pap1980 Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Ξερει κανεις να μου πει? Εριξα μια ματια στη σχετικη σελιδα της wiki αλλα δε καταλαβα.
Supes Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Δημοσ. 27 Μαΐου 2014 Είναι η ταλάντωση (vibration -> vibrato) στις γύρω περιοχές μίας συχνότητας. Σκέψου στο βιολί οι βιολιστές όταν παίζουν μια νότα και κουνάν γρήγορα το δάχτυλο που πατάνε την νότα πάνω κάτω. Είναι αυτό που ακούγεται. Φυσικά επιτυχγάνεται σχεδόν σε όλα τα όργανα (και στην φωνή) καθώς και στην ηλεκτρονική μουσική. Δες αυτό το βίντεο για να το καταλάβεις καλύτερα.
pap1980 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Nαι, βασικα για κλασικη μουσικη μιλαω. Εβλεπα/ακουγα χτες ενα αγαπημενο κομματι στο youtube και καποιος στα σχολια ελεγε "πολυ καλο και χωρις vibrato!" Aφορα μονο τα εγχορδα? Δε καθησα να δω ολο το βιντεο(δεν ειμαι εξπερ στα αγγλικα) αλλα απ οτι καταλαβα παιζει κατι με τη ταλαντωση της χορδης με το δαχτυλο. Δηλαδη ο συνθετης οταν γραφει ενα εργο ειναι για να παιζεται με vibrato ή χωρις? Αλλα σε ενα ρεσιταλ που ο σολιστας παιζει εκατονταδες νοτες το λεπτο, μη μου πεις οτι εχει χρονο για ταλαντωση?
Red_Phantom Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Nαι, βασικα για κλασικη μουσικη μιλαω. Εβλεπα/ακουγα χτες ενα αγαπημενο κομματι στο youtube και καποιος στα σχολια ελεγε "πολυ καλο και χωρις vibrato!" Aφορα μονο τα εγχορδα? Δε καθησα να δω ολο το βιντεο(δεν ειμαι εξπερ στα αγγλικα) αλλα απ οτι καταλαβα παιζει κατι με τη ταλαντωση της χορδης με το δαχτυλο. Δηλαδη ο συνθετης οταν γραφει ενα εργο ειναι για να παιζεται με vibrato ή χωρις? Αλλα σε ενα ρεσιταλ που ο σολιστας παιζει εκατονταδες νοτες το λεπτο, μη μου πεις οτι εχει χρονο για ταλαντωση? Εξαρτάται και απο την ικανότητα του βιολονίστα. Δες το παρακάτω video. Στο 3:26 φαινεται καθαρα απο κοντά το vibrato.
Supes Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Nαι, βασικα για κλασικη μουσικη μιλαω. Εβλεπα/ακουγα χτες ενα αγαπημενο κομματι στο youtube και καποιος στα σχολια ελεγε "πολυ καλο και χωρις vibrato!" Aφορα μονο τα εγχορδα? Δε καθησα να δω ολο το βιντεο(δεν ειμαι εξπερ στα αγγλικα) αλλα απ οτι καταλαβα παιζει κατι με τη ταλαντωση της χορδης με το δαχτυλο. Δηλαδη ο συνθετης οταν γραφει ενα εργο ειναι για να παιζεται με vibrato ή χωρις? Αλλα σε ενα ρεσιταλ που ο σολιστας παιζει εκατονταδες νοτες το λεπτο, μη μου πεις οτι εχει χρονο για ταλαντωση? Δεν αφορά μόνο τα έγχορδα! Μπορούν να κάνουν vibrato και τα πνευστά και φυσικά η ανθρώπινη φωνή. O συνθέτες δεν συνηθίζουν να γράφουν το vibrato. Εννοείται ότι στις τενούτες (κρατημένες νότες μεγάλης αξίας) οι ερμηνευτές σχεδόν πάντα προσθέτουν ένα βιμπράτο. Τώρα στην σύχρονη μουσική με τις γραφικές απεικονίσεις, το vibrato ορίζεται πολλές φορές πάρα πολύ συγκεκριμένα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του. Θα το δεις ίσως σαν μία γραμμή με καμπυλώσεις σε κάποια γραφική παρτιτούρα.
pap1980 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) Aρα λοιπον με το vibrato o ερμηνευτης μπορει να στρεβλωσει το εργο του συνθετη. Προς το καλυτερο, υποθετω. Ολα τα εργα των κλασικων που παιζουν οι ορχηστρες, συνηθως εχουν ή δεν εχουν vibrato? Επεξ/σία 28 Μαΐου 2014 από pap1980
Supes Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Aρα λοιπον με το vibrato o ερμηνευτης μπορει να στρεβλωσει το εργο του συνθετη. Προς το καλυτερο, υποθετω. Ολα τα εργα των κλασικων που παιζουν οι αρχηστρες, συνηθως εχουν ή δεν εχουν vibrato? Το "στρεβλώνει" είναι βαριά κουβέντα. Το χρωματίζει θα 'λεγα... Ανάλογα την ορχήστρα, τους ερμηνευτές, τον μαέστρο... είναι πολύ γενική η ερώτηση σου.
pap1980 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Ανάλογα την ορχήστρα, τους ερμηνευτές, τον μαέστρο... είναι πολύ γενική η ερώτηση σου. Τι γινεται συνηθως, ρωταω. Μισο-μισο?
Supes Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Δημοσ. 28 Μαΐου 2014 Τι γινεται συνηθως, ρωταω. Μισο-μισο? Όλοι οι οργανοπαίκτες παίζουν με λίγο βιμπράτο, δίνει έναν ωραίο χρωματισμό. Αν το παρακάνουν ο μαέστρος ή ο συνθέτης τους λένε χαλάρωσε λίγο... Δεν ξέρω πώς αλλιώς να σου το πω... Άκου κομμάτια και παρατήρησε το από μόνο σου, δεν έχω κάνει τέτοια έρευνα σχετικά με την συχνότητα/ποσότητα του vibrato
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα