Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εφόσον δεν βρήκα κάποιο post που να αναφέρεται στη νέα αυτή γλώσσα του παρουσιάστηκε στο WWDC14, είπα να ανοίξω ένα καινούργιο και να βάζουμε τις απόψεις μας και τις απορίες μας μέσα σε αυτό.

Άποψή μου ότι η ανακοίνωση της νέας γλώσσας συγκρίνεται σε σπουδαιότητα μόνο σε εκείνη του πρώτου iPhone το 2007, τόσο σε εντυπωσιασμό, όσο και σε ουσία. Είναι ένα νέο στοίχημα για την Apple να προσελκύσει τους νέους developers (όπως εμένα), που έχουν μάθει , ή μάλλον καλομάθει, στη χρήση scripting languages όπως η javascript και η python-perl. 

Εγκαταλείπει την δύσχρηστη και δυσνόητη objective-C, όπου θέλει πολύ αφοσίωση προκειμένου να γράψεις αποδοτικά προγράμματα, και υιοθετεί μία περισσότερο χαλαρή προσέγγιση με την χρήση μικρού, ευέλικτου και κατανοητού συντακτικού. 

Μου άρεσε πολύ η εγκατάλειψη του ερωτηματικού (;) για τον τερματισμό εντολών, η δυνατότητα tuples, (πίνακες με διαφορετικά είδη δεδομένων) και φυσικά το playground για το real time πειραματισμό και εμφάνιση αποτελεσμάτων. Είναι και πολλά άλλα που ακόμα τα διαβάζω και προσπαθώ να τα κατανοήσω. 

Οι υπόλοιποι τι λέτε, θα έχει μέλλον αυτή η νέα γλώσσα. Μιλάμε για κοντά στα 600 εκατομύρια iOS συσκευές, χώρια οι Mac, όπου μια script-like γλώσσα μιλάει native στο hardware.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τελικά εκεί στοχεύουν. Να αντικαταστήσουν την Objective-C. Μία ήδη αρκετά καλή γλώσσα, με πάρα πολύ ωραίο, σημασιολογικά, γράψιμο, καλό heritage και "καλό" OOP model. 

Ήταν λίγο δυσνόητη κυρίως λόγω των αγκύλων ( [ ] ). Κατά τα άλλα όμως, ήταν αρκετά πιο κοντά σε ανθρώπινο λόγο και με αρκετά νέα futures που την κάνανε αρκετά ανταγωνιστική (π.χ. ARC). 

Η swift έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μία εκπληκτική γλώσσα. Να δούμε όταν την δώσουνε στο κοινό. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλά τα λέει ο Timonkaipumpa. Ήταν αρκετά καλή γλώσσα, αλλά λίγο "ιδιαίτερη" σε σχέση με τις διαδεδομένες γλώσσες. Τώρα προσπαθούν να στοχεύσουν σε νέους developers, αλλά και σε παλιούς από το απέναντι στρατόπεδο. 

Για όσους θέλουν να ενεργοποιήσουν το highlight στον κορυφαίο κατ΄ εμέ editor Sublime, μπορούν να δουν ΕΔΩ

Επεξ/σία από liakos356
Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Να βάλω μια παράμετρο στο παιχνίδι; Έχω την αίσθηση ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και το κατά πόσο η εν λόγω γλώσσα θα έχει (εν τέλει) ανοικτό πρότυπο (όπως η Google με τις Go και Dart). 

Δημοσ.

.....

Εγκαταλείπει την δύσχρηστη και δυσνόητη objective-C, όπου θέλει πολύ αφοσίωση προκειμένου να γράψεις αποδοτικά προγράμματα, και υιοθετεί μία περισσότερο χαλαρή προσέγγιση με την χρήση μικρού, ευέλικτου και κατανοητού συντακτικού. 

......

My Dear, you become like your enemy!

#Android

Δημοσ.

Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος και την δημοφιλία της Java στον επιχειρησιακό κόσμο, αλλά δεν παύει να δείχνει μία πολύ αποδοτική και φιλική γλώσσα στο νέο προγραμματιστή. Πιστεύω ότι αυτή η εικόνα τα δείχνει όλα : 

Untitled.png

Δημοσ.

Γεια σας παιδια , θα μπω κατευθειαν στο θεμα..
Θελω να μαθω να δημιουργώ εφαρμογες για iphone. Ειμαι εντελως ασχετος με τον προγραμματισμο με μηδεν εμπειρια , ειναι εφικτο? και αν ναι , σε ποσο καιρο θα μπορω να κανω την πρωτη απλη εφαρμογη μου ή καποιο απλο παιχνιδακι?

Διαβασα οτι εως τωρα οι εφαρμογες στο iphone ηταν στην γλωσσα  Objective C αλλα πολυ προσφατα η apple πλεον δημιουργησε μια νεα γλωσσα.. την swift. Για πειτε μου λιγο δεδομενου οτι έχετε εμπειρια πως πρεπει να αρχισω να μαθαινω προγραμματισμο ;

Tελικα να μαθω swift με την μια? Καθε συμβουλη σας και καθε αποψη θα ηταν πολυ σημαντικη για εμενα ωστε να εχω μια καθοδήγηση. Swift απο που μπορω να μαθω? Υπαρχουν καποια βιβλια ή καποιο site ή καποια κοινοτητα να απευθυνθώ?
Ευχαριστω .

Δημοσ.

Γεια σας παιδια , θα μπω κατευθειαν στο θεμα..

Θελω να μαθω να δημιουργώ εφαρμογες για iphone. Ειμαι εντελως ασχετος με τον προγραμματισμο με μηδεν εμπειρια , ειναι εφικτο? και αν ναι , σε ποσο καιρο θα μπορω να κανω την πρωτη απλη εφαρμογη μου ή καποιο απλο παιχνιδακι?

Διαβασα οτι εως τωρα οι εφαρμογες στο iphone ηταν στην γλωσσα  Objective C αλλα πολυ προσφατα η apple πλεον δημιουργησε μια νεα γλωσσα.. την swift. Για πειτε μου λιγο δεδομενου οτι έχετε εμπειρια πως πρεπει να αρχισω να μαθαινω προγραμματισμο ;

Tελικα να μαθω swift με την μια? Καθε συμβουλη σας και καθε αποψη θα ηταν πολυ σημαντικη για εμενα ωστε να εχω μια καθοδήγηση. Swift απο που μπορω να μαθω? Υπαρχουν καποια βιβλια ή καποιο site ή καποια κοινοτητα να απευθυνθώ?

Ευχαριστω .

καταρχάς, τίποτα δεν είναι ακατόρθοτο. Αν το αποφασίσεις και επενδύσεις χρόνο και υπομονή, μπορείς να κάνεις πραγματικά θαύματα, δίχως να έχεις ακαδημαική εμπειρία. Από την άλλη, μία εκπαίδευση θα σε βοηθήσει να δεις περισσότερο σφαιρικά τα πράγματα. 

Τώρα, από τα γραφόμενά σου φαίνεται ότι σε έχει συνεπάρει η όλη διαδικασία του προγραμματισμου, και ιδιαίτερα του iOS προγραμματισμού. Θα θεωρήσω ως προαπαιτούμενο ότι έχεις μία γενική εμπειρία ως χρήστης υπολογιστή, ότι χειρίζεσαι άνετα αναζητήσεις στο ιnternet και ότι γενικά έχεις χρόνο και υπομονή.

Με αυτά λοιπόν και με βάση τις εμπειρίες μου στον down and dirty προγραμματισμό, αυτό που θα σου πρότεινα είναι να εστιάσεις σε μία μόνο γλώσσα, να είναι σύγχρονή και να είναι φιλική. Δηλαδή να ξεκινήσεις να διαβάζεις γλώσσες του τύπου javascript, perl, python και φυσικά swift, και να αποφύγεις την C και τα παρακλάδια της (objective-C κλπ.). 

