Προς το περιεχόμενο

FAT32 ή NTFS. τι προτείνεται και γιατί ;


javaneze

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έκανα ένα search για κάτι ανάλογο μα δεν βρήκα ...

Το μόνο που κατάφερα να βρω ήταν topics από άτομα που ζητούσαν πως να κάνουν μετατροπή από fat32 σε ntfs.

Κανένας όμως δεν έλεγε το γιατί ....

Μου προτάθηκε, για καλύτερη διαχείρηση χώρου, να χρησιμοποιήσω ntfs αντί για fat32.

Θα ήθελα κάποιες γενικότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα ...

 

- Τι επιπτώσεις έχει στο σύστημα και στις ταχύτητες συστήματος το ntfs; (ανεξαρτήτου ισχύος(ram,cpu) συστήματος.)

- Tι ασυμβατότητες υπάρχουν με τα λειτουργικά; (win9x, winMe, dos)

- Τι ακριβώς συμβαίνει με την διαχείρηση χώρου; (cluster size...( ; ) )

- Αν κάνεις ένα partition NTFS, πρέπει να είναι όλα και γιατί;

- Όλοι αυτοί που έψαχναν τρόπο να γυρίσουν το NTFS σε FAT32 , τι τους δυσαρέστησε στο NTFS ;

- και τέλος τι προτείνεται για καλύτερο και γιατί... (δεδομένου ότι τωρα πια έχουμε ξεφύγει απο μεγέθη των 4-5 GB και μιλάμε για σκληρούς από 50 έως 200 GB ...

Δημοσ.

Όσο πιο μεγάλος ο σκληρός τόσο πιο χρήσιμο το NTFS, άμα δεν γυρνάς απο WIN 98 σε XP συνέχεια (Τα win98 δεν βλέπουν το NTFS), δεν υπάρχει λόγος να μην πας για NTFS... Μπορείς φυσικά να έχεις FAT32 σε ένα partition και NTFS σε άλλο(α). Θέμα συμβατότητας δεν έχω συναντήσει σε κανένα πρόγραμμα. Η διαφορά ταχύτητας είναι αμμελητέα (με μικρή διαφορά συνήθως το FAT32, αλλά το NTFS έχει καλύτερο indexing και άρα κάνει πιο γρήγορο search). Εγώ προσωπικά έχω τρία partitions... Και τα τρία NTFS.

Δημοσ.

- Τι επιπτώσεις έχει στο σύστημα και στις ταχύτητες συστήματος το ntfs; (ανεξαρτήτου ισχύος(ram,cpu) συστήματος.)

To NTFS είναι σταθερότερο και αμελητέα λιγότερο γρήγορο απο το FAT32. Αν δεν κάνεις μετρήσεις με ειδικά προγράμματα διαφορά δεν θα δεις.

- Tι ασυμβατότητες υπάρχουν με τα λειτουργικά; (win9x, winMe, dos)

Win95 = Fat16

Win95OSR2 = Fat32

Win98 = Fat32

Win98se = Fat32

Win2000 + = NTFS

 

απο κάτω προς τα πάνω το ένα λειτουργικό μπορεί να διαβάσει τα αποπάνω του... οχι όμως το αντίστροφο. Δηλαδή απο Windows2000 και μετά (WinXP) μπορείς να διαβάσεις NTFS, FAT32 και FAT16.

Με Win95 μπορείς μόνο Fat16.

- Τι ακριβώς συμβαίνει με την διαχείρηση χώρου; (cluster size...( ; ) )

Δεν έχω ψάξει τι συμβαίνει με το Cluster size... αυτό που ξέρω είναι οτι στο NTFS δεν υπάρχει ο περιορισμός 8 χαρακτήρων στα ονόματα φακέλων/αρχείων που υπάρχει στο FAT16 και ίσως στο FAT32.

- Αν κάνεις ένα partition NTFS, πρέπει να είναι όλα και γιατί;

Κάνεις όσα θέλεις ... δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα! Αρκεί το λειτουργικό σου να διαβάζει NTFS...

- Όλοι αυτοί που έψαχναν τρόπο να γυρίσουν το NTFS σε FAT32 , τι τους δυσαρέστησε στο NTFS ;

Δεν γνωρίζω... δεν απαντώ!

- και τέλος τι προτείνεται για καλύτερο και γιατί... (δεδομένου ότι τωρα πια έχουμε ξεφύγει απο μεγέθη των 4-5 GB και μιλάμε για σκληρούς από 50 έως 200 GB ...

