Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά.Σκέφτομαι να αγοράσω ένα ενυδρείο.

Δεδομένου ότι είμαι τελείως άπειρος πάνω στο θέμα,θα ήθελα να ακούσω προτάσεις για το πόσα λίτρα πρέπει να αγοράσω,αλλά και για τα ψάρια που είναι καλά για έναν πρωτάρη σαν και εμένα(ξέρετε λίγη φροντίδα και λοιπά).

Επίσης ποια είδη ψαριών ταιριάζουν μεταξύ τους,ώστε να φαίνεται όμορφο και όχι ότι να ναι τόσο χρωματικά,όσο και στην κινησιολογία τους??

Δημοσ.

Καλημερα στον φιλο...Θα προτεινα να μπεις εδω    http://www.aquazone.gr/forums/index.php, να διαβασεις ολα τα pinned αρθρα ,να θεσεις τα ερωτηματα σου(αν κανεις εγγραφη) και κυριως να κανεις ακριβως οτι σε πουνε τα παιδια εκει...Παιζει μεγαλο ρολο να ξεκινησεις σωστα απ την αρχη γιατι και εγω και δεκαδες αλλοι καναμε του κεφαλιου μας και οτι μας λεγανε οι "εξπερ "των pet shop και μετα θυμομασταν να ρωτησουμε σε κανα forum...Αν δεν ξεκινησεις σωστα θα τρεχεις και κυριως θα πετας ασκοπα λεφτα(οπως εγω)....

Ενδεικτικα θα σε πω μονο οτι για να στρωσει ενα ενυδρειο με την μεθοδο της τροφης που ειναι και η ασφαλεστερη ,θελει 40 μερες και κατοπιν ειμαστε περιπου ετοιμοι για ψαρια...Αν κανεις οτι σε πουν οι μαγαζατορες θα σαλταρεις απ τα λαθη,να πουλησουν θελουν στα γρηγορα και σε λενε "βαλε ψαρια σε τρεις μερες,σε μια βδομαδα",κι αλλα τετοια τραγικα...

• Like 1
Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον David20 και θα σου επισημάνω κι εγώ το νο1 κανόνα στο hobby που είναι ΠΟΤΕ μην ακούς το petshop. To 90% είναι ανίδεοι (και ίσως να είμαι επιεικής). Αντιμετώπιζε τους σαν προμηθευτές και τίποτα παράπανω.

Τώρα για το θέμα σου, το forum που σου προτάθηκε είναι πολύ καλό. Επίσης αν έχεις όρεξη για διάβασμα (που χρειάζεται για το καλό των ψαριών σου) ξεκίνα με τη Βίβλο του tsamisaquarium, εκεί που λέει Θέματα Ενυδρείου. Να ξέρεις ότι αν ξεκινήσεις με πολύ μικρό ενυδρείο 30-60 λίτρα και σου αρέσει το "άθλημα" σε 2-3 μήνες θα κοιτάς πως να πας σε μεγαλύτερο. Οπότε ίσως πρέπει να το ζυγίσεις τώρα που είναι νωρίς.

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον David20 και θα σου επισημάνω κι εγώ το νο1 κανόνα στο hobby που είναι ΠΟΤΕ μην ακούς το petshop. To 90% είναι ανίδεοι (και ίσως να είμαι επιεικής). Αντιμετώπιζε τους σαν προμηθευτές και τίποτα παράπανω.

Τώρα για το θέμα σου, το forum που σου προτάθηκε είναι πολύ καλό. Επίσης αν έχεις όρεξη για διάβασμα (που χρειάζεται για το καλό των ψαριών σου) ξεκίνα με τη Βίβλο του tsamisaquarium, εκεί που λέει Θέματα Ενυδρείου. Να ξέρεις ότι αν ξεκινήσεις με πολύ μικρό ενυδρείο 30-60 λίτρα και σου αρέσει το "άθλημα" σε 2-3 μήνες θα κοιτάς πως να πας σε μεγαλύτερο. Οπότε ίσως πρέπει να το ζυγίσεις τώρα που είναι νωρίς.

