Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Καλημέρα σε όλους! Αυτήν την περίοδο σκέφτομαι να δοκιμάσω να μάθω την γλώσσα προγραμματισμού C. Δεν ξεκινάω, ακριβώς, από το μηδέν. Πρότερες γνώσεις: α) ως φοιτητής (πριν από πολλά χρόνια) είχα κάνει (Turbo) Pascal β) την ίδια περίοδο είχα ασχοληθεί (πολύ λίγο) με Prolog γ) αρκετά καλή γνώση του CAS Μathematica δ) τα μαθηματικά είναι (σχεδόν) το αντικείμενό μου (το λέω για την περίπτωση που αναφερθεί το θέμα των αλγορίθμων) Μέχρι στιγμής έχω βρεί δύο συνδέσμους για την "εκμάθηση" (καταλαβαίνω τί γράφω, εξ ου και τα εισαγωγικά): 1. C tutorial 2. The GNU C Programming επίσης έχω βρει το κλασσικό σύγγραμμα των Kernighan & Ritchie (2η έκδοση). Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο σύνδεσμο ή σύγγραμμα; Σκέφτομαι πρώτα να δοκιμάσω, πρώτα τις λύσεις μέσω Internet, μιας και μπορεί να μην ευωδοθεί η όλη προσπάθεια (και τα βιβλία είναι αρκετά ακριβά, για τέτοια πειράματα). Eπίσης, να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ Linux (με τα gcc εργαλεία ήδη εγκατεστημένα). Ευχαριστώ πολύ!
migf1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Θέλεις να μάθεις portable C ή θες να μάθεις *nix related C? Αν και η άποψή μου είναι πως αν θες το 2ο, καλό είναι πρώτα να περάσεις από το 1ο. Για portable ISO C90 & C99 εγώ προτείνω πάντα το C Programming, a Modern Approach - 2nd Edition του K.N.King. Όταν το τελειώσεις θα έχεις στέρεες βάσεις για να πας μετά όπου αλλού θέλεις (π.χ. για *nix related stuff με C υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα βιβλία, αλλά προϋποθέτουν αφενός να έχεις πρώτα γνώση της "καθαρής" γλώσσας και αφετέρου να έχεις τουλάχιστον μια βασική εξοικείωση με τα *nix internals).
Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Θέλεις να μάθεις portable C ή θες να μάθεις *nix related C? Αν και η άποψή μου είναι πως αν θες το 2ο, καλό είναι πρώτα να περάσεις από το 1ο. Για portable ISO C90 & C99 εγώ προτείνω πάντα το C Programming, a Modern Approach - 2nd Edition του K.N.King. Όταν το τελειώσεις θα έχεις στέρεες βάσεις για να πας μετά όπου αλλού θέλεις (π.χ. για *nix related stuff με C υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα βιβλία, αλλά προϋποθέτουν αφενός να έχεις πρώτα γνώση της "καθαρής" γλώσσας και αφετέρου να έχεις τουλάχιστον μια βασική εξοικείωση με τα *nix internals). Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι, μάλλον θέλω να μάθω την "καθαρή" (όπως λες και εσύ) γλώσσα. Αν πάντως σκεφτείς και κάποια πηγή μέσω Internet, καλοδεχούμενη! ΥΓ. Δεν θα έπρεπε να αναφερόμαστε στο C11;
migf1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 ... ΥΓ. Δεν θα έπρεπε να αναφερόμαστε στο C11; Θα έπρεπε, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ακόμα σχετική βιβλιογραφία. Μάλλον επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του C κώδικα που γράφεται ακόμα και σήμερα είναι είτε C89/90 είτε platform specific (με τα *nix να έχουν προφανώς την μερίδα του λέοντος). Το υπόλοιπο είναι γραμμένο σε C99. Αν ψαχτείς λιγάκι μάλλον θα το βρεις το βιβλίο
demflou Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο σύνδεσμο ή σύγγραμμα; Σκέφτομαι πρώτα να δοκιμάσω, πρώτα τις λύσεις μέσω Internet, μιας και μπορεί να μην ευωδοθεί η όλη προσπάθεια (και τα βιβλία είναι αρκετά ακριβά, για τέτοια πειράματα). Eπίσης, να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ Linux (με τα gcc εργαλεία ήδη εγκατεστημένα). Ευχαριστώ πολύ! Όπως έχουνε πει και πιο πάνω κάλο είναι πρώτα να πιάσεις γέρες βάσεις για να προχωρήσεις περετέρω. Έγω για αρχή έχω διαβάσει αυτό εδώ το βιβλίο και πραγματικά το βρήκα πολύ βοηθητικό στην εκμάθηση της C. Η τιμή του είναι λίγο τσουκτερή αλλά πραγματικά νομίζω οτί αξίζει τα λευτά του. http://www.papasotiriou.gr/product/c-apo-ti-8eoria-stin-efarmogi-b-ekdosi
Timonkaipumpa Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Καλημέρα σε όλους! Αυτήν την περίοδο σκέφτομαι να δοκιμάσω να μάθω την γλώσσα προγραμματισμού C. Δεν ξεκινάω, ακριβώς, από το μηδέν. Πρότερες γνώσεις: α) ως φοιτητής (πριν από πολλά χρόνια) είχα κάνει (Turbo) Pascal β) την ίδια περίοδο είχα ασχοληθεί (πολύ λίγο) με Prolog γ) αρκετά καλή γνώση του CAS Μathematica δ) τα μαθηματικά είναι (σχεδόν) το αντικείμενό μου (το λέω για την περίπτωση που αναφερθεί το θέμα των αλγορίθμων) Μέχρι στιγμής έχω βρεί δύο συνδέσμους για την "εκμάθηση" (καταλαβαίνω τί γράφω, εξ ου και τα εισαγωγικά): 1. C tutorial 2. The GNU C Programming επίσης έχω βρει το κλασσικό σύγγραμμα των Kernighan & Ritchie (2η έκδοση). Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο σύνδεσμο ή σύγγραμμα; Σκέφτομαι πρώτα να δοκιμάσω, πρώτα τις λύσεις μέσω Internet, μιας και μπορεί να μην ευωδοθεί η όλη προσπάθεια (και τα βιβλία είναι αρκετά ακριβά, για τέτοια πειράματα). Eπίσης, να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ Linux (με τα gcc εργαλεία ήδη εγκατεστημένα). Ευχαριστώ πολύ! Γιατί θες να μάθεις C; Εάν την χρειάζεσαι για κάτι πολύ εξειδικευμένο (π.χ. automotive industry) τότε πάω πάσο. Εάν όμως την χρειάζεσαι για να μάθεις να προγραμματίζεις κοντά στο H/W τότε γιατί όχι C++; Θα σου λύσει τα χέρια από το να ξαναβρίσκεις τον τροχό και θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις μία από τις πιο ωραίες και δυνατές γλώσσες. Με την C το μόνο που θα κερδίσεις (εάν δεν την θες για κάποια πολύ συγκεκριμένη ενασχόληση) είναι να λες πως ξέρεις να διαβάζεις κώδικα σε C όπου τον βλέπεις.
Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 (επεξεργασμένο) Θα έπρεπε, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ακόμα σχετική βιβλιογραφία. Μάλλον επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του C κώδικα που γράφεται ακόμα και σήμερα είναι είτε C89/90 είτε platform specific (με τα *nix να έχουν προφανώς την μερίδα του λέοντος). Το υπόλοιπο είναι γραμμένο σε C99. Αν ψαχτείς λιγάκι μάλλον θα το βρεις το βιβλίο Ναι, το έχω βρει ήδη -αν και είναι τεράστιο (σε σχέση με το K & R). Άλλωστε, όπως λένε οι K & R στον πρόλογό τους: C is not a big language, and it is not well served by a big book. Όπως έχουνε πει και πιο πάνω κάλο είναι πρώτα να πιάσεις γέρες βάσεις για να προχωρήσεις περετέρω. Έγω για αρχή έχω διαβάσει αυτό εδώ το βιβλίο και πραγματικά το βρήκα πολύ βοηθητικό στην εκμάθηση της C. Η τιμή του είναι λίγο τσουκτερή αλλά πραγματικά νομίζω οτί αξίζει τα λευτά του. http://www.papasotiriou.gr/product/c-apo-ti-8eoria-stin-efarmogi-b-ekdosi Έχω βρει ένα, επίσης ακριβό, βιβλίο. Γιατί θες να μάθεις C; Εάν την χρειάζεσαι για κάτι πολύ εξειδικευμένο (π.χ. automotive industry) τότε πάω πάσο. Εάν όμως την χρειάζεσαι για να μάθεις να προγραμματίζεις κοντά στο H/W τότε γιατί όχι C++; Θα σου λύσει τα χέρια από το να ξαναβρίσκεις τον τροχό και θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις μία από τις πιο ωραίες και δυνατές γλώσσες. Με την C το μόνο που θα κερδίσεις (εάν δεν την θες για κάποια πολύ συγκεκριμένη ενασχόληση) είναι να λες πως ξέρεις να διαβάζεις κώδικα σε C όπου τον βλέπεις. Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω flame για τις γλώσσες (άλλωστε δεν θα είχα τα προσόντα γνώσεως να υποστηρίξω κάτι τέτοιο). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που, εν τέλει, επέλεξα να δοκιμάσω να μάθω την C. Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις. Φυσικά, αν κάποιος θυμηθεί κάποια αναφορά ή σύνδεσμο, καλοδεχούμενος. Να κάνω μερικές ερωτήσεις ακόμη; 1. Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στους Clang και gcc; Διαφορά που να ωθήσει κάποιον να χρησιμοποιήσει τον έναν έναντι του άλλου. 2. Υπάρχει τρόπος ώστε με native (π.χ. bash) εργαλεία να μετρηθούν: α) ο χρόνος εκτέλεσης ενός προγράμματος β) η απαιτούμενη μνήμη Ρωτάω π.χ. για την περίπτωση όπου κάποιος, σε μια άσκηση πάνω στην C, μπορεί να θελήσει να συγκρίνει δύο διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. 3. Yπάρχει κάποιος προτεινόμενος (gui, άρα αποκλείεται ο "απλός" Vim) editor -πλην του Emacs- που να επιτρέπει highlighting, brace-matching, κ.λπ.; Επεξ/σία 4 Ιουνίου 2014 από Chaos.74