Windows XP Professional Edition με SP1 και SP2 αν μπορείς.. σε συνδιασμό με NTFS.

Δημοσ.

To SP2 δεν θα βγεί για κανα χρόνο ακόμα... Μόνο κάποια ενδιάμεσα updates θα κάνει η MS μέχρι τότε... Το cluster size είναι μικρότερο σε NTFS... Δεν θυμάμαι όμως πόσο, και βαριέμαι να κοιτάξω... :P

Δημοσ.

Περιληπτικά, γιατί ήδη νυστάζω (πάλι με κλωτσίες θα με σηκώνει η μαμά το πρωί).

 

Σε δικές μου μετρήσεις βγαίνει λίγο πιο γρήγορο το fat32 από Ntfs (πάντα με ίδια cluster size), αλλά πάλι σε τιμές που δεν αξίζει να ασχολείσαι. Αν θες να πειράξεις κάτι, πείραξε cluster size των δίσκων σου. (4-8-16-32-64) Όλες οι τιμές είναι σε kb και για τα 2 file systems(πλην του 64 που είναι μόνο για ntfs), (κακό to 64 μην το κάνεις!)

 

Με απλά λόγια όταν θες να αποθηκεύσεις ένα αρχείο 10kb στον hd σου

σε 4kb cluster size θα χρησιμοποιήσει 3 segment 4kb, σε 8kb 2 των 8, σε 16 1 των 16 κτλ. Όσο μεγαλύτερο το cluster size, τόσο πιο γρήγορος ο hd σου σε access, read, write, defrag, scandisk πλην του response, αλλά χάνεις σε χώρο.

Τώρα:

 

FAT32=> Το βλέπεις, διαχειρίζεσαι, πειράζεις, από dos εν γένη & ότι συνεπάγεται με αυτό.

Μπορούν να το δουν, πειράξουν όλα τα λειτουργικά (win98/me/2k/xp/2k3)

Βλέπεις ntfs από 98/με αλλά με 3d party utility (δες υπογραφή - freewebs), όπως και όλα τα κλειδωμένα, αμπαρωμένα, εξορισμένα αρχεία του.

ΔΕΝ μπορείς να διαχειριστεί με καμία μα με καμία παναγία 1 αρχείο >4gb - 2 bytes (win98/me)(με καμία σου λέω, μας τα χαλάει η υποδιαστολή) Από winxp σε fat32 μπορείς να διαχειριστείς ένα *.iso >4gb (που είναι σε ntfs partition), αλλά πάλι δεν γίνεται να το ακουμπήσεις σε fat32 partition (θα σου βγει το disk cleanup, & ας έχεις 40g free!)

ΜΑΧ partition που έχω δουλέψει με fat32 = 80GB/32k cluster size.

Στα 120gb δεν έκανε scandisk, defrag (win98/me)

 

NTFS => Κλειδώνεις, ξεκλειδώνεις αρχεία

Θεωρητικά έχει μεγαλύτερη ασφάλεια

& θεωρητικά πάλι δεν έχει ανώτατο όριο partition/file size(απλά δεν έχω αρκετά μεγάλο hd ακόμα)

Δεν το βλέπεις από dos εν γένη, αλλά με 3d party utility (ξαναδές υπογραφή, αλλά και πάλι μόνο τα πρώτα 256 items)

Βλέπεις fat32/fat16/fat (εκτός και αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν NT).

 

Τώρα πως έχω τα δικά μου μην ρωτήσεις, και με τα 2-3-4 λειτουργικά είμαι και τα file system αλλάζουν ανά βδομάδα ανάλογα με τη διάθεση/μαζοχισμό/όρεξη της ημέρας ή της νύχτας.

 

Ώρα για ύπνο, γιατί δεν τις γλυτώνω τις κλωτσίες το πρωί...

 

sc

Δημοσ.
ΔΕΝ μπορείς να διαχειριστεί με καμία μα με καμία παναγία 1 αρχείο >4gb - 2 bytes (win98/me)(με καμία σου λέω' date=' μας τα χαλάει η υποδιαστολή) Από winxp σε fat32 μπορείς να διαχειριστείς ένα *.iso >4gb (που είναι σε ntfs partition), αλλά πάλι δεν γίνεται να το ακουμπήσεις σε fat32 partition (θα σου βγει το disk cleanup, & ας έχεις 40g free!)

