Προς το περιεχόμενο

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΡΕΙΣ SATA ΜΑΖΙ;

Maximus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παίδες τα φώτα σας...

Εν όψει μιας γερής αναβάθμισης και με βάση το motherboard Gigabyte 8KNXP σκέφτομαι να κάνω την εξής τρέλα. Βρήκα δύο MAXTOR SATA 80 GB με μόλις 70 € τον καθένα (από κολλητό για να σας προλάβω!!) και σκέφτομαι να τους βάλω σε RAID 0 για αύξηση επιδόσεων.

Με δεδομένο όμως ότι θα διαχειρίζομαι ευαίσθητα δεδομένα δεν θα άντεχα κάποια στιγμή να γίνει κάτι και να τα χάσω όλα, ούτε σκέφτομαι να ζώ με το άγχος του διαρκούς backup.

Όποτε λέω να πάρω και ένα WD RAPTOR που τον έχω δεί σε σύστημα να πηγαίνει σφαίρα και να εγκαταστήσω εκεί το λειτουργικό και να σώζω εκεί και όλα τα αρχεία που αργότερα θα περνάω σε ένα DVD-R.

Έτσι πιστεύω ότι και κορυφαίες επιδόσεις θα έχω και το κεφάλι μου ήσυχο αφού οι δύο MAXTOR θα είναι μόνο για DVD, MP3, games κτλ....

Και θα αφήσω και τα IDE controllers για τα DVD, DVD-RW drives...

Επειδή δεν είμαι και ο καλύτερος γνώστης των RAID κτλ....θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας. Μπορεί να γίνει αυτό που περιέγραψα παραπάνω ή πρόκειται για κάτι ανέφικτο;

Τι θα αντιπροτείνατε εσείς;

Μήπως ένα RAID με τους δύο MAXTOR SATA (τους έχω ήδη αγοράσει) και έναν WD 120GB/133 (στοιχίζει φτηνότερα από τον RAPTOR) σε IDE για διαρκές backup;

Περιμένω τις απόψεις σας....

Δημοσ.

Αυτά που προτείνεις αρχικά είναι πολύ καλά ΑΛΛΑ προτείνω raid-1 (mirroring) με τους sata hdd.

Με αυτόν τον τρόπο έχεις το μειονέκτημα ότι θα βλέπεις ουσιαστικά μόνο 80gb αλλά ότι γράφετε στον ένα δίσκο γράφετε ΚΑΙ στον άλλο.

Ουσιαστικά έχεις πάντα τα δεδομένα σου σε δύο δίσκους έτσι ώστε αν πάθει ζημιά ό ένας δεν χάνεις τα δεδομένα σου.

Το λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι στον ide δίσκο και ότι είναι ευαίσθητο να υπάρχει στο raid.

Έτσι έχεις την μέγιστη ασφάλεια.

Το raid-1 που αναφέρεις αρχικά θα σου δώσει αυξημένες επιδόσεις και χώρο 2x80=160gb αλλά αν πάθει ζημιά ο ένας δίσκος αμέσως χάνεις τα πάντα αφού ότι υπάρχει στον δεύτερο είναι πλέον άχρηστο.

Αυτά ελπίζω να σε βοήθησα.

(Αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι, πολύ ευχαρίστως, αλλά είμαι εκτός Ελλάδας τώρα και ίσως αργήσω να απαντήσω.)

ΟΠΑ ΛΑΘΟΣ...............

Τώρα είδα ότι αναφέρεσε σε τρείς sata.

Νομίζω ότι ΔΕΝ μπορείς να συνδέσεις 3 sata επειδή η σύνδεση γίνετε με μία μόνο συσκευή ανά κανάλι, δηλαδή αν το σύστημασου έχει 2 connectors sata τότε ΜΟΝΟ 2 δίσκοι μπαίνουν.

Οι λύσεις είναι οι ακόλουθες:

ή βάζεις τους 2 sata σε raid (της επιλογής σου) ΚΑΙ ΕΝΑΝ IDE ή αγοράζεις PCI sata controller και συνδέεις εκεί τον τρίτο sata (δεν το προτείνω όμως) σα λύση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...