Προς το περιεχόμενο

Η Intel ανακοίνωσε τους νέους ξεκλείδωτους επεξεργαστές "Devil's Canyon" (Core i7-4790K και Core i5-4690K)

voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια που φτιάχνω PCs (δικά μου και φίλων/συνεργατών μου), δεν έχω δει ακόμα καμμένη κάρτα γραφικών, ακόμα και μετά από τρελό o/cing. Μπορεί να ήμουν τυχερός (αλλά και πάλι, μετά από 30 χρόνια, ούτε μία...?) αλλά το μοναδικό που θεωρώ ως "πλεονέκτημα" είναι η απαράλλαχτη γραμμή παραγωγής, αφού εξακολουθώ να πιστεύω ότι η On-board GPU στοχεύει -ή πρέπει να στοχεύει- μόνο σε budget/office PCs...

Σου δόθηκε παράδειγμα ως χρήση. Δεν πρέπει να γίνει στάχτη μια κάρτα για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μου έχει τύχει ελλατοματικό slot. Μου έχει τύχει κακοπερασμένος driver (να δίνει μαύρη οθόνη και όταν μπαίνω σε safe mode όλα μέλι γάλα). Moυ έτυχε να χτίζω εξ ολοκλήρου δικό μου σύστημα και να περιμένω την dGPU για 3 μέρες αφού είχα στήσει όλα τα υπόλοιπα. Ε πέρασα OS/Updates/Λοιπά drivers/Software κλπ και δούλευα το μηχανηματάκι 3 μέρες νωρίτερα απλά χωρίς gaming.

Τώρα από κει και πέρα υπάρχουν τα "πρέπει" ως εταιρία. Για OC enthusiast χρήστες που δεν είναι gamers είναι υπεραρκετή η GPU που παρέχει.

Απο κει και πέρα πρέπει να το δεις και ως το flagship μοντέλο τις σειράς. Όσα δίνεις "ξεκλειδώνεις" και features. Δεν γίνεται λοιπόν να σου πουλάνε το "καμάρι" χωρίς την iGPU μέσα γιατί θα αναγκαστούν να κουτσουρέψουν είτε την τιμή είτε να φάνε την κατακραυγή "καλά την δίνετε 300ε και ούτε κάρτα δεν βάζετε μέσα".

Τέλος το κυριότερο point είναι πως πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο σχεδιασμού μιας CPU  αρχιτεκτονικής. Χτίζεις μια κεντρική αρχιτεκτονική (Sandy-Haswell κλπ) και από κει και πέρα ανεβάζεις τον πήχη (i7) και τον κατεβάζεις (i3). Με το να αντικαταστήσεις ολόκληρο τον GPU χώρο πρέπει να αναθεωρήσεις κατα πολύ την ήδη υπάρχουσα αρχιτεκτονική (ίσως να χτίσεις και καινούργια) πράγμα που δεν αξίζει για να δώσεις παραπάνω απόδοση εφόσον είσαι ήδη η κορυφή της CPU ισχύς.

ΥΓ: Πριν δηλώσω κάτι επιπλέον ήθελα να κάνω την έρευνα μου ξανά και τελικά είχα δίκιο. Υπάρχουν ορισμένα high end μοντέλα χωρίς iGPU (aka i5-2550K). Για τον από πάνω αρχιτεκτονικό λόγο, η igpu υπάρχει μέσα απλά είναι απενεργοποιημένη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σου δόθηκε παράδειγμα ως χρήση. Δεν πρέπει να γίνει στάχτη μια κάρτα για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μου έχει τύχει ελλατοματικό slot. Μου έχει τύχει κακοπερασμένος driver (να δίνει μαύρη οθόνη και όταν μπαίνω σε safe mode όλα μέλι γάλα). Moυ έτυχε να χτίζω εξ ολοκλήρου δικό μου σύστημα και να περιμένω την dGPU για 3 μέρες αφού είχα στήσει όλα τα υπόλοιπα. Ε πέρασα OS/Updates/Λοιπά drivers/Software κλπ και δούλευα το μηχανηματάκι 3 μέρες νωρίτερα απλά χωρίς gaming.

Τώρα από κει και πέρα υπάρχουν τα "πρέπει" ως εταιρία. Για OC enthusiast χρήστες που δεν είναι gamers είναι υπεραρκετή η GPU που παρέχει.

Απο κει και πέρα πρέπει να το δεις και ως το flagship μοντέλο τις σειράς. Όσα δίνεις "ξεκλειδώνεις" και features. Δεν γίνεται λοιπόν να σου πουλάνε το "καμάρι" χωρίς την iGPU μέσα γιατί θα αναγκαστούν να κουτσουρέψουν είτε την τιμή είτε να φάνε την κατακραυγή "καλά την δίνετε 300ε και ούτε κάρτα δεν βάζετε μέσα".