migf1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Ναι, το έχω βρει ήδη -αν και είναι τεράστιο (σε σχέση με το K & R). Άλλωστε, όπως λένε οι K & R στον πρόλογό τους: Είναι τεράστιο σε σχέση με το K&R αφενός επειδή καλύπτει 2 αναθεωρήσεις τις γλώσσας (και όχι μια) και αφετέρου επειδή εξηγεί με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια τα πράγματα από ότι το K&R (btw, εγώ πρωτο-διδάχτηκα C από το K&R την δεκαετία του '80). Επίσης, καλύπτει περισσότερα πράγματα από ότι το K&R. Αν θέλεις σοβαρά να μάθεις C όμορφα, μεθοδικά, πλατιά και χωρίς να σου σπάσουν τα νεύρα, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα καλύτερα που θα μπορούσες να διαβάσεις, αν όχι το καλύτερο (προφανώς δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για C ) Για μένα, το K&R είναι καλό βιβλίο φυσικά αλλά κυρίως για reference, και όχι για αυτοδίδακτη εκμάθηση (εκτός φυσικά αν σου το διδάσκει κάποιος άλλος και δεν έχει πρόβλημα να τον σταματάς από καμιά 10αριά φορές σε κάθε κεφάλαιο για να σου εξηγεί αυτά που το K&R είτε σε παραπέμπει σε επόμενα κεφάλαια, είτε τα αφήνει στη... φαντασία σου ) Να κάνω μερικές ερωτήσεις ακόμη; 1. Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στους Clang και gcc; Διαφορά που να ωθήσει κάποιον να χρησιμοποιήσει τον έναν έναντι του άλλου. Όχι, χρησιμοποίησε όποιον θέλεις, αρκεί να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό την αναθεώρηση της C που σε ενδιαφέρει να μάθεις. 2. Υπάρχει τρόπος ώστε με native (π.χ. bash) εργαλεία να μετρηθούν: α) ο χρόνος εκτέλεσης ενός προγράμματος β) η απαιτούμενη μνήμη Ρωτάω π.χ. για την περίπτωση όπου κάποιος, σε μια άσκηση πάνω στην C, μπορεί να θελήσει να συγκρίνει δύο διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. Και υπάρχουν και μπορείς να γράψεις και μόνος σου καθώς προχωράς. Είπες πως είσαι σε *nix, οπότε δες το Valgrind. Ακόμα, τα compiler tool-chains συνήθως παρέχουν και profilers (π.χ. ο gcc παρέχει το gprof) Επίσης, μάθε από νωρίς να δουλεύεις με τον debugger του compiler σου. 3. Yπάρχει κάποιος προτεινόμενος (gui, άρα αποκλείεται ο "απλός" Vim) editor -πλην του Emacs- που να επιτρέπει highlighting, brace-matching, κ.λπ.; Υπάρχουν πάρα πολλά. Για *nix δες π.χ. editors όπως οι Geany, BlueFish, Kate,κλπ ή IDEs όπως τα Code::Blocks, Aptana, Netbeans, Eclipse, κλπ
Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Είναι τεράστιο σε σχέση με το K&R αφενός επειδή καλύπτει 2 αναθεωρήσεις τις γλώσσας (και όχι μια) και αφετέρου επειδή εξηγεί με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια τα πράγματα από ότι το K&R (btw, εγώ πρωτο-διδάχτηκα C από το K&R την δεκαετία του '80). Επίσης, καλύπτει περισσότερα πράγματα από ότι το K&R. Αν θέλεις σοβαρά να μάθεις C όμορφα, μεθοδικά, πλατιά και χωρίς να σου σπάσουν τα νεύρα, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα καλύτερα που θα μπορούσες να διαβάσεις, αν όχι το καλύτερο (προφανώς δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για C ) Για μένα, το K&R είναι καλό βιβλίο φυσικά αλλά κυρίως για reference, και όχι για αυτοδίδακτη εκμάθηση (εκτός φυσικά αν σου το διδάσκει κάποιος άλλος και δεν έχει πρόβλημα να τον σταματάς από καμιά 10αριά φορές σε κάθε κεφάλαιο για να σου εξηγεί αυτά που το K&R είτε σε παραπέμπει σε επόμενα κεφάλαια, είτε τα αφήνει στη... φαντασία σου ) Όχι, χρησιμοποίησε όποιον θέλεις, αρκεί να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό την αναθεώρηση της C που σε ενδιαφέρει να μάθεις. Και υπάρχουν και μπορείς να γράψεις και μόνος σου καθώς προχωράς. Είπες πως είσαι σε *nix, οπότε δες το Valgrind. Ακόμα, τα compiler tool-chains συνήθως παρέχουν και profilers (π.