Εφόσον δεν έχεις καθόλου εμπειρία, ξεκίνα με την javascript (προσοχή! Javascript και όχι JAVA, καμμία σχέση!) για να μάθεις τις βασικές έννοιες. Κοίτα για κάποιο εισαγωγικό βιβλίο Π.χ. javascript σε 24 ώρες, και παράλληλα ξεκίνα να βλέπεις tutorials από το youtube. Αν ξέρεις, μπορείς να βρεις στα γνωστά μέρη ορισμένα πολύ επαγγελματικά ολοκληρωμένα σετ μαθημάτων. Απλά ψάξε για την Lynda. (javascript lynda tutorials, python lynda tutorials κλπ.) Είναι ολοκληρωμένα μαθήματα από επαγγελματίες και μπορείς να βρεις και εκπαιδευτικό κώδικα μαζί με αυτά.

Για οποιονδήποτε (εύκολο) προγραμματισμό σε iPhone χρειάζεσαι απαραίτητα Mac. Θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με Objective-C γιατί φαίνεται και ότι η ίδια η Apple την εγκαταλείπει. Πολύ ωραία γλώσσα αλλά δεν είναι για αρχάριο. Οι pointer και η διαχειρηση μνήμης είναι από τα πιο στριφνά κεφάλαια κάφε προγράμματος σχολής πληροφορικής. Από την άλλη, η μόνη βιβλιογραφία και tutorials της swift είναι προς το παρόν μόνο δύο βιβλία που έχει δώσει η Apple και τα Video demo στο site της.

Οπότε για να μην χάνεις χρόνο, ξεκίνα να κοιτάς την javascript που είναι συγγενής γλώσσα, και αφού αποκτήσεις ένα επίπεδο σε αυτό το είδος προγραμματισμού, μπορείς να μεταπηδήσεις εύκολα στη Swift. 

Για παιχνίδια θα σου πρότεινα να κοιτάξεις το Unity3D όπου είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο σχεδιασμού παιχνιδιών, και βασίζεται στη javascript. 

Συνοψίζοντας, και σταχυολογώντας στα απολύτως βασικά, ξεκίνα με δύο παράθυρα ανοιχτά : 
youtube για να βλέπεις τον άλλο να γράφει και να σχολιάζει και τον editor από δίπλα για να γράφεις εσύ. 

Φυσικά, αυτό είναι ότι πιο μπακαλίστικο μπορείς να κάνεις, αλλά θα μπορέσεις άμεσα να δεις την χαρά της δημιουργίας που σου προσφέρει ο προγραμματισμός.Όπως και να έχει, ετοιμάσου για πολλά ξενύχτια. 

Ελπίζω να βοήθησα.
Δημοσ.

Γεια σου liakos356 και ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Φυσικα και βοηθησες αφου μου εδωσες μια καθοδηγηση και μια γνωμη που χρειαζόμουν. Αρα μου λες να αρχισω με javascript και μετα σιγα σιγα να παω και σε swift. Κατευθειαν σε swift ειναι δυσκολα για την περιπτωση μου ε? Επειδη με ενδιαφέρει μονο ο προγραμματισμος για apps/games στο iphone, ipad ktl.. η javascript χρησιμοποιείται  ή ειναι μονο για web περιβαλλον και android(υποθεση κανω) ? Το Unity3D που λες ειναι για ios games? To ρωταω γιατι μου ειπες οτι βασιζεται στην javascript. 
Για την swift ποια δυο βιβλια υπαρχουν? Εγω εχω μονο αυτο https://docs.google.com/file/d/0B_hMezUpeg22cTJLWk5vSC1vUWs/edit?pli=1.. σε Pdf γιατι οπως καταλαβες δεν εχω imac....  (αλλο κεφαλαιο και αυτο... θα πρεπει να αγορασω mac,σκεφτομαι να παρω ενα μεταχειρισμενο Mac mini, ποια η αποψη σου?)
Σ'ευχαριστω για την απαντηση σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...