ΜΑΧ partition που έχω δουλέψει με fat32 = 80GB/32k cluster size.

Στα 120gb δεν έκανε scandisk, defrag (win98/me)

[/quote']

 

ολα τα άλλα καλα, αλλά εδω με εχασες ... δεν καταλαβα κουβεντα madsc ...

 

αλλη ερωτηση: αν γυρισω τον σκληρο σε NTFS, μήπως ξαφνικα αρχισουν τα winXP να μου παραπονιουνται για διαφορες μικροεφαρμογες οτι δεν ειναι "valid win32 application" και να σταματησουν να τις τρεχουν ή αυτο ειναι ασχετο ... ?

Δημοσ.

Να προσθέσω και άλλα χαρακτηριστικά του NTFS που δεν αναφέρθηκαν: την διαφανή συμπίεση αρχείων/φακέλλων, sparse files, hard links, και mount points. Λίγα λόγια για αυτά:

 

Συμπίεση: Δε θέλει και πολλές εξηγήσεις, απλά έχεις συμπιεσμένα τα αρχεία που θες αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κανονικά αφού η αποσυμπίεση γίνεται "διαφανώς" την ώρα που χρησιμοποιείται το αρχείο. Είναι λογικό να αυξάνεται η χρήση CPU κατά την προσπέλαση των συμπιεσμένων αρχείων, όχι πολύ όμως. Η συμπίεση είναι μικρή, ούτε το zip δε φτάνει (λογική υποχώρηση για να μην σπαταλάται πολύ CPU).

 

Sparse files: Τι κάνει; Υποθέτουμε ένα αρχείο 1GB, το οποίο στην πλειοψηφία του είναι μηδενικά, αλλά έχει και μη μηδενικά bytes εδώ κι εκεί. Αντί για να πιάσει 1GB, πιάνει πολύ λίγο χώρο, όσο δηλαδή απαιτούν τα μη μηδενικά bytes.

 

Hard links: Αντίστοιχο με τα links στα unix/linux συστήματα. Μοιάζει πολύ και με τα γνωστά shortcuts. Ένα link σε άλλο αρχείο συμπεριφέρεται όπως το original αρχείο, όμως δεν πιάνει χώρο.

 

Mount points: Όπως στο linux μπορούμε να κάνουμε mount ένα partition σε ένα οποιοδήποτε άδειο directory του file system, έτσι και στο NTFS μπορούμε να κάνουμε mount ένα partition σε ένα NTFS folder.

 

Αυτά! Φυσικά ισχύουν και όλα όσα ειπώθηκαν και παραπάνω καθώς και όσα λέει το άρθρο στην διεύθυνση που δώθηκε παραπάνω. Ελπίζω το post μου να φανεί χρήσιμο σε όποιον ψάχνει τα ατού του NTFS σε σχέση με τα FAT file systems. ;)

Δημοσ.

Javaneze ας υποθέσουμε ότι έχεις τα Win98/ME στημένα στο C: (που είναι αναγκαστικά fat32), και έχεις 40gb ελεύθερο χώρο.

 

1)Σε ένα ntfs partition έχεις ένα τεράστιο *.rar ή *.iso (1 αρχείο όμως). Πάιρνεις με copy το αρχείο (>4gb) και ζητάς από το λειτουργικό σου να το κάνεις paste στο C:.

ΔΕΝ θα το το κάνει paste. (Θα σου πετάξει το disk cleanup)

 

2)Ιδια περίπτωση με την πρώτη, αλλά έχεις ένα 2ο partition (d:) σε ntfs πάλι με 40gb ελεύθερο χώρο και το βλέπεις από τα 98/ME με μεταφραστή (ntfs 4 win98, δες υπογραφή).

Ζητάς από το λειτουργικό σου να κάνεις paste το >4gb αρχείο στο ntfs partition. ΔΕΝ θα το κάνει ούτε τώρα. (θα ξεκινήσει αλλά θα σου πετάξει καμιά μπλε οθόνη/read error/freeze, για το καλό της ημέρας).

 

3)Aν τώρα είχες wixpsp1 (πάνω σε fat32) στη 2η περίπτωση θα τελειώνε to copy-paste.

 

Συμπέρασμα: Αν συναντάς συχνά αρχεία όπου το ΚΑΘΕ ΕΝΑ είναι μεγαλύτερο από 4gb, θες win2k/xp/2k3, και τουλάχιστον 1 ntfs partition για να τα ακουμπάς.

 

sc

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...