Στο μονο που θα διαφωνησω μαζι σου εν μερει ειναι το εξης,,Οσο μεγαλυτερο ενυδρειο εξ αρχης,τοσο το καλυτερο Δυσκολο να γινουν λαθη σε μεγαλο, και ευκολο να λυθουν οταν εμφανιστουν..Προσωπικα εχω 75 λιτρα και μετανιωσα που δεν πηρα μεγαλο εξ αρχης..Πολλα  τα λαθη μου και μεγαλη  δυσκολια στη επιλυση τους...κατα τα αλλα με βρισκεις συμφωνο σε οτι εγραψες...Εδικα σε αυτο που γραφεις και εσυ για τα  pet shop +1000....!!!!!!

Τωρα αν ο skoulamedo μενει Σαλονικα θα τον πω ποιο καταστημα ειναι το φθηνοτερο και πουλαει τα παντα...

• Like 1
Δημοσ.

Στο μονο που θα διαφωνησω μαζι σου εν μερει ειναι το εξης,,Οσο μεγαλυτερο ενυδρειο εξ αρχης,τοσο το καλυτερο Δυσκολο να γινουν λαθη σε μεγαλο, και ευκολο να λυθουν οταν εμφανιστουν..Προσωπικα εχω 75 λιτρα και μετανιωσα που δεν πηρα μεγαλο εξ αρχης..Πολλα  τα λαθη μου και μεγαλη  δυσκολια στη επιλυση τους...κατα τα αλλα με βρισκεις συμφωνο σε οτι εγραψες...Εδικα σε αυτο που γραφεις και εσυ για τα  pet shop +1000....!!!!!!

Τωρα αν ο skoulamedo μενει Σαλονικα θα τον πω ποιο καταστημα ειναι το φθηνοτερο και πουλαει τα παντα...

Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά αλλά δε διαφωνούμε, ίσα ίσα αυτο του εξηγώ αν δεις. Απλά οι πιο πολλοί ξεκινάνε σε αυτά τα λίτρα που ανέφερα και το μετανιώνουν γρήγορα. Και εγώ στα 60 ξεκίνησα και σε 2 μήνες το είχα πουλήσει για να πάρω μεγαλύτερο. :-D

Σωστό αυτό που λές για τα λάθη και επίσης να προσθέσω πως άλλη άνεση κινήσεων έχεις στο μεγαλύτερο ενυδρείο.

Δημοσ.

Εχεις δικιο..Πραγματι ετσι ειναι..Ισως διαβαζα γρηγορα και δεν προσεξα σωστα τα λεγομενα σου...

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας.Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ μπερδεμένος.Έχω ακούσει από διάφορα κοντινά μου άτομα ότι είναι ακλύτερα να αρχίζεις με μεγάλου κυβισμού,αλλά έτσι αμέσως σου φεύγουμε 400-500 ευρω.

Βέβαια επειδή θεωρώ το εν λόγω χόμπι ως καθαρά έργο τέχνης,δεν είμαι διατεθημένος σε καμια περιπτωση να κάνω βιαστηκές κινήσεις αλλά να ψάξω πολύ καλά το θέμα.

Δημοσ.

Υπαρχουν 3,4 μεγαλα φορουμ.Θα ελεγα να τα ξεκοκαλλησεις γιατι το αθλημα ειναι πιο δυσκολο και πιο πολυδαπανο απο οσο φαινεται (ειχα σκοπο και εγω να φτιαξω ενα αλλα με προλαβαν αλλες υποχρεωσεις).Επισης μπορεις να βρεις μεταχειρισμενο ενυδρειο σε πολυ καλες τιμες η να φτιαξεις και μονος σου.

Επισης ενα παραδειγματακι για το τι μπορει να μην εχει σκεφτει καποιος

http://www.kathimerini.gr/248931/article/epikairothta/kosmos/h-salmonela-katoikei-kai-se-enydreia

οχι για να τρομαξει  , αλλα για να προσεχει για να εχει (την υγεια την δικια του αλλα και των ψαριων)

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας.Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ μπερδεμένος.Έχω ακούσει από διάφορα κοντινά μου άτομα ότι είναι ακλύτερα να αρχίζεις με μεγάλου κυβισμού,αλλά έτσι αμέσως σου φεύγουμε 400-500 ευρω.

Βέβαια επειδή θεωρώ το εν λόγω χόμπι ως καθαρά έργο τέχνης,δεν είμαι διατεθημένος σε καμια περιπτωση να κάνω βιαστηκές κινήσεις αλλά να ψάξω πολύ καλά το θέμα.