χ. ο gcc παρέχει το gprof) Επίσης, μάθε από νωρίς να δουλεύεις με τον debugger του compiler σου. Υπάρχουν πάρα πολλά. Για *nix δες π.χ. editors όπως οι Geany, BlueFish, Kate,κλπ ή IDEs όπως τα Code::Blocks, Aptana, Netbeans, Eclipse, κλπ Ξεκίνησα ήδη με το K & R και από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα (Πρόλογος/Εισαγωγή) επιβεβαιώνονται όσα λες. Εν τούτοις, λόγω χρόνου κυρίως, λέω να συνεχίσω το πείραμά μου με το εν λόγω βιβλίο. Φυσικά, αν δω ότι προχωράει μεν, αργά δε, τότε θα χρησιμοποιώ αυτό που λες για να "λειάνω" τα "τραχιά σημεία". Σχετικώς με τους compilers. Νομίζω αμφότεροι καλύπτουν μέχρι την C11 (σίγουρα μέχρι την C99). Υποθέτω δε ότι υπάρχει και backwards compatibility. Εννοώ δηλαδή ότι αν ο gcc καλύπτει την π.χ. C11, τότε θα καλύπτει και την ANSI -έτσι δεν είναι; Για το θέμα με το Valgrind (ή άλλες μεθόδους) θα το ψάξω λίγο και ίσως σε ξαναενοχλήσω (ή όποιον άλλον γνωρίζει). Για παιδαγωγικούς λόγους, δεν θα ήθελα να πάω σε IDE. Aπό την άλλη μεριά ο Bluefish, έχω ακούσει ότι, κρασάρει. Ξεκίνησα με nano καί ίσως δοκιμάσω να μάθω Vim παράλληλα. Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
migf1 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Ο Vim είναι παραπάνω από αρκετός Αν θες περισσότερο α-λα Windows GUI λειτουργικότητα (δηλαδή με πολύ πιο μικρή καμπύλη εκμάθησης), δες το Geany. Όχι nano πάντως, δυσκολεύεις τη ζωή σου χωρίς λόγο με το nano. Αν αποφασίσεις τελικά να διαβάσεις το βιβλίο του King, στην ιστοσελίδα του έχεις Errata (με κάποιες διορθώσεις τυπογραφικών, κλπ) καθώς και λύσεις των ζυγών (νομίζω) ασκήσεων. Επίσης, αυτός εδώ (άσχετος είναι, δεν τον ξέρω) λέει πως έχει όλες τις λύσεις στο git του: https://github.com/twcamper/c-programming EDIT: Τώρα που το ξαναβλέπω το git, δεν βλέπω να γράφει "2nd Edition", οπότε ίσως αναφέρεται στην αρχική έκδοση του βιβλίου (ίσως όμως και να είναι ίδιες οι ασκήσεις και στις 2 εκδόσεις, δεν το έχω ψάξει). Για την 2η έκδοση είναι, το γράφει τελικά στο Readme, κάτω-κάτω.
Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Ο Vim είναι παραπάνω από αρκετός Αν θες περισσότερο α-λα Windows GUI λειτουργικότητα (δηλαδή με πολύ πιο μικρή καμπύλη εκμάθησης), δες το Geany. Όχι nano πάντως, δυσκολεύεις τη ζωή σου χωρίς λόγο με το nano. Αν αποφασίσεις τελικά να διαβάσεις το βιβλίο του King, στην ιστοσελίδα του έχεις Errata (με κάποιες διορθώσεις τυπογραφικών, κλπ) καθώς και λύσεις των ζυγών (νομίζω) ασκήσεων. Επίσης, αυτός εδώ (άσχετος είναι, δεν τον ξέρω) λέει πως έχει όλες τις λύσεις στο git του: https://github.com/twcamper/c-programming O nano είναι προσωρινή λύση -μέχρι να "χορεύουν τα δάχτυλά μου στον ρυθμό του Vim" To Geany, που υπάρχει by defaut στην διανομή μου, δεν μου άρεσε. Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο!
