Προς το περιεχόμενο

CPU Fan Settings

psfan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας.

Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι κολλημένη στο maximum rpm (2732 rpm). Τσέκαρα τις ρυθμίσεις στα bios και το cpu smart fan είναι disabled και το fan control 100 %. Οι θερμοκρασίες θεωρώ είναι κομπλέ (πάνω από 30 βαθμούς δεν πάει).

Και ρωτάω : πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις ώστε οι στροφές της ψύκτρας να ακολουθούν την θερμοκρασία ή είμαι οκ έτσι ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ, καταλαβα πως παιζεις με τις στροφες του ανεμιστηρα με το cpu smart fan. Αλλα δεν καταλαβα τι κανει ? ΤΟ εχω βαλει τωρα παραδειγματος χαρη στους 50 βαθμους και τις στροφες στον ανεμιστηρα στο 50 %. Αν η θερμοκρασια ξεπερασει τους 50 βαθμους τι συμβαινει ?

Οκ, καταλαβα πως παιζεις με τις στροφες του ανεμιστηρα με το cpu smart fan. Αλλα δεν καταλαβα τι κανει ? ΤΟ εχω βαλει τωρα παραδειγματος χαρη στους 50 βαθμους και τις στροφες στον ανεμιστηρα στο 50 %. Αν η θερμοκρασια ξεπερασει τους 50 βαθμους τι συμβαινει ?

Επειδή δε ξέρω πως λειτουργεί η μητρική σου σε αυτό το θέμα, αλλά από όσα ξέρω γενικά, ξέρω ότι το CPU Smart Fan ενεργοποιεί τον έλεγχο του ανεμιστήρα της CPU.

Από 'κει κ πέρα, λογικά ή θα σου έχει επιλογή Auto (η μητρική κανονίζει τις στροφές ανάλογα τη θερμοκρασία του CPU) ή fixed RPM όπου εσύ καθορίζεις στα πόσα θα τρέχει το φαν μόνιμα, χωρίς να αλλάζει. Μια άλλη επιλογή που έχουν μερικές μητρικές είναι να κάνεις κάτι σα γράφημα, όπου για παράδειγμα λες : στους 20C -> 500 RPM, 40C->800RPM, 60C->1600RPM.

Θα βοηθούσε αν μπορούσες να ανεβάσεις μια φωτογραφία από το BIOS εκεί που ρυθμίζεις τα φαν, εκτός αν μπορέσει να σε βοηθήσει κάποιος που έχει τη μητρική αυτή (ή γενικά MSI εκείνης της γενιάς).

Επειδή δε ξέρω πως λειτουργεί η μητρική σου σε αυτό το θέμα, αλλά από όσα ξέρω γενικά, ξέρω ότι το CPU Smart Fan ενεργοποιεί τον έλεγχο του ανεμιστήρα της CPU.

Από 'κει κ πέρα, λογικά ή θα σου έχει επιλογή Auto (η μητρική κανονίζει τις στροφές ανάλογα τη θερμοκρασία του CPU) ή fixed RPM όπου εσύ καθορίζεις στα πόσα θα τρέχει το φαν μόνιμα, χωρίς να αλλάζει. Μια άλλη επιλογή που έχουν μερικές μητρικές είναι να κάνεις κάτι σα γράφημα, όπου για παράδειγμα λες : στους 20C -> 500 RPM, 40C->800RPM, 60C->1600RPM.

Θα βοηθούσε αν μπορούσες να ανεβάσεις μια φωτογραφία από το BIOS εκεί που ρυθμίζεις τα φαν, εκτός αν μπορέσει να σε βοηθήσει κάποιος που έχει τη μητρική αυτή (ή γενικά MSI εκείνης της γενιάς).

Και εγώ μια τέτοια επιλογή auto προσδοκούσα αλλά δεν την βλέπω πουθενά. Αυτά βλέπω στα bios. 

post-263474-0-89813500-1402043981_thumb.jpg

post-263474-0-23670000-1402043991_thumb.jpg

post-263474-0-01867400-1402044006_thumb.jpg

Εκεί που έχεις βάλει 50%, είναι το μίνιμουμ, δηλαδή θα τρέχει το λιγότερο στα 50% RPM. Λογικά, με το target, όταν φτάσει σε εκείνους τους βαθμούς, θα ανεβαίνει το RPM. Αν ανεβαίνει τότε είσαι εντάξει, και βάλτο στα 25%RPM με χαμηλότερο target (πχ 45C), έτσι ώστε να τρέχει πιο χαμηλά σε Idle και ανεβαίνει σιγά-σιγά.

Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από τις ρυθμίσεις του BIOS, μπορείς να βάλεις το CPU Fan στο SYS_FAN header (πρώτα ψάξε να απενεργοποιήσεις το CPU FAN ALERT κάπως έτσι, γιατί αν δεν βάλεις κάτι εκεί θα κάνει τουτ-τουτ το PC και δε θα ανάβει) και φτιάξε ένα ωραίο configuration για RPM/C χρησιμοποιώντας το Speedfan. Θέλει λίγο ψάξιμο το speedfan για να το κάνεις να λειτουργήσει σωστά, και να βάλεις το SYS_FAN να εξαρτάται από τα CPU temps, αλλά αν το καταφέρεις, κάνει αυτό που ζητάς.

Αν δεν έχεις προβλήματα με θερμοκρασίες/θόρυβο, άστο όπως έχει, αλλιώς πήγαινε στην εναλλακτική που προτείνω πάνω. Πρώτα όμως περίμενε και συμβουλές από κατόχους MSI εκείνης της εποχής, καθώς θα έχουν πάνω-κάτω τα ίδια features και ίσως υπάρχει άλλη λύση, καλύτερη.

Μια χαρά ειμαι από θερμοκρασιες/θορυβο. Aν ισχυει αυτο που λες οτι με το smart fan αν ανεβει πανω απο 50 θα ανεβασει και rpm ειμαι κομπλε. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση και τον κοπο.

Καλησπέρα σας.

Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι κολλημένη στο maximum rpm (2732 rpm). Τσέκαρα τις ρυθμίσεις στα bios και το cpu smart fan είναι disabled και το fan control 100 %. Οι θερμοκρασίες θεωρώ είναι κομπλέ (πάνω από 30 βαθμούς δεν πάει).

Και ρωτάω : πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις ώστε οι στροφές της ψύκτρας να ακολουθούν την θερμοκρασία ή είμαι οκ έτσι ?

Πρέπει στο Bios η επιλογή Smart Fan να είναι ενεργοποιημένη (enabled) και κατόπιν εσύ ορίζεις ελάχιστο και μέγιστο αριθμό στροφών ανεμιστήρα ψύκτρας στι επιλογές που θα σου ενεργοποιήσει το Bios αφού ενεργοποιήσεις το Smart Fan.

Ο Γιώργος είμαι που πήρα την ψύκτρα σου σήμερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...