Να μην μπερδευεσαι καθολου...οπως ειπε και ο bluesattack θελει ξεκοκκαλισμα οντως...Οσο για τα 400-500 που αναφερεις δεν συμφωνω καθολου....Πχ το δικο μου 75λιτρα(φιλτρο,θερμοστατης μαζι) συν φαρμακακια συντηρησης συν διαφορα διακοσμητικα πηγε λιγο πανω απο 220 ευρω...Βεβαια ενυδρειο κατασκευης του καταστηματος και οχι εισαγωγης..ποιοτικοτατο και μουρατο παντως !!! Παρ ολα αυτα ειναι ενα χομπι δυσκολο,θελει διαβασμα,υπομονη,οντως καπου ξεφευγει μερικες φορες σε χρημα στο θεμα συντηρησης (φαρμακα,τεστ νερου,διαφορα ανταλλακτικα,φιλτρα, ανθρακες,συντηρητικα φυτων κλπ),αλλα διαβαζοντας σωστα απ την αρχη και κυριως με υπομονη θα τα πας μια χαρα,πρωτα ομως ΔΙΑΒΑΣΜΑ....

ΥΓ Σωστα σε λενε οτι θελει μεγαλου κυβισμου ενυδρειου παντως...

Δημοσ.

Επισης μπορεις να αρχισεις λαου λαου.Δεν χρειαζεται να φτιαξεις αμεσως ''ζουγκλα''.Μπορεις να μην εχεις καν πραγματικα φυτα , η να ξεκινησεις με κατι ευκολο (παντα καταλληλο για το ψαρι) κατι που να ειναι ευκολο στο στρωσιμο και την συντηρηση.Εκει θα βρεις και θεματα για το ποια ψαρια επισης ειναι καταλληλοτερα για αρχαριο.Αν θυμαμαι ,αν,ο μονομαχος ειναι ευκολο αλλα και εντυπωσιακο ψαρι.Με λιγα λογια μπορεις να αρχισεις το χομπυ με ενα ''μαζεμενο'' απο πολλες αποψεις ενυδρειο

Δημοσ.

50-70 λίτρα είναι ιδανικά για αρχάριο. Πιο μικρά δεν διατηρούν τόσο εύκολα τις συνθήκες θερμοκρασίας κτλ, ενώ πιο μεγάλα είναι πιο δύσχρηστα και ακριβά. Επίσης έχουν μέγεθος που χωράει παντού.

Καλό θα ήταν να έχεις και ένα πιο μικρό για κάποιες ανάγκες που θα προκύψουν.

Δημοσ.

Καλημερα στον φιλο...Θα προτεινα να μπεις εδω    http://www.aquazone.gr/forums/index.php, να διαβασεις ολα τα pinned αρθρα ,να θεσεις τα ερωτηματα σου(αν κανεις εγγραφη) και κυριως να κανεις ακριβως οτι σε πουνε τα παιδια εκει...Παιζει μεγαλο ρολο να ξεκινησεις σωστα απ την αρχη γιατι και εγω και δεκαδες αλλοι καναμε του κεφαλιου μας και οτι μας λεγανε οι "εξπερ "των pet shop και μετα θυμομασταν να ρωτησουμε σε κανα forum...Αν δεν ξεκινησεις σωστα θα τρεχεις και κυριως θα πετας ασκοπα λεφτα(οπως εγω)....

Ενδεικτικα θα σε πω μονο οτι για να στρωσει ενα ενυδρειο με την μεθοδο της τροφης που ειναι και η ασφαλεστερη ,θελει 40 μερες και κατοπιν ειμαστε περιπου ετοιμοι για ψαρια...Αν κανεις οτι σε πουν οι μαγαζατορες θα σαλταρεις απ τα λαθη,να πουλησουν θελουν στα γρηγορα και σε λενε "βαλε ψαρια σε τρεις μερες,σε μια βδομαδα",κι αλλα τετοια τραγικα...

Ηξερα καποιους που ειχαν και αρνουνταν να ψαξουν σε forum. Βεβαια τα ψαρια τους ψωφαγαν και εμεινε ενας καρχαριας ο οποιος τα εφαγε :P.

Δημοσ.

skoulamedo,

Αρχικά κατασταλάξε τι είδους ενυδρείο θέλεις να στήσεις. Ελέγχεις το σπίτι σου, αν έχεις κατάλληλο χώρο για ενυδρειο και αν η κατασκευή του σπιτιού σου σηκώνει το βάρος του.

Μέγεθος ενυδρείου, γύρω στα 100 λίτρα είναι καλά. Οσο πιο μεγάλο, τόσο καλύτερο. Αποφεύγονται λάθη, υπάρχει ευελιξία κτλ. Μεταχειρισμένο είναι καλή ιδέα.

Καλός εξοπλισμος το πιο σημαντικό. Θα σου μείνει. Και τα φάρμακα/ τεστ για το νερό. Θα χρειαστείς και διακοσμητικά, που θα λειτουργούν σαν κρυψώνες.

Ελέγχεις το νερό της περιοχής σου. Σκληρότητα κτλ, θα καθορίσει το είδος ψαριών, φυτών κ.α. Που θα μπουν στο ενυδρειο.

Το στήνεις σιγά- σιγά. Πρώτα το ενυδρειο, το θέτεις σε λειτουργία. Αφού στρώσει, βάζεις φυτά. Τελευταία τα ψάρια.

Οσον αφορά τα ψάρια. Συνήθως κολυμπούν σε ζώνες: αφρού, κέντρο και δάπεδο. Βρίσκεις συμβατά είδη μεταξύ τους. πχ τα guppy συνίστανται για αρχάριους.

Από ΙΚΕΑ αγοράζεις πλαστική λεκάνη για καραντίνα, καθαριότητα κτλ.

• 4 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σας , έχω παρατηρήσει ότι εδώ και πέντε μέρες μέσα το ενυδρείο μου στο καράβι και στα πετραδακια έχει εμφανιστεί η ίδια καφέ άλγη ,και στα ψεύτικα φυτά που έχω μεσα. Οι μετρήσεις μου είναι σωστές Εκτός από το gh ,ο φωτισμός μου είναι 13,5Watt και το εχω αναμενο 8-10 ωρες . Τα ταΐσω μια φορά την μέρα αλλά σχετικά εχω την εντύπωση ότι τα δίνω παραπάνω απ ότι πρέπει. Τι πρέπει να κάνω για να φύγει? Το νερό το άλλαξα μια φορά από τότε που το πηρα και το έχω σχεδόν ένα μήνα και κάτι το ενυδρείο .

20181217_141850-2.jpg

Δημοσ.

Καταρχάς η άλγη δεν είναι σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο αντιαισθητικό κατά τη γνώμη μου πάντως για να φύγει κάνε τα παρακάτω:

1) Μείωσε το χρόνο που ανάβεις τα φώτα σταδιακά π.χ 1 ώρα λιγότερο κάθε 1-2 ημέρες εγώ τα ανάβω 3-4 ώρες ημερησίως η άλγη θέλει φως για να αναπτυχθεί και κυρίως φυσικό φως οπότε αν το ενυδρείο σου είναι κοντά σε παράθυρο π.χ άσε τις γρίλιες κλειστές ή έστω τις κουρτίνες για να μη το βλέπει ο ήλιος.

2) Προσπάθησε να ταΐζεις λιγότερη ποσότητα τροφής βάλε τόσο όσο τρώνε τα ψαράκια σε 2-3 λεπτά αν περισσεύει βάζεις πολύ εγώ τα ταΐζω 2 φορές τη μέρα αλλά ελάχιστα

3) Το νερό θέλει σίγουρα άλλαγμα συχνότερα από 1 μήνα εγώ με 80 λίτρα αλλάζω περίπου το 1/4 (20 λίτρα) 2 φορές το μήνα επίσης αλλάζω σχεδόν όλο το νερό κάθε 5-6 μήνες που κάνω και γενικό καθαρισμό του ενυδρείου είναι ανάλογα τα λίτρα του νερού και το φίλτρο σου, αν δεν είναι αρκετά δυνατό μπορεί να χρειάζεσαι καινούριο π.χ για 50 λίτρα το φίλτρο πρέπει να χει περίπου 100 λίτρα ροή την ώρα ώστε να φιλτράρεται αρκετά και φυσικά δεν ξεχνώ να καθαρίζω και το φίλτρο μαζί με τις αλλαγές νερού

4) Στο ενυδρείο μου έχω και ψαράκια pleco που βοηθάνε λιγάκι με τον καθαρισμό :-) αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τα ψάρια που έχεις αν ταιριάζουν κλπ μπορείς φυσικά να την καθαρίσεις εσύ αν δεν φεύγει πλένοντας τα χαλικάκια και τα διακοσμητικά αλλά προσοχή μόνο με νερό όχι απορρυπαντικά

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...