geomagas Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 O nano είναι προσωρινή λύση -μέχρι να "χορεύουν τα δάχτυλά μου στον ρυθμό του Vim" To Geany, που υπάρχει by defaut στην διανομή μου, δεν μου άρεσε. Καλό είναι να εξοικειωθείς με vi(m) για καταστάσεις όπου το μόνο που έχεις είναι ένα text terminal. Μου έχει τύχει ουκ ολίγες φορές. Νομίζω το αμέσως επόμενο βήμα, σε gui, είναι ο gedit. Αλλά μπροστά τους, ο sublime φαίνεται να έρχεται από εντελώς άλλη διάσταση! 1
Chaos.74 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου 2014 Καλό είναι να εξοικειωθείς με vi(m) για καταστάσεις όπου το μόνο που έχεις είναι ένα text terminal. Μου έχει τύχει ουκ ολίγες φορές. Νομίζω το αμέσως επόμενο βήμα, σε gui, είναι ο gedit. Αλλά μπροστά τους, ο sublime φαίνεται να έρχεται από εντελώς άλλη διάσταση! Μπα... ο gedit, θα έλεγα, είναι ένα βήμα πιό πάνω από το Leafpad... Ο sublime "δεν περνάει" μιάς και δεν είναι open source. Έχω ακούσει για αυτούς τους δύο: α) Brackets β) LightTable (κυρίως τον δεύτερο)
Timonkaipumpa Δημοσ. 5 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2014 Στο Vim υπάρχουν πάρα πολλά plugins με τα οποία μπορείς να έχεις διάφορα καλούδια... π.χ. file explorer. Το brace matching highlight είναι default plugin (pi_paren). Εάν δεν θες sublime, τότε Vim. Επίσης, δεν είχα καμία διάθεση να γίνει flame για γλώσσες. Σόρρυ εάν φάνηκε κάτι τέτοιο, νομίζω όμως ότι για έναν που δεν είναι προγραμματιστής αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει τον Η/Υ για να κάνει δουλειά του δεν υπάρχει λόγος να πάει σε plain C. Τα ίδια low level πράγματα που, ενδεχομένως, τον συγκινούν μπορεί να τα δει και στην C++ αλλά θα έχει και διάφορες ευκολίες που δεν υπάρχουν στην C (κυρίως σε διαχείριση strings και strings concatenation και number to string κτλ). Συν ότι θα μάθει μία σύγχρονη γλώσσα που, πλέον, χρησιμοποιείται (νομίζω) σε πιο ευρεία κλίμακα από την C. Υ.Γ. Ένα απλό google search για vim plugins: http://spf13.com/post/the-15-best-vim-plugins
gon1332 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 5 Ιουνίου 2014 Συμφωνώ με τα παιδιά για τη χρήση vim. Μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις από τώρα vim. Στην αρχή θα είσαι λίγο αργός/ή, αλλά σε καμιά βδομάδα θα πετάς. Θα δεις ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο. Το tutorial είναι ένα μισάωρο και καλύπτει ένα εύρος εντολών οι οποίες είναι hot για την καθημερινή χρήση. Όσον αφορά editor, αν είσαι σε gnome, τότε θα πρότεινα gedit. Έχει αρκετά plugins και κάποια από αυτά πραγματικά σου κάνουν τι ζωή εύκολη (εισαγωγή έτοιμων snippets με συντομεύσεις, python console, line bookmarking, comment shoertcuts κ.α.). Σε σχέση όμως με notepad++ (που είναι για windows) δεν πιάνει μία. Άσε που έχει ένα θέμα με πολύ-πολύ μεγάλα αρχεία. Από KDE έχω δοκιμάσει KATE, ο οποίος είναι καλύτερος από gedit, αλλά πολύ κακό για το τίποτα για μένα. Άσε που στις τελευταίες είναι προβληματικό με το Unity. Και τα δύο είναι σχετικά βαριά προγράμματα, συγκρινόμενα με vim. Δεν έχω δοκιμάσει κάποιον άλλο και τώρα θα ρίξω μία ματιά σε αυτούς που πρότεινες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα