Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”

- Benjamin Franklin

...Και πόσοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν την ελευθερία τους, για πολύ λιγότερα πράγματα απ' ότι η ασφάλειά τους, σήμερα...

Ακριβώς ότι θα έγραφα και γω φίλε μου. Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω 1000 like που θύμησες σε μερικούς το αυτονόητο που έχουν ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Όμως οι απόψεις αυτές "δεν είναι στη μόδα". Το facebook, το tweeter και γενικότερα οτιδήποτε καταπατά την προσωπική σου ελευθερία, είναι "must"...

Δημοσ.

...αν χρειάζεται ένα ατόμο για να παρακολουθεί ένα άλλο, τότε ο μισός πλανήτης παρακολουθεί τον άλλο μισό κι αυτός παραμένει ακάλυπτος...

...να ανησυχούν αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν. Σκασίλα τους αν πρέπει να πάρω ψωμί στο γυρισμό ή τι ωράριο δουλεύω αύριο...

Δημοσ.

...αν χρειάζεται ένα ατόμο για να παρακολουθεί ένα άλλο, τότε ο μισός πλανήτης παρακολουθεί τον άλλο μισό κι αυτός παραμένει ακάλυπτος...

...να ανησυχούν αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν. Σκασίλα τους αν πρέπει να πάρω ψωμί στο γυρισμό ή τι ωράριο δουλεύω αύριο...

Χεχε αυτό συνέβαινε στην πρώην ανατολική Γερμανία και από ότι φαίνεται έκανε δουλειά ;)

Όπως και να έχει, δεν έχει σημασία το αν παρακολουθούμαστε αλλά το τι γίνετε μετά, και τι κάνουν με αυτά που συλλέγουν. Εκεί για μένα είναι το σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τον νόμο και την ηθική της παρακολούθησης

Δημοσ.

Μην ξεχνάτε φίλοι μου την υπόθεση Τσαλικίδη με το σκάνδαλο της Βόδαφον και ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα, απλά γιατί οι πολιτικοί μας τότε έκαναν ξέρετε τι...

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αν ήταν έτσι θα ήταν όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται ένας άνθρωπος για να παρακολουθηθεί ένας άλλος. Την περισσότερη δουλειά μπορούν να την κάνουν υπολογιστές. Και προτού πεις κάποιος ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνολογικά εφικτό, ας ενημερωθεί επάνω στο θέμα και ας το ξανασκεφτεί.

Όσο για το “να ανησυχούν αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν”, αναπαράγεις το μηχανουργημένο επιχείρημα αυτών που θέλουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Μηχανουργημένο να δημιουργήσει αίσθημα ενοχής σε όποιον πάει να το αντικρούσει. Ύπουλο χτύπημα κάτω από τη μέση. Το επιχείρημα είναι εκτός θέματος και σχεδιασμένο να αποπροσανατολίσει. Το ζήτημα είναι αν οι πληροφορίες που ανέφερες μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου (ναι, μπορούνε) και αν πρέπει κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Θα κυκλοφορούσες ποτέ με ένα μαγνητόφωνο στο λαιμό να καταγράφει όλη σου την προσωπική ζωή και να στέλνεις την απομαγνητοφώνηση κάθε βδομάδα σε κάποιους; Έστω και αν ξέρεις η πιθανότητα να διαβαστεί είναι απειροελάχιστη; Αν ναι, σε χρηματοδοτώ εγώ για τον κόπο που θα κάνεις και θέλω να μου την στέλνεις εμένα.

Δεν λέω ότι κάτι σαν το παραπάνω παράδειγμα γίνεται σήμερα, άλλα δεδομένης της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της του προσανατολισμού που υπάρχει σήμερα, εκεί οδεύουμε.

Η στάση “δεν έχω τίποτα να κρύψω” δεν προσδιορίζει το ποιος είναι αυτός από τον οποίο μπορεί να θέλεις να κρύψεις. Από έναν κλέφτη; Έναν κακοποιό; Άγνωστο. Αυτό δείχνει μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης προς αγνώστους. Δείχνει πίστη ότι διοικείται κανείς από ανθρώπους που νοιάζονται για το καλό του.

Υπάρχουν τρεις στάσεις που μπορεί να έχει κανείς στο παραπάνω θέμα, να νομίζει ότι σίγουρα οι άλλοι θέλουν το καλό του (αγαθός ή αφελής), να νομίζει ότι σίγουρα οι άλλοι θέλουν το κακό του (παρανοϊκός) ή απλά να αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ξέρει. Μόνο αν είναι σίγουρος για την πρώτη περίπτωση έχει λογική η στάση “δεν έχω τίποτα να κρύψω”.

Άλλη μία περίπτωσή στην οποία έχει κάποια λογική η παραπάνω στάση είναι, ανεξαρτήτως του πόσο εμπιστεύεται κανείς αγνώστους, να νομίζει ότι είναι αρκετά ασήμαντος για τον χειριστή της εξουσίας για την οποία μιλάμε. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή αγνοείται ότι ο χειριστής της εξουσίας αυτής αλλάζει και επομένως και θα πρέπει να παραμείνει κανείς ασήμαντος για κάθε ενδεχόμενο μελλοντικό χειριστή της. Είναι πάντα αυτό εφικτό αυτο; Ανεξάρτητα του ποιος είναι ο χειριστής και οι προθέσεις του; Μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος (υπεραισιόδοξος με αυτά που βλέπουμε γύρω μας) και να απαντήσει ναι, άλλα αυτό πάλι μας γυρνάει στα προηγούμενα.

Με λίγα λόγια πρέπει κανείς να είναι είτε πολύ αγαθός, είτε πολύ αισιόδοξος, είτε βαλτός για να λέει "να ανησυχούν αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν".

Ο αντίλογος φυσικά είναι να μου πει κανείς ότι είτε είμαι πολύ απαισιόδοξος είτε παρανοϊκός. Αναμενόμενο καθώς ο καθένας, συγκρίνοντας την θέση του με την θέση κάποιου άλλου επάνω σε μία κλίμακα, βάζει τον εαυτό του στο κέντρο, έχοντας πάντα τα ανάλογα επιχειρήματα. Είμαι εγώ στο -1 ή είσαι εσύ στο +1; Είτε θα προσπαθείς μια ζωή να φέρεις τους άλλους στο δικό σου κέντρο (μάταια θα έλεγα), είτε θα αγνοείς την διαφορά (φασισμός) είτε θα αναγνωρίσεις την σχετική διαφορά και θα προτείνεις λύσεις που σέβονται και τις δύο θέσεις.

Δημοσ.

Να υποθέσω ότι τίποτα "ψιλά γράμματα" που να εγγυώνται την ασφάλεια των επικοινωνιών μας δεν υπάρχουν στα συμβόλαια που υπογράφουμε έτσι;

Βγάζουν όλοι οι κατασκευαστές νέα κινητά με τεράστιες αναλύσεις σε οθόνη, κάμερα, επεξεργαστική ισχύ κλπ. γιατί αυτά φυσικά τραβάνε τον καταναλωτή. Γιατί δεν βγαίνει και ένα κινητό με ενσωματωμένη 128 ή 256 bit real time κρυπτογράφηση για παράδειγμα. Μήπως δεν υπάρχει η τεχνολογία ή το απαγορεύουν οι συνακροατές μας;

Φυσικά όποιος την σήμερον ημέρα πιστεύει ότι οι επικοινωνίες του είναι ασφαλείς είναι το λιγότερο αφελής.

Και μην ακούω "δεν έχω να κρύψω τίποτα". Έχεις και παραέχεις, απλώς δεν το καταλαβαίνεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...