Τέλος το κυριότερο point είναι πως πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο σχεδιασμού μιας CPU  αρχιτεκτονικής. Χτίζεις μια κεντρική αρχιτεκτονική (Sandy-Haswell κλπ) και από κει και πέρα ανεβάζεις τον πήχη (i7) και τον κατεβάζεις (i3). Με το να αντικαταστήσεις ολόκληρο τον GPU χώρο πρέπει να αναθεωρήσεις κατα πολύ την ήδη υπάρχουσα αρχιτεκτονική (ίσως να χτίσεις και καινούργια) πράγμα που δεν αξίζει για να δώσεις παραπάνω απόδοση εφόσον είσαι ήδη η κορυφή της CPU ισχύς.

ΥΓ: Πριν δηλώσω κάτι επιπλέον ήθελα να κάνω την έρευνα μου ξανά και τελικά είχα δίκιο. Υπάρχουν ορισμένα high end μοντέλα χωρίς iGPU (aka i5-2550K). Για τον από πάνω αρχιτεκτονικό λόγο, η igpu υπάρχει μέσα απλά είναι απενεργοποιημένη.

Επειδή ξέρω πολύ καλά πως σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα ολοκληρωμένα (που περιλαμβάνουν προφανώς CPUs/GPUs), αρκετά μαθήματα VLSI κάναμε στους Ηλ.Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, αν η κατασκευή του υπερκείμενου και του υποκείμενου layer δεν επηρεάζει/επηρεάζεται από την παρουσία/απουσία του GPU (για να μην αναφέρω καν την περίπτωση που το GPU εκτείνεται σε όλα τα layers, οπότε δεν υπάρχει καν αυτή η παράμετρος), μια χαρά μπορείς να δώσεις σχετική εντολή στο εκτυπωτικό να μην κάψει τις πύλες που αναλογούν και να προσθέσεις ένα επιπλέον κύκλωμα ασφαλείας/απομόνωσης. Στο κάτω-κάτω, κάποιο παιδί εδώ μέσα ανέφερε τη μεθοδολογία απενεργοποίησης του GPU, η οποία προφανώς δεν θα ήταν εφικτή αν το υποκύκλωμα/εκτύπωση των αναλογούντων πυλών δεν αποτελούσε ξεχωριστή "θάλασσα" στο σύνολο του wafer.

Άρα μια χαρά μπορεί να γίνει η αφαίρεση του υποσυστήματος της GPU από την διαδικασία εκτύπωσης, το θέμα κόστους που ανέφερα έχει να κάνει με την ταχύτητα αλλαγής του εκτυπωτικού, με διαδικασίες QA & QC, με ποσότητες και καταμερισμό αυτών (μάλλον αυτό είναι το πιθανότερο) και άλλα πολλά. Αν δηλαδή τελικά η νόρμα της αλυσίδας είναι η παρουσία του GPU, τότε δεν έχει νόημα να την αφαιρέσεις, γιατί το πιθανό κέρδος από τις πωλήσεις και το μικρότερο άμεσο χρόνο κατασκευής μπορεί τελικά να γίνει offset από τις έμμεσες καθυστερήσεις και τη διαχείριση του stock, δεν έχει να κάνει με την δυνατότητα ή μη της κατασκευαστικής διαδικασίας.

Όσο για το θέμα features και τιμής, συμφωνώ -εν μέρει- για την σχέση τιμής/προσφερόμενων features, αν και κάποιος που ενδιαφέρεται για την καλύτερη CPU, όπως ξαναείπα, δεν του καίγεται καρφάκι αν έχει ενσωματωμένη μια -έτσι και αλλιώς μέτρια- GPU ή όχι.

μια χαρά μπορείς να δώσεις σχετική εντολή στο εκτυπωτικό να μην κάψει τις πύλες που αναλογούν και να προσθέσεις ένα επιπλέον κύκλωμα ασφαλείας/απομόνωσης.

Έχω την εντύπωση ότι όταν βγάζουν τη σοδειά και εάν υπάρχει ποσοστό σφάλματος σε εκείνο το μέρος του die απλά το απομονώνουν. Το αντίθετο θα ήταν σπατάλη.

Έχω την εντύπωση ότι όταν βγάζουν τη σοδειά και εάν υπάρχει ποσοστό σφάλματος σε εκείνο το μέρος του die απλά το απομονώνουν. Το αντίθετο θα ήταν σπατάλη.

Αυτό ακριβώς είναι το QA&QC, προφανώς υπάρχει διαδικασία απόρριψης βάσει κάποιων συντελεστών ποιότητας, η οποία μπορεί να είναι αυτοματοποιημένη ή χειροκίνητα δειγματοληπτική, και η οποία μπορεί να καταλήγει σε διαφορετικά προϊόντα (π.χ. διαφορετικού χρονισμού), διαφορετικά product lines (π.χ. με απενεργοποιημένο το GPU), ή ακόμα και αποστολή σε διαφορετικές αγορές (π.χ. σε vendors που δεν δίνουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης του GPU μέσω τους BIOS τους, άρα δεν τους ενδιαφέρει καν η ύπαρξή του και προτιμούν το χαμηλότερο κόστος του "προβληματικού" προϊόντος).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...