aptitude, η πιο λογική λύση είναι το Debian. Οπότε οι λύσεις που μου κάνουν "κλικ" είναι το Crunchbang Linux, το Mint Debian Edition ή το Debian Testing netinstall με Gnome. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι full Linux γνώστης, αλλά θέλω να μάθω και τις ιδιαιτερότητες του Linux, οπότε δεν έχω θέμα να χρειαστεί να ψάξω αν κάτι δεν λειτουργεί από την αρχή.

Όλες οι ιδέες είναι καλοδεχούμενες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ή debian unstable ή aptosid, που εχει να βγαλει iso εδω και ενα χρονο αλλα τα repos του λειτουργουνε κανονικα, ή siduction που εχει και repo για lx-qt και αλλα τετοια περιεργα.

Ή arch και οτι βασιζεται σε αυτο ή sabayon.

Ή kali, μονο που θα κανεις μια μικρη θυσια. Θα εχεις πχ παλιοτερο gnome/kde/xfce/ff κλπ αλλα οτι ποιο τελευταιο κυκλοφορει απο "εργαλεια".

Ή debian unstable ή aptosid, που εχει να βγαλει iso εδω και ενα χρονο αλλα τα repos του λειτουργουνε κανονικα, ή siduction που εχει και repo για lx-qt και αλλα τετοια περιεργα.

Ή kali, μονο που θα κανεις μια μικρη θυσια. Θα εχεις πχ παλιοτερο gnome/kde/xfce/ff κλπ αλλα οτι ποιο τελευταιο κυκλοφορει απο "εργαλεια".

Όσον αφορά το unstable, μιας και θα είναι το παραγωγικό μου PC δεν θέλω συνεχή crashes. Από Arch-based distros κοιτάω το Manjaro - αλλά δεν ξέρω αν θέλω να φύγω από το Debian ακόμα.

Unstable δεν σημαινει συνεχη crashes, αν αυτο το συμπερανες απο την ονομασια. Απλα στο unstable μπαινουν τα παντα μολις βγουνε, οποτε οτι κανεις, και ειδικα καποιο dist-upgrade, το κανεις με προσοχη.

• Like 1

Βάλε testing. Το Debian testing, αν και η κοινότητα του Debian το θεωρεί ασταθές, σε σύγκριση με το stable βέβαια, είναι μια χαρά. Το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό καιρό χωρίς κάποιο πρόβλημα. Εξάλλου πολλά από τα πακέτα του Ubuntu προέρχονται απευθείας από το Testing. To stable είναι αρκετά απαρχαιωμένο.

Τα αποθετήρια τα αλλάζεις από πχ. jessie σε testing και καθάρισες. Δεν σε ενδιαφέρει πλέον πως λέγεται η εκάστοτε διανομή, ούτε πρέπει να αλλάξεις όνομα στα αποθετήρια κάποια στιγμή, ούτε τίποτα. Απλά κάνεις τις αναβαθμίσεις σου και είσαι μια χαρά. Έχεις πάντα Debian Testing. Το μόνο που θα σε καθυστερήσει είναι αυτό το κράτημα που κάνει το Debian όταν η stable γίνεται oldstable, η testing γίνεται stable ...κλπ. Δηλαδή κάποια στιγμή θα σου έρθουν κάποιες αναβαθμίσεις μαζεμένες.

Παράδειγμα αποθετηρίων Debian Testing / semi-rolling release / με όλα τα αποθετήρια ενεργοποιημένα (και τα non-free).

deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://ftp.gr.debian.org/debian/ testing-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
αν θες και τον πηγαίο κώδικα, βάζεις τα αντίστοιχα deb-src.

EDIT:

Μιας και το έψαχνα και τώρα το βρήκα, διάβασε και αυτό το γαμάτο ποστ εδώ.

• Like 1

Θα συμφωνήσω με τον jim_p και θα σου πω ότι η ρεαλιστικές επιλογές που έχεις είναι τρεις. Debian, Arch και Sabayon. 

Το Debian το "ξέρεις" αλλά θα πρέπει να αποφασίσεις για το branch(testing, unstable) που θα ακολουθήσεις. Εγώ δεν μπόρεσα να το εγκαταστήσω και να λειτουργήσει όπως ήθελα όταν ξεκινούσα. Πάντως πιστεύω ότι μιας και δεν είναι απαγορευτικό να μείνεις σε μια διανομή για πάντα, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από το Debian που το ξέρεις και ύστερα μπορείς σε vbox να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες.  

Το Arch είναι μια διαφορετική διανομή και θα πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα για αυτή. Γνώμη μου είναι ότι θα σε αποζημιώσει με την απλότητα της(και την πολυπλοκότητά της αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα). Έχει πολύ καλό wiki και το forum επίσης είναι πολύ εξυπηρετικό.

Sabayon το έχω δει σε μόνο vbox. Δεν με ενθουσίασε και δεν ασχολήθηκα.

• Like 1

Καλημέρα,

Ψάχνω για μια distribution να αλλάξω το Elementary που χρησιμοποιώ τώρα. Αποφάσισα να κοιτάξω προς διάφορες rolling release distros, κυρίως λόγω του ότι δεν χρειάζεται reinstall - ή sytem upgrade - με κάθε νέο release - και τα διάφορα θέματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Μιας και είμαι ήδη εξοικειωμένος με το aptitude, η πιο λογική λύση είναι το Debian. Οπότε οι λύσεις που μου κάνουν "κλικ" είναι το Crunchbang Linux, το Mint Debian Edition ή το Debian Testing netinstall με Gnome. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι full Linux γνώστης, αλλά θέλω να μάθω και τις ιδιαιτερότητες του Linux, οπότε δεν έχω θέμα να χρειαστεί να ψάξω αν κάτι δεν λειτουργεί από την αρχή.

Όλες οι ιδέες είναι καλοδεχούμενες.

Υπάρχουν τα εξής:

1. KaOS και Chakra (semi rolling αυτό). Αμφότερα ενδιαφέροντα (για διαφορετικούς λόγους) και με έμφαση σε ένα μονο DE (το KDE δηλαδή).

2. Antergos (πιό κοντά στο Arch από το Manjaro, το οποίο, σιγά σιγά -σύμφωνα με δηλώσεις των devs του- θα αποκρύνεται ολοένα και περισσότερο).

3. Sabayon

4. Tanglu (κάτι ανάμεσα σε Debian testing και Ubuntu -άρα Debian unstable).

5. Frugalware

6. PC-Linux OS (μερικώς)

7. Gentoo, Arch και παράγωγά τους

8. Πλέον και σε rolling έκδοση PC-BSD (αν θες BSD Unix)

9. Debian testing (μερικώς)

To Kali (αν δεν κάνω λάθος) έχει ένα μειονέκτημα: είσαι συνεχώς root (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

• Like 1

Υπάρχουν τα εξής:

1. KaOS και Chakra (semi rolling αυτό). Αμφότερα ενδιαφέροντα (για διαφορετικούς λόγους) και με έμφαση σε ένα μονο DE (το KDE δηλαδή).

2. Antergos (πιό κοντά στο Arch από το Manjaro, το οποίο, σιγά σιγά -σύμφωνα με δηλώσεις των devs του- θα αποκρύνεται ολοένα και περισσότερο).

3. Sabayon

4. Tanglu (κάτι ανάμεσα σε Debian testing και Ubuntu -άρα Debian unstable).

5. Frugalware

6. PC-Linux OS (μερικώς)

7. Gentoo, Arch και παράγωγά τους

8. Πλέον και σε rolling έκδοση PC-BSD (αν θες BSD Unix)

9. Debian testing (μερικώς)

To Kali (αν δεν κάνω λάθος) έχει ένα μειονέκτημα: είσαι συνεχώς root (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

1. Στο KaOS μου αρεσει η φιλοσοφια που θελει να περασει, αλλα εχει καποια "περιεργα" - βλεπε illuminos kernel.

4. Φαινεται ωραιο, αλλα μερικες "μικρες" διανομες τις φοβα.μαι, μην γινουν abandonware

8. Οχι BSD (ακομα)!

2,3,5,6,7. Σε VM πρωτα, και βλεπουμε!

@dragonborn , @mask2011 σας ευχαριστω για τις αποψεις!

Το lmde (linux mint debian edition) ειανιrolling release επειδη βασιζεται σε debian testing.Το σκετο mint που βασιζεται σε ubuntu, οχι.

Καποια στιγμη, καθε 2 χρονια, το debian (testing + unstable) σταματαει να "ρεει" για ενα εξαμηνο και κατι, οποτε ειναι rolling release... με διαλειμμα, δηλαδη semi